Krumpligombócleves Darált húsos rakott karfiol
Krumpligombócleves Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika 2-2 szál leveszöldség, zeller ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld 1 evőkanál zsiradék, 1 evőkanál pirospaprika, só ízlés szerint Gombóchoz: 5-6 szem főtt krumpli, kb. 20 dkg liszt, 1 kávéskanál zsír 1 tojás, csipet só A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, szűrőlapáttal tálba kiszedjük. A levet bezöldségeljük. Míg fő, elkészítjük a gombócokat. A forró krumplit a csipet sóval és a zsírral áttörjük, kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Inkább keményebb, mint túl lágy tésztát készítsünk. Lisztezett kézzel apró, cseresznyenagyságú gombócokat sodrunk, a levesbe főzzük, majd a hevített zsírba szórt pirospaprikával rásuhintunk
Tovább
Húsgombóc paradicsommártásban
Hozzávalók: A húsgombóchoz: 30 dkg darált hús, 1 db tojás, fél pohár zsemlemorzsa, egy kevés tej, só, bors, pirospaprika. A paradicsommártáshoz: 1 kis doboz paradicsompüré, 1 evőkanál liszt, 2 dl hideg víz, 1 evőkanál olívaolaj, oregano, só, 1-2 evőkanál cukor.
Tovább
Gyros-tál
Hozzávalók: 80 dkg sertéstarja gyros fűszerpác 2 nagy fej vöröshagyma só borspirospaprika olaj Az öntethez: 2 dl tejföl tej fokhagymakrém só bors A feltéthez: apróra vágodt zöldségek (paradiscom, lilahagyma, kigyóuborka, paprika) Köretként: sült krumpli
Tovább
Zöldségleves Sertésszelet Udvarmester módra Dióval szórt csokoládés túrós szelet
Zöldségleves Hozzávalók : 1 vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1-2 marék zöldbab 2 cm-es darabokra vágva 4-5 szem krumpli meghámozva, felkockázva 3-4 paradicsom feldarabolva 2 paprika szeletekben 1 kisebb cukkini lehéjazva, felkarikázva só petrezselyem 2-3 tk. sózott darált paprika (anyukám eltevése) 2 l víz 1-2 ek. liszt A hagymákat megtisztítottam, felaprítottam és egy fazékban kevés olajon üvegesre pirítottam. Utána megszórtam a liszttel, megkevertem, kicsit pirítottam, majd hozzákevertem a többi zöldséget és nyakon öntöttem a 2 liter vízzel. Sóztam, darált paprikával ízesítettem és fedő alatt, kis lángon főztem, míg a zöldségek meg nem puhultak. A felaprított petrezselymet csak a vége felé szórtam a levesbe.
Tovább
Feketeretek receptek
Reteksaláta sajttal Hozzávalók: 1 db közepes méretű fekete retek, só, sajt, néhány darab ecetes uborka, olívaolaj, fehérbors, cukor, citromlé, víz. Elkészítés: A vízből, só, cukor, olívaolaj, fehérbors, citromlé hozzáadásával salátalevet készítünk. Előzőleg a retket meghámozzuk, legyaluljuk és besózzuk. Az ecetes uborkát szintén legyaluljuk, vagy vékony szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. Végül a retket, az uborkát és a sajtot elkeverjük egymással, majd ráöntjük a már előre elkészített salátalevet. Fekete retek hagymával Hozzávalók: 2 nagyobb fekete retek, 2 fej hagyma, 1 kanál olaj, só, bors A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal és a fűszerekkel elkeverjük. Kedvelt előétel, de sokan a húsleveshez is eszik.
Tovább
Göngyölt kelkáposzta
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta 20 dkg burgonya 30 dkg darált hús 5 dkg vöröshagyma 1 cs. fasírtpor 10 dkg füstölt sajt 1 dl olaj 5 dkg liszt kömény, ételízesítő majoranna, fűszerpaprika őrölt bors
Tovább
KRÉMHABBAL TÖLTÖTT ROLÓ
Hozzávalók: 24 db rolóhoz: 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1- 1,5 dl vizből, kevés ecetből /1 kávéskanálnyi/ és sóból készült vajastészta. A vajastésztát 2 mm vékonyra kinyújtjuk úgy, hogy a tészta egyik oldala kb. 50 cm széles legyen. 2 cm széles csikokat vágunk és a habtekercs formára felcsavarjuk úgy, hogy a csikok 1/2 cm szélesen fedjék egymást. Úgy helyezzük sütőlemezre, hogy a végek alulra kerüljenek. Tojássárgájával megkenjük és forró sütőben, erős lángon pirosra sütjük. Még melegen lehúzzuk a formákról úgy, hogy tenyerünkkel átfogjuk a tekercset, és másik kezünkkel a formát megcsavarva a tésztából kihúzzuk. A tekercseket kihűtjük és csak közvetlen tálalás előtt töltjük meg, igy a tészta ropogós marad, nem ázik el.
Tovább
Csülkös pogácsa
Hozzávalók: 1 dl . tej 2,5 dkg élesztő 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kis kanál só, fél kiskanál örölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg juhturó, 1 tojássárgája, 1-2 evőkanál tejfől, 25 dkg főtt füstölt csülökhús
Tovább
Töltött burgonya
12 db krumplit a héjában megfőzünk. Megpucoljuk, aztán mindegyiket félbevágjuk, és a belsejüket kiszedjük úgy, hogy kb. 1 cm vastag krumplifal maradjon meg.
Tovább
Lekváros-almás muffin
Hozzávalók: 10 dkg (light) margarin 6-7 kanálédesítőpor 2 tojás csipet sütőpor 20 dkg liszt 1,5 dl tej lekvár alma
Tovább
Mézes-mustáros oldalas
1 kg oldalas 4 ek mustár fél medvényi méz frissen őrölt bors só oliva 4 gerezd fokhagyma
Tovább
Epres kiwis bólé recept
Hozzávalók:350 g friss, vagy 2 doboz konzerv eper, 5 db kiwi, 2 üveg száraz fehérbor, 5 cl kiwi likőr vagy szirup, 5 cl eper likőr vagy szirup, 5 cl fehér rum, 5 db kockacukor, 1 limett leve, 4 dl száraz vörösbor, 1 üveg száraz pezsgő.Elkészítés:Az epret ( a konzerv epret nem mindig szükséges összevágni mivel sok apró szemü van a dobozban, de a levét minden esetben hesználjuk fel) és a kiwit összevágjuk kb. 1 centis darabokra, a cukrokkal ledörzsöljük a limett héját, tálba tesszük, hozzáöntjük az alkotóelemeket, és lefedve egy órán keresztül a hűtőben hagyjuk. Szervírozás előtt hozzátöltjük a jéghideg pezsgőt.
Tovább
Kókuszos mézes sütemény recept
Hozzávalók:kevert piskóta tészta: 2 db tojást 6 dkg margarint 30 dkg cukor 3-4 evőkanál méz 3 dl tejet 40 dkg liszt 2 mokkáskanál szódabikarbóna bevonat: 25 dkg cukor, 4 dkg kakaópor, 5 evők.tej, 1 rum aroma, 20 dkg vaj,... ezt felfőzzük... + kókusz reszelék a meghempergetéshez
Tovább
Gyümölcskenyér szentestére
Valószínűleg ránk köszöntött a tél, épp időben így január végén. Nem tudom ki, hogy van vele, de Én a hideg idő közeledtével mindig édességre vágyom. Így aztán most egy igazán a téli hónapokra, főleg a karácsonyra jellemző rendkívül gazdag finomság, a gyümölcskenyér receptjét fogom megosztani önnel. Sok fajta képen el lehet készíteni ezt a mennyei sütit, nos íme egy új, különleges variáció, melyben kesudió is van. Ez a dél amerikai gyümölcs egy hatalmas trópusi fa csonthéjas termése. A kesualma csúcsán elhelyezkedő csonthéjas finomság jellegzetes ízzel bír. A kesualma nyersen is fogyasztható, azonban a kesudió nem, mert héja mérgező olajat és erős savat tartalmaz, mely bőrirritációt okozhat. Mindezek ismeretében lássunk is neki a munkának!
Tovább
Almás-csokis-fahéjas muffin
Hozzávalók: 35 dkg alma 25 dkg liszt 3 csapott teáskanál sütőpor 1 csipet só 7,5 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 1 teáskanál fahéj 15 dkg joghurt 2 tojás 7,5 dl tej 3 evőkanál olaj 5 dkg csokoládé
Tovább |