Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
GORDON BLEU RECEPTEK

 Cordon receptek                              

               (15) 
 

Borjú Cordon Bleu.
Cordon Blanc - Fehér Szalag.
Cordon Bleu 1. - 4.  (Kék Szalag).
 Sonkás, sajtos szelet.  (Holland).
Cordon Jaune - Sárga Szalag.
Cordon Rouge - Piros Szalag.
Cordon Vert - Zöld Szalag.
Crepes Cordon Bleu.
Csirke Cordon Bleu másként.
Easy Low-fat Chicken Cordon Bleu.
Hamis Cordon blue.
Rösti Cordon Bleu.
Zeller Cordon Bleu.
Borjú Cordon Bleu

Hozzávalók 4 személyre: 4 vastag szelet

borjúcomb (á 18 dkg), 4 szelet sajt (trappista

vagy füstölt), 4 szelet gépsonka, 2 tojás, 10

dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
Előkészítés: A hússzeleteket vízszintesen

kettévágjuk, de nem vágjuk át teljesen, és

széthajtjuk. Leterítjük folpackkal, és kissé

kiverjük. Meghintjük sóval és borssal.
Elkészítés: Mindegyik húsra 1-1 szelet sajtot és

sonkát fektetünk, összehajtjuk, jól

összenyomkodjuk, és fogvájóval összetűzzük. A

tojást felverjük, a lisztet és a zsemlemorzsát

mély tálkába szórjuk. A húst először lisztbe,

majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk,

azaz kipanírozzuk. Felforrósítjuk az olajat,

belefektetjük a húsokat, és fedő alatt egyik

oldalukat kb. 8 percig sütjük. Levesszük a

fedőt, megfordítjuk a húsokat, és másik

oldalukat további 6 percig sütjük. Papírkendőre

szedjük, felitatjuk róluk az olajat, és

burgonyapürével és/vagy salátával tálaljuk.    

Munka: kb. 40 perc   Fogyasztható: kb. 40 perc

múlva


Cordon Blanc - Fehér Szalag

Hozzávalók: 8 szelet filézett tengeri hal, 1 ek

reszelt torma, 15 dkg friss sajt (ez a

krémes-típusú), 20 dkg burgonya, só, bors, vaj  
A bundájához: 1 tojásfehérje, 5 dkg

mandulaszeletke
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk. A sajtot

összekeverjük a tormával, és a szeletek egyik

oldalát bekenjük vele.
A burgonyát hámozzuk, és papírvékony szeletekre

vagdossuk. Ezzel befedjük a tormás krémet, majd

két-két halszeletet összefordítunk a krémes

felével és megtűzzük fogpiszkálóval. A

tojásfehérjét fölverjük, a "halszendvicseket"

először ebbe, majd a mandulalapocskákba

forgatjuk. Nyomogassuk jól a halra a mandula -

pikkelyeket. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk,

és a cápákat belefektetjük. A tetejükre

vajforgácsokat teszünk, és előmelegített sütőben

15 perc alatt megsütjük.


Cordon Bleu 1. (Kék Szalag)

Hozzávalók: 4 szelet borjúfelsál, de lehet

marha- vagy disznóhús is, pirospaprika 4 szelet

főtt sonka, 4 szelet ementáli sajt, liszt, 1

tojás, zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál vaj.
A hússzeletekre "zsebet" vágunk, vigyázva, hogy

ne vágjuk át teljesen. Kívül-belül sóval,

borssal, pirospaprikával befűszerezzük. A

zsebekbe egy-egy sonka és sajtszeletet teszünk,

jól összenyomjuk. A panírozáshoz felverjük a

tojást, tányérba tesszük a lisztet és a

zsemlemorzsát. A húst megforgatjuk először a

lisztben, majd a tojásban, végül a

zsemlemorzsában. Felforrósítjuk a vajat egy

serpenyőben, és a szeletek mindkét oldalát 3-4

percig ropogós barnára sütjük. Lecsepegtetjük és

burgonyapürével, esetleg párolt zöldséggel

körítve tálaljuk.


Cordon Bleu 2. Sonkás, sajtos szelet

Hozzávalók: 75 dkg pulykamell, 4 szelet főtt

sonka, 4 szelet füstölt sajt, 8 dkg liszt, 2

tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj
A hússzeleteket hosszában bevágjuk, annyira,

hogy "könyvként" ki tudjuk nyitni. Fóliával

letakarva, enyhén kiverjük őket. Megsózzuk,

borsozzuk a húst. Mindegyikre egy-egy szelet

sonkát és sajtot helyezünk, és eredeti

formájuknak megfelelően visszahajtjuk.

Húsverővel "összekalapáljuk" a töltött

szeleteket. A szokásos módon bepanírozzuk őket,

és forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt, az

egyik oldalukat aranysárgára sütjük. Megfordítva

a szeleteket, immár fedő nélkül, a másik

oldalukat is megsütjük. Az olajat leitatjuk a

sültekről, és néhány csepp citromlével

meglocsoljuk. Salátalevélen, sült burgonyával,

forrón tálaljuk. Savanykás gyümölcsbefőtt (pl.

birs-, szilva kompót) kitűnően illik hozzá.


Cordon Bleu 3.

A sertésszeleteket vékonyra verjük és megsózzuk.

Egy-egy vékony szelet gépsonkát és trappista

sajtot fektetünk rájuk, majd ráhelyezzük a másik

szelet húst. Hústűvel megtűzzük őket, és a

szokásos módon bundázzuk. Bő, forró olajban

megsütjük.


Cordon Bleu 4. (Holland)

Hozzávalók: 4 borjúszelet, 4 vastag szelet sajt

(kicsit nagyobb, mint a hús fele), 4 szelet

sonka (nagyobb, mint a hús), kevés mustár, 1

tojás, liszt, zsemlemorzsa, 8 dkg vaj.
A hús mindkét felét megkenjük mustárral. Először

tegyünk rá egy szelet sonkát, majd a szelet

sajtot. Tekerjük össze, panírozzuk ki és süssük

világosbarnára.


Cordon Jaune - Sárga Szalag

Hozzávalók: 4 vastag, rövidebb sárgarépa, só,

cukor, olaj, szezámmag, 1 csomó újhagyma, 15 dkg

juhsajt, bors
A tisztított répákat hosszában 4 szeletre

vágjuk, majd sós-cukros vízben félpuhára főzzük.

Leszűrjük és leszárogatjuk a delikvenseket. A

szeletek egyik oldalát olajjal bekenjük, és a

szárazon pirított szezámmagba nyomkodjuk (olajos

felével!). Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral,

és a répák felét szezámos felükkel lefelé

beletesszük. A sajtot és az újhagymát vastagabb

szeletekre vágjuk, s a répákon elosztjuk.

Befedjük mindegyiket a szezámos répák másik

felével, s fogpiszkálóval megtűzzük. Közepesen

meleg sütőben csak addig sütjük, míg a sajt

megolvad.


Cordon Rouge - Piros Szalag

Hozzávalók: 4 szelet vastagabb sertéscomb szelet

v. csirkemellfilé, 1 piros kaliforniai paprika,

1 csokor bazsalikom, 1 paradicsom, olívaolaj,

só, bors, 5 dkg parmezán, vaj.   A bundához:

liszt, morzsa, paprika, 1 dl tejföl, 5 dkg

parmezán v. más keménysajt
A csumázott paprikát, a kimagozott paradicsomot

és a bazsalikomot turmixban durvábbra törjük,

vagy ledaráljuk. Belekeverjük az olajat, sózzuk,

borsozzuk, s két evőkanálnyit félreteszünk

belőle. A többihez adjuk a sajtot. A

hússzeletekbe egy-egy zsebet vágunk, és a sajtos

masszát beletöltjük. Megtűzzük fogpiszkálóval v.

hústűvel. A tejfölt a félretett paprikakrémmel,

a morzsát pedig a parmezánnal összekeverjük. A

húsbatyukat sózzuk, lisztbe, utána a paprikás

krémbe végül a parmezános morzsába forgatjuk.

Forró vajban mindkét oldalán megsütjük. Ha

elvágjuk a húsban a piros szalag!


Cordon Vert - Zöld Szalag

Hozzávalók: 4 szelet vastagabb sertés, avagy

borjúcomb, 20 dkg kéksajt (márvány, roquefort,

Danish blue stb.), 1 csokor petrezselyem, só,

vaj   
A bundához: liszt, tojás, 1 csokor petrezselyem,

5 dkg natúr mogyoró
A petrezselymet finomra vágjuk, s összekeverjük

az elmorzsolt sajttal. A hússzeletekre zsebet

vágunk és betöltjük a sajtos tölteléket. A

zsebek széleit megtűzzük, a szeleteket enyhén

sózzuk (sós a sajt) és először lisztbe, majd

tojásba forgatjuk, s végül a felaprított

petrezselyem és a durvára tört mogyoró

keverékében is hemperegjenek egyet. Forró vajban

mindkét oldalukat sárgára sütjük.


Crepes Cordon Bleu

Hozzávalók: 10 dkg búzaliszt, 1 evőkanál

étkezési keményítő, 1 csipet só, 2 tojás, 2

evőkanál langyos, folyékony vaj, 1/4 l tej, a

töltelékhez: 8 szelet pármai sonka, 10 dkg

reszelt sajt (pl. ementáli) 5 dkg reszelt

juhsajttal keverve, kevés tejszín, 2 csomó

petrezselyem, 3 dkg frissen reszelt parmezán

sajt.
A palacsintához valókat összekeverjük. A tésztát

1/2 óráig pihentetjük. Egy kb. 20 cm átmérőjű

teflonserpenyőt, úgy forgatunk, hogy az alján a

tészta nagyon vékonyan és egyenletesen oszoljék

el. Ily módon mindkét oldalukat átsütött, vékony

palacsintákat sütünk. A palacsintákat megrakjuk

1 szelet pármai sonkával, majd megszórjuk

reszelt sajttal és vagdalt petrezselyemmel.

Előmelegített sütőben 200°C-on 25 perc alatt

átsütjük őket.   Bármilyen friss, zöld saláta

jól megy hozzá, és valamilyen száraz vörös bor.


Csirke Cordon Bleu másként

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy csirkemell, só,

bors
Töltelék: 50 g lágy vaj, 50 g reszelt ementáli

sajt, 1 csokor snidling
Bundázás: 75 g darált mogyoró, 25 g liszt, 1

tojás, olaj a sütéshez
A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, és a

tölteléknek zsebet vágunk bele, sózzuk,

borsozzuk. A töltelékhez a finomra vágott

snidlinget összekeverjük a többi hozzávalóval,

majd a hús zsebeibe töltjük. A szokásos módon

bundázzuk, de végül nem zsemlemorzsába, hanem

darált mogyoróba forgatjuk bele. Nem túl forró

olajban aranybarnára sütjük.


Easy Low-fat Chicken Cordon Bleu

Könnyű alacsony zsírtartalmú csirke Gordon Bleu
Hozzávalók: 4 kicsontozott, bőr nélküli

csirkemell, 8 szelet vékony sonkaszelet, 4

szelet alacsony zsírtartalmú svéd sajt, vaj,

búza keksz, összetörve
Kiklopfolni a csirkemelleket. Mindegyik

csirkemellre helyezzünk 2 szelet sonkát úgy,

hogy betakarja azt, 1 szelet sajtot a közepére.

Felcsavarni, és a két végén összeszúrni egy

fogpiszkálóval. Mindegyik tekercset belemártani

előbb a vajba, aztán a búzakekszbe és megsütni

350 F fokon kb. 30 percig, amíg barna nem lesz.


Hamis Cordon blue

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 tejben

áztatott zsemle, 1-2 tojás, 10 dkg főtt füstölt

parasztsonka, 10 dkg ementáli sajt, 1 gerezd

fokhagyma, őrölt bors, só, mustár, 1/2 citrom, 1

csokor petrezselyem, a bundázáshoz: 1 tojás,

kevés tej, 4-5 evőkanál liszt, 7-8 evőkanál

zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj
A megáztatott, kifacsart, összemorzsolt zsemlét,

a húst, a tojásokat meg a fűszereket jól

összegyúrjuk, és 8 lapos, ovális lepényt

formálunk belőle. Mustárral mindegyiket

megkenjük. Négy lepényre egy-egy sajt és sonka

szeletet fektetünk, és a másik 4 lepényt

ráborítjuk. A szélét összenyomkodjuk, majd egy

kevés tejjel felvert tojásba, utána

zsemlemorzsába mártjuk. 10-15 percig szikkadni

hagyjuk, utána bő, forró olajban pirosra sütjük.

A kisült szeleteket vékony citromkarikákkal

díszítjük. Bőven kínálunk hozzá zöldsalátát.

Próbáljátok ki sertéshús helyett pulyka

apróhússal! (Vagy melle húsával, most az sem

drágább, mint a sertéscomb, és még egészségesebb

is.) Kétszer átdarálni, utána ugyan úgy, ahogy a

recept írja. Ementáli helyett kocka sajttal is

finom!


Rösti Cordon Bleu

1,2 kiló nem szétfövő burgonyát megmosunk,

meghámozunk, és almareszelőn lereszelünk. 3

tojást felverünk, a reszelt burgonyával alaposan

összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és

szerecsendióval fűszerezzük. Egy sütőpapírral

bélelt tepsire a burgonyamassza feléből

evőkanállal 8 egyforma vastag lepénykét

rakosgatunk. 8 szelet lapkasajtot hosszában

összehajtunk, és egy-egy szelet gépsonkába

tekerünk. Ezeket a burgonyahalmokra fektetjük,

és a maradék masszával befedjük. Egy evőkanál

megolvasztott margarint a tetejükre locsolunk,

és forró sütőben azonnal, kb. 20 perc alatt,

ropogósra sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel

díszítjük.


Zeller Cordon Bleu

Hozzávalók 4 személyre: Fél kg zellergumó, 2

evőkanál ecet, 25 dkg sajt szeletben, 10 dkg

liszt, 3 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg vaj,

2 citrom
Előkészítés: A zellergumókat meghámozzuk,

megmossuk, és kb. 4 mm vastag szeletekre vágjuk.
Elkészítés: Felforralunk 2 liter vizet az

ecettel, és a zellerszeleteket kb. 5 percig

főzzük benne. (nem kell túl puhára!) Leszűrjük,

hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. A

sajtot és a zellert egyforma szeletekre vágjuk,

és két zellerszelet közé 1-1 sajtot fektetünk. A

kis csomagokat panírozzuk, azaz először lisztbe,

majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába

forgatjuk. Kissé összenyomkodjuk. Felforrósítjuk

a vajat, és a zellercsomagok mindkét oldalát

aranybarnára sütjük benne. Citromszeletekkel

díszítve tálaljuk.


Készült: 2007.06.20[Dildia]

 

 
Naptár
2024. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!