| |
|
2008 - 2.hét
Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Gyümölcsleves
Hozzávalók:
70 dkg gyümölcs
2 dl tejszín
2 evőkanál cukor
Fahéj, vanília, szegfűszeg
Liszt
Só
Elkészítés:
Készítsük elő a gyümölcsöket, úgy hogy mindegyik legyen körülbelül ugyanakkora. Használhatunk cseresznyét, meggyet, szilvát, almát, körtét, esetleg kevés narancsot vagy mandarint. Forraljunk fel másfél liter vizet, a fűszerekkel. Majd tegyük bele az előkészített gyümölcsöket és forraljuk fel megint. A tejszínt keverjük össze liszttel, majd merjünk hozzá keveset a levesből és keverjük simára. Csurgassuk bele a levesbe keverés mellett, és hagyjuk hogy rottyanjon még egyet. Lehűtve tálaljuk, díszíthetjük friss citromfűvel.
Mákos guba
Hozzávalók:
6 kifli
5 dl tej
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg darált mák
5 dkg mazsola
A tetejére porcukor
Elkészítés:
A kiflit felkarikázzuk, a mazsolával együtt tálba tesszük. A tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a vaníliás cukrot, és a kiflikarikákra locsoljuk. Megszórjuk a mákkal, és azon melegében tálaljuk. A tetejét porcukorral megszórjuk.
Pikáns szűzérmék lilahagymás almával
Hozzávalók:
4 fej alma
2 fej lilahagyma
5 cl méz
5 gr vaj
Borsika vagy kakukkfű
Késhegynyi feketebors és só
60 dkg sertésszűz
10 gr vaj
Só, bors, Erős Pista
Elkészítés:
Vajon olvasszuk meg a mézet, majd tegyük a megpucolt és cikkekre vágott almákat és lilahagymákat. Alaposan forgassuk át, és tegyük rá a fűszereket. A legjobb, ha van otthon friss borsika vagy kakukkfű ág, mert akkor egy egész ágat tegyünk rá. Öntsünk alá körülbelül 2 dl vizet és pároljuk meg az almákat. Míg az alma elkészült, vágjuk fel a szűzérmét csíkokra és forró vajon kissé pirítsuk meg mindenhol, majd tegyük rá a sót, borsot és száj ízünknek megfelelően Erős Pistát. Tálaljuk az almákat a tányér két oldalára és közé tegyük be a szűzérme csíkokat.
Waldorf saláta
Hozzávalók:
30 dkg zeller
30 dkg alma
10 dkg dió
2 dl majonéz
Citromlé
0,5 dl citromlé
1 fej jégsaláta
Elkészítés:
Mossuk és tisztítsuk meg a zellereket és az almákat, majd vágjuk őket kockákra. A jégsalátát tépkedjük fel kézzel. Keverjük össze a majonézt citromlével, majd a zöldséggel és a salátával. A diót durván vágjuk fel és szórjuk a salátára.
Gyümölcsös csirkenyárs
Hozzávalók:
Egy konzerv (karika) ananász
60 dkg csirkemell filé
Egy konzerv sárgabarack
Két fej lilahagyma
Szeletelt bacon szalonna egy csomag.
Kakukkfű
Bazsalikom
Só, bors
Fa húsnyárs
Elkészítés:
Vágjuk fel a csirke mellet, a barackot és az ananászt nagyjából egyenlő kockákra. Fűszerezzük be a csirkét sóval, borssal és a zöld fűszerekkel. A lilahagymát vágjuk fel cikkekre. Most kezdjük felhúzni őket a nyársra a következő sorrendben. Ananász, csirke, hagyma, barack. Majd megint. Csináljunk négy ilyen nyársat. Tekerjük be őket a baconnal, és rendezzük el őket egy jénaiban. Fedjük el alufóliával, majd előmelegített sütőben 140C°-on süssük, készre körülbelül 20 perc alatt. Tálaláskor esetleg meg lehet szórni reszelt füstölt sajttal.
Paradicsomleves
Hozzávalók:
10 dkg Liszt
10 cl Olaj vagy zsír
40 dkg Paradicsompüré
50 dkg Zeller
50 dkg Vöröshagyma
Só, cukor
A leves betétje a rizs.
Elkészítés:
Először készítsünk egy világos rántást a követkő képen. Hevítsünk zsiradékot, majd keverjük hozzá a lisztet. Pirítsuk világos barna színűre, és adjuk hozzá a paradicsom pürét. Kicsit pirítsuk meg a pürét is, majd öntsük fel körülbelül másfél liter vízzel. Keverjük el simára, tegyük bele a zellert és a hagymát. Fűszerezzük sóval és cukorral. Esetleg ki lehet próbálni még a bazsalikomot és a babérlevelet is, mint fűszer. Forraljuk fel, szűrjük le a levest, és végül a betéttel együtt forrón tálaljuk.
Mustáros, uborkás szűzérmék
Hozzávalók:
40 dkg sertésszűz
8 dkg bacon szalonna (nem szeletelt)
Egy fej vöröshagyma
10 dkg uborka (ecetes)
1 dl tejföl
4 cl tejszín
Mustár, só, bors
Elkészítés:
Egy teflonos serpenyőben olajat hevítünk, majd megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Mikor ez kész, tegyük rá a csíkokra vágott szalonnát és olvasszuk ki. Ha ez is megvan, tegyük rá az ujjnyi vastag csíkokra vágott sertés szüzet. Pirítsuk meg minden oldalon, hogy fehér legyen. Most dobjuk rá csíkokra vágott ecetes uborkát és a mustárt. Keverjük át alaposan, sóval és borssal hintsük meg. Most keverjük bele a tejfölt, végül a tejszínt, forraljunk rajta egyet és forrón rizzsel tálaljuk.