Szőlős ponty
Hozzávalók 4 személyre: -80 dkg pontyfilé -só -4-5 szem bors -1 babérlevél -2 szem szegfűszeg -körömnyi fahéj -darabka citromhéj -2 dl száraz fehérbor -3 dkg vaj -1 evőkanál liszt -40 dkg fehér szőlő
Elkészítése: A halszeletek bőrét lebontjuk, és a pontydarabokat vastag falú lábasba fektetjük. A fűszerekkel megszórjuk, és a fehérborral leöntjük. Lefedve, kis lángon körülbelül húsz perc alatt puhára főzzük.
Ezalatt a szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük és lecsumázzuk. A halat szűrőlapáttal forró tálra szedjük, és letakarva melegen tartjuk. A vajból a liszttel világos rántást készítünk, a visszamaradt hallevet besűrítjük vele, ha kell, még kevés vízzel (vagy borral) hígítjuk. Az egészet átszűrjük, és a szőlőszemeket hozzáadva már csak addig hagyjuk a tűzön, mialatt a szőlőszemek kissé megtöppednek, de azért egészben maradnak. A halra öntve vajas párolt rizzsel vagy burgonyapürével kínáljuk.
Egye meg mindet, de előbb katt ide! | |