Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
BURGONYKÖRETEK

Burgonyaköretek                                      

                          (71)
 

                      Mit mihez adhatunk
Sós burgonya, petrezselyemmel megszórva: Főtt

marhahús, pörkölt és tokányfélék.
Vajas burgonya, kockára vagy hasábba vágott főtt

burgonya, forró vajjal leöntve: halételekhez
Burgonya püré, tejjel, vajjal simára keverve: meleg

sonkához, füstölt és pácolt nyelv, angolosan sült

húsok, borjú és vagdalt húsok.
Resztelt burgonya: pirított májhoz, tokányhoz,

pörköltek és főtt marhahús
Héjában főtt burgonya: szelet húsok és egyéb köretek

alapanyaga
Vele sült burgonya: szárnyasok, kacsa, liba.
Rakott burgonya, besameles: sertés bordához, párolt

rostélyos, marhasült.
Töltött burgonya, fűszeres tojás sárgával: borjú és

szárnyas sültek, csirke, pulyka.
Hasábburgonya: bármilyen sültek mellé.
Párolt rizs: borjúsült, becsináltak, rántott gomba,

párizsi köretbe, sült jérce.
Rizi-bizi: Rántott libamáj, mexikói borjútokány.
Gombás rizs: borjúsült, vegyes köretbe.
Sonkás rizs: sertés vagy borjú borda.
Paradicsomos rizs: Borjú és ürücombhoz.
Lecsós rizs: rostélyos, sertésborda.
Tojásos rizs: sült jérce, borjúsült, vegyes köretbe.
Batthyány rizs: Párolt bélszín, hátszín, frissensült

angolos vagy vadhúsok.
Pirított dara: főtt vagy párolt marha, borjúsült.
Széles metélt: mártásos húsok.
Csőtészta, spagetti: vadas vagy paradicsomos ételek,

húsok.
Galuska: pörkölt, paprikás, tokányfélék.
Tarhonya: szintén pörkölt és paprikás félék.
Zsemlegombóc. Vadas nyúl, szalontüdő, tejfölös

ököruszály.
Burgonya gombóc: mártásos húsételek.
Vegyes köret: ami áll sonkás rizs, parajpuding,

csirág vajas morzsával, szalmaburgonya, mártásos

húsételek, természetesen külön adjuk.
Párizsi köret Párolt karotta, Kelvirág csőben sütve,

töltött gomba, vagy párolt spárga, zöldség puding, 

burgonya: Ezeket többszemélyes vacsorákhoz adjuk, és

külön tálon szervírozzuk, különféle húsokhoz, forrón

adjuk az asztalra.
Zöldköretek. vegyesen vagy külön-külön párolt friss

zöldség, borsó, zöldbab, leveles paraj, töltött

saláta, stb.: bordákhoz, frissensült vagy angolos

húsokhoz, vadakhoz. Párolva vagy dresszinggel adjuk

hidegen ill. melegen.
 
Amerikai burgonya
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 10 dkg császárszalonna,

só, őrölt bors
A burgonyát meghámozzuk, majd hosszában kettévágva

egy-egy szelet császárszalonnát helyezünk rá. Sózzuk,

borsozzuk, és sütőben puhára sütjük.

Angolos burgonya
Hozzávalók: 1 kg apró szemű burgonya, só, 5 dkg vaj.
A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben, egészben

megfőzzük. Ezután leszűrjük, a krumplit forró tálra

tesszük, és megforrósított, de nem barna vajjal

leöntjük. Lehet a tetejére összevagdalt

petrezselyemzöldet is hinteni.

Bostoni burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonyából készült burgonyapüré,

fél fej vöröshagyma, 2 tojás, S dkg vaj, kevés

pirospaprika.
A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt

hagymával meg a tojásokkal habverővel jól kikeverjük,

és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A

tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával

meghintjük, és a sütőben a tetejére kérget sütünk.

Borított burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 közepes fej hagyma, 7

dkg vaj, egy csokor petrezselyem, só, bors,

zsemlemorzsa.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony

karikára vágjuk. A vajat felforrósítjuk, és a hagymát

világosra pirítjuk benne, hozzáadjuk a burgonyát, és

állandó keverés mellett aranysárgára pirítjuk,

megsózzuk, megborsozzuk és belekeverjük a finomra

vágott petrezselymet. 6 fém vagy hőálló üveg) formát

kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, a burgonyát

jól belenyomkodjuk és 180 fokos sütőben 15-20 perc

alatt aranybarnára sütjük. Formából kiborítva

húsételekhez tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Burgonyafánk
Hozzávalók: fél kg héjában főtt burgonya, l tojás, 1

kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze

liszt, só, olaj a sütéshez.
A burgonyát nyomón áttörjük, összegyúrjuk a tojással,

zsírral, darával, sóval, és annyi liszttel, hogy jól

nyújtható tésztát kapjunk. pogácsaszaggatóval

kiszúrjuk, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra

sütjük.

Burgonya flán
Hozzávalók négy személyre: 8 kicsi burgonya, 2

evőkanál tejföl, 6 dkg. olvasztott vaj, 2 tojás, só,

őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1 evőkanál

petrezselyem vagy metélőhagyma.
A burgonyákat vizesen alufóliába csomagoljuk, 200

Celsius fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt

megsütjük, forrón meghámozzuk, áttörjük. Melegen

tartjuk. Négy darab másfél decis kerek formát

kivajazunk, lehűtünk. A vajat a burgonyába keverjük,

és a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Fűszerezzük,

zöldfűszerrel ízesítjük, majd a forró tejföllel

kikeverjük. A megtöltött formák tetejére alulról

megvajazott alufóliát teszünk. Vízzel töltött

tepsiben 20 percig sütjük.

Burgonyagolyók
Hozzávalók:  1/2 kg főtt, áttört burgonya, 10 dkg

liszt, 10 dkg reszelt sajt, 2 db tojás, só, reszelt

szerecsendió, bors.
A burgonyát a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és kis

golyókat formázunk belőle. Zsemlemorzsában

megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük.

                           Burgonyagombóc
Hozzávalók: áttört burgonya 0.5 kg, liszt 14 dkg,

zsemlekocka 14 dkg, zsír 5 dkg, tojás 2 db, só 1

késh.
Elkészítése: Veszünk fél kg áttört főtt burgonyát,

adunk hozzá 14 dkg lisztet, sót, zsemlekockát, amit

előtte zsírban megpirítunk, két tojást, ezeket

összegyúrjuk, és gombócokat készítünk belőle, forró

vízben kifőzzük, s lehetőleg rögtön tálaljuk.

Burgonyagombóc más módon
Hozzávalók: Burgonya 4 db, tojás 2 db, tejföl 2 ek.

liszt 2 ek. zsír 25 dkg, só 1 késh.
Elkészítése: Süssünk héjában 4 db burgonyát, majd

törjük át szitán, tegyünk bele sót, 2 tojás sárgáját,

2 kanál tejfölt, és a lisztet. Ezeket összekeverjük,

gombócokat formálunk belőle, és 25 dkg zsírban

kisütjük.

Burgonyakrokett
Hozzávalók: 30 deka főtt burgonya, 4 deka grízes

liszt, 2 tojás, egy kis reszelt szerecsendió, só, 10

deka zsömlemorzsa.
A főtt és szitán áttört burgonyát, két tojássárgáját,

csipetnyi sót, reszelt szerecsendiót összekeverjük,

és liszttel meghintett deszkán henger alakú rövid

rudakra formázzuk, lisztbe, felütött tojásba, és

zsömlemorzsába mártva bundázzuk, majd bőséges forró

zsírban kisütjük.

                          Burgonyalepény  
Hozzávalók: 4 nagyobb, nyers burgonya, 3 púpozott

evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1

teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött

fekete bors, 3 evőkanál olaj, plusz kevés olaj a

sütéshez, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág.
Elkészítés: A tojásokat habosra verjük, majd

összekeverjük a tejjel és a liszttel. Hozzáadjuk a

reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a

szerecsendió-virágot, valamint 3 evőkanálnyi olajat,

ezután az egészet ismét jól összekeverjük. A masszát

10 percig hagyjuk állni. Közben a burgonyát

meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán

lereszeljük. Azonnal beleforgatjuk a tojásos

masszába, és alaposan összekeverjük. (A masszának a

szokásos galuskatésztánál kissé keményebbnek kell

lennie.) Teflon- vagy palacsintasütőben nagyon kevés

olajat forrósítunk, amelyre evőkanállal adagolva, kis

halmokat rakunk. Az evőkanál domború felével azonnal

simára nyomkodjuk, így egyforma kis lepénykéket

kapunk. Ha az alsó felük szép pirosra megsült,

lapátkanállal óvatosan megfordítjuk, és a másik

felüket is megsütjük. Meleg tálra halmozzuk, és

tetszés szerinti salátával vagy savanyúsággal

kínáljuk. Magába, főételként fogyaszthatjuk, de fele

mennyiségben készítve köret is lehet mártásos feltét

mellé, esetleg borkorcsolyának is tálalható.

Burgonyapüré 1.
Hozzávalók: 80 deka burgonya, 2 deci tej, 8 deka vaj,

só, a tej és vaj helyett 2 deci tejszínt is

használhatunk.
A sós vízben főtt, meghámozott burgonyát leszűrve

szitán, még forrón áttörjük, vajjal összekeverjük, és

forró tejjel, valamint egy kis sóval ízesítjük.

Simára keverjük. Nem szabad sem túl hígnak, sem túl

keménynek lennie.

Burgonyapüré 2.
Hozzávalók: 1 kg szétfövő fajta burgonya, 5 dkg vaj,

tej, só.
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós

vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi

- vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit

felvesz (részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn

szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya

minőségétől, hogy mennyit vesz fel}. Ha a főzővíz nem

volt elég sós, utánsózzuk. Kitűnő, habos lesz a

burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben

1-2 percig verjük.

Burgonyapüré 3.
Hozzávalók: Burgonya 1 kg, vaj 5 dkg, tej 0,25 l, só

2 késh.
Elkészítése: Burgonyát megtisztítunk, megmosunk,

kockára vágunk, feltesszük sós vízben főni, ha

megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon,

majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi

sót, 5 dkg vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra

keverjük és feltesszük, egy kicsit főni hagyjuk.

Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk,

amitől szép fényt kap.

Burgonyapüré 4.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2

dl tej, cukor, őrölt bors
A burgonyát megtisztítjuk. Kis kockákra vágjuk, és

lábosba rakjuk. Csak annyi vizet öntünk rá, amennyi

szűken ellepi, és megsózzuk. Lefedve puhára főzzük.

Ezután leszűrjük, majd áttörjük. Az áttört burgonyát

visszatesszük a lábosba, és vajjal, a tejjel meg a

tejszínnel egészen kis lángon addig főzzük, amíg az

egész egynemű, pépes nem lesz. Habverővel kissé

felverve, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és forrón

tálaljuk.

Burgonyapüré 5.
Hozzávalók: kb. 6 db közepes burgonya, l kanál zsír,

só.
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben

megfőzzük. Burgonyanyomón áttörjük, kevés főzővízzel

hígítjuk, majd a zsírral jól elkeverjük.

Szárnyasokhoz, füstölt marhanyelvhez tálaljuk.

Burgonyás knédli forró krumpliból
Hozzávalók: 80 dkg forró krumpli, 40 dkg dara, 10 dkg

zsírszalonna vagy vaj, 1-2 tojás vagy csak a sárgája,

fél kanálnyi só, pirított zsemlekockák
Elkészítési módja: A gyúródeszkára szórjuk a darát és

bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást,

a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához

adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek

gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A

kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal,

szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk

pirított zsemlemorzsával) és párolt káposztával

húshoz adjuk körítésként. Ugyanebből a tésztából

nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.

Citromkrémes sült burgonya
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 3 dl tejszín,

2 citrom, őrölt bors, kakukkfű, rozmaring, 1

babérlevél, só, 1 evőkanál vaj.
Hámozás után a burgonyát - a gumók nagyságától

függően - hosszában kettőbe vagy négybe vágjuk, és

sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A

tejszínhez keverjük a fűszereket; egy citrom levét és

reszelt héját. Egy tűzálló tálat kivajazunk,

elrendezzük benne a krumpli-hasábokat, ráterítjük az

egészen vékony karikákra szeletelt citromot, ráöntjük

a fűszeres tejszínt és kb. 30 perc alatt megsütjük.

Kímélő körítésként bors és vaj nélkül is

készíthetjük. Zsiradék nélkül sütött, vagy párolt

húsokhoz adhatjuk.

Cukkínis burgonyaérmék
Hozzávalók: 2 közepes cukkíni, 2 méretes krumpli, 1

vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor

petrezselyem, só, bors, 2 tojás, 15 dkg liszt, olaj
A cukkinit és a krumplit hámozzuk, majd durvára

reszeljük. Összekeverjük az apróra vágott hagymával

és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, a

felaprított petrezselymet is közé keverjük. A

tojásokat felverjük, a liszttel összekeverve sűrű

tésztát készítünk, majd a cukkínis keveréket is

beleforgatjuk. Félórányi pihentetés után tenyérnyi

pogácsákat formálunk belőle, s forró olajban

ropogósra sütjük.

Burgonyás tarhonya
Hozzávalók: Burgonya 1 kg, tarhonya 10 dkg, hagyma 1

fej, zöldpaprika 1 db, paprika 1 késhegynyi.
Elkészítése: Főzünk paprikás burgonyát csak több

lével, és ha félig megfőtt a burgonya, teszünk bele

pirítatlan tarhonyát, és tovább főzzük, míg a levét

el nem fövi. Törjünk végül bele egy egész

zöldpaprikát.

Francia burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1

tojássárgája, 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra

vágjuk, és mély kiolajozott tűzálló tálba öntjük.

Megsózzuk, a tojássárgájával elkevert tejföllel

leöntjük, tetejére morzsoljuk a vajat, és a sütőben

addig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a

teteje szépen meg nem pirult.

Gombával töltött burgonya
Hozzávalók: 8 közepes burgonya, 25 dkg gomba, 1

vöröshagyma, olaj, só, bors, csokor petrezselyem, 1

tojás, 2-3 ek. zsemlemorzsa, fél liter zöldségleves
A tisztított burgonyákat kettévágjuk, és belsejüket

kivájjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon

megpároljuk, a felszeletelt gombát rádobjuk, sózzuk,

borsozzuk. Hozzáadjuk a kivájt burgonyaforgácsokat és

az aprított petrezselymet. Puhára főzzük, langyosra

hűtjük, s belekeverjük a tojást és a zsemlemorzsát. A

fél krumplik egyikébe töltjük, a kalapját rátesszük,

s cérnával átkötjük. Kevés forró olajon a

krumpli-csomagokat megsütjük, majd a levessel

óvatosan felöntve megpároljuk. A cérnától

megszabadítva kínáljuk a sertésbordához.

Gőzben főtt burgonya
Ugyanúgy hámozzuk, daraboljuk fel, mint a sós

burgonyát. A kuktafazék aljára 1,5 deci vizet öntünk,

a betétet belerakjuk, és erre tesszük a burgonyát.

Megsózzak, és a kuktát lezárva, a jelzéstől számítva

nyolc percig gőzöljük. Készíthetjük lábasban is,

akkor az edény aljára öntjük a vizet, a főzőbetétet

beletéve, erre halmozzuk, megsózzuk a burgonyát. Fedő

alatt, kis lángon addig gőzöljük, amíg meg nem

puhult, de alatta a forró vizet pótolni kell, ha

elpárologna.

Habos, sült burgonya
Hozzávalók: 80 dkg héjában főtt burgonya, 7 dkg

margarin 10 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 2 dl tejföl,

só.
5 dkg margarint a tojássárgájával és a tejföllel

alaposan kikeverjük, és hozzáadjuk a reszelt sajt

többségét meg a kemény habba vert tojásfehérjéket.

Beleforgatjuk a karikára vágott burgonyát, és a

maradék 2 dkg margarinnal kikent tálba terítjük. 

Tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk, és

sütőben aranysárgára pirítjuk.

Hagymakrémes burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 fej

vöröshagyma, 2 evő. kanál liszt, 3 dl tej, 5 dkg

reszelt sajt, só, őrölt bors.
A burgonyát meghámozzuk, hosszúkásra felvágva, sós

vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és az egyik

kanál olajjal kikent, mély tűzállá tálba öntjük.

Közben a másik kanál olajban a karikákra vágott hagy.

mát megpirítjuk, a liszttel meghintjük, és a tejjel

felengedve, megsózzuk, megborsozzuk. Mártás

sűrűségűre forraljuk, a burgonyára öntjük, és a

sütőben közepes lángon a tetejét megpirítjuk.

Hagymás burgonya 1.
Hozzávalók: Burgonya 1 kg, zsír 10 dkg, bors 1 késh.

hagyma 1/2 fej.
Elkészítése: A burgonyát főzzük meg héjában,

megtisztítva törjük át szitán, tegyünk bele sót, ez

alatt pirítunk finomra vágott hagymát, tegyük bele a

burgonyát, és kevés törött borsot.

Hagymás burgonya 2.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 vöröshagyma, fél dl

olaj, 1 evőkanál só
A burgonyát előző nap héjában megfőzzük, és meg is

hámozzuk. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd hűtőszekrénybe

tesszük. Másnap a megtisztított vöröshagymát egészen

finomra metéljük. Az olajat felforrósítjuk, és a

vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd barnára

pirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk. A burgonyát durva

lyukú reszelőn lereszeljük, azután beleforgatjuk a

hagymás olajba. Kicsit átsütjük.

Hagymás sült burgonya
Hozzávalók:  80 dkg burgonya, 6 dkg margarin, 1 nagy

hagyma, 3 tojás, 4 dl tej, só, szerecsendió.
A meghámozott nyers burgonyát karikára vágjuk és

margarinnal kikent tűzálló tálba felig egymásra

fektetve, szépen sorba rakjuk. A megtisztított, apró

kockára vágott hagymával megszórjuk, végül a

tojásokkal elkevert, fűszerekkel ízesített tejjel

leöntjük. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép

pirosra sutjuk.

Hamis roseibni
Hozzávalók: 1 kg burgonya, só; a sütéséhez bőven

olaj.
A szét nem fövő fajtájú burgonyát héjában megfőzzük,

meghámozzuk, és milliméternyi vastag karikákra vágva,

a bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Az olaját

lecsepegtetjük, utána rakjuk tálra, és csak ott

sózzuk meg. Ugyanezt készíthetjük hasábburgonya

alak*ra vágott krumpliból is.

Hasábburgonya 1.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, só; a sütéséhez bőven

olaj.
A burgonyát meghámozzuk, és kisujjnyi vastag

hasábokra vágjuk. Tiszta konyharuhával alaposan

leitatjuk róla a nedvességet, és bő, forró olajba

rakjuk. Élénk tűzön addig sütjük, amíg aranybarna nem

lett. Alaposan lecsepegtetjük - még jobb, ha

itatóspapírra vagy papírtörülközőre rakva itatjuk le

róla az olajat -, és csak a tálon sózzuk meg.

Hasábburgonya 2.
Hozzávalók: 3 kg burgonya, 1 liter olaj, 3 gramm só 
Elkészítés: A megtisztított burgonyát alaposan

megmossuk, megszárítjuk. A burgonya minden oldalát

szabályosan levágjuk. Ebből 1 cm vastag, 3-4 cm magas

lapokat vágunk. A lapokból 1 cm-es négyzetes

hasábokat vágunk. A darabolt hasábburgonyát vízbe

helyezzük. Sütés előtt leszárítjuk, majd megsütjük. A

készre sütött burgonyát forrón tálaljuk. Sózzuk, majd

tálalópapírral ellátott fémtálra halmozzuk. Ha

mélyhűtött hasábburgonyát kell felhasználni, illetve

sütni, kemény állapotban kell a sütést elkezdeni.

     Hercegnő burgonya                               

    
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4

tojássárgája, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, só
A krumplit megmosás után meg kell hámozni, kockára

vágni, és sós vízben megfőzni. (Ezt szoktam úgy is,

hogy előbb vízben megfőzöm, és utána hámozom meg. Így

könnyebb a hámozás.) Leszűrés után még fedő nélkül

néhány percig vissza kell rakni a tűzre, hogy a víz

teljesen elpárologjon. Ezután át kell törni. Hozzá

kell keverni a vajat, a tojássárgáját és a

szerecsendió-reszeléket, majd egy kis sót kell

beletenni. Ezt az egészet egy sűrű masszává össze

kell gyúrni, majd töltőzsákba kell tenni. Ez a

töltőzsák jó erős legyen, mert a massza nem éppen

krém állagú, hanem elég sűrű lesz. Én ezt egy

alumíniumból készült linzerkészítő pisztolyba szoktam

tölteni, az kibírja. Ezután ki kell vajazni egy

sütőlapot, és erre kell rányomni kis kör alakban. Itt

jön jól, ha mintásan sikerül kinyomni, akkor

dekoratívabb lesz. Az egészet kb. 180 fokos sütőben

aranysárgára kell sütni. Adhatjuk halból, szárnyas-,

marha- vagy borjúhúsból készült mártásos ételek mellé

köretnek.

Júliusi krumpli
Hozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma újkrumpli, 1

csokor zöldhagyma, 1 csokor petrezselyem, ízlés

szerint só és törött fekete bors, a tepsihez 2

evőkanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 15 dkg

baconszalonna (vagy hajszálvékony szeletekre vágott

császárhús).
Elkészítés: A krumplit nagyon gondosan megmossuk, és

leszárítjuk, de nem kell megtisztítani, mert héjastól

fogjuk megsütni. Akkora tepsit, amekkorába egy sorban

elfér a krumpli, olajjal kikenünk, és zsemlemorzsával

meghintünk. A száraz krumplikat egyenletesen

szétterítjük. Megsózzuk, és törött fekete borssal

megszórjuk. A zöldhagymát megmossuk, letisztítjuk, és

nagyon vékony karikákra vágva rakjuk a krumplik

tetejére, illetve a krumplik közeibe. A

baconszalonnát hosszú, vékony csíkokra szabdaljuk, és

a krumpli tetején ugyancsak egyenletesen elosztjuk.

Fedetlenül toljuk be az előmelegített, közepesen

forró sütőbe, és legalább 50 percen keresztül közepes

lángon sütjük. Nem szabad megkeverni, mert a nagy

nedvességtartalmú újkrumpli hamar szétesik. A krumpli

héja szép piros-barnára és ropogósra sül, a krumpli

belseje pedig omlós, puha lesz. Végül tálalás előtt

meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. 

Salátával főételnek, ünnepi pecsenye mellé pedig

köretnek tálalható.

Köményes burgonya
Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a tálon

vajdarabkákat hintünk rá, és köménymaggal gazdagon

megszórjuk.

Köményes sült burgonya
Hozzávalók: 10 szem közepes nagyságú burgonya, 15 dkg

húsos füstölt szalonna, köménymag.
A burgonyát kefével, váltott vízben alaposan

megmossuk, és hosszában kettévágjuk. Vágott felükkel

felfelé egymás mellé, sütőlemezre fektetjük,

mindegyikre egy hajszálvékony szalonnaszeletet

borítunk, és köménnyel meghintve a sütőben jó

ropogósra sütjük.

Köménymagos burgonya
Hozzávalók: Burgonya 1 kg, zsír, vagy vaj 10 dkg,

köménymag 1 kk., só 2 késh.
Elkészítése: A burgonyát tisztítás után megmossuk,

feltesszük sós vízben főni, ha megfőtt a vizet

leszűrjük, leöntjük forró zsírral, vagy vajjal. A sós

vízbe tegyünk egy kávéskanál köménymagot.

Krumplifánk
Hozzávalók 2-4 személyre: 25 dkg burgonya, 30 dkg

liszt, 2 tojás sárgája, 3 dkg zsír, 2 dl tej, 2 dkg

élesztő, olaj, 1 kiskanálnyi cukor, só
A krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd

át. Dolgozd össze a liszttel, tojás sárgájával,

zsírral és a tejben cukorral felfuttatott élesztővel.

A tésztát liszttel meghintett deszkán nyújtsd ujjnyi

vastagra, és belisztezett pogácsa-szaggatóval

darabold fel. A kiszaggatott fánkocskákat meleg

helyen keleszd meg. (Ez kb. 1 órát kíván.). A

fánkokat bő forró olajban süsd pirosra.
Ez a köret valamilyen mártással akár önálló étel is

lehet. A tészta egy kis reszelt sajt vagy apróra

vágott sonka hozzáadásával is variálható.

Krumplinudli
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 2 tojás,

reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál KNORR Delikát

Ételízesítő.
A héjában megfőzött burgonyát, megpucoljuk finom

rostélyú reszelőn, lereszeljük, vagy burgonyanyomón

áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, egész tojásokat, majd

sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kinyújtjuk,

lisztezett gyúródeszkán vastagabb szeletekre vágjuk.

Enyhén ételízesítős, forrásban lévő vízben kifőzzük.

Lecsepegtetjük, és kevés vajon, vágott

petrezselyemzölddel átforgatjuk. Cukkínis vagy borsós

csirke-becsinálthoz ajánljuk.   Elkészítési idő: 50

perc

Krumpli-ringli
Hozzávalók: fél kg héjában főtt burgonya, l tojás, 1

kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze

liszt, só, olaj a sütéshez.
A burgonyát nyomón áttörjük, összegyúrjuk a tojással,

zsírral, darával, sóval, és annyi liszttel, hogy jól

nyújtható tésztát kapjunk, lisztezett deszkán

kisujjnyi rudakra sodorjuk, gyűrűket formálunk

belőle, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra

sütjük.  Hagymás, szaftos húsokhoz, vadas marhához

tálaljuk.

Krumplis fánk
Hozzávalók: 3-4 főtt burgonya, (lehet maradék tört

krumpli is), l kis fej hagyma, l tojás, só, bors, 2

kanál maceszdara, olaj a sütéshez.
A burgonyát villával összetörjük beleadjuk a tojást,

a kockára vágott hagymát, elkeverjük a maceszdarával,

sóval, borssal, majd a masszából gombócokat

formálunk. Lelapítjuk őket, majd olajban mindkét

oldalukat kisütjük.

Mandulás burgonyakrokett
Hozzávalók: 4 közepes burgonya, 2 tojás, 1 dl tej,

2-3 evőkanál finomliszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1

mokkáskanál őrölt szerecsendió, ízlés szerint só és

törött fehér bors, 1 mokkáskanál sütőpor, 5 dkg

lehéjazott fehér mandula, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A megmosott, héjas burgonyát megfőzzük,

majd meghámozva, még melegen összetörjük. Hozzáöntjük

a tejet, a gyengén felvert tojásokat, az összes

fűszert, valamint a megreszelt vöröshagymát.

Beledolgozzuk a sütőport és annyi lisztet, hogy

formálható massza legyen. Nedves kézzel hosszúkás

kroketteket, azaz ujjnyi, henger alakú kolbászkákat

formálunk belőle. A fehér mandulát vékony lapokra

forgácsoljuk, és belenyomkodjuk a krokettekbe. Ezután

bő, forró olajba, egyenként óvatosan beleeresztjük, a

hőfokot rögtön mérsékeljük, és kis lángon lassan

megsütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük,

illetve a megsült kroketteket papírtörülközőre

szedjük.

Párizsi burgonya
A nagy burgonyából kis golyócskákat fúrunk, és forró

olajban pirosra sütjük. Sózva és apróra vágott

petrezselyemzölddel kínáljuk.

Párnaburgonya
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 25 dkg túró, 2 dl

tejföl, 5 dkg szalonna, só
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, megtörölgetjük,

majd fél cm vastag karikákra vágjuk. Serpenyőben

olajat langyosítunk, beledobunk néhány

burgonyakorongot, hogy szabadon úszkálhassanak benne.

Csak addig hagyjuk az olajban, míg mindkét oldalukon

megpuhulnak. Barnulniuk nem szabad. Szűrőkanállal

kiszedjük, lapos tálra rakjuk egymás mellé, és

kihűlni hagyjuk. Teljesen hidegen az egészet hirtelen

forró olajba tesszük. A korongok tágulnak,

felfújódnak, gömbök lesznek belőlük. Szűrőkanállal

kiszedjük, és tálra halmozzuk.

Petrezselymes újburgonya
Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 5 dkg vaj, 1-2 csokor

petrezselyemzöld, só.
A megkapart burgonyát karikákra vágjuk, és a forró

vajban megsózva, a saját levében puhára pároljuk.

Időnként megkeverjük, nehogy odakapjon. Tálalás előtt

1-2 perccel hintjük rá a megvagdalt

zöldpetrezselymet.

Pikáns burgonyagombóc
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg főtt, áttört

burgonya, 2 tojássárgája, 20 dkg mazsola, só, vaj,

pirított zsemlemorzsa.
A lisztet, burgonyát, tojássárgájákat 1-2 kanál

vajjal, kevés sóval és a leforrázott, lecsurgatott

mazsolával összegyúrjuk. Apró gombócokat formázunk,

enyhén sós vízben kifőzzük, és pirított

szemlemorzsára szedjük. Vadas vagy bármilyen szaftos

hús mellé köretnek vagy önállóan (édes szószt is

adhatunk mellé) kínálhatjuk.

Pirított, hagymás burgonya
A héjában megfőtt burgonyát megtisztítjuk,

káposztareszelőn átreszeljük, és zsírban pirított

hagymával megpirítjuk.

Pityóka (mézmázas édes krumpli)
Hat adagos, édes burgonyaköret, nagyanyáink korából.
Hozzávalók:  5-6 db közepes, főtt krumpli, 1 dl méz,

1 dl narancslé, 1 dl vaj, 1 teáskanál só. A

meghámozott főtt burgonya karikákat rendezzük el egy

kivajazott tűzálló tálban, miközben az egyes rétegek

közé a maradék hozzávalókból kevert meleg levet

locsolgatjuk. 180C°-os sütőben süssük kb. 30 percig.

Sütés közben gyakran locsolgassuk saját levével.

Vastag falú öntöttvas serpenyőben vagy lábosban is

süthetjük a tűzhely felső lapján.

Ráckrumpli
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg kolozsvári

szalonna, 5 - 6 paradicsom, ugyanannyi zöldpaprika, 1

dl tejföl, só.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogós pirosra

sütjük. A megtisztított kockákra vágott burgonyát

hozzárakjuk, a paradicsomot, meg a zöldpaprikát

belevágjuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve, só,

l puhára pároljuk. Ha a szalonna nem elég sós,

utánsózzuk. Végezetül rövid lére forraljuk, és a

tejföllel összekeverve tálaljuk.

Rántott burgonya
Hozzávalók: 6-8 burgonya, liszt, zsemlemorzsa, 3

tojás, só
A burgonyákat meghámozzuk és kb. 6-8 milliméter

vastag szeletekre vágjuk. Sütőben vagy grillsütőben

félpuhára sütjük. Ezután egyenként lisztbe, jól

megsózott tojásban és morzsában megforgatjuk, majd

forró olajban kisütjük.

Resztelt krumpli
Hozzávalók: 6-8 db közepes főtt burgonya, l fej

hagyma, 1 kanál libazsír, vagy 2 evőkanál olaj, só,

pirospaprika.
A zsírban vagy olajban megdinszteljük az apróra

vágott hagymát, kevés pirospaprikát szórunk bele,

majd nagyobb lyukú reszelőn belereszeljük a főtt

burgonyát. Sózzuk, majd jól összekeverjük. Különféle

húsokhoz tálaljuk.

Ropogós burgonya
Hozzávalók: 70 dkg apró szemű burgonya, só; a

sütéséhez olaj.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva,

egészben a bő, forró olajba vetjük. Amikor egyik

oldala már ropogósra sült, pecsenyelapáttal óvatosan

megfordítjuk a krumpli-szemeket, nehogy szétessenek,

és a másik oldalukat is megpirítjuk. Mielőtt tálra

rakjuk, alaposan lecsepegtetjük, és csak ezután

sózzuk meg.

Ropogós újburgonya
Hozzávalók: 1 kg apró szemű újburgonya, 3 evőkanál

olaj, só.
A megforrósított olajba öntjük az alaposan megmosott,

de héjas új. burgonyát, és a saját levében, fedő

alatt puhára pároljuk. Párolás közben nem sózzuk meg,

és nem kevergetjük, hanem a lábast rázogatjuk, hogy a

burgonyaszemek egyenletesen puhuljanak. Végül a fedőt

levéve, nagy lángon ropogós barnára sütjük, és csak a

tálon sózzuk. Célszerű nagyon vastag falú, például

vaslábasban készíteni. Ha nem keverjük, a burgonyák

héját nem sértjük fel, akkor nem ég oda a burgonyánk.

Roseibni
Ugyanúgy készül, mint a szalmaburgonya, csak a

burgonyát karikákra vágjuk, vagy uborkagyalun

szeleteljük fel.

             Rozmaringos krumpli                     

       
A nagyon vékony karikákra szeletelt krumplit

kiolajozott tepsibe tesszük, megszórjuk apróra vágott

fokhagymával és friss rozmaringgal, megsózzuk, a

tetejét is meglocsoljuk olajjal, és előmelegített,

forró sütőben aranybarna-ropogósra sütjük.

Sós burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, só
A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és sós

vízben puhára főzzük. Leszűrve, esetleg a

pecsenyelével megöntözve adjuk asztalra.

Szalmaburgonya
Hozzávalók: I kg burgonya, só; a sütéséhez bőven

olaj.
A meghámozott burgonyát szalma vastagságú, ujjnyi

hosszú darabra vágjuk, tiszta konyharuhában

megtörölgetjük, és az olajban len aranysárgára

sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a papír ma szívja

a felesleges olajat, és utána tálaljuk. A tálon

sózzuk meg.

Szalonnás burgonya
Hozzávalók: 20 dkg szalonna, 1 kg burgonya, só.
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós

vízben megfőzzük. Nagy tűzálló tálat hajszálvékony

szalonnaszeletekkel kibélelünk, a leszűrt burgonyát

beleöntjük, a tetejét szintén szalonnaszeletekkel

fedjük be, és a sütőben addig sütjük, amíg a krumpli

is és a szalonna is ropogósra nem pirult.

Szalonnás burgonyasaláta
Hozzávalók: 1 kg keményre fövő burgonya (apró), 1

hagyma, 75 g füstölt húsos szalonna, 4 ek fűszerecet,

75 ml hideg húsleves (kockából is jó), 50 ml étolaj,

só, bors
Krumplit megmossuk, héjába megfőzzük, lehámozzuk,

hidegen vékonyra szeleteljük. A hagymát apróra

vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk,

kiolvasztjuk, zsírjában a hagymát átpároljuk. Ecetet,

húslevest és olajat hozzáöntjük, és az egészet a

burgonyára öntjük, majd óvatosan átforgatjuk. Sóval,

borssal fűszerezzük, majd állni hagyjuk. (kb. 1 óra

kell neki) Ha melegen tudjuk tartani, akkor a

legjobb.

Tejes burgonyalepény
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dl aludttej, 30 dkg

liszt, 1 fej vöröshagyma, só, bors, olaj, 2 dl

tejföl.
Az aludttejbe belereszeljük a megtisztított

burgonyát, hozzákeverjük a lisztet, sóval, borssal

ízesítjük, alaposan kiolajozott tűzálló edénybe

simítjuk, és közepesen meleg sütőbe tesszük. Az

apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk,

elkeverjük a tejföllel, és a majdnem megsült

burgonyára terítjük. Szép pirosra megsülve, kockára

vágva találjuk. Sovány húsok mellé köretnek vagy tea,

sör mellé önálló ételként kínálhatjuk. (Ha

gazdagabban akarjuk készíteni, apróra darált sonkát,

durvára reszelt sajtot is keverhetünk a tejfölös

hagymához.)

Tejfölös tócsni
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 1 tojás, 4 dkg liszt,

fél fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés vágott

petrezselyem, 1 dl étolaj, só, őrölt fehérbors.
Az alaposan megmosott, majd meghámozott burgonyát

nagyobb lyukú káposztareszelőn lereszeljük.

Hozzáadunk egy egész tojást, kevés lisztet, finomra

vágott vöröshagymát, áttört fokhagymát. Ízesítjük

sóval, kevés őrölt fehérborssal, és alaposan

átkeverjük. Leveseskanállal szaggatunk kisebb

halmokat az előforrósított olajba, lepényekké

formázzuk, majd mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Tálaláskor fogyaszthatjuk magában, tejföllel

meglocsolva, sőt, finom reszelt füstölt sajttal is.

Önmagában vegetáriánus étel, de körítésként sültekhez

is adhatjuk. vegyes sültes tál köretének.   

Elkészítési idő: 55 perc

Tepertővel töltött krumplilángos
Hozzávalók: 750 g burgonya, 250 g tepertő, 200 g

féldarás liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez.
A héjában megfőtt burgonyát még forrón meghámozzuk,

áttörjük, megsózzuk, és a liszttel sima tésztát

gyúrunk belőle. A tésztából hosszú hengert formálunk,

és egyforma szeletekre vágjuk. A meglisztezett

gyúródeszkán minden tésztakarikából kis lángosokat

sodrunk, és forró tűzhelylapon vagy a gázlángra

helyezett vaslapon mindkét felüket megsütjük. A

megsült lángosokat megkenjük a megsózott, megdarált

tepertővel, összegöngyöljük, és a tetejüket megkenjük

zsírral. Melegen, esetleg párolt káposztához vagy

parajhoz köretként tálaljuk.

                             Töltött burgonya
Nagy méretű burgonyákat héjában puhára főzünk.

Félbevágjuk, majd a héjából óvatosan kikaparjuk.

Elkeverjük sóval, borssal, nyers tojással, reszelt

sajttal. Csillagcsővel visszatöltjük a héjába,

olvasztott vajjal meglocsolva sütőben pirosra sütjük.

Tört burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4

evőkanál olaj, só, mokkáskanálnyi pirospaprika.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk,

karikákra vágjuk. Közben az olajon a karikákra vagy

kockákra vágott hagymát megpirítjuk, a

pirospaprikával meghintjük, és a burgonyát beletéve,

erős lángon megpirítjuk. Közben kevergetjük, hogy

egyenletesen piruljon. Csak tálalás előtt sózzuk meg.

(Készíthetjük olaj helyett kis kockákra vágott

füstölt szalonnával is.)

Tört burgonya mirelit hasábburgonyából
Hozzávalók: Ugyanaz, mint a tört burgonyához, de nem

nyers, hanem 1 csomag mirelit hasábburgonyát veszünk

hozzá.
Az olajon megpirított, pirospaprikával meghintett

hagymára öntjük a még fagyott hasábburgonyát,

megsózzuk, és fakanállal összetördelve, a hagymával

elvegyítve sütjük meg. Akkor jó, ha az alja szép

piros lett.

Tört krumpli
Hozzávalók: 6-8 db közepes főtt burgonya, só, l-2

kanál pecsenyezsír, vagy libazsír.
A főtt burgonyát meghámozzuk, és villával vagy

törővel összetörjük. Megsózzuk, majd a zsírral

összekeverjük. Ha például libát sütünk, a forró

zsírból leveszünk két kanállal, és összekeverjük.

Vajas burgonya 1.
Hozzávalók: Burgonya 0.5 kg, zöldpetrezselyem 1/2

csomó, vaj 10-15 dkg.
Elkészítése: Az étel különösen újburgonyából kitűnő.

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és feltesszük

sósvízben főni, ha megfőtt, levét leszűrjük, teszünk

rá finomra vágott petrezselymet és s forró vajat.

Vajas burgonya 2.
Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a végén

ötdekányi forró vajba forgatjuk, és összetörjük,

esetleg egy kicsit le is pirítjuk az alját.

Vajas burgonya mirelit hasábburgonyából
Hozzávalók: 2 csomag mirelit hasábburgonya, 5 dkg

vaj, só.
A vajat megforrósítjuk, és a még fagyott

hasábburgonyát beleöntjük Megsózzuk, és fakanállal

összetörve, a tűzön hagyjuk megforrósodni.

Zsírban sült burgonya
Hozzávalók: Burgonya 1 kg, zsír 25 dkg, só 1késh.
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, és megmossuk.

Azután hártyavékony szeletekre vágjuk, és zsírban

ropogós pirosra sütjük.

Zsírban sült burgonyakarikák (roseibni)
Hozzávalók: 60 deka burgonya, zsír vagy olaj a

sütéshez, só.
A burgonyákat megtisztítjuk, és uborkagyalun vékony

szeletekre gyaluljuk. Miután megmostuk, szűrőkanállal

leszűrjük. Felhevített zsírban vagy olajban állandó

keveréssel szép aranysárgára sütjük, majd

szűrőkanálon átszűrve, megsózva tálaljuk. Angolos

sültekhez adjuk elsősorban.

Zsírban sült, vastag metéltre vágott burgonya

(hasábburgonya)
Hozzávalók: 80 deka burgonya, a kisütéshez bő zsír,

só.
Igen sok húsétel mellé kitűnő körítés. A

megtisztított burgonyát ujjnyi vastag, négyszögletes,

kisujjnyi hosszúságú hasábokra vágjuk, vízben

áztatjuk, és miután leszűrtük, forró, bő zsírban szép

világosbarnára és ropogósra sütjük. Szűrőkanállal

kiszedjük a zsírból és megsózva tálaljuk.
 

 

 
 
 

 
Naptár
2024. November
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?