|
ZÖLDSÉGES CSODÁK (RECEPTGYÁR) |
|
|
|
5.hét
Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Provanszi sült zöldségek
Hozzávalók:
1 padlizsán
Só
2 hagyma
2 piros paprika
4 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olívaolaj
Őrölt feketebors
2 nagy cukkíni
3 nagy paradicsom
Néhány friss kakukkfű és rozmaring ág
3 evőkanál fehér zsemlemorzsa
2 evőkanál Parmezán-sajt, lereszelve
Elkészítés:
Tegyük a padlizsánszeleteket egy szűrőbe és sózzuk be. Hagyjuk harminc percig állni, hogy a padlizsán kesernyés levét a só magába szívja. Alaposan öblítsük le folyó hideg víz alatt, majd itassuk le szárazra a szeleteket. Süssük a padlizsánszeleteket a szeletekre vágott hagymával, a paprikával, az összezúzott fokhagymával négy evőkanál olajon, amíg aranybarna nem lesz. Osszuk el a keveréket egy lapos, ovális tűzálló sütőtálon. Távolítsuk el egy cukkíni héját hosszában csíkosra, úgy hogy hagyjunk rajta váltakozva héjas részeket is. Szeleteljük fel vékonyan az így előkészített cukkínit. Szeleteljük fel a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, miután a keverék tetején egyenletesen elosztottuk a szeleteket sávokban. Úgy helyezzük el a szeleteket, ahogy a hal hátán a pikkelyek állnak. Adjunk hozzá néhány kakukkfű és rozmaring ágat. Tegyük előmelegített sütőbe és 190C°-on süssük 25 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Vegyük ki az edényt a sütőből, szórjuk meg az ételt a zsemlemorzsa és a Parmezán sajt keverékével. Ízlés szerint csepegtethetünk rá egy kevés olívaolajat is. Süssük további 10 percig, amíg ropogós és barna nem lesz. Ehető forrón, melegen és hidegen is.
Spenóttal töltött paradicsom
Hozzávalók
4 nagy paradicsom
20 dkg spenót
1 evőkanál túró
1 tojás
Só, bors, szerecsendió.
Elkészítés:
Pároljuk a spenótot 5 percig. Nyomkodjuk ki és vágjuk apróra. Vágjuk le egy szeletet minden paradicsom tetejéről, kaparjuk ki a magokat, és sózzuk meg a paradicsomok belsejét. Verjük fel a tojást a túróval. Adjuk hozzá a spenótot és fűszerezzük meg sóval, borssal és szerecsendióval. Töltsük meg a paradicsomokat. Tegyük vissza a paradicsomok kalapját és tegyük a megtöltött paradicsomokat egy tepsibe, amit majd beleteszünk egy nagyobb tepsibe. Öntsünk a nagyobba 2 dl vizet és előmelegített sütőben 130C°-on párolja 20 percig. Forrón tálalja. Köretként rizst ajánlok.
Almás, csirkemájas lilahagymás saláta
Hozzávalók:
40 dkg csirke máj (szív nélküli)
2 alma
1 nagy fej lilahagyma
Egy citrom facsart leve
Olívaolaj
Petrezselyem zöldje
Bazsalikom, oreganó, só, bors
Elkészítés:
Nagyon vékony szeletekre vágjuk a lilahagymát és sózzuk, illetve citromlével leöntjük. Megtisztítjuk a májat és hirtelen, kevés olajon 4 perc alatt megsütjük. Majd lecsepegtetjük. Meghámozzuk az almákat és felkockázzuk. A kihűlt májakat az almával megegyező nagyságú kockákra vágjuk. A hagymának kinyomkodjuk a levét, és összekeverjük a májjal és az almával. A hagyma levét beleöntjük a serpenyőbe, amiben a májat sütöttük, öntünk még rá egy kevés olívaolajat, rátesszük a borsot, sót, bazsalikomot és oreganót, majd összeforraljuk. A szószt a ráöntjük az almás-májas-hagymás keverékre, majd jól összeforgatjuk.
Ha könnyebbé szeretnénk tenni, jégsalátát is keverhetünk bele.
Sokmagos kenyeret ajánlok hozzá.
Csirkemell dióval
Hozzávalók:
2 db filézett csirkemell
Sütéshez vaj
A páchoz:
2 dl joghurt
Fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
Masszához:
15 dkg darált dió
1 csomag petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl olaj
Elkészítés:
A húst vágjuk szeletekre. Keverjük össze a páchoz valókat, forgassuk bele a hússzeleteket és fél órán keresztül hagyjuk a hűtőben. Közben készítsük el a masszát. Keverjük össze az aprított petrezselymet és fokhagymát valamint a diót és annyi olajat, hogy sűrű masszát kapjunk. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben és a húsok mindkét oldalát pirítsuk meg, majd vegye ki őket és kenjük be a masszával. Tegyük vissza a serpenyőbe és pirítsuk készre a hússzeleteket. Krumplipürével tálaljuk.
Lotharingiai lángos
Hozzávalók
30 dkg liszt
30 dkg kemény sajt
20 dkg vaj
1 tojás
1 dl tejszín
0,5 liter tej
Só
Bors
Reszelt szerecsendió
Elkészítés:
25 dkg lisztet szitáljunk gyúródeszkára, törjünk hozzá 12 dkg vajat, tegyük hozzá a tojást, csipet sót. Dolgozzuk össze, formázzuk kerekre, tegyük hűtőszekrénybe. Közben készítsünk Bechamel mártást: vegyünk elő egy nehéz serpenyőt, tegyük bele a maradék 5 dkg vajat, lassan melegítsük. Folytonos keverés mellett szórjuk bele a megmaradt lisztet, és lassan adjuk hozzá a tejet is, úgy, hogy ne forrjon fel. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval is ízesítjük. A sajtot hámozzuk meg, és még mindig folytonos keverés mellett reszeljük a Bechamelbe. Amikor a tűzhelyről levettük, akkor adjuk hozzá a tejszínt is, sűrítsük be. Hevítsük a sütőt 180C°-ra. Vajazzunk ki egy tortaformát. Vegyük elő a tésztát, nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra, béleljük ki vele a tortaformát, a peremét kissé vastagabbra hagyva. Óvatosan töltsük bele a krémsűrűségű Bechamelt, azonnal tegyük sütőbe, és kb. 30 percig süssük. Forrón tálaljuk, friss zöldsalátával.
Kaporleves
Hozzávalók:
1 csokor vágott, zöld kapor
Másfél evőkanál olaj vagy 2 dkg zsír
2 dkg liszt
1 dl tejföl
2 dl tej
1 tojás sárga
Só, pirított zsemlekockák vagy 2-3 kemény tojás
Elkészítés:
A zsírból és lisztből világos rántást készítünk. A hevített zsiradékra szórjuk rá a lisztet és pirítsuk addig, amíg homokszínű nem lesz. Beletesszük a kaprot, de ezzel nem pirítjuk, hanem azonnal felengedjük. Miután felforrt, 10 percig csendesen főzzük, 1- 2 dl forró tejjel kiegészítjük, és tejföllel elkevert tojás sárgára tálaljuk. Pirított zsemlekockát vagy nagy kockára vágott kemény tojást adunk hozzá.
Bergándói farfalle
Hozzávalók:
30 dkg pulykamell filé
10 dkg füstölt karaj
20 dkg friss gomba
1 fej vöröshagyma
3 dl főző tejszín
Só, bors, kakukkfű
Olaj
40 dkg masni tészta
Elkészítés:
Olajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd dobjuk rá a vékony csíkokra vágott karajt. Pirítsuk meg kissé, majd keverjük hozzá a kockára vágott mellet és pirítsuk körülbelül 3-4 percig. Ez után adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott gombát. Fonnyasszuk meg a gombákat, ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel. Végül öntsük rá a tejszínt és forraljuk fel az ételt. Közben enyhén sós vízben főzzük roppanósra a masni tésztát. Forrón tálaljuk, lehet díszíteni friss kakukkfű ággal.
Ha pedig nem iratkozott volna még fel recepteinkre, akkor kattintson ide.
|
|
|
|
|
|