|  |  | 47.hét Receptek 4 főre (Nem, nem ez még nem az igazi receptgyár, ez csupán egy ad-hoc válogatás a recepteimből! Ne feledje: Indulás December 1.!)  Töltött rántott paprika: Hozzávalók: 
4 darab TV paprika1 fej hagyma4 közepes paradicsom1 közepes cukkíni10 fej gombaSó, bors, bazsalikom, 3 gerezd fokhagymaKevés olíva olajA bundázáshoz: liszt, zsemlemorzsa, tojás Elkészítés: A gombát, paradicsomot, hagymát, és a cukkínit vágjuk fel apró kockára. Olajon futtassuk meg a hagymát, majd tegyük bele a cukkínit, kicsit pirítsuk le, majd tegyük rá a gombát, fűszerezzük meg. Várjunk amíg a gomba levet enged, ezt főzzük el majd csak ekkor tegyük rá a paradicsomot. Főzzük a töltelékünket még egy 5 max 10 percig. Mossuk meg a paprikákat, majd vágjuk be hosszában majd a csumájától körülbelül 2 cm-re hogy egy T betűnk legyen. Kaparjuk ki a magokat, ezután pedig töltsük bele a tölteléket. Forgassuk bele lisztbe majd felvert tojásba és zsemlemorzsába. Végül bő forróolajba süssük arany barnára a paprikákat. Köretnek a rizst ajánlom.  
 Tárkonyos zöldségleves, csirkeragu
 Hozzávalók:
 
 Közepes fej hagyma
 3 darab sárgarépa
 100 gr zöldborsó
 1 petrezselyem gyökér
 3 darab krumpli
 4 fej gomba
 2 gerezd fokhagyma
 5 dkg vaj
 ½ facsart citrom leve.
 2 dl tejszín
 1 leves kocka
 Só, fehérbors, borsikafű
 Tárkony
 
 Elkészítés:
 
 A hagymát apróra, a többi zöldséget pedig borsó méretű kockára vágjuk fel. Vajon pirítsuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a petrezselyem gyökeret forgassuk át. Törjük rá a fokhagymákat, majd tegyük bele a krumplit. Megint forgassuk át. Öntsük addig vízzel hogy éppen ellepje. Morzsoljuk bele a leveskockát, majd hagyjuk hogy felforrjon. Egy 2 perc forrás után tegyük bele a sárgarépát és a zöldborsót. Megint öntsünk vizet bele, de csak hogy ellepje. Majd finoman forraljuk megint egy 5 percet. Kóstoljuk meg és tegyünk bele még fűszert ha szükségesnek véljük. Végül jöhet bele a gomba, és a facsart citrom leve. Főzzük addig, amíg minden zöldség finom puha nem lesz. Keverjünk el a tejszín a liszttel, majd szedjünk hozzá egy kis levest. Keverjük simára és öntsük bele a levesünkbe, állandó keverés mellett. Forraljuk el belőle a liszt ízt, ez körülbelül 5 percig tart. Majd forrón tálaljuk egy citrom karikával díszítve.
   Göngyölt Pulyka Hozzávalók: 
800 gr pulykamell100 gr gépsonka100 gr trappista sajtOlajBesamell mártás:Egy evőkanál vajEgy evőkanál liszt1,5 dl tejSzerecsendióFőző alaphoz:1 fej hagyma1 teáskanál őrölt piros paprika1 evőkanál paradicsom püréSó, bors1 közepes TV paprika Elkészítés: A pulyka mellett vágjuk fel szeletekbe majd óvatosan veregessük ki fólia alatt. Készítsünk Besamellt. Olvasztott vajon pirítsunk meg halvány barnára a lisztet, majd öntsük fel a melegített tejjel. Tegyünk bele csipetnyi szerecsendiót majd kis lángon keverjük ki simára. Addig keverjük amíg szinte tészta szerű massza nem lesz belőle. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát. Hintsük meg a pulykát sóval, tegyünk a töltelékből, majd tekerjük fel mintha palacsinta lenne. Nyomkodjuk be a végeit és ha kell tűzzük meg fogpiszkálóval. Forró olajban pirítsuk meg a pulykát. Egy másik lábasba szűrjünk át egy kis olajat (ha nem égett oda), futtassuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Sózzuk és borsozzuk meg. Húzzuk le a tűzről szórjuk bele a őrölt paprikát majd egy kis vizet. Tegyük vissza a tűzre és tegyük bele a paradicsompürét, jól keverjük el. Öntsünk hozzá vizet. Mikor felforrt tegyük bele a pulykát és a karikára vágott TV paprikát, fedő alatt főzzük készre. Köretnek a tarhonya passzol leginkább. Figyelem! A fokpiszkálókat MINDIG szedjük ki tálalás előtt!  
 Hagyma leves Hozzávalók: 
4 dkg vaj3 fej vöröshagymaEgy póré hagyma2 gerezd fokhagyma3 dl fehérborSó, őrölt fehér bors, gyömbér, szerecsendió2dl Tejszín4 szelet toastkenyér10 dkg reszelt márvány sajt  Elkészítés: Vajon pirítsuk meg a fél karikára vágott vöröshagymát. Tegyük rá a karikára vágott póréhagymát, öntsük fel borral. Szórjuk meg sóval, borssal, gyömbérrel és szerecsendióval. Pároljuk el a bor felét. Majd öntsük fel körülbelül egy liter csontlével vagy ha nincs akkor vízzel és tegyünk bele egy húsleves kockát is. Kóstoljuk meg és ha kell tegyünk még bele fűszereket. Főzzük egy 5 percig majd öntsük bele a tejszínt, keverjük el és hagyjuk hogy felforrjon. Vegyük le a tűzről és forrón tálaljuk. Míg a leves fő, a kenyerekre tegyünk sajtot és pirítsuk meg őket.    Sütőtökkrém leves Hozzávalók: 
Egy közepes (1kg) sütőtök1 dl fehér bor4dkg vajEvőkanál mézEgy kisebb sárgarépaSó, fehér bors, szerecsendió, kakukkfű2 dl tejszínEgy húsleves kocka Elkészítés: Mossuk, hámozzuk és vágjuk kétfelé a tököt. Kaparjuk ki a magokat és vágjuk tovább kisebb darabokra. Sütőben 130 C° -on süssük puhára. Olvasszunk vajat és mézet majd keverjük hozzá az apróra vágott sárgarépát. Kissé pirítsuk meg és adjuk hozzá a sót, borsot, szerecsendiót és a kakukkfüvet. Forgassuk át és adjuk hozzá a bort forraljuk fel. Tegyük bele a tököt, jól keverjük el és törjük össze, amennyire csak tudjuk. Öntsük fel vízzel tegyük bele a húsleveskockát majd főzzük legalább 10 percig. Végül öntsük bele a tejszínt és még egyet forraljunk rajta. Ha esetleg van otthon egy bot mixer akkor azzal még a tejszín előtt egyneműsíthetjük a levesünket.    Laktató batyu szalonnás csuszával és kapor mártással Hozzávalók: 
Sertéskaraj 800grGomba 3 fej Trappista sajt 50 grSonka 50 grOlaj 1dlSó, őrölt bors1 tojás
 Elkészítés: A felszeletelt karajt vékonyra kiveregetjük. A kockára vágott gombát, sonkát lepirítjuk, tojással, sajttal megkötjük. A szeletelt húsokat a raguval betöltve batyuszerűen összefogjuk, hústűvel vagy fogvályóval megtűzzük, közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Köret: Szalonnás csusza Hozzávalók: 
Füstölt szalonna 200 grSzáraz csusza tészta 600 grSó, őrölt fekete bors Kifőzzük a csuszatésztát és kiolvasztjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, majd keverjük össze őket.
 Kapormártás:
 Hozzávalók: 
Olaj 0,5 dlFinomliszt 5 dkg0,5 liter vízEgy kis doboz tejfölSó, cukor, citromléKapor1 dl tejszín  Világos rántást készítünk, úgy hogy az olajon aranysárgára pirítjuk a lisztet és vízzel elkevert tejföllel felöntjük, elkeverjük, kiforraljuk. Sóval, cukorral és citromlével ízesítjük. Szükség esetén átszűrjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és a tejszínt és még egy rövid ideig forraljuk. Gombapaprikás natúr karajjal Hozzávalók: 
1 nagy fej hagyma600 gr gomba1 gerezd fokhagymaTeáskanál őrölt paprikaSó, bors, babérlevélKis doboz tejföl2 evőkanál liszt1 húsleves kocka
 Elkészítés: Olajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát majd tegyünk rá sót és borsot. Húzzuk le a tűzről majd szórjuk bele a piros paprikát. Öntsünk rá körülbelül 1 dl vizet, majd a karikákra vágott gombát. Addig ne öntsük rá vizet, amíg a gomba ki nem engedte a levét. Tartsuk mindig rövid leven és így főzzük puhára a gombát. Keverjük össze a tejfölt a liszttel és szedjünk hozzá egy kis levet a gomba alól. Keverjük simára, majd öntsük vissza a gombára a keveréket. Forraljunk rajta még egyet és rizzsel forrón tálaljuk.  
 |