|
KARÁCSONYI MENÜ (RECEPTGYÁR) |
|
|
|
Mézeskalács
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg porcukor
15 dkg méz
3 tojás
1 evőkanálnyi őrölt fahéj
1 kávéskanálnyi kakaópor
A díszítéshez:
25 dkg porcukor
1 tojásfehérje
Elkészítés:
A mézet olvasszuk fel, majd dolgozzuk bele az átszitált porcukrot és a lisztet, majd a kakaót és a fahéjat, végül a felvert tojásokat, majd az egészet jól gyúrjuk össze. A tésztát néhány napra tegyük hűtőszekrénybe. A sütés előtt a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, majd formázzuk, tetszés szerinti süteményformákkal kiszaggatjuk, kivágjuk a kívánt figurákat. Kivajazott, lisztezett tepsibe téve előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
A tojásfehérjéből habot verünk, beleszitáljuk a porcukrot, majd simára keverjük, és ezzel díszítjük a még forró mézeskalácsokat.
Fonott szűzérmék erdei gombamártással és fokhagymás tégla burgonyával
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye (egy darabban)
Só, bors, őrölt kömény
1 darab alma
25 dkg erdei gomba mix
Só, bors
Petrezselyem zöld
4 dkg vaj
Liszt
3 dl tejszín
8-12 db nagyobb burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
Rozmaring (legjobb a friss, de lehet őrölt is)
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a szűzpecsenyét, majd hosszában vágjuk félbe. Ezután a félszüzeket vágjuk még háromba, úgy hogy a vastagabb végénél egyben hagyjuk. Sodorjuk meg kissé a szálakat, majd hármas fonással fonjuk be, és hústűvel rögzítsük a másik végét. Hintsük meg sóval, illetve borssal és őrölt köménnyel. Forró zsiradékban süssük elő, majd 150 C°-on süssük készre. A tepsibe ne felejtsünk el tenni abból a zsiradékból, amiben elősütöttük. Ha kész vágjuk fel érmékre, hogy látszódjanak a fonatok. Közben készítsük el az erdei gombamártást, úgy hogy először hevített vajon megpirítjuk a gombát. Miután levet engedett, hintsük meg borssal, és apróra vágott petrezselyem zölddel. Sűrítsük be lisztszórással, majd öntsük bele a tejszínt. Forraljuk át egyszer és forrón tálaljuk. A körethez először is, mossuk meg a burgonyákat, majd vágjuk le a négy oldalát, úgy hogy az éleken, maradjon meg héja. Egy kis tálba törjünk bele két gerezd fokhagymát. Szórjuk bele az apróra vágott rozmaringot (csak a leveleket használjuk), végül öntsük fel olívaolajjal. Alaposan keverjük össze. Tegyük a burgonyákat egy sütőpapíros tepsibe, és öntsük a tetejükre fűszeres keveréket. Sütőben 130C°-on süssük készre. Az ételt díszítéséhez ajánlom a friss rozmaring ágat.
Borban párolt körte, vanília fagyival
Hozzávalók:
4 darab körte
3 dl édes fehérbor
Szegfűszeg, szerecsendió
Barnacukor, vaj
Vanília fagyi
Elkészítés:
Körtéket mossuk meg, vágjuk félbe és vágjuk ki a magházat is. Egy serpenyőben olvasszunk fel a vajat a barnacukorral, majd hevítsük addig, míg el nem kezd karamellizálódni. Ekkor öntsük fel borral, vigyázzunk fel fröcskölhet, kissé. Most tegyük bele a körtéket, és fedő alatt pároljuk őket körülbelül 10 percig, mérsékelt lángon. Tálaláskor tegyünk két körtét a tányérra, majd mellé a fagyit és végül öntsünk rá a serpenyőből a párolólevet.
Ha pedig nem iratkozott volna még fel recepteinkre, akkor kattintson ide.
|
|
|
|
|