Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
SÜTIK A NAGYI KONYHÁJÁBÓL

Méteres kalács

 
Tipp: Ízlés szerint a krémet ízesíthetjük
rummal vagy rumesszenciával.
Hozzávalók 1 méternyi kalácshoz:

A tésztához:
25 dkg liszt + a forma lisztezéséhez
25 dkg porcukor
4 tojás
1,5 dl meleg víz
1,5 dl olaj
1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaópor (a kakaós részhez)

A krémhez:
25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
20 dkg porcukor
4 dkg (1 csomag) puncsos pudingpor
4 dl tej
10 dkg kristálycukor

A mázhoz:
25-30 dkg étcsokoládé
3-4 evőkanál olaj

A tésztához a porcukor felét simára keverjük a

tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a liszttel és a

sütőporral. A tojásfehérjét a porcukor másik felével

kemény habbá verjük. A két részt óvatosan

összekeverjük.
A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-

lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a

kakaóporral elkeverve szintén egy (másik)

őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt

kb. 25-30 percig sütjük. Kiborítjuk őket, és hagyjuk

kihűlni.

A krémhez a vajat és a porcukrot kihabosítjuk. A

pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a

tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha

kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat.
A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük.

Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos

krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy

sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha

kész, hűtőben dermesztjük.
A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett

megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot.

Dermedés után ferdén szeleteljük, így kapjuk meg a

képen látható csíkokat.

Elkészítés: 90 perc +dermesztés
Sütés: 30 perc

 Házi krémes

Hozzávalók 10 darabhoz:
1 csomag mirelit vajas tészta (25 dkg)
6 dl tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
4 tojás
2 csomag (9 dkg) vaníliás pudingpor
18 dkg kristálycukor
2 evőkanál liszt + a deszka lisztezéséhez
porcukor a meghintéséhez


 
Tipp: Készíthetjük csak pudingporral, és vanília

helyett használhatunk
vaníliás cukrot, de a vaníliarúdtól lesz az igazi.


A mirelit vajastésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk,

majd lisztezett deszkán 2 darab 1 mm vékony lapot

nyújtunk belőle, mely kissé legyen nagyobb annál a

formánál, amelybe később a krémest töltjük, mert a

vajas tészta összeugrik sütés közben.
 
A tésztalapot sütőpapírral fedett tepsire borítjuk,

sütés előtt 20 percig pihentetjük, majd 200 fokos

sütőben körülbelül 12-15 perc alatt aranybarnára

sütjük.

 

4 mesés süti a vidéki konyhákból »
 
Ha kihűltek a lapok, az egyiket egy magas falú tepsi

vagy más szögletes forma aljára rakjuk, a másikat pedig

egy fűrészfogú késsel 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk,

ezek lesznek majd a tetején.

A krémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart

belsejével. A tojások sárgáját simára keverjük a

pudingporral, a liszttel, 9 dkg kristálycukorral és a

maradék tejjel, majd a felforralt tejhez adjuk, és sűrű

krémmé főzzük.

A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá

verjük, és óvatosan a forró krémhez keverjük. A kész

krémet a tésztalappal bélelt formába töltjük.

A felvágott lapokat a krém tetejére helyezzük. 2-3

órára hűtőbe tesszük, majd felvágjuk, és porcukorral

meghintve tálaljuk.

Elkészítés: 40 perc
Pihentetés: 20 perc
Sütés: 15 perc

Extra tipp: Meggyes házi krémes recept »

 Rákóczi túrós

Hozzávalók 10-12 kockához:

A tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj (nem túl puha, de nem hűtőhideg)
10 dkg porcukor
1 egész tojás

A töltelékhez:
50 dkg túró
1 egész tojás
2 evőkanál búzadara
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint mazsola

A tetejére:
4 tojásfehérje
16 dkg kristálycukor
30-35 dkg baracklekvár

A tésztához a lisztet és a porcukrot összekeverjük,

majd elmorzsoljuk a vajjal, és a tojást hozzáadva

tésztává gyúrjuk. A tésztát kb. 20x20 cm méretűre, fél

cm vastagra nyújtjuk, megszurkáljuk, majd 180 fokos

sütőben enyhén világosbarnára sütjük. Ha langyosra

hűlt, elkenünk rajta 2-3 evőkanál baracklekvárt. A

töltelék hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük,

majd egyenletesen eloszlatjuk a lekvárral megkent

tésztán. A sütőbe visszatéve 5-8 percig elősütjük.  Ez

azért szükséges, hogy a tojáshab alatt ne maradjon

nyers a töltelék. 

A tojáshab elkészítéséhez a tojásfehérjét elkezdjük

habbá verni, majd mikor már kezd kifehéredni,

hozzáadagoljuk a cukrot. Addig verjük tovább, míg a

habból egy keveset ujjaink közé véve már nem érezzük a

cukorszemcséket. Ez azért fontos, mert ha marad benne

cukor, az sütés után ellágyítja a habot.

Az így kapott habot egy simacsöves nyomózsákba töltjük,

és a sütőből kivett túrótöltelék tetejére átlósan

rácsokat formálunk vele. A rácsok közti részt

baracklekvárral töltjük ki. Csinálhatjuk kiskanállal

vagy szintén nyomózsákból nyomva. 160 fokos sütőben 8-

10 percig sütjük, míg a hab aranybarna lesz.

Elkészítés: 60 perc
Sütés: 30 perc

 

 

 
Naptár
2025. Március
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!