BABÉTELEK 1
Főzelékek szárazbabból (17)
Bablevesek (105)
Babsaláták szárazbabból (31)
Főzelékek szárazbabból Asztúriai bab Áttört babfőzelék Babfőzelék 1. - 6. Babfőzelék borsikafűvel Babfőzelék burgundi módra Egyiptomi babfőzelék Lecsós babfőzelék Magyaros babfőzelék Sült babfőzelék Szárazbab főzelék 1. - 3. Bablevesek Amerikai szárazbableves Argentin szárazbab-leves Bableves 1, 2. Bableves böjtre Bableves bukaresti módra Bableves édesköménnyel Bableves kolbásszal, füstölt oldalassal, füle farkával Bableves füstölt csülökkel Bableves füstölt pulykacombbal Bableves Gyuri módra Bableves Jókai módra Bableves kolbásszal Bableves más módon Bableves savanyú káposztával Bableves somogyi módra Bableves tirpák módra Bableves tortillával Tortilla de maiz (kukoricalepény) Bab vagy lencseleves. Barcelonai bableves (Sopa de Barcelona) Beregi bableves körömmel Birsalmás bableves 1, 2. Bogyiszlói bableves Boros babkrém-leves Böjti bableves Bőrkés bableves patosfai módra Citromos bableves gyorsan Citromos babpüré-leves Csülkös-káposztás bableves Debreceni bableves Eged-hegyi bableves Fejtett bableves 1, 3. Felvidéki bableves Felvidéki bableves Jókai módra Füstölt hús nélküli szárazbab leves Fűszeres bableves Gerslis bableves (paszulyleves) Hegyaljai bableves Hegyaljai tarkabableves Hegyaljai tarkabableves kolbásszal Hencsei káposztás bableves Indiai bableves Jókai bableves 1. - 8. Káposztás bableves Káposztás bableves cipóban Káposztás bableves örtilosi módra Káposztás bableves füstölt csülökkel Káposztás bableves füstölt marhaszeggyel Kelkáposztás bableves füstölt csülökkel Kertészleves Kunsági bableves körömmel Különleges bableves Lengyel bableves Matyó bableves böjtre Matyóföldi bableves malac körmével Matyóföldi bableves savanyúan Máréfalvi bableves fejes salátával Mátraaljai bableves Mexikói szárazbableves Mosoni tejfölös-szilvás bableves Murciai tarkabableves (Potaje de muricia) Nyári csirkeleves babbal Olasz bableves 1, 2. Örtilosi káposztás bableves Patosfai bőrkés bableves Rajnai bableves Somogyi csülkös-káposztás bableves Sütőtökös bableves Szabolcsi káposztás bableves. Szárazbableves (Mexikó) Szerb bableves 1. (Corba od pasulja). - 4. Szilvás bableves. Tarkabableves házikolbásszal Tárkonyos bableves 1, 2. Tárkonyos bableves bütyökkel Tárkonyos bableves füstölt csülökkel 1. - 4. Tárkonyos-csülkös bableves Tejes bableves Tejfölös bableves Tejfölös fejtettbab-leves Tirpák zöldséges bableves- csipetke tésztával Török fehérbableves Velemi bableves 1, 2. Zalaegerszegi babos káposzta Zöldséges bableves
Babsaláták szárazbabból Argentin babsaláta Babsaláta 1. - 4. (Ensalada de fijol). Babsaláta egy kicsit másképpen Babsaláta Juan módra (Argentína) Babsaláta kefires juhtúróval Balkáni babsaláta Csirkesaláta gazdagon Édeskés babsaláta Fejtettbab-saláta Finom babos mártás Fűszeres babsaláta (Mexikó). Hagymás babsaláta 1, 2. Hagymás nagyszemű babsaláta Hagymás-olajos sárgabab-saláta Halsaláta "nagyivóknak" Heringes babsaláta 1, 2. Hideg babsaláta Mexikói babsaláta Nizzai saláta 1, 2. Paradicsomos zöldbabsaláta Saláta ötféle babból Sonkás zöldbab - nem hizlaló Száraz bab saláta Vegyes babsaláta Vegyes, vagy olasz saláta Főzelékek szárazbabból Asztúriai bab Hozzávalók: 40 dkg fehér szárazbab, 1 fej
vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 40 dkg füstölt hús
(csont nélkül), 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg kolbász,
2 szál sárgarépa, 15 dkg főtt füstölt sonka, 1
babérlevél. 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű), 1
teáskanál pirospaprika, 1-2 chili paprika (1
cseresznyepaprika), kevés só (a füstölt húsok
mindegyike nagyon sós, ezért csak óvatosan szabad
sózni!). 1 dl fűszerezett paradicsomlé, 3 evőkanál olaj. Nagy lábosban az olajon megpirítjuk a finomra vágott
fokhagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a
pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 liter vizet.
Beletesszük a megmosott és lecsöpögtetett babot, a
kolbászt, az összes füstölt húst és a szalonnát, a
megtisztított sárgarépát, valamint a megmosott, héjas
vöröshagymát és ráöntjük a paradicsomlevet.
Beletesszük a fűszereket és lefedve, csendes
forralással puhára főzzük. A megfőtt ételből a húsokat
kiszedjük, és külön-külön mindegyiket négy részre
daraboljuk. Félretesszük. A főtt sárgarépát, a hagymát
és kevés babot átpasszírozunk (ez fogja az ételt
sűríteni), és visszatesszük. A babot a félretett húsokkal
együtt cserépedénybe öntjük, és jó forrón tálaljuk.
Áttört babfőzelék Hozzávalók: Bab 60 dkg, zsír 15 dkg, liszt 1 kanál,
fokhagyma 1 cikk, vöröshagyma 1 fej, bors, só 1-1
késh. Elkészítése: Épp úgy készül, mint a fenti, csak ha a bab
megpuhult, szitán áttörjük. Erre kevesebb rántást
készítünk. A tetejére nagyon jó (karikára szelt) pirosra
pirított vöröshagymát tenni.
Babfőzelék 1. Hozzávalók: Szárazbab 60 dkg, babérlevél 2 db, zsír 10
dkg, liszt 2 kanál, hagyma 1/2 fej, só 1 késhegynyi,
ecet 1 kanál, cukor 1-2 kocka, tejföl 2 dl. Elkészítése: A száraz babot megtisztítjuk, megmossuk,
és a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk (így
gyorsabban puhul meg). Feltesszük főzni, 2 db
babérlevéllel. Ha már jó puha, készítünk finomra vágott
hagymás rántást, és a megfőtt babbal feleresztjük.
Teszünk bele sót, törött borsot és ízlés szerint ecetet.
Ezeket jól összeforraljuk. Tálalás előtt, 2 dl tejfölt
öntünk bele. (Nagyon jó füstölt húst belefőzni!)
Babfőzelék 2. (Tirpák recept) Hozzávalók: fél kg "cirkás" vagy "libamáj" bab, egy
darab füstölt tarja, liszt a rántáshoz, 2 dl tejfel,
karikára vágott sült kolbász. A babot és a tarját odatesszük főzni. Mikor megfőtt,
akkor kivesszük a tarját és készítünk egy sárga rántást.
Behabarjuk, majd 2 dl tejfelt öntünk bele. Karikára
vágott sült kolbásszal tálaljuk.
Babfőzelék 3. Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg fehér vagy tarkabab,
só, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1
babérlevél, 4 dkg liszt, 2 dkg paprika, 1 dkg cukor, 3 cl
ecet, 1,5 dl tejföl, zsír A megtisztított babot jól megmossuk, és hideg vízben
egy éjjelen át, áztatjuk. Hideg vízben tesszük fel főni,
megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és lassú,
egyenletes forrás közben puhára főzzük. (A babnak jó
ízt ad a benne főzött füstölt szalonna vagy füstölt
sertéscsülök.) Finomra vágott hagymával, piros
paprikával világos rántást készítünk, és vízzel
felengedjük. A puhára főzött babot, berántjuk, jól
felforraljuk, tejföllel, cukorral és ecettel ízesítjük. Rövid
ideig még forraljuk, majd tálalásig félreállítjuk. (Mielőtt a
babot berántjuk, a befőzött szalonnát, vagy füstölt
csülköt kivesszük.)
Babfőzelék 4. Az előző nap beáztatott 30 dkg fehér vagy tarkababot
feltesszük főni. Zsírból, lisztből, kis fej vöröshagymával
és egy gerezd szétnyomkodott fokhagymával rántást
készítünk. Mikor a bab megfőtt, berántjuk és
fűszerezzük sóval, babérlevéllel, borsikafűvel, pici
cukorral és ecettel.
Babfőzelék 5. Hozzávalók: 2 bögre tarkabab, tojásnyi zsír, 4 kanál
liszt, 1 kisebb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1
babérlevél, 1 evőkanál ecet, 2 tenyérnyi szalonnabőrke
vagy 2 köröm, 2 kanál tejföl, 1 kávéskanál színes
paprika, só. A megtisztított babot megmossuk, egy éjjelen át hideg
vízben áztatjuk. A bőrkét vagy a körmöt meleg vízben
megmossuk, megkaparjuk, feldaraboljuk, és feltesszük
főni annyi vízben, ami ellepi. Ha a köröm vagy a bőrke
sós, csak később sózzuk meg az ételt. Ha félig megfőtt,
az áztatott babot hozzátesszük, a babérlevéllel együtt.
Fedővel letakarva puhára főzzük, közben mindig
pótoljuk a vizet. A lisztből és zsírból rántást készítünk,
beletesszük az apróra vágott vöröshagymát,
fokhagymát, elkeverjük, hozzátesszük a színes
paprikát, és vízzel azonnal fölengedjük. Összeforraljuk,
és a főzelékbe szűrjük. Ízleljük meg, és ha kell, sózzunk
utána. A tejfölt és az ecetet a főzelékbe keverjük, a
babérlevelet kidobjuk. A bőrkét és a körmöt a főzelékkel
együtt tálalhatjuk. A babfőzelék készítéséhez jól
felhasználhatjuk az előző napi füstölt hús levét.
Babfőzelék 6. Hozzávalók: 30 deka fehér vagy tarkabab, 8 deka zsír,
6 deka liszt, 3 deka finomra vágott hagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 2 deci tejföl, kevés pirospaprika,
evőkanálnyi ecet, só. A babot előző este, miután kiválogattuk, bő vízben
beáztatjuk, ezáltal a bab héja felpuhul, megduzzad, és
rövidebb idő alatt fő meg. Ezután leöntjük róla a vizet,
és hideg vízben feltesszük főni. Csak akkor sózzuk meg,
amikor már puhuló félben van. A zsírból a liszttel
világosbarna rántást pirítunk, beletesszük a finomra
vágott hagymát, és tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk
az összezúzott fokhagymát, a paprikát, elkeverjük
benne, és egy kevés hideg vizet öntünk hozzá,
berántjuk a főzeléket. Tejföllel és ecettel ízesítve jól
felforraljuk.
Babfőzelék borsikafűvel Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szárazbab, 2 evőkanál
olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, só, 1 kávéskanál szárított
borsikafű, egy kevés liszt, a tálaláshoz: 2 dl tejföl A babot egy éjszakán át, áztatjuk. Az áztatóvizet
leöntjük, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, fedő alatt
puhára főzzük. Az olajból meg a lisztből a fokhagymával
rántást készítünk és besűrítjük vele a főzeléket. Még
egyszer felforraljuk, borsikafűvel ízesítjük. Azon forrón
tálaljuk, a tányérjában ki-ki meglocsolhatja tejföllel.
Babfőzelék burgundi módra (Casserole bourguignonne
aux haricots rouges) Hozzávalók: 1 kg száraz tarkabab, 3 hagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 1 szegfűszeg, 1 cs. fűszerzöldség (babér,
petrezselyem, kakukkfű), 1 ek liszt, 3 dl húslé, 3,5 dl
burgundi vörösbor, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, 6
dkg vaj, só, bors. Előző este áztassuk be a babot. Szűrjük le, öntsük fel 3
l hideg vízzel, forraljuk fel. Törjük össze a fokhagymát,
szúrjunk szegfűszeget 1 hagymába, és a zöldségekkel
együtt tegyük a fazékba. Lefedve, lassú tűzön 1,5 órán
át, főzzük. A szalonnát apróra vágjuk, a vajon
megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott 2 hagymát,
megpároljuk, megszórjuk liszttel, összekeverjük,
felöntjük a húslével, borral. A puhára főtt babot
leszűrjük, kiszedjük a fűszerköteget, hagymát, majd
beleöntjük a mártásba. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,
fedő nélkül még 15 percig főzzük. Vágott
petrezselyemmel megszórjuk tálaláskor. Feltét: házi
sültkolbász vagy főtt füstölt hús.
Egyiptomi babfőzelék 35 dkg babot áztassunk be 24 órára. 2 fej felaprított
hagyma egyikét és 3 gerezd kipréselt fokhagymát 2 ek
vajban pirítsuk meg. Aztán tegyük bele a leszűrt babot,
és pároljuk vele. Tegyünk hozzá 25 dkg felszeletelt
kelkáposztát, 1 ek őrölt koriandert, és vízzel felöntve,
pároljuk, amíg a bab megpuhul. Ekkor 1 cs kaprot, 2 kk
őrölt édesköményt, sót és 1 kk friss, vágott
mentalevelet adunk hozzá. A másik felszeletelt hagymát
és 2 gerezd préselt fokhagymát 1 ek vajban
megpirítjuk, és néhány friss mentalevéllel a kész bab
tetejére tálaljuk. Köretként valamilyen gabonát vagy
barna kenyeret adunk.
Lecsós babfőzelék Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 10 dkg füstölt szalonna,
1 fej hagyma, 1-1 vastag húsú paprika és paradicsom,
1 pohár kefir, 1 evőkanál liszt, 2 pár debreceni Elkészítése: A megszokott főzelék rendhagyó és igen
ízletes változata. Az előzőleg beáztatott tarkababot 10
percig erősen forraljuk, levét leöntjük, és friss vízben
közepes hőmérsékleten kezdjük főzni. Amíg fő, az
apróra vágott füstölt szalonnát kisütjük, rajta a vagdalt
hagymát üvegesre pároljuk. Rátesszük a felkockázott
paprikát, majd amikor megfonnyadt, a darabolt
paradicsomot. A lecsót a megpuhult babhoz keverjük,
beletesszük a felkarikázott debrecenit. Rövid forralás
után a kevés liszttel elkevert kefirrel besűrítjük a
főzeléket.
Magyaros babfőzelék Hozzávalók: 40 dkg száraz bab, 2 evőkanál zsiradék, 2
evőkanál darás liszt, kiskanálnyi pirospaprika, 1 dl tejföl,
ízlés szerint cukor, ecet és só. Elkészítése: A babot kiválogatjuk, megmossuk, és egy
éjjelen át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss hideg
vizet teszünk rá, és feltesszük főni. Mikor a bab
megpuhult megsózzuk. A zsiradékból és a lisztből
világos rántást készítünk, meghintjük a pirospaprikával,
elkeverjük egy kevés hideg vízzel, és berántjuk vele a
már puha babot. Felforraljuk, ecettel meg cukorral
ízesítjük, és belekeverjük a tejfölt. Kissé még forraljuk,
majd levesszük a tűzről. Tálalása: Adagonként tányérokba szedjük, és füstölt
főtt tarjafeltéttel kínáljuk. Megjegyzés: A babot, mielőtt megpuhulna, sohase
sózzuk meg, mert akkor nehezebben puhul meg.
Sült babfőzelék Hozzávalók: 25-25 dkg fehér- és tarkabab, 2 fej
hagyma, 8 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olaj, őrölt kömény,
só, bors, 1 erős paprika Elkészítése: A külön-külön beáztatott és felforralt
kétféle babot leszűrjük. Mindkét lábost friss vízzel
töltjük fel, beleteszünk 2-2 gerezd fokhagymát, és fedő
alatt puhára főzzük. Leszűrjük, ízlés szerint
fűszerezzük, beletesszük a félbevágott erős paprikát.
Összekeverjük, tűzálló tálba öntjük. A finomra vágott
hagymát és a maradék fokhagymát kevés olajban
megpároljuk, majd a babra öntjük. Tíz percre közepes
hőmérsékletű sütőbe tesszük. Tálalásnál tejfölt kínálunk
hozzá.
Szárazbab főzelék 1. Hozzávalók: 1 kg száraz bab, 10 dkg zsír, 1 nagy fej
vöröshagyma, pirospaprika, só, liszt, kevés fokhagyma,
2 dl tejföl. Az előre beáztatott babot sós, fokhagymás vízben
megfőzzük, majd vöröshagymás rántással sűrítjük.
Tejföllel tálaljuk.
Szárazbab főzelék 2. 1/2 liter válogatott, megmosott fehér babot lehetőleg
folyóvízzel, egy fazékba fölteszünk főni, egy darab
disznóhús, füle, vagy lábával. A babnak legalább 3 óra
kell, míg puha lesz, s többször kell utána nézni, a víz
hamar beforr, s mindig utána kell önteni. Ha már puhulni
kezd, megsózzuk, és tovább főzzük, amíg a bab és hús
is egész puha lett. Rántást készítünk, ha van
pecsenyezsírunk, abból veszünk egy kanállal s egy
kanál lisztet. Ha sárgás színe van már, finomra vágott
hagymát teszünk a rántásba, hozzáöntjük a babot, jól
elkeverjük, 1-2 kanál ecetet, tejfelt teszünk hozzá, s
még jó ideig főzzük.
Szárazbabfőzelék 3. Elkészítése: A szárazbabot átválogatjuk, leöblítjük, és
egy éjjelen át, áztatjuk annyi vízben, amennyi bőven
ellepi, mert babunk az áztatástól megdagad. Másnap az
áztató vizet leöntjük róla és friss hideg vízben amennyi
éppen, hogy csak ellepi, feltesszük főni. Ha van füstölt
lénk otthon, akkor abban főzzük, de akkor vigyázzunk a
sózással. Tehetünk bele maradék szalonnabőrkét is az
íze kedvéért. Fedő alatt lassan puhára főzzük. Világos
fokhagymás vagy vöröshagymás rántást készítünk,
pirospaprikával meghintjük, kevés vízzel és főzőlével
felengedjük, majd besűrítjük vele a babot. Kiforraljuk,
és az asztalra tejfölt teszünk, hogy ki-ki, ízlése szerint
tehessen a főzelékére. Megjegyzés: Ha babunk öreg volt és nehezen puhul,
késhegynyi szódabikarbónát tegyünk a főzőlevébe. A
bab kellemetlen puff*sztó hatását elkerülhetjük, ha az
első levét forrás után leöntjük róla, és új vízben főzzük
puhára.
Amerikai szárazbableves Hozzávalók: fél kg száraz tarkabab, 1 fej fokhagyma,
teáskanál só, csipetnyi őrölt bors, fél pohár tejföl,
vegeta. Elkészítése: A babot 10 órán átáztatjuk, majd annyi
vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje.
Beletesszük a hagymát, csíkokra vágva, az apróra
zúzott fokhagymát és az ízesítőket. Figyelem! A
főzéshez a legkisebb lángot használjuk, edényben - és
ne kuktában - kb. 5 órán keresztül főzzük. Főzés
közben sűrű lé képződik majd a hagyma és a babban
lévő keményítő hatására. Ízlés szerint vegetával, kevés
borssal megfűszerezve, tejföllel tálaljuk.
Argentin szárazbab-leves Hozzávalók: 35 dkg száraz tarkabab, 1 felaprított
hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 20 dkg füstölt
csülök, 2 hámozott, kimagozott paradicsom, késhegynyi
szurokfű, 1 zellerlevél, bors, só citromlé, 1,5 l víz, 1
kimagozott, karikára vágott csípős zöldpaprika. Tegyük a babot, csülköt, vizet kuktába. Főzzük puhára.
Ha elkészült, passzírozzuk át a bab felét. Olajon pirítsuk
üvegesre a hagymákat, paprikát. Tegyük hozzá a
babpürét, paradicsomot, és az egész babot, a csülköt,
minden fűszert. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy szűk
1,5 l legyen. Főzzük még 20 percig.
Bableves 1. Hozzávalók 4 személyre: 1/2 dl olaj, 4 dkg liszt, 1 kis
fej hagyma, 1 zöldpaprika, 200 g szárazbab, 150 g
kolbász, 1 cseresznyepaprika, 4 gerezd fokhagyma, 1
csokor petrezselyem, 1 ek édes paprika, 1 liter
marhahúsleves (leveskockából), 1 csipet chili, őrölt
fekete bors, só Elkészítés: Az előző este beáztatott babot sós vízben
puhára főzzük, majd leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk,
vékonyra szeleteljük. A zöldpaprikát megmossuk,
kicsumázzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A
petrezselymet megmossuk, finomra felaprítjuk. A
kolbászt felkarikázzuk. A csípős paprikát megmossuk,
kettévágjuk, kicsumázzuk, vékony csíkokra metéljük. A
fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra aprítjuk.
Nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat, beletesszük
a hagymát, megpirítjuk, megszórjuk liszttel és
kevergetve aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra
vágott paprikát, cseresznyepaprikát, fokhagymát,
kolbászt, beletesszük a megfőtt babot, megszórjuk
pirospaprikával, felöntjük a leveskockából készült
levessel, és lassú tűzőn fél óráig főzzük. Végül ízlés
szerint ízesítjük chilivel, sóval, borssal, és megszórjuk
petrezselyemmel. Forrón tálaljuk. Nagyon finom
„gyomorjavító” leves.
Bableves 2. Hozzávalók: Száraz bab 1/4 kg, víz 2 l, zsír 8 dkg, liszt
5 dkg, fokhagyma 1 gerezd, vöröshagyma 1/2 fej, bors
és só 1-1 késhegynyi, füstölt köröm 4 db, vagy kolbász
1/4 kg. Elkészítése: A babot tisztára mossuk, s a főzés előtti
este vízbe áztatjuk, így gyorsabban puhul meg. A babot
feltesszük főzni 2 l vízbe, s ha jól megpuhult, berántjuk.
Sötétbarna rántást készítünk, ebbe beletesszük a
nagyon finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát,
kevés törtborsot és sót teszünk hozzá. Igen jó füstölt
disznókörömmel, (karikára vágott) kolbásszal, sőt
füstölt oldalassal is. Tálalás előtt lehet csipetkét bele
főzni.
Bableves böjtre Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg
gyökér, 1-1 fej vörös-és fokhagyma, 1 burgonya, só,
paprika Az éjszakára beáztatott babot hideg vízben feltesszük
főzni. A répaféléket hosszúkásra, a hagymákat és a
burgonyát kettévágjuk, majd sóval együtt a leveshez
adjuk. Mikor a bab megpuhult, paprikát szórunk a
tetejére, és az egészet összeforraljuk.
Bableves bukaresti módra 30 dkg szárazbabot előző este áztassunk be. Másnap
szűrjük le, és 30 dkg füstölt hússal tegyük fel főni. A
sózással óvatosan bánjunk, a füstölt hús is ki fog adni
egy adag sót. Ha megfőtt a husink vegyük ki a
levesből, és ha kicsit hűlt kockázzuk fel. Készítsünk (míg hűl a hús) egy hagymás paprikás
rántást és ezzel sűrítsük be levesünket. Forraljuk ki. A
babot szűrjük le, passzírozzuk, vagy daráljuk és
keverjük vissza a levesbe. Adjuk hozzá a húskockákat,
és ecettel savanyítsuk ízlés szerint.
Bableves édesköménnyel Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg kevert szárazbab, 1 kis
vöröshagyma, 1 babérlevél, őrölt szerecsendió, bors, 20
dkg darabolt serrano-sonka, 6 dl zöldségleves
(leveskockából), 1 kisebb édesköménygumó, 20 dkg
friss spenót, 1 csipet sáfrány Elkészítése: A babot áztassuk be éjszakára hideg vízbe.
Hagyjuk lecsepegni és tegyük 6 dl vízzel egy fazékba.
Főzzük fel és szedjük le a habját a tetejéről egy
kanállal. Szeleteljük fel a vöröshagymát. A babérlevéllel,
egy nagy csipet szerecsendióval és némi borssal együtt
tegyük a babhoz. A serrano-sonkát vágjuk darabokra,
tegyük a fazékba. Öntsük hozzá a zöldséglevest és
hagyjuk főni lassú tűzön kb. 40 percig. Vágjuk le az
édeskömény zöldjét, a kocsányt távolítsuk el. A gumót
vágjuk vékony szeletekre, tegyük a levesbe és főzzük
kevergetve 10 percig. Amikor a bab megpuhult,
keverjük bele a spenótot és a sáfrányt. Ízesítsük a
levest és tálaljuk forrón. Kenyérrel és sajttal kínáljuk. A serrano-sonka egy fűszeres spanyol
nyerssonka-féleség!
Bableves kolbásszal, füstölt oldalassal, füle farkával Fél kiló babot sós, zöldséges vízben megfőzünk. Mikor
félig megpuhult, beleteszünk fél kiló malackörmöt
esetleg fülét, farkát vagy füstölt oldalast és tovább
főzzük, míg teljesen megpuhul. Paprikás rántást
készítünk kevés reszelt vöröshagymával, és ízlés
szerinti sűrűre berántjuk vele a babot. Tálaláskor egy
kanál tejföllel ízesíthetjük. Vastag, apró csipetkét is
főzhetünk bele. Füstölt hús helyett kolbászt is
használhatunk. (Ínyesmester)
Bableves füstölt csülökkel. Hozzávalók 8 személyre: 1 nagy füstölt csülök, 30 dkg
tarkabab, 1 nagy csomó leveszöldség, 2-3 gerezd
fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, só,
őrölt bors, 1-1 paprika és paradicsom, 1 tojás, kb. 8
dkg liszt. A csülköt és a babot egy éjszakára beáztatjuk. A
csülök áztatólevét leöntjük és hideg vízben,
babérlevéllel ízesítve puhára főzzük. Az ízletes léből
kiemeljük, kicsontozzuk, és a húst földarabolva
félretesszük. A csülök főzőlevét a bográcsba öntjük.
Beletesszük a leszűrt babot, a megtisztított zöldséget,
fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és
paprikát. Lassú tűzön addig főzzük, míg a bab
megpuhul. Ekkor beletesszük a csülökhúst, őrölt borssal
és pirospaprikával, ha szükséges, sóval ízesítjük,
átforraljuk. A tojást egy csipetnyi sóval és annyi liszttel
gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, és belőle
apró csipetkéket szaggatunk a levesbe. Néhány perces
főzés után tálalhatjuk. Aki szereti, tejföllel is
gazdagíthatja.
Bableves füstölt pulykacombbal Hozzávalók: 1 darab füstölt pulyka alsócomb, 35 dkg
barna bab, 1 csokor kapor, 2 gerezd fok-hagyma, 2
evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet, 1 paradicsom, 1
zöldpaprika, 1 teáskanál egész bors, só. A füstölt pulykacombot mossuk le, majd tegyük hideg
vízbe főni. Habját szedjük le és adjuk hozzá a
kiáztatott babot. Főzzük együtt. Ha félig megpuhult,
adjuk hozzá az egészben hagyott paradicsomot, és a
kicsumázott paprikát, illetve a kaporcsokor felét
cérnával átkötözve. Ha minden megpuhult, emeljük ki a
paradicsomot, paprikát és a húst. Készítsünk
fokhagymás rántást és adagoljuk a leveshez, végül
szórjuk meg a megmaradt, apróra vágott zöld kaporral.
A fazekat húzzuk le a tűzről és savanyítsuk utólag
kevés ecettel. A húst külön tálkában tálaljuk a
leveshez. Adhatunk mellé ecetes lila hagymát és tejfölt.
Bableves Gyuri módra Hozzávalók: 7,5 dkg vaj- és fehérbab vegyesen, 1
kávéskanál olívaolaj, 1 finomra vágott hagyma, 25 dkg
kockára vágott sárgarépa, 1 erezett kockára vágott
zöldpaprika, 1/4 kávéskanál szerecsendió, 1 kávéskanál
őrült ánizsmag, 1/2 kávéskanál zellermag, vagy finomra
vágott zellerszár, 0.5 dl sovány tej, só, bors Elkészítése: A beáztatott babot leszűrjük, és friss
vízben odatesszük főni, 10 percig teljes lángon
forraljuk, majd takarékon 35-45 percig főzzük, míg
megpuhul. Leszűrjük, és a levét félretesszük. Forró
olajban gyengén megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a
sárgarépát, a paprikát, és fedő alatt 10 percig pároljuk.
50 gr babot 300 ml főzőlével, a babérlevéllel és a
szerecsendióval összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a párolt
zöldségeket, beletesszük az ánizst és a zellermagot
vagy finomra vágott zellerszárat. A maradék babot is
hozzátesszük, lassan, kevergetve felforraljuk, és 40-45
percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük. Tálalás előtt
hozzáadjuk a tejet, és újra melegítjük. Ennek a sűrű
tápláló levesnek az ánizs a zellermag és a szerecsendió
ad pikáns ízt. A bab kellemes aromája főzés közben jól
átjárja a levest, a sárgarépa a hagyma és a paprika
pedig ízletes, vitaminban gazdag alapul szolgál.
Bableves Jókai módra Hozzávalók: egy füstölt csülök, 35 dkg fejtett v.
szárazbab, 4 szál sárgarépa, 3 szál gyökér, 2 gerezd
fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, majoránna, babér,
szemes bors, paprika, só, ecet, 2 dl tejföl, 2-2 ek.
Zsiradék, és liszt Ha száraz babból készítjük, akkor előző este
beáztatjuk, s ugyancsak egy éjszakát ázzon a csülök
is. Másnap a csülköt 2 liter vízben feltesszük főni. Fedő
alatt, lassú tűzön a hús puhulásáig főzzük. Közben a
zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk. Ha a
csülök puha, kivesszük a levéből és félretesszük hűlni.
Levébe beletesszük a babot, és félpuhára főzzük. A
csülköt kicsontozzuk, és kockákra vágjuk. A babhoz
adjuk a zöldségeket a zúzott fokhagymát, a babért, a
majoránnát, és a szemes borsot. A zsiradékon
megpároljuk az apróra vágott hagymát, a liszttel
meghintjük és pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és 3 dl
vízzel folyamatos kevergetés közben elkeverjük. A
rántást a leveshez adjuk és a húst is beletesszük, ha
kell utánsózzuk, majd a tejföllel behabarjuk. Kiforraljuk,
csipetkét főzünk bele, s a végén ecettel ízesítjük
levesünket.
Bableves kolbásszal Hozzávalók: 20 dkg tarkabab, 15 dkg füstölt kolbász,
10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg
sertészsír, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 dkg liszt, 10
dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zellergumó,
csipetnyi őrölt bors, só. Elkészítése: A babot két-három óráig hideg vízben
áztatjuk, majd sós vízben félig megfőzzük. Hozzáadjuk
az egyforma nagyságú kockákra vágott sárgarépát,
fehérrépát, zellert és a karikákra vágott kolbászt. Ha
valamennyi megpuhult, világosbarna rántással
besűrítjük. A lisztet kevés zsírban megpirítjuk,
hozzáadjuk a finomra összevagdalt vöröshagymát,
néhány percig dinszteljük. A tűzről levéve zúzott
fokhagymát, kevés pirospaprikát keverünk hozzá, és
két deci hideg vízzel kikeverjük, majd a leveshez
forraljuk.
Bableves más módon Elkészítése: A babbal a bablevesnél leírt módon járunk
el, azzal a különbséggel, hogy a jó puhára főtt babot
szitán áttörjük. 2 dl tejfölt és zsírban pirított
zsemlekockát adunk hozzá tálaláskor.
Bableves savanyú káposztával Hozzávalók: maradék füstölt lé, fél kg bab, fél kg
savanyú káposzta, 30-40 dkg füstölt kolbász. Elkészítése: az előző nap beáztatott babot a füstölt
hús lében feltesszük főni (ha túl sós a lé vízzel
keverjük) az apróra vágott és átöblített savanyú
káposztával. Félidőben belekarikázzuk a füstölt
kolbászt, s mikor megpuhult minden,
fokhagymás-paprikás rántással berántjuk. Tálalásnál
1-2 kanál tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.
Másnaposságkor kiváló étel.
Bableves somogyi módra Hozzávalók: 1 kg szárazbab, 1,5 kg füstölt oldalas, fél
kiló füstölt kolbász, 10 dkg zeller, 1 nagy fej
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 dkg zsír, 10 dkg
liszt, 1 csomó petrezselyem, paprika, 5 dl tejföl A babot beáztatjuk egy éjjelre, a zellert szeletekre, a
petrezselymet apróra vágjuk. Az oldalast félpuhára
főzzük. Kevés zsíron jól megkevergetve pároljuk át a
babot, a zellert és a petrezselymet, aztán adjuk hozzá
az oldalast levével együtt. Tegyük bele a zúzott
fokhagymát és főzzük puhára. Készítsünk egy hagymás
rántást és sűrítsük be vele a levest, tegyük hozzá a
karikára vágott kolbászt és a tejfölt is. Forraljuk ki és
paprikás zsírral leöntve, galuskával tálaljuk.
Bableves tirpák módra Hozzávalók: 1/2 kg fehér bab, 1 kisebb füstölt csülök,
zöldség, sárgarépa, karalábé, fokhagyma, 1 fej
vöröshagyma. A babot és a csülköt előző este hideg vízbe beáztatjuk.
A hozzávalókat kb. 6 literes edényben, feltesszük főni,
addig főzzük, míg a bab és a csülök meg nem puhul.
Amikor a csülök megpuhul, akkor a fazékból kivesszük,
és a levest berántjuk, ezt követően sózzuk, ha
szükséges.
Bableves tortillával Hozzávalók: 4 tortilla, 2 friss zöld chilipaprika kimagozva
és vékony karikákra vágva, 3 ek. olaj, 1 hagyma
finomra vágva, 6 dl csirkehúsleves (leveskockából), 1
kis konzerv feketebab (kb. 25 dkg), 1 babérlevél, 10
dkg húsos szalonna kockákra vágva, só Elkészítés: Vékony csíkokra szeleteljük a tortillákat.
Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, aranybarnára
sütjük benne a tortillákat, és félretesszük. A hagymát
és a babot villával vagy turmixban pürésítjük. A
maradék olajban megpirítjuk a szalonnakockákat.
Összekeverjük a hagymás babot a szalonnával és a
chilivel, majd felöntjük a levessel. Beletesszük a
babérlevelet, felforraljuk, és mintegy 5 percig főzzük.
Ha szükséges, utánsózzuk. A tortilla csíkokat
közvetlenül a tálalás előtt szórjuk bele. Tortilla de maiz (kukoricalepény) Hozzávalók: 27 dkg
kukoricaliszt, 3,5 dl melegvíz, só. A kukoricalisztet
egy csipet sóval tálba tesszük, apránként adjuk hozzá
a melegvizet, és addig keverjük, amíg sima tészta nem
lesz. Vágjuk a tésztát 15 darabra, és pihentessük egy
órát. A darabokat zsírpapír közé téve nyújtsuk kb. 13
cm átmérőjű vékony lepénnyé. A lepénykéket
felforrósított sütőlapon süssük meg - hamar
rózsaszínűre sül mindkét oldaluk. Tálalásig csomagoljuk
be fóliába őket, hogy ne hűljenek ki. A tortilla
becsomagolva napokig eláll, mélyhűtőben több hétig is.
A tortilla Mexikóból származik - ott fő eledel -,
mártásos, húsos ételekhez fogyasztják. A tartósított
tortillát felfrissíthetjük sütőben, ha nagyon kiszáradt,
permetezzük be egy kis vízzel.
Bab vagy lencseleves Fél kiló babot vagy lencsét, másfél liter vízben puhára
főzünk. Ha lassan fő, többször utána töltünk vizet,
hogy ízlésünk szerint sűrűbb vagy ritkább legyen.
Néhány sárgarépát és petrezselyemgyökeret is
főzhetünk a babbal együtt. Mikor megpuhult, berántjuk.
Esetleg előbb szitán áttörjük a babot vagy lencsét,
hogy pürélevest kapjunk, és csak azután rántjuk be.
Apró, vas-tag csipetkét főzhetünk bele és tálalás előtt,
2-3 kanál jó tejfölt keverünk hozzá. Habarással is
készíthetjük. (Ínyesmester)
Barcelonai bableves (Sopa de Barcelona) Hozzávalók: 25 dkg száraz fehér bab, 10 dkg füstölt
sonka, 1 kis csülök, 40 dkg burgonya, 1 kis fej fehér
káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 szál fehérrépa, egy
kevés só, törött bors. Az előző este beáztatott babot lecsepegtetjük, és
lehetőleg cseréplábasban, annyi hideg vízzel, hogy
ellepje, felfőzzük. Ekkor hozzáadjuk a csülköt, a
kockákra vágott sonkát. Ha szükséges, megsózzuk,
megborsozzuk. Lassú tűzön 1 órán át, főzzük. Tetejére
rakjuk a vastag szeletekre vágott burgonyát, a
karikákra metélt fehérrépát és vöröshagymát, valamint
a vékonyra szelt káposztát. Ha kell, forró vizet
önthetünk rá, de csak annyit, hogy sűrű levest
kapjunk. Lefödve, nagyon gyenge lángon főzzük 90
percig, mert az ízek csak így érvényesülnek. A csülköt
kicsontozzuk, nagy darabokra vágjuk, tálra tesszük, a
levest a cseréplábasban tálaljuk. Adhatunk hozzá
pirított kenyérszeleteket is.
Beregi bableves körömmel Hozzávalók: 1-1,5 kg malacköröm, 20 dkg fejtett bab,
olaj, 1 fej vöröshagyma, paprika, 1 paradicsom, 2
zöldpaprika, fél csokor petrezselyem, só A babot enyhén sós vízben feltesszük főni. Kevés
olajban az apróra vágott hagymát megpirítjuk,
megszórjuk paprikával, és kevés vízzel felengedjük.
Belehelyezzük a körmöket. Sózzuk, hozzáadjuk a
darabolt paradicsomot és a paprikát, és majdnem
puhára pároljuk. Ha a bab és a hús is majdnem puha, a
körmöt a babhoz keverjük, és készre főzzük.
Csipetkével és rászórt, apróra vágott petrezselyemmel
tálaljuk.
Birsalmás bableves 1. Hozzávalók: 20-20 dkg szárazbab és füstölt hús, 1
birsalma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek liszt, 2 dl
tejföl Az éjjelen át, áztatott babot másnap sós vízben
feltesszük főni. Hozzáadjuk a felkockázott húst és a
cikkekre vágott, tisztított birsalmát. Ha a bab is és a
hús is megfőtt, a lisztből és a tejfölből habarást
készítünk, belepréseljük, vagy reszeljük a fokhagymát,
és a levest ezzel behabarjuk.
Birsalmás bableves 2. Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, 1 birsalma, 20 dkg
füstölt hús, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma,
só, bors A beáztatott babot enyhén sós vízben fölteszem főni.
Belekerül a feldarabolt füstölt hús és a feldarabolt
birsalma. Ha megfőttek, behabarom és forralok rajta
egyet. Lehet csülökkel is főzni, s ha valakinek túl
savanykás, kevés cukorral finomíthat az ízén.
Bogyiszlói bableves Hozzávalók: fél kiló szárazbab, 10-10 dkg sárgarépa és
gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 ek paprika, liszt, zsír, só A babot előző este beáztatjuk, majd másnap sós vízben
feltesszük főni. Ha félig megfőtt babunk, a hagymát
finomra, a zöldségeket karikára vágjuk, és a leveshez
adjuk. Paprikás rántást készítünk, és ezzel sűrítjük
levesünket. Készre főzzük. Csipetkét szoktak kínálni
bele.
Boros babkrém-leves A hagyományos bableveshez hasonlóan készítjük, csak
a babot és a zöldséget áttörjük. A babpürét saját
levével és 1 dl vörösborral, valamint 1/2 dl tejszínnel
engedjük fel. 3-4 percig átforraljuk, majd egész kevés
vajat morzsolunk a tetejére. Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.
Böjti bableves Hozzávalók: 20 dkg száraz bab, 10 dkg sárgarépa, 5
dkg petrezselyemgyökér, 1 fej foghagyma, 1 fej
vöröshagyma, 1 egész burgonya, só, pirospaprika. A megtisztított és megmosott babot néhány órára vízbe
áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és a
hosszúra vágott zöldséget, sárgarépát, valamint a
kettévágott burgonyát, foghagymát, vöröshagymát,
sót beletesszük a levesbe. Mikor a bab megpuhult,
törött paprikát szórunk a tetejére és összeforraljuk.
Bőrkés bableves patosfai módra Négy személyre 3 deci szárazbab kell, valamint egy
fehér- és egy sárgarépa, egy babérlevél, egy
vöröshagyma, só, 8-10 tenyérnyi bőrke, a rántáshoz
zsír meg liszt. A babot előző este beáztatjuk. Elkészítésekor a
bablevest bőrke nélkül a szokásos módon föltesszük
főni. A jól megmosott bőrkét külön főzzük meg. Ha a
hozzávalók félig megpuhultak, a levesbe rakjuk a
bőrkét, és készre főzzük. Szükség szerint a bőrke
főzőlevével hígíthatjuk a bablevest. Végül a lisztből és
a zsírból rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával,
és a kész levesbe szűrjük. egy jó tanács; sózott bőrkét
is használhatunk, de akkor már nem kell só a levesbe. A
bableveshez kenyér helyett kitűnő a krumplis pogácsa
is.
Citromos bableves gyorsan Hozzávalók 4 személyre: 2 doboz konzerv bab (egy
fehér és egy vörös), 2 babérlevél, fél citrom reszelt
héja, 4 evőkanál citromlé, só A babkonzervet levével együtt egy fazékba öntjük,
hozzáadjuk a citromlevet és 8 dl vizet, beletesszük a
babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, és 10 percig forraljuk.
A forró levest tányérokba merjük, és reszelt citromhéjat
szórunk a tetejére.
Citromos babpüré-leves Hozzávalók: 25 dkg fehér bab, 1 db citrom, 2 dl tejföl,
1 közepes fej vöröshagyma, 2 húsleveskocka, 2
evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 babérlevél, őrölt fehér bors, ízlés
szerint, csipetnyi só, csipetnyi cukor Az előző este beáztatott babot friss vízben megfőzöm.
(Legjobb a kuktafazékban főzni, mert negyedannyi idő
alatt elkészül!) Leszűröm, levét kiöntöm, a babot pedig
áttöröm. A felhevített olajon megfonnyasztom a
megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát,
majd a babpürét hozzáadva együtt pirítom néhány
percig. 1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a
húsleveskockát, az őrölt fehér borsot, a babérlevelet és
egy teáskanálnyi reszelt citromhéjat. (Ügyelek arra,
hogy a citrom fehér bundájából egy darabka se kerüljön
bele a levesbe, mert keserűvé válik az étel!) 10 percig
forralom, majd a liszttel simára kevert tejföllel
behabarom. Jól kiforralom, ezután ízesítem citromlével,
csipetnyi sóval, csipetnyi cukorral, végül a forrásban
levő leves tetejére szórom a megmosott, nagyon
finomra metélt petrezselyemzöldet. Lefedem, azonnal
eloltom alatta a tüzet és 5 percnyi várakozás után
tálalom pirított zsemle- vagy fehérkenyér-kockákkal.
Csülkös-káposztás bableves Hozzávalók: 30 dkg füstölt sertéscsülök, 10-10 dkg
sárga és fehérrépa, 12-12 dkg szárazbab és savanyú
káposzta, 5-5 dkg zöldpaprika és paradicsom, 1 fej
vöröshagyma, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd
fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek. olaj, pirospaprika, só,
köménymag Az előző nap beáztatott babot, a csülökhúst és a
kockára vágott vegyes zöldséget sóval, babérlevéllel,
köménymaggal fűszerezzük és 1,5 liter hideg vízbe
feltesszük főni. Amikor a bab már majdnem puha,
hozzáadjuk a megmosott savanyú káposztát, a
feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Világos
rántást készítünk, amelybe belepirítjuk a finomra vágott
vöröshagymát és fokhagymát, majd beletesszük a
pirospaprikát. A rántást a tejföllel simára keverjük, és a
levest besűrítjük.
Debreceni bableves Hozzávalók: 35 dkg szárazbab, 1 l víz, 30 dkg debreceni
páros kolbász, 1 ek. olaj, kis fej vöröshagyma, 1 csomó
leveszöldség, só, pirospaprika, babérlevél, tejföl Elkészítés: A babot a főzés előtti napon beáztatjuk.
Másnap a babot betesszük a vízbe és 10 percig 500
W-on főzzük. Az edényt kivesszük, belerakjuk az apróra
vágott hagymát, a megtisztított, felkarikázott
zöldségeket és a fűszereket, valamint a felszeletelt
kolbászt és 15 percig 500 W-on főzzük. Tálaláskor a
közepét csészénként 1 evőkanál tejföllel díszítjük.
Eged-hegyi bableves Hozzávalók 4 személyre: 500 g fehérbab, 600 g
sertéslapocka, 1 db kisebb füstölt csülök, 1 evőkanál
paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, só, bors A fehérbabot és a csülköt puhára főzzük, majd
félrerakjuk. A sertéslapockából, a hagymából, a
paprikából és paradicsomból készítünk egy pörköltet a
szokásos módon, és ha megpuhult a hús, vissz*rakjuk a
felkockázott csülköt és a bab felét a bográcsba. A bab
másik felét összepasszírozzuk, és ha a levesünk felforrt,
azt is hozzáadjuk. Alaposan összeforraljuk és tálaljuk.
Fejtett bableves 1. Hozzávalók: 1 kg fejteni való bab (vagy 40 dkg már
kifejtett babszem), 1 l füstölthús-lé (vagy 1 l csontlé
és kevés füstízű só), 1-1 szál sárgarépa és
petrezselyemgyökér, 1 cikk zellergumó, 1 kis fej
vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd
fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1
teáskanál piros fűszerpaprika, kevés ecet vagy
citromlé. A megmosott babszemeket fazékba rakom, ráöntöm a
füstölthús-levet (vagy a füstízű sóval elkevert
csontlevet), majd beleteszem a megtisztított és
nagyon finomra aprított vöröshagymát, a zúzott
fokhagymát, valamint az apró kockákra vágott, lekapart
és megmosott zöldséget. Lefedve puhára főzöm.
Közben elkészítem a rántást: a felforrósított olajon a
lisztet zsemleszínűre pirítom, majd a tűzről lehúzva
belekeverem a pirospaprikát és a finomra vágott
petrezselyemzöld felét. Azonnal, apránként ráöntök 2 dl
hideg vizet, és simára keverve, beleöntöm a forrásban
lévő levesbe. Állandó keverés közben felforralom, majd
belecsorgatom a tejfölt, amit előzőleg egy kevés
levessel simára kevertem. Ecettel vagy citromlével
ízesítem, végül meghintem a maradék
petrezselyemzölddel.
Fejtett bableves 2. (12 adag) Hozzávalók: 1 kg kifejtett babszem, 8 evőkanál olaj, 3
evőkanál finomliszt, 4 dl tejföl, 3 csokor
petrezselyemzöld, 2 evőkanál ételízesítő-por, 4 gerezd
fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi
törött feketebors, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1
teáskanál piros fűszerpaprika. A kifejtett babot megmosom, és fazékba téve annyi
vízzel öntöm fel, hogy az legalább kétujjnyival legyen
több, mint amennyi a bab. Fedő alatt majdnem puhára
főzöm, közben beleszórom az ételízesítőt és a törött
feketeborsot. Külön, egy kisebb edényben az olajat
felhevítem, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre
pirítom, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt,
vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát, meg a
tisztított, zúzott fokhagymát. Ezután felöntöm
félliternyi vízzel és simára keverve sűrűre főzöm. A
majdnem puha babhoz öntöm, és folytonosan keverve
jól kiforralom. Beleszórom a nagyon finomra metélt
petrezselyemzöldet, és a kevés levessel simára kevert
tejfölt is beleöntve, felforralom. Végül a megtisztított
és karikára vágott zöldséggel is főzöm néhány percig,
ezután lehűtve kiadagolom. A már leírt módon dobozba
öntve megfagyasztom, és átcsomagolva címkével
ellátom. Fogyasztáskor a felengedett levest annyi
vízzel keverem simára, amennyi szükséges hozzá és
még egyszer felforralva tálalom.
Fejtett bableves 3. (12 adag) Hozzávalók: 1 kg kifejtett babszem, 8 evőkanál olaj, 3
evőkanál finomliszt, 4 dl tejföl, 3 csokor
petrezselyemzöld, 2 evőkanál ételízesítő-por, 4 gerezd
fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi
törött feketebors, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1
teáskanál piros fűszerpaprika. A kifejtett babot megmosom, és fazékba téve annyi
vízzel öntöm fel, hogy az legalább kétujjnyival legyen
több, mint amennyi a bab. Fedő alatt majdnem puhára
főzöm, közben beleszórom az ételízesítőt és a törött
feketeborsot. Külön, egy kisebb edényben az olajat
felhevítem, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre
pirítom, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt,
vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát, meg a
tisztított, zúzott fokhagymát. Ezután felöntöm
félliternyi vízzel és simára keverve sűrűre főzöm. A
majdnem puha babhoz öntöm, és folytonosan keverve
jól kiforralom. Beleszórom a nagyon finomra metélt
petrezselyemzöldet, és a kevés levessel simára kevert
tejfölt is beleöntve, felforralom. Végül a megtisztított
és karikára vágott zöldséggel is főzöm néhány percig,
ezután lehűtve kiadagolom. A már leírt módon dobozba
öntve megfagyasztom, és átcsomagolva címkével
ellátom. Fogyasztáskor a felengedett levest annyi vízzel
keverem simára, amennyi szükséges hozzá és még
egyszer felforralva tálalom.
Felvidéki bableves 60 dkg fejtett babot egy bő liter vízzel felöntünk,
sózzuk, borsozzuk, néhány babérlevelet és 2 cikkekre
vágott paradicsomot adunk hozzá. Lefedve addig
főzzük, míg a bab megpuhul. 2 ek lisztet elkeverünk 2 dl
tejföllel, és ezzel besűrítjük a levest. Ha levettük a
tűzről ízlés szerint kevés borecettel ízesítsük.
Felvidéki bableves Jókai módra Hozzávalók: 50-50 dkg füstölt csülök és debreceni, 40
dkg szárazbab, 15-15 dkg sárgarépa és gyökér, 10 dkg
zeller, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 ek
zsír, 8 ek liszt, babér, 1 csokor petrezselyem, só,
paprika, ecet, 6 dl tejföl, 2 l csontlé A babot beáztatjuk majd másnap a csontlében
feltesszük főni. Mellétesszük a csülköt, a debrecenit és
a babért. A debrecenit 10 perc után kivesszük a
levesből és félretesszük. A zöldségeket kockára vágjuk,
és a bab félpuhulásában a többiekhez tesszük. Lassú
tűzön puhára főzzük. A csülköt kivesszük a levesből, és
a debreceni mellé tesszük pihenni. Készítünk egy barna
rántást, amit a finomra vágott vörös és fokhagymával,
valamint paprikával fűszerezünk. Berántjuk a levest,
tejfölözzük, ha kell, sózzuk, és jól kiforraljuk. A csülköt
kicsontozzuk, és darabokra vágjuk, a debrecenit
szeleteljük, s mindkettőt a leveshez adjuk. Csipetkével
kínáljuk. Füstölt hús nélküli szárazbab leves Hasonlóan
készítsd el, mint szoktad, egy kivétellel. A rántásban
van a lényeg. A rántásba tegyél bele kisebb fej apróra
vágott hagymát, egy cikk apróra vágott fokhagymát,
majd egy kevés pirospaprikát.
Fűszeres bableves Hozzávalók: 2 doboz vörösbab-konzerv, 1 szál füstölt
kolbász, 1-1 piros és zöldpaprika, egy hegyes-erős
paprika, 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, kevés
olaj és liszt, borsikafű, bazsalikom, pirospaprika,
Cayenne-bors, bors, só, petrezselyem, 1,5-1,7 dl
marhahúsleves Egy méretesebb fazékban az olajon megpirítom a
szeletekre vágott hagymát és a lisztet, hozzájön a
vágott fokhagyma, a csíkokra vágott paprika, a
karikázott kolbász és a pirospaprika. Kevés ideig együtt
pirítom, majd felöntöm a levessel. Kis lángon fél órát
főzöm, majd fűszerezem a Cayenne-borssal, a sóval és
a borssal. Követik a finomra vágott borsikafű, a
bazsalikom és a petrezselyem. (vagy ezek szárított
változatai) Már nem főzöm, csak lefedve hagyom állni
rövid ideig.
Gerslis bableves (paszulyleves) Hozzávalók: sertésköröm vagy csülök (füstölt), 1/2 liter
fehér bab, 1/4 liter gersli, sárgarépa, petrezselyem,
karalábé, tetszés szerint, 3-4 burgonya, kevés liszt,
zsír, só. Egyszerre tesszük főzni a körmöt, babot, gerslit,
zöldségeket, kissé megsózzuk. Amikor a hús puhára
főtt, hozzáadjuk az apró kockára vágott burgonyát.
Amikor ez is megfőtt, vékony piros rántást készítünk rá,
így tálaljuk.
Hegyaljai bableves Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 20 dkg savanyú
káposzta, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 3 ek liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg lecsókolbász,
só, babér, paprika, ecet, cukor, fél csomag kapor, zsír A fejtett babot sós, babérleveles hideg vízben
feltesszük főni. A finomra vágott vörös- és fokhagymát
zsírban megpirítjuk, beletesszük a káposztát,
megpároljuk, és a babhoz keverjük. Kevés zsíron a
liszttel világos rántást készítünk, paprikázzuk, és a
babhoz adjuk. Tejfölt keverünk a levesünkbe, cukorral,
ecettel (ha kell sóval) ízesítjük, és jól kiforraljuk. A
karikára vágott kolbászt zsíron megpirítjuk, és a
bableveshez adjuk. Tálaláskor finomra vágott kaporral
meghintjük.
Hegyaljai tarkabableves Hozzávalók: 20 dkg tarkabab, 1 fej vöröshagyma, 40
dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 1,2 l
csontlé (leveskockából), 1 ek cukor, 2 ek liszt, 2 dl
tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 2 babérlevél, 1 ek
ecet, só Az előző nap beáztatott babot sóval, babérlevéllel
ízesített hideg vízben feltesszük főni. A finomra vágott
hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az
összetört fokhagymát, rátesszük a káposztát, a tejfölt
és felengedjük a csontlével. Ecettel, cukorral ízesítjük.
A leszűrt babot belekeverjük, világos rántással
besűrítjük, beletesszük a karikára vágott kolbászt, és
még 4-5 percig főzzük.
Hegyaljai tarkabableves kolbásszal Hozzávalók 15-20 dkg tarkabab, 2 kiskanál só, 3
babérlevél, 1 vöröshagyma, 20-25 dkg savanyú
káposzta, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 4 gerezd
fokhagyma, 1 kiskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 2
evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál cukor, 20 dkg
lecsókolbász, 1 csokor kapor, a tetejére: 1 dl tejföl A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap
leöblítjük, lábasba szórjuk, 1,5 liter vízzel fölöntjük,
megsózzuk. A babérlevelet beledobjuk, nagy lángon
fölforraljuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra
vágjuk, 2 evőkanál olajon megfuttatjuk. A néhány
vágással rövidebbre aprított káposztát rászórjuk, és
egy kevés vizet aláöntve, kb. 15 percig pároljuk, majd
a már félig puha babhoz öntjük, együtt puhára főzzük.
2 evőkanál olajon 2 evőkanál lisztet világosra pirítunk, a
zúzott fokhagymát óvatosan megfuttatjuk benne, majd
a tűzről lehúzva a pirospaprikát is rászórjuk. Kissé
hagyjuk kihűlni, majd hideg vízzel simára keverjük, és a
káposztás babhoz öntjük. Meg-megkeverve 3-4 percig
forraljuk, végül a tejföllel dúsítjuk. Az ecettel meg a
cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük. A karikára vágott
kolbászt a maradék olajon megpirítjuk. Tálaláskor a
levest a kolbásszal meg a finomra vágott kaporral
megszórjuk, tejföllel díszítjük. Elkészítési idő: 1 óra 40
perc + áztatás.
Hencsei káposztás bableves Hozzávalók: egy pohár bab, 30 dkg hús (lehet füstölt
is), 2 babérlevél, 1 csöves paprika, fél kiló savanyú
káposzta, 2 dl paradicsomlé, egy fej vöröshagyma kell. A babot feltesszük főni az összedarabolt hússal,
babérlevéllel, csöves paprikával, felszeletelt
vöröshagymával. A káposztát egy kicsit előfőzzük, majd
belekeverjük a babba, megsózzuk, és készre főzzük.
Amikor a bab már puha, berántjuk és összeforraljuk.
Indiai bableves Előző este áztassunk be 30 dkg tarkababot. Tegyük fel
főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt
főzzük puhára. Az utolsó negyedórában tegyünk bele
sót és 2 db babérlevelet. Tegyünk egy serpenyőbe 4 ek
ghít, és pirítsunk meg rajta 1 db karikára vágott
zöldpaprikát, 1 ek asafoetidát vagy hagymát, 2 kk őrölt
római köményt, ugyanennyi őrölt koriandert,
pirospaprikát és gyömbért. Közben 50 dkg sárgarépát
apróra vágva megpárolunk. Ha megfőtt a bab,
hozzákeverjük a sárgarépát és a fűszereket, majd a
végén beleteszünk 30 dkg apróra vágott paradicsomot,
és 1-2 percig főzzük. Végül vegyük le a tűzről, és
öntsünk hozzá 1,5 ek citromlevet és 4 dl tejfölt.
Jókai bableves 1. Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 60 dkg füstölt csülök,
10-10 dkg sárga és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejföl, 4 dkg
liszt, 0,5 dl olaj, 2 pár debreceni, pirospaprika, só,
Csipetke 1 tojás, liszt, só. A megtisztított tarkababot 1,5 liter hideg vízben
feltesszük főni. Hozzáadjuk a füstölt csülköt, és
mérsékelt tűzön főzzük. Amikor a bab puhulni kezd,
beletesszük a hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát
és zellert. Apróra vágott vöröshagymával,
fokhagymával pirított zsemleszínű rántást készítünk,
megszórjuk pirospaprikával, majd tejföllel és hideg vízzel
simára keverjük. Ezzel a levest besűrítjük. Addig főzzük,
amíg a bab teljesen megpuhul. A füstült csülköt
kiemeljük, kisebb darabokra vágjuk, és a húst
visszatesszük. A debrecenit kevés olajban ropogósra
sütjük, majd a csipetkével együtt a levesbe tesszük.
Jókai bableves 2. Hozzávalók (4 személyre): 1 kis füstölt sertéscsülök, 30
dkg szárazbab, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 1 ek
zsír, 1 ek liszt, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 2,5 dl tejföl, 1 mk. só A
csipetkéhez: 4 ek. liszt, 1 tojás, 1 mk. só Elkészítés: A szárazbabot jól megmossuk, és a főzés
előtti este vízbe áztatjuk másnap reggelig. A csülköt
ajánlatos már ugyancsak előző este megfőzni, mert
nem csak a csülökhúst használjuk fel, hanem azt a
másfél liter levet is, amelyben főtt. Ebben a lében
tesszük fel a babot főni. A zsírban megpirítjuk a finomra
vágott hagymát, sóval, paprikával, szétnyomott
fokhagymával, majd a liszt hozzáadásával elkészítjük a
rántást, amit hideg vízzel és a tejföllel csomómentesre
keverünk. Ha a bab megpuhult, hozzáöntjük a rántást,
és a kis darabokra vágott csülökhússal, a csipetkével
még negyed óráig főzzük. Ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk.
Jókai-bableves 3. Hozzávalók: 1,20 kg füstölt sertéscsülök, 0,15 kg
sárgarépa, 0,15 kg petrezselyemgyökér, 0,10 kg zeller,
0,02 kg só, 0,08 kg zsír, 0,40 kg száraz bab, 0,12 kg
liszt, 0,05 kg vöröshagyma, 0,01 kg fokhagyma. 0,005
kg fűszerpaprika, 0,15 l tejföl, 5 pár debreceni kolbász,
5,00 l víz a javasolt folyadék. Csipetkéhez: 0,12 kg
liszt, 1 db tojás, 0,01 kg só Előkészítés: A csülköt hideg vízben alaposan
megmossuk, a babot pedig beáztatjuk. (a babot és
általában a szárított hüvelyeseket áztatással készítjük
elő a főzéshez, ajánlatos már előző este beáztatni,
mert így könnyebben puhul) Csipetke:Az alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk,
amit 2-3 mm vastagságra nyújtunk. Kézzel apró
darabkákra csipegetjük (reszelő segítségével
gyorsítható a folyamat). A tésztát megfőzzük. Készítés: A levesből kiemeljük a debrecenit
(kettévágjuk, sűrűn bevagdossuk, majd kevés zsírban
ropogósra sütjük). A puhára főzött csülköt kicsontozás
után, arányos részekre daraboljuk, adagoljuk. Az
előmelegített levesestálba helyezzük a darabolt
csülköket és a csipetkét, rámerjük a forró bablevest.
Tetejét meglocsoljuk tejföllel és paprikaszínnel. Az
utolsó pillanatban ráhelyezzük a ropogósra sült
debrecenit. A füstölt csülköt, a beáztatott előkészített
száraz babbal és a tisztított egész zöldségekkel puhára
főzzük. A zöldségeket ezután kiemeljük, majd a csülköt
is, amelyet lefedve melegen tartjuk. Zsemleszínű
fűszeres rántást készítünk, amelyhez finomra vágott
vöröshagymát, a sóval pépesre dörzsölt fokhagymát,
majd fűszerpaprikát teszünk. A rántást levesszük a
tűzről és felöntjük hidegvízzel. A felpuhított babhoz
hozzáadjuk a rántást, sózzuk, ha kell. Hozzáadjuk a
lemosott debreceni kolbászt, lassan készre forraljuk. A
levesből kiemeljük a debrecenit (kettévágjuk, sűrűn
bevagdossuk, majd kevés zsírban ropogósra sütjük). A
puhára főzött csülköt kicsontozás után, arányos
részekre daraboljuk, adagoljuk. Az előmelegített
levesestálba helyezzük a darabolt csülköket és a
csipetkét, rámerjük a forró bablevest. Tetejét
meglocsoljuk tejföllel és paprikaszínnel. Az utolsó
pillanatban ráhelyezzük a ropogósra sült debrecenit.
Jókai bableves 4. Hozzávalók: 180 g száraz bab (lehetőleg tarka), vagy
300 g friss, fejtett bab, 100 g sárgarépa, 80 g
petrezselyemgyökér; babérlevél, fokhagyma, 150 g
zöldpaprika, 70 g friss paradicsom, 1 db füstölt
sertéscsülök, 300 g kolbász, 40 g zsír, 30 g liszt, 30 g
vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, petrezselyem zöldje,
1,5 dl tejföl, csipetke. A száraz babot jól megmossuk, előző este beáztatjuk. A
csülköt 1,5 l vízben vajpuhára főzzük. Másnap a
karikára vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott,
s arról villával leszedett zsíron megpirítjuk, ha barnulni
kezd, az áztató lével együtt hozzáöntjük a babot,
felöntjük a füstölt ízű lével. 1 babérlevéllel, csipetnyi
fokhagymával, a kis kockára vágott zöldpaprikával és
paradicsommal, illetve a csülöklé sótartalmától függően
kevés sóval puhára főzzük. Közben a kolbászt
megsütjük, majd vékony karikára szeljük. Ha a bab
megpuhult, a kolbászzsírral és liszttel világos rántást
készítünk az apróra vágott vöröshagymával, az utolsó
pillanatban a fűszerpaprikával, petrezselyemzölddel
meghintve. Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel
behabarjuk, végül csipetkét főzünk bele, majd
hozzáadjuk a kolbászkarikákat. Tálalás előtt apró
kockákra vágjuk a csülökhúst, rámerjük a forró levest.
Ecettel, tárkonyecettel ki-ki utána ízesítheti. A
savanyú íz ellensúlyozására a végső ízesítéshez igen
kevés porcukor is számításba jöhet a szükséges
ízharmóniához. Gundel-csipetke: 80 g liszt, 1 tojás, só. Kemény
tésztát gyúrunk (víz nélkül). Meglisztezett deszkán, kb.
1 mm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztes kézzel
szabálytalan alakú, kisujjkörömnyi darabkákat
csipkedünk belőle. Forrásban lévő leveshez adjuk,
időnként megkeverjük. Akkor kész (2-3 perc), ha feljön
a tetejére."
Jókai-bableves 5. Hozzávalók: 1 nagy húsos, füstölt hátsó csülök, 40
dkg. fejtett tarkabab, 1/2 kg vegyes zöldség, 1-2 szem
krumpli, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1
kévés kanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 4-5 dkg liszt,
1 csomó petrezselyem zöldje, 3 dl. tejföl, só. A
csipetkéhez: 10-12 dkg liszt, 1 tojás, só. Elkészítés: Az előzőleg beáztatott füstöltcsülköt, a
csont mentén bevágjuk, és egy fazékba helyezzük. A
babot, a kockára vágott zöldségeket, és a zúzott
fokhagyma felét szintén a fazékba tesszük, és annyi
vízzel, hogy bőven ellepje, felengedjük, és lassú tűzön,
főzni kezdjük. Közben a vöröshagymát a zsíron
megdinsztelem, hozzáadom a lisztet, és világos rántást
készítek. A tűzről lehúzva hozzákeverem a
pirospaprikát, és a maradék fokhagymát. Mikor a csülök
megfőtt, a húst kiveszem, és a kockákra vágott
burgonyát, és a borsónyi nagyságúra szaggatott
csipetkét beleteszem, ha kell, még sózom, de csak
óvatosan, mert a füstölt hús, sós. Mikor a burgonya
megfőtt, a rántással berántom. Ez alatt, a füstölt
csülökből kiszedem a csontot, és a húst, apró kockákra
vágom, majd visszateszem a levesbe. Tejföllel, finomra
vágott petrezselyem zölddel meghintve tálalom
Jókai bableves 6. Hozzávalók: 180 g szárazbab, 1 db füstölt csülök,
100 g sárgarépa, 80 g petrezselyemgyökér, 300 g
kolbász, 150 g zöldpaprika, 70 g paradicsom. 40 g zsír,
30 g liszt, 30 g vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, 1,5 dl
tejföl, 30 g liszt, babérlevél, fokhagyma, csipetke A szárazbabot előző este beáztatjuk. A csülköt kb.
másfél liter vízben, puhára főzzük. Másnap a karikára
vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott s arról
villával leszedett zsíron megpirítjuk, ha barnulni kezd, az
áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, felöntjük a
füstölthús levével, egy babérlevéllel, csipetnyi
fokhagymával, a kis kockára vágott zöldpaprikával és
paradicsommal, illetve kevés sóval puhára főzzük.
Közben a kolbászt megsütjük, és vékony karikára
vágjuk. Ha a bab megpuhult, a kolbászzsírral és liszttel
világos rántást készítünk apróra vágott
vöröshagymával, az utolsó pillanatban fűszerpaprikával
és petrezselyem zölddel meghintve. Ha a leves a
rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, végül csipetkét
főzünk bele. Majd hozzáforraljuk a kolbászkarikát.
Tálalás előtt apró kockára vágjuk a csülköt, rámerjük a
forró levest. Ecettel, tárkonyecettel ízesíthető, de
ennek ellensúlyozására számításba jöhet egy kis
porcukor is.
Jókai bableves 7. Hozzávalók: 1 kis füstölt sertéscsülök, 30 dkg
szárazbab. 20 dkg |