Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
ILDIKÓ SZÁRAZBAB ÉTELEI

  BABÉTELEK 1 

Főzelékek szárazbabból                    (17)     

     Bablevesek                                 (105)

   Babsaláták szárazbabból                 (31)
 

Főzelékek szárazbabból
Asztúriai bab
Áttört babfőzelék
Babfőzelék 1. -  6.
Babfőzelék borsikafűvel
Babfőzelék burgundi módra
Egyiptomi babfőzelék
Lecsós babfőzelék
Magyaros babfőzelék
Sült babfőzelék
Szárazbab főzelék 1. -  3.
Bablevesek
Amerikai szárazbableves
Argentin szárazbab-leves
Bableves 1,  2.
Bableves böjtre
Bableves bukaresti módra
Bableves édesköménnyel
Bableves kolbásszal, füstölt oldalassal, füle farkával
Bableves füstölt csülökkel
Bableves füstölt pulykacombbal
Bableves Gyuri módra
Bableves Jókai módra
Bableves kolbásszal
Bableves más módon
Bableves savanyú káposztával
Bableves somogyi módra
Bableves tirpák módra
Bableves tortillával
Tortilla de maiz (kukoricalepény)
Bab vagy lencseleves.
Barcelonai bableves (Sopa de Barcelona)
Beregi bableves körömmel
Birsalmás bableves 1,  2.
Bogyiszlói bableves
Boros babkrém-leves
Böjti bableves
Bőrkés bableves patosfai módra
Citromos bableves gyorsan
Citromos babpüré-leves
Csülkös-káposztás bableves
Debreceni bableves
Eged-hegyi bableves
Fejtett bableves 1,  3.
Felvidéki bableves
Felvidéki bableves Jókai módra
Füstölt hús nélküli szárazbab leves
Fűszeres bableves
Gerslis bableves (paszulyleves)
Hegyaljai bableves
Hegyaljai tarkabableves
Hegyaljai tarkabableves kolbásszal
Hencsei káposztás bableves
Indiai bableves
Jókai bableves 1. -  8.
Káposztás bableves
Káposztás bableves cipóban
Káposztás bableves örtilosi módra
Káposztás bableves füstölt csülökkel
Káposztás bableves füstölt marhaszeggyel
Kelkáposztás bableves füstölt csülökkel
Kertészleves
Kunsági bableves körömmel
Különleges bableves
Lengyel bableves
Matyó bableves böjtre
Matyóföldi bableves malac körmével
Matyóföldi bableves savanyúan
Máréfalvi bableves fejes salátával
Mátraaljai bableves
Mexikói szárazbableves
Mosoni tejfölös-szilvás bableves
Murciai tarkabableves (Potaje de muricia)
Nyári csirkeleves babbal
Olasz bableves 1,  2.
Örtilosi káposztás bableves
Patosfai bőrkés bableves
Rajnai bableves
Somogyi csülkös-káposztás bableves
Sütőtökös bableves
Szabolcsi káposztás bableves.
Szárazbableves (Mexikó)
Szerb bableves 1. (Corba od pasulja). -  4.
Szilvás bableves.
Tarkabableves házikolbásszal
Tárkonyos bableves 1,  2.
Tárkonyos bableves bütyökkel
Tárkonyos bableves füstölt csülökkel 1. -  4.
Tárkonyos-csülkös bableves
Tejes bableves
Tejfölös bableves
Tejfölös fejtettbab-leves
Tirpák zöldséges bableves- csipetke tésztával
Török fehérbableves
Velemi bableves 1,  2.
Zalaegerszegi babos káposzta
Zöldséges bableves

Babsaláták szárazbabból
Argentin babsaláta
Babsaláta 1. -  4. (Ensalada de fijol).
Babsaláta egy kicsit másképpen
Babsaláta Juan módra (Argentína)
Babsaláta kefires juhtúróval
Balkáni babsaláta
Csirkesaláta gazdagon
Édeskés babsaláta
Fejtettbab-saláta
Finom babos mártás
Fűszeres babsaláta (Mexikó).
Hagymás babsaláta 1,  2.
Hagymás nagyszemű babsaláta
Hagymás-olajos sárgabab-saláta
Halsaláta "nagyivóknak"
Heringes babsaláta 1,  2.
Hideg babsaláta
Mexikói babsaláta
Nizzai saláta 1, 2.
Paradicsomos zöldbabsaláta
Saláta ötféle babból
Sonkás zöldbab - nem hizlaló
Száraz bab saláta
Vegyes babsaláta
Vegyes, vagy olasz saláta
 
                                  Főzelékek szárazbabból
Asztúriai bab
Hozzávalók: 40 dkg fehér szárazbab, 1 fej

vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 40 dkg füstölt hús

(csont nélkül), 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg kolbász,

2 szál sárgarépa, 15 dkg főtt füstölt sonka, 1

babérlevél. 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű), 1

teáskanál pirospaprika, 1-2 chili paprika (1

cseresznyepaprika), kevés só (a füstölt húsok

mindegyike nagyon sós, ezért csak óvatosan szabad

sózni!). 1 dl fűszerezett paradicsomlé, 3 evőkanál olaj.
Nagy lábosban az olajon megpirítjuk a finomra vágott

fokhagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a

pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 liter vizet.

Beletesszük a megmosott és lecsöpögtetett babot, a

kolbászt, az összes füstölt húst és a szalonnát, a

megtisztított sárgarépát, valamint a megmosott, héjas

vöröshagymát és ráöntjük a paradicsomlevet.

Beletesszük a fűszereket és lefedve, csendes

forralással puhára főzzük. A megfőtt ételből a húsokat

kiszedjük, és külön-külön mindegyiket négy részre

daraboljuk. Félretesszük. A főtt sárgarépát, a hagymát

és kevés babot átpasszírozunk (ez fogja az ételt

sűríteni), és visszatesszük. A babot a félretett húsokkal

együtt cserépedénybe öntjük, és jó forrón tálaljuk.

Áttört babfőzelék
Hozzávalók: Bab 60 dkg, zsír 15 dkg, liszt 1 kanál,

fokhagyma 1 cikk, vöröshagyma 1 fej, bors, só 1-1

késh.
Elkészítése: Épp úgy készül, mint a fenti, csak ha a bab

megpuhult, szitán áttörjük. Erre kevesebb rántást

készítünk. A tetejére nagyon jó (karikára szelt) pirosra

pirított vöröshagymát tenni.

Babfőzelék 1.
Hozzávalók: Szárazbab 60 dkg, babérlevél 2 db, zsír 10

dkg, liszt 2 kanál, hagyma 1/2 fej, só 1 késhegynyi,

ecet 1 kanál, cukor 1-2 kocka, tejföl 2 dl.
Elkészítése: A száraz babot megtisztítjuk, megmossuk,

és a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk (így

gyorsabban puhul meg). Feltesszük főzni, 2 db

babérlevéllel. Ha már jó puha, készítünk finomra vágott

hagymás rántást, és a megfőtt babbal feleresztjük.

Teszünk bele sót, törött borsot és ízlés szerint ecetet.

Ezeket jól összeforraljuk. Tálalás előtt, 2 dl tejfölt

öntünk bele. (Nagyon jó füstölt húst belefőzni!)

Babfőzelék 2. (Tirpák recept)
Hozzávalók: fél kg "cirkás" vagy "libamáj" bab, egy

darab füstölt tarja, liszt a rántáshoz, 2 dl tejfel,

karikára vágott sült kolbász.
A babot és a tarját odatesszük főzni. Mikor megfőtt,

akkor kivesszük a tarját és készítünk egy sárga rántást.

Behabarjuk, majd 2 dl tejfelt öntünk bele. Karikára

vágott sült kolbásszal tálaljuk.

Babfőzelék 3.
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg fehér vagy tarkabab,

só, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1

babérlevél, 4 dkg liszt, 2 dkg paprika, 1 dkg cukor, 3 cl

ecet, 1,5 dl tejföl, zsír
A megtisztított babot jól megmossuk, és hideg vízben

egy éjjelen át, áztatjuk. Hideg vízben tesszük fel főni,

megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és lassú,

egyenletes forrás közben puhára főzzük. (A babnak jó

ízt ad a benne főzött füstölt szalonna vagy füstölt

sertéscsülök.) Finomra vágott hagymával, piros

paprikával világos rántást készítünk, és vízzel

felengedjük. A puhára főzött babot, berántjuk, jól

felforraljuk, tejföllel, cukorral és ecettel ízesítjük. Rövid

ideig még forraljuk, majd tálalásig félreállítjuk. (Mielőtt a

babot berántjuk, a befőzött szalonnát, vagy füstölt

csülköt kivesszük.)

Babfőzelék 4.
Az előző nap beáztatott 30 dkg fehér vagy tarkababot

feltesszük főni. Zsírból, lisztből, kis fej vöröshagymával

és egy gerezd szétnyomkodott fokhagymával rántást

készítünk. Mikor a bab megfőtt, berántjuk és

fűszerezzük sóval, babérlevéllel, borsikafűvel, pici

cukorral és ecettel.

Babfőzelék 5.
Hozzávalók: 2 bögre tarkabab, tojásnyi zsír, 4 kanál

liszt, 1 kisebb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1

babérlevél, 1 evőkanál ecet, 2 tenyérnyi szalonnabőrke

vagy 2 köröm, 2 kanál tejföl, 1 kávéskanál színes

paprika, só.
A megtisztított babot megmossuk, egy éjjelen át hideg

vízben áztatjuk. A bőrkét vagy a körmöt meleg vízben

megmossuk, megkaparjuk, feldaraboljuk, és feltesszük

főni annyi vízben, ami ellepi. Ha a köröm vagy a bőrke

sós, csak később sózzuk meg az ételt. Ha félig megfőtt,

az áztatott babot hozzátesszük, a babérlevéllel együtt.

Fedővel letakarva puhára főzzük, közben mindig

pótoljuk a vizet. A lisztből és zsírból rántást készítünk,

beletesszük az apróra vágott vöröshagymát,

fokhagymát, elkeverjük, hozzátesszük a színes

paprikát, és vízzel azonnal fölengedjük. Összeforraljuk,

és a főzelékbe szűrjük. Ízleljük meg, és ha kell, sózzunk

utána. A tejfölt és az ecetet a főzelékbe keverjük, a

babérlevelet kidobjuk. A bőrkét és a körmöt a főzelékkel

együtt tálalhatjuk. A babfőzelék készítéséhez jól

felhasználhatjuk az előző napi füstölt hús levét.

Babfőzelék 6.
Hozzávalók: 30 deka fehér vagy tarkabab, 8 deka zsír,

6 deka liszt, 3 deka finomra vágott hagyma, 1 gerezd

fokhagyma, 2 deci tejföl, kevés pirospaprika,

evőkanálnyi ecet, só.
A babot előző este, miután kiválogattuk, bő vízben

beáztatjuk, ezáltal a bab héja felpuhul, megduzzad, és

rövidebb idő alatt fő meg. Ezután leöntjük róla a vizet,

és hideg vízben feltesszük főni. Csak akkor sózzuk meg,

amikor már puhuló félben van. A zsírból a liszttel

világosbarna rántást pirítunk, beletesszük a finomra

vágott hagymát, és tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk

az összezúzott fokhagymát, a paprikát, elkeverjük

benne, és egy kevés hideg vizet öntünk hozzá,

berántjuk a főzeléket.   Tejföllel és ecettel ízesítve jól

felforraljuk.

Babfőzelék borsikafűvel
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szárazbab, 2 evőkanál

olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, só, 1 kávéskanál szárított

borsikafű, egy kevés liszt, a tálaláshoz: 2 dl tejföl
A babot egy éjszakán át, áztatjuk. Az áztatóvizet

leöntjük, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, fedő alatt

puhára főzzük. Az olajból meg a lisztből a fokhagymával

rántást készítünk és besűrítjük vele a főzeléket. Még

egyszer felforraljuk, borsikafűvel ízesítjük. Azon forrón

tálaljuk, a tányérjában ki-ki meglocsolhatja tejföllel.

Babfőzelék burgundi módra   (Casserole bourguignonne

aux haricots rouges)
Hozzávalók: 1 kg száraz tarkabab, 3 hagyma, 1 gerezd

fokhagyma, 1 szegfűszeg, 1 cs. fűszerzöldség (babér,

petrezselyem, kakukkfű), 1 ek liszt, 3 dl húslé, 3,5 dl

burgundi vörösbor, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, 6

dkg vaj, só, bors.
Előző este áztassuk be a babot. Szűrjük le, öntsük fel 3

l hideg vízzel, forraljuk fel. Törjük össze a fokhagymát,

szúrjunk szegfűszeget 1 hagymába, és a zöldségekkel

együtt tegyük a fazékba. Lefedve, lassú tűzön 1,5 órán

át, főzzük. A szalonnát apróra vágjuk, a vajon

megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott 2 hagymát,

megpároljuk, megszórjuk liszttel, összekeverjük,

felöntjük a húslével, borral. A puhára főtt babot

leszűrjük, kiszedjük a fűszerköteget, hagymát, majd

beleöntjük a mártásba. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,

fedő nélkül még 15 percig főzzük. Vágott

petrezselyemmel megszórjuk tálaláskor. Feltét: házi

sültkolbász vagy főtt füstölt hús.

Egyiptomi babfőzelék
35 dkg babot áztassunk be 24 órára. 2 fej felaprított

hagyma egyikét és 3 gerezd kipréselt fokhagymát 2 ek

vajban pirítsuk meg. Aztán tegyük bele a leszűrt babot,

és pároljuk vele. Tegyünk hozzá 25 dkg felszeletelt

kelkáposztát, 1 ek őrölt koriandert, és vízzel felöntve,

pároljuk, amíg a bab megpuhul. Ekkor 1 cs kaprot, 2 kk

őrölt édesköményt, sót és 1 kk friss, vágott

mentalevelet adunk hozzá. A másik felszeletelt hagymát

és 2 gerezd préselt fokhagymát 1 ek vajban

megpirítjuk, és néhány friss mentalevéllel a kész bab

tetejére tálaljuk. Köretként valamilyen gabonát vagy

barna kenyeret adunk.

Lecsós babfőzelék
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 10 dkg füstölt szalonna,

1 fej hagyma, 1-1 vastag húsú paprika és paradicsom,

1 pohár kefir, 1 evőkanál liszt, 2 pár debreceni
Elkészítése: A megszokott főzelék rendhagyó és igen

ízletes változata. Az előzőleg beáztatott tarkababot 10

percig erősen forraljuk, levét leöntjük, és friss vízben

közepes hőmérsékleten kezdjük főzni. Amíg fő, az

apróra vágott füstölt szalonnát kisütjük, rajta a vagdalt

hagymát üvegesre pároljuk. Rátesszük a felkockázott

paprikát, majd amikor megfonnyadt, a darabolt

paradicsomot. A lecsót a megpuhult babhoz keverjük,

beletesszük a felkarikázott debrecenit. Rövid forralás

után a kevés liszttel elkevert kefirrel besűrítjük a

főzeléket.

Magyaros babfőzelék
Hozzávalók: 40 dkg száraz bab, 2 evőkanál zsiradék, 2

evőkanál darás liszt, kiskanálnyi pirospaprika, 1 dl tejföl,

ízlés szerint cukor, ecet és só.
Elkészítése: A babot kiválogatjuk, megmossuk, és egy

éjjelen át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss hideg

vizet teszünk rá, és feltesszük főni. Mikor a bab

megpuhult megsózzuk. A zsiradékból és a lisztből

világos rántást készítünk, meghintjük a pirospaprikával,

elkeverjük egy kevés hideg vízzel, és berántjuk vele a

már puha babot. Felforraljuk, ecettel meg cukorral

ízesítjük, és belekeverjük a tejfölt. Kissé még forraljuk,

majd levesszük a tűzről.
Tálalása: Adagonként tányérokba szedjük, és füstölt

főtt tarjafeltéttel kínáljuk.
Megjegyzés: A babot, mielőtt megpuhulna, sohase

sózzuk meg, mert akkor nehezebben puhul meg.

Sült babfőzelék
Hozzávalók: 25-25 dkg fehér- és tarkabab, 2 fej

hagyma, 8 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olaj, őrölt kömény,

só, bors, 1 erős paprika
Elkészítése: A külön-külön beáztatott és felforralt

kétféle babot leszűrjük. Mindkét lábost friss vízzel

töltjük fel, beleteszünk 2-2 gerezd fokhagymát, és fedő

alatt puhára főzzük. Leszűrjük, ízlés szerint

fűszerezzük, beletesszük a félbevágott erős paprikát.

Összekeverjük, tűzálló tálba öntjük. A finomra vágott

hagymát és a maradék fokhagymát kevés olajban

megpároljuk, majd a babra öntjük. Tíz percre közepes

hőmérsékletű sütőbe tesszük. Tálalásnál tejfölt kínálunk

hozzá.

Szárazbab főzelék 1.
Hozzávalók: 1 kg száraz bab, 10 dkg zsír, 1 nagy fej

vöröshagyma, pirospaprika, só, liszt, kevés fokhagyma,

2 dl tejföl.
Az előre beáztatott babot sós, fokhagymás vízben

megfőzzük, majd vöröshagymás rántással sűrítjük.

Tejföllel tálaljuk.

Szárazbab főzelék 2.
1/2 liter válogatott, megmosott fehér babot lehetőleg

folyóvízzel, egy fazékba fölteszünk főni, egy darab

disznóhús, füle, vagy lábával. A babnak legalább 3 óra

kell, míg puha lesz, s többször kell utána nézni, a víz

hamar beforr, s mindig utána kell önteni. Ha már puhulni

kezd, megsózzuk, és tovább főzzük, amíg a bab és hús

is egész puha lett. Rántást készítünk, ha van

pecsenyezsírunk, abból veszünk egy kanállal s egy

kanál lisztet. Ha sárgás színe van már, finomra vágott

hagymát teszünk a rántásba, hozzáöntjük a babot, jól

elkeverjük, 1-2 kanál ecetet, tejfelt teszünk hozzá, s

még jó ideig főzzük.

Szárazbabfőzelék 3.
Elkészítése: A szárazbabot átválogatjuk, leöblítjük, és

egy éjjelen át, áztatjuk annyi vízben, amennyi bőven

ellepi, mert babunk az áztatástól megdagad. Másnap az

áztató vizet leöntjük róla és friss hideg vízben amennyi

éppen, hogy csak ellepi, feltesszük főni. Ha van füstölt

lénk otthon, akkor abban főzzük, de akkor vigyázzunk a

sózással. Tehetünk bele maradék szalonnabőrkét is az

íze kedvéért. Fedő alatt lassan puhára főzzük. Világos

fokhagymás vagy vöröshagymás rántást készítünk,

pirospaprikával meghintjük, kevés vízzel és főzőlével

felengedjük, majd besűrítjük vele a babot. Kiforraljuk,

és az asztalra tejfölt teszünk, hogy ki-ki, ízlése szerint

tehessen a főzelékére.
Megjegyzés: Ha babunk öreg volt és nehezen puhul,

késhegynyi szódabikarbónát tegyünk a főzőlevébe. A

bab kellemetlen puff*sztó hatását elkerülhetjük, ha az

első levét forrás után leöntjük róla, és új vízben főzzük

puhára.

 

Amerikai szárazbableves
Hozzávalók: fél kg száraz tarkabab, 1 fej fokhagyma,

teáskanál só, csipetnyi őrölt bors, fél pohár tejföl,

vegeta.
Elkészítése: A babot 10 órán átáztatjuk, majd annyi

vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje.

Beletesszük a hagymát, csíkokra vágva, az apróra

zúzott fokhagymát és az ízesítőket. Figyelem! A

főzéshez a legkisebb lángot használjuk, edényben - és

ne kuktában - kb. 5 órán keresztül főzzük. Főzés

közben sűrű lé képződik majd a hagyma és a babban

lévő keményítő hatására. Ízlés szerint vegetával, kevés

borssal megfűszerezve, tejföllel tálaljuk.

Argentin szárazbab-leves
Hozzávalók: 35 dkg száraz tarkabab, 1 felaprított

hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 20 dkg füstölt

csülök, 2 hámozott, kimagozott paradicsom, késhegynyi

szurokfű, 1 zellerlevél, bors, só citromlé, 1,5 l víz, 1

kimagozott, karikára vágott csípős zöldpaprika.
Tegyük a babot, csülköt, vizet kuktába. Főzzük puhára.

Ha elkészült, passzírozzuk át a bab felét. Olajon pirítsuk

üvegesre a hagymákat, paprikát. Tegyük hozzá a

babpürét, paradicsomot, és az egész babot, a csülköt,

minden fűszert. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy szűk

1,5 l legyen. Főzzük még 20 percig.

Bableves 1.
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 dl olaj, 4 dkg liszt, 1 kis

fej hagyma, 1 zöldpaprika, 200 g szárazbab, 150 g

kolbász, 1 cseresznyepaprika, 4 gerezd fokhagyma, 1

csokor petrezselyem, 1 ek édes paprika, 1 liter

marhahúsleves (leveskockából), 1 csipet chili, őrölt

fekete bors, só
Elkészítés: Az előző este beáztatott babot sós vízben

puhára főzzük, majd leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk,

vékonyra szeleteljük. A zöldpaprikát megmossuk,

kicsumázzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A

petrezselymet megmossuk, finomra felaprítjuk. A

kolbászt felkarikázzuk. A csípős paprikát megmossuk,

kettévágjuk, kicsumázzuk, vékony csíkokra metéljük. A

fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra aprítjuk.

Nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat, beletesszük

a hagymát, megpirítjuk, megszórjuk liszttel és

kevergetve aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra

vágott paprikát, cseresznyepaprikát, fokhagymát,

kolbászt, beletesszük a megfőtt babot, megszórjuk

pirospaprikával, felöntjük a leveskockából készült

levessel, és lassú tűzőn fél óráig főzzük. Végül ízlés

szerint ízesítjük chilivel, sóval, borssal, és megszórjuk

petrezselyemmel. Forrón tálaljuk. Nagyon finom

„gyomorjavító” leves.

Bableves 2.
Hozzávalók: Száraz bab 1/4 kg, víz 2 l, zsír 8 dkg, liszt

5 dkg, fokhagyma 1 gerezd, vöröshagyma 1/2 fej, bors

és só 1-1 késhegynyi, füstölt köröm 4 db, vagy kolbász

1/4 kg.
Elkészítése: A babot tisztára mossuk, s a főzés előtti

este vízbe áztatjuk, így gyorsabban puhul meg. A babot

feltesszük főzni 2 l vízbe, s ha jól megpuhult, berántjuk.

Sötétbarna rántást készítünk, ebbe beletesszük a

nagyon finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát,

kevés törtborsot és sót teszünk hozzá. Igen jó füstölt

disznókörömmel, (karikára vágott) kolbásszal, sőt

füstölt oldalassal is. Tálalás előtt lehet csipetkét bele

főzni.

Bableves böjtre
Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg

gyökér, 1-1 fej vörös-és fokhagyma, 1 burgonya, só,

paprika
Az éjszakára beáztatott babot hideg vízben feltesszük

főzni. A répaféléket hosszúkásra, a hagymákat és a

burgonyát kettévágjuk, majd sóval együtt a leveshez

adjuk. Mikor a bab megpuhult, paprikát szórunk a

tetejére, és az egészet összeforraljuk.

Bableves bukaresti módra
30 dkg szárazbabot előző este áztassunk be. Másnap

szűrjük le, és 30 dkg füstölt hússal tegyük fel főni. A

sózással óvatosan bánjunk, a füstölt hús is ki fog adni

egy adag sót. Ha megfőtt a husink vegyük ki a

levesből, és ha kicsit hűlt kockázzuk fel.
Készítsünk (míg hűl a hús) egy hagymás paprikás

rántást és ezzel sűrítsük be levesünket. Forraljuk ki. A

babot szűrjük le, passzírozzuk, vagy daráljuk és

keverjük vissza a levesbe. Adjuk hozzá a húskockákat,

és ecettel savanyítsuk ízlés szerint.

Bableves édesköménnyel
Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg kevert szárazbab, 1 kis

vöröshagyma, 1 babérlevél, őrölt szerecsendió, bors, 20

dkg darabolt serrano-sonka, 6 dl zöldségleves

(leveskockából), 1 kisebb édesköménygumó, 20 dkg

friss spenót, 1 csipet sáfrány
Elkészítése: A babot áztassuk be éjszakára hideg vízbe.

Hagyjuk lecsepegni és tegyük 6 dl vízzel egy fazékba.

Főzzük fel és szedjük le a habját a tetejéről egy

kanállal. Szeleteljük fel a vöröshagymát. A babérlevéllel,

egy nagy csipet szerecsendióval és némi borssal együtt

tegyük a babhoz. A serrano-sonkát vágjuk darabokra,

tegyük a fazékba. Öntsük hozzá a zöldséglevest és

hagyjuk főni lassú tűzön kb. 40 percig. Vágjuk le az

édeskömény zöldjét, a kocsányt távolítsuk el. A gumót

vágjuk vékony szeletekre, tegyük a levesbe és főzzük

kevergetve 10 percig.  Amikor a bab megpuhult,

keverjük bele a spenótot és a sáfrányt. Ízesítsük a

levest és tálaljuk forrón. Kenyérrel és sajttal kínáljuk.
A serrano-sonka egy fűszeres spanyol

nyerssonka-féleség!

Bableves kolbásszal, füstölt oldalassal, füle farkával
Fél kiló babot sós, zöldséges vízben megfőzünk. Mikor

félig megpuhult, beleteszünk fél kiló malackörmöt

esetleg fülét, farkát vagy füstölt oldalast és tovább

főzzük, míg teljesen megpuhul. Paprikás rántást

készítünk kevés reszelt vöröshagymával, és ízlés

szerinti sűrűre berántjuk vele a babot. Tálaláskor egy

kanál tejföllel ízesíthetjük. Vastag, apró csipetkét is

főzhetünk bele. Füstölt hús helyett kolbászt is

használhatunk. (Ínyesmester)

Bableves füstölt csülökkel.
Hozzávalók 8 személyre: 1 nagy füstölt csülök, 30 dkg

tarkabab, 1 nagy csomó leveszöldség, 2-3 gerezd

fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, só,

őrölt bors, 1-1 paprika és paradicsom, 1 tojás, kb. 8

dkg liszt.
A csülköt és a babot egy éjszakára beáztatjuk. A

csülök áztatólevét leöntjük és hideg vízben,

babérlevéllel ízesítve puhára főzzük. Az ízletes léből

kiemeljük, kicsontozzuk, és a húst földarabolva

félretesszük. A csülök főzőlevét a bográcsba öntjük.

Beletesszük a leszűrt babot, a megtisztított zöldséget,

fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és

paprikát. Lassú tűzön addig főzzük, míg a bab

megpuhul. Ekkor beletesszük a csülökhúst, őrölt borssal

és pirospaprikával, ha szükséges, sóval ízesítjük,

átforraljuk. A tojást egy csipetnyi sóval és annyi liszttel

gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, és belőle

apró csipetkéket szaggatunk a levesbe. Néhány perces

főzés után tálalhatjuk. Aki szereti, tejföllel is

gazdagíthatja.

Bableves füstölt pulykacombbal
Hozzávalók: 1 darab füstölt pulyka alsócomb, 35 dkg

barna bab, 1 csokor kapor, 2 gerezd fok-hagyma, 2

evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet, 1 paradicsom, 1

zöldpaprika, 1 teáskanál egész bors, só.
A füstölt pulykacombot mossuk le, majd tegyük hideg

vízbe főni. Habját szedjük le és adjuk hozzá a

kiáztatott babot. Főzzük együtt. Ha félig megpuhult,

adjuk hozzá az egészben hagyott paradicsomot, és a

kicsumázott paprikát, illetve a kaporcsokor felét

cérnával átkötözve. Ha minden megpuhult, emeljük ki a

paradicsomot, paprikát és a húst. Készítsünk

fokhagymás rántást és adagoljuk a leveshez, végül

szórjuk meg a megmaradt, apróra vágott zöld kaporral.

A fazekat húzzuk le a tűzről és savanyítsuk utólag

kevés ecettel. A húst külön tálkában tálaljuk a

leveshez. Adhatunk mellé ecetes lila hagymát és tejfölt.

Bableves Gyuri módra
Hozzávalók: 7,5 dkg vaj- és fehérbab vegyesen, 1

kávéskanál olívaolaj, 1 finomra vágott hagyma, 25 dkg

kockára vágott sárgarépa, 1 erezett kockára vágott

zöldpaprika, 1/4 kávéskanál szerecsendió, 1 kávéskanál

őrült ánizsmag, 1/2 kávéskanál zellermag, vagy finomra

vágott zellerszár, 0.5 dl sovány tej, só, bors
Elkészítése: A beáztatott babot leszűrjük, és friss

vízben odatesszük főni, 10 percig teljes lángon

forraljuk, majd takarékon 35-45 percig főzzük, míg

megpuhul. Leszűrjük, és a levét félretesszük. Forró

olajban gyengén megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a

sárgarépát, a paprikát, és fedő alatt 10 percig pároljuk.

50 gr babot 300 ml főzőlével, a babérlevéllel és a

szerecsendióval összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a párolt

zöldségeket, beletesszük az ánizst és a zellermagot

vagy finomra vágott zellerszárat. A maradék babot is

hozzátesszük, lassan, kevergetve felforraljuk, és 40-45

percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük. Tálalás előtt

hozzáadjuk a tejet, és újra melegítjük. Ennek a sűrű

tápláló levesnek az ánizs a zellermag és a szerecsendió

ad pikáns ízt. A bab kellemes aromája főzés közben jól

átjárja a levest, a sárgarépa a hagyma és a paprika

pedig ízletes, vitaminban gazdag alapul szolgál.

Bableves Jókai módra                
Hozzávalók: egy füstölt csülök, 35 dkg fejtett v.

szárazbab, 4 szál sárgarépa, 3 szál gyökér, 2 gerezd

fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, majoránna, babér,

szemes bors, paprika, só, ecet, 2 dl tejföl, 2-2 ek.

Zsiradék, és liszt
Ha száraz babból készítjük, akkor előző este

beáztatjuk, s ugyancsak egy éjszakát ázzon a csülök

is. Másnap a csülköt 2 liter vízben feltesszük főni. Fedő

alatt, lassú tűzön a hús puhulásáig főzzük. Közben a

zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk. Ha a

csülök puha, kivesszük a levéből és félretesszük hűlni.

Levébe beletesszük a babot, és félpuhára főzzük. A

csülköt kicsontozzuk, és kockákra vágjuk. A babhoz

adjuk a zöldségeket a zúzott fokhagymát, a babért, a

majoránnát, és a szemes borsot. A zsiradékon

megpároljuk az apróra vágott hagymát, a liszttel

meghintjük és pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és 3 dl

vízzel folyamatos kevergetés közben elkeverjük. A

rántást a leveshez adjuk és a húst is beletesszük, ha

kell utánsózzuk, majd a tejföllel behabarjuk. Kiforraljuk,

csipetkét főzünk bele, s a végén ecettel ízesítjük

levesünket.

Bableves kolbásszal
Hozzávalók: 20 dkg tarkabab, 15 dkg füstölt kolbász,

10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg

sertészsír, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 dkg liszt, 10

dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zellergumó,

csipetnyi őrölt bors, só.
Elkészítése: A babot két-három óráig hideg vízben

áztatjuk, majd sós vízben félig megfőzzük. Hozzáadjuk

az egyforma nagyságú kockákra vágott sárgarépát,

fehérrépát, zellert és a karikákra vágott kolbászt. Ha

valamennyi megpuhult, világosbarna rántással

besűrítjük. A lisztet kevés zsírban megpirítjuk,

hozzáadjuk a finomra összevagdalt vöröshagymát,

néhány percig dinszteljük. A tűzről levéve zúzott

fokhagymát, kevés pirospaprikát keverünk hozzá, és

két deci hideg vízzel kikeverjük, majd a leveshez

forraljuk.

Bableves más módon
Elkészítése: A babbal a bablevesnél leírt módon járunk

el, azzal a különbséggel, hogy a jó puhára főtt babot

szitán áttörjük. 2 dl tejfölt és zsírban pirított

zsemlekockát adunk hozzá tálaláskor.

Bableves savanyú káposztával
Hozzávalók: maradék füstölt lé, fél kg bab, fél kg

savanyú káposzta, 30-40 dkg füstölt kolbász.
Elkészítése: az előző nap beáztatott babot a füstölt

hús lében feltesszük főni (ha túl sós a lé vízzel

keverjük) az apróra vágott és átöblített savanyú

káposztával. Félidőben belekarikázzuk a füstölt

kolbászt, s mikor megpuhult minden,

fokhagymás-paprikás rántással berántjuk. Tálalásnál

1-2 kanál tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk. 

Másnaposságkor kiváló étel.

Bableves somogyi módra
Hozzávalók: 1 kg szárazbab, 1,5 kg füstölt oldalas, fél

kiló füstölt kolbász, 10 dkg zeller, 1 nagy fej

vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 dkg zsír, 10 dkg

liszt, 1 csomó petrezselyem, paprika, 5 dl tejföl
A babot beáztatjuk egy éjjelre, a zellert szeletekre, a

petrezselymet apróra vágjuk. Az oldalast félpuhára

főzzük. Kevés zsíron jól megkevergetve pároljuk át a

babot, a zellert és a petrezselymet, aztán adjuk hozzá

az oldalast levével együtt. Tegyük bele a zúzott

fokhagymát és főzzük puhára. Készítsünk egy hagymás

rántást és sűrítsük be vele a levest, tegyük hozzá a

karikára vágott kolbászt és a tejfölt is. Forraljuk ki és

paprikás zsírral leöntve, galuskával tálaljuk.

Bableves tirpák módra
Hozzávalók: 1/2 kg fehér bab, 1 kisebb füstölt csülök,

zöldség, sárgarépa, karalábé, fokhagyma, 1 fej

vöröshagyma.
A babot és a csülköt előző este hideg vízbe beáztatjuk.

A hozzávalókat kb. 6 literes edényben, feltesszük főni,

addig főzzük, míg a bab és a csülök meg nem puhul.

Amikor a csülök megpuhul, akkor a fazékból kivesszük,

és a levest berántjuk, ezt követően sózzuk, ha

szükséges.

Bableves tortillával
Hozzávalók: 4 tortilla, 2 friss zöld chilipaprika kimagozva

és vékony karikákra vágva, 3 ek. olaj, 1 hagyma

finomra vágva, 6 dl csirkehúsleves (leveskockából), 1

kis konzerv feketebab (kb. 25 dkg), 1 babérlevél, 10

dkg húsos szalonna kockákra vágva, só
Elkészítés: Vékony csíkokra szeleteljük a tortillákat.

Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, aranybarnára

sütjük benne a tortillákat, és félretesszük. A hagymát

és a babot villával vagy turmixban pürésítjük. A

maradék olajban megpirítjuk a szalonnakockákat.

Összekeverjük a hagymás babot a szalonnával és a

chilivel, majd felöntjük a levessel. Beletesszük a

babérlevelet, felforraljuk, és mintegy 5 percig főzzük.

Ha szükséges, utánsózzuk. A tortilla csíkokat

közvetlenül a tálalás előtt szórjuk bele.
Tortilla de maiz (kukoricalepény)  Hozzávalók: 27 dkg

kukoricaliszt, 3,5 dl melegvíz, só.         A kukoricalisztet

egy csipet sóval tálba tesszük, apránként adjuk hozzá

a melegvizet, és addig keverjük, amíg sima tészta nem

lesz. Vágjuk a tésztát 15 darabra, és pihentessük egy

órát. A darabokat zsírpapír közé téve nyújtsuk kb. 13

cm átmérőjű vékony lepénnyé. A lepénykéket

felforrósított sütőlapon süssük meg - hamar

rózsaszínűre sül mindkét oldaluk. Tálalásig csomagoljuk

be fóliába őket, hogy ne hűljenek ki. A tortilla

becsomagolva napokig eláll, mélyhűtőben több hétig is.

A tortilla Mexikóból származik - ott fő eledel -,

mártásos, húsos ételekhez fogyasztják. A tartósított

tortillát felfrissíthetjük sütőben, ha nagyon kiszáradt,

permetezzük be egy kis vízzel.

Bab vagy lencseleves
Fél kiló babot vagy lencsét, másfél liter vízben puhára

főzünk. Ha lassan fő, többször utána töltünk vizet,

hogy ízlésünk szerint sűrűbb vagy ritkább legyen.

Néhány sárgarépát és petrezselyemgyökeret is

főzhetünk a babbal együtt. Mikor megpuhult, berántjuk.

Esetleg előbb szitán áttörjük a babot vagy lencsét,

hogy pürélevest kapjunk, és csak azután rántjuk be.

Apró, vas-tag csipetkét főzhetünk bele és tálalás előtt,

2-3 kanál jó tejfölt keverünk hozzá. Habarással is

készíthetjük. (Ínyesmester)

Barcelonai bableves (Sopa de Barcelona)
Hozzávalók: 25 dkg száraz fehér bab, 10 dkg füstölt

sonka, 1 kis csülök, 40 dkg burgonya, 1 kis fej fehér

káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 szál fehérrépa, egy

kevés só, törött bors. 
Az előző este beáztatott babot lecsepegtetjük, és

lehetőleg cseréplábasban, annyi hideg vízzel, hogy

ellepje, felfőzzük. Ekkor hozzáadjuk a csülköt, a

kockákra vágott sonkát. Ha szükséges, megsózzuk,

megborsozzuk. Lassú tűzön 1 órán át, főzzük. Tetejére

rakjuk a vastag szeletekre vágott burgonyát, a

karikákra metélt fehérrépát és vöröshagymát, valamint

a vékonyra szelt káposztát. Ha kell, forró vizet

önthetünk rá, de csak annyit, hogy sűrű levest

kapjunk. Lefödve, nagyon gyenge lángon főzzük 90

percig, mert az ízek csak így érvényesülnek. A csülköt

kicsontozzuk, nagy darabokra vágjuk, tálra tesszük, a

levest a cseréplábasban tálaljuk. Adhatunk hozzá

pirított kenyérszeleteket is.

Beregi bableves körömmel
Hozzávalók: 1-1,5 kg malacköröm, 20 dkg fejtett bab,

olaj, 1 fej vöröshagyma, paprika, 1 paradicsom, 2

zöldpaprika, fél csokor petrezselyem, só
A babot enyhén sós vízben feltesszük főni. Kevés

olajban az apróra vágott hagymát megpirítjuk,

megszórjuk paprikával, és kevés vízzel felengedjük.

Belehelyezzük a körmöket. Sózzuk, hozzáadjuk a

darabolt paradicsomot és a paprikát, és majdnem

puhára pároljuk. Ha a bab és a hús is majdnem puha, a

körmöt a babhoz keverjük, és készre főzzük.

Csipetkével és rászórt, apróra vágott petrezselyemmel

tálaljuk.

Birsalmás bableves 1.
Hozzávalók: 20-20 dkg szárazbab és füstölt hús, 1

birsalma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek liszt, 2 dl

tejföl
Az éjjelen át, áztatott babot másnap sós vízben

feltesszük főni. Hozzáadjuk a felkockázott húst és a

cikkekre vágott, tisztított birsalmát. Ha a bab is és a

hús is megfőtt, a lisztből és a tejfölből habarást

készítünk, belepréseljük, vagy reszeljük a fokhagymát,

és a levest ezzel behabarjuk.

Birsalmás bableves 2.
Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, 1 birsalma, 20 dkg

füstölt hús, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma,

só, bors
A beáztatott babot enyhén sós vízben fölteszem főni.

Belekerül a feldarabolt füstölt hús és a feldarabolt

birsalma. Ha megfőttek, behabarom és forralok rajta

egyet. Lehet csülökkel is főzni, s ha valakinek túl

savanykás, kevés cukorral finomíthat az ízén.

Bogyiszlói bableves
Hozzávalók: fél kiló szárazbab, 10-10 dkg sárgarépa és

gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 ek paprika, liszt, zsír, só
A babot előző este beáztatjuk, majd másnap sós vízben

feltesszük főni. Ha félig megfőtt babunk, a hagymát

finomra, a zöldségeket karikára vágjuk, és a leveshez

adjuk. Paprikás rántást készítünk, és ezzel sűrítjük

levesünket. Készre főzzük. Csipetkét szoktak kínálni

bele.

Boros babkrém-leves
A hagyományos bableveshez hasonlóan készítjük, csak

a babot és a zöldséget áttörjük. A babpürét saját

levével és 1 dl vörösborral, valamint 1/2 dl tejszínnel

engedjük fel. 3-4 percig átforraljuk, majd egész kevés

vajat morzsolunk a tetejére.
Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Böjti bableves
Hozzávalók: 20 dkg száraz bab, 10 dkg sárgarépa, 5

dkg petrezselyemgyökér, 1 fej foghagyma, 1 fej

vöröshagyma, 1 egész burgonya, só, pirospaprika.
A megtisztított és megmosott babot néhány órára vízbe

áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és a

hosszúra vágott zöldséget, sárgarépát, valamint a

kettévágott burgonyát, foghagymát, vöröshagymát,

sót beletesszük a levesbe. Mikor a bab megpuhult,

törött paprikát szórunk a tetejére és összeforraljuk.

Bőrkés bableves patosfai módra
Négy személyre 3 deci szárazbab kell, valamint egy

fehér- és egy sárgarépa, egy babérlevél, egy

vöröshagyma, só, 8-10 tenyérnyi bőrke, a rántáshoz

zsír meg liszt.
A babot előző este beáztatjuk. Elkészítésekor a

bablevest bőrke nélkül a szokásos módon föltesszük

főni. A jól megmosott bőrkét külön főzzük meg. Ha a

hozzávalók félig megpuhultak, a levesbe rakjuk a

bőrkét, és készre főzzük. Szükség szerint a bőrke

főzőlevével hígíthatjuk a bablevest. Végül a lisztből és

a zsírból rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával,

és a kész levesbe szűrjük. egy jó tanács; sózott bőrkét

is használhatunk, de akkor már nem kell só a levesbe. A

bableveshez kenyér helyett kitűnő a krumplis pogácsa

is.

Citromos bableves gyorsan
Hozzávalók 4 személyre: 2 doboz konzerv bab (egy

fehér és egy vörös), 2 babérlevél, fél citrom reszelt

héja, 4 evőkanál citromlé, só
A babkonzervet levével együtt egy fazékba öntjük,

hozzáadjuk a citromlevet és 8 dl vizet, beletesszük a

babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, és 10 percig forraljuk.

A forró levest tányérokba merjük, és reszelt citromhéjat

szórunk a tetejére.

Citromos babpüré-leves
Hozzávalók: 25 dkg fehér bab, 1 db citrom, 2 dl tejföl,

1 közepes fej vöröshagyma, 2 húsleveskocka, 2

evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor

petrezselyemzöld, 1 babérlevél, őrölt fehér bors, ízlés

szerint, csipetnyi só, csipetnyi cukor
Az előző este beáztatott babot friss vízben megfőzöm.

(Legjobb a kuktafazékban főzni, mert negyedannyi idő

alatt elkészül!) Leszűröm, levét kiöntöm, a babot pedig

áttöröm. A felhevített olajon megfonnyasztom a

megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát,

majd a babpürét hozzáadva együtt pirítom néhány

percig. 1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a

húsleveskockát, az őrölt fehér borsot, a babérlevelet és

egy teáskanálnyi reszelt citromhéjat. (Ügyelek arra,

hogy a citrom fehér bundájából egy darabka se kerüljön

bele a levesbe, mert keserűvé válik az étel!) 10 percig

forralom, majd a liszttel simára kevert tejföllel

behabarom. Jól kiforralom, ezután ízesítem citromlével,

csipetnyi sóval, csipetnyi cukorral, végül a forrásban

levő leves tetejére szórom a megmosott, nagyon

finomra metélt petrezselyemzöldet. Lefedem, azonnal

eloltom alatta a tüzet és 5 percnyi várakozás után

tálalom pirított zsemle- vagy fehérkenyér-kockákkal.

Csülkös-káposztás bableves
Hozzávalók: 30 dkg füstölt sertéscsülök, 10-10 dkg

sárga és fehérrépa, 12-12 dkg szárazbab és savanyú

káposzta, 5-5 dkg zöldpaprika és paradicsom, 1 fej

vöröshagyma, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd

fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek. olaj, pirospaprika, só,

köménymag
Az előző nap beáztatott babot, a csülökhúst és a

kockára vágott vegyes zöldséget sóval, babérlevéllel,

köménymaggal fűszerezzük és 1,5 liter hideg vízbe

feltesszük főni. Amikor a bab már majdnem puha,

hozzáadjuk a megmosott savanyú káposztát, a

feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Világos

rántást készítünk, amelybe belepirítjuk a finomra vágott

vöröshagymát és fokhagymát, majd beletesszük a

pirospaprikát. A rántást a tejföllel simára keverjük, és a

levest besűrítjük.

Debreceni bableves
Hozzávalók: 35 dkg szárazbab, 1 l víz, 30 dkg debreceni

páros kolbász, 1 ek. olaj, kis fej vöröshagyma, 1 csomó

leveszöldség, só, pirospaprika, babérlevél, tejföl
Elkészítés: A babot a főzés előtti napon beáztatjuk.

Másnap a babot betesszük a vízbe és 10 percig 500

W-on főzzük. Az edényt kivesszük, belerakjuk az apróra

vágott hagymát, a megtisztított, felkarikázott

zöldségeket és a fűszereket, valamint a felszeletelt

kolbászt és 15 percig 500 W-on főzzük. Tálaláskor a

közepét csészénként 1 evőkanál tejföllel díszítjük.

Eged-hegyi bableves
Hozzávalók 4 személyre: 500 g fehérbab, 600 g

sertéslapocka, 1 db kisebb füstölt csülök, 1 evőkanál

paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, só, bors
A fehérbabot és a csülköt puhára főzzük, majd

félrerakjuk. A sertéslapockából, a hagymából, a

paprikából és paradicsomból készítünk egy pörköltet a

szokásos módon, és ha megpuhult a hús, vissz*rakjuk a

felkockázott csülköt és a bab felét a bográcsba. A bab

másik felét összepasszírozzuk, és ha a levesünk felforrt,

azt is hozzáadjuk. Alaposan összeforraljuk és tálaljuk.

Fejtett bableves 1.
Hozzávalók: 1 kg fejteni való bab (vagy 40 dkg már

kifejtett babszem), 1 l füstölthús-lé (vagy 1 l csontlé

és kevés füstízű só), 1-1 szál sárgarépa és

petrezselyemgyökér, 1 cikk zellergumó, 1 kis fej

vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd

fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1

teáskanál piros fűszerpaprika, kevés ecet vagy

citromlé.
A megmosott babszemeket fazékba rakom, ráöntöm a

füstölthús-levet (vagy a füstízű sóval elkevert

csontlevet), majd beleteszem a megtisztított és

nagyon finomra aprított vöröshagymát, a zúzott

fokhagymát, valamint az apró kockákra vágott, lekapart

és megmosott zöldséget. Lefedve puhára főzöm.

Közben elkészítem a rántást: a felforrósított olajon a

lisztet zsemleszínűre pirítom, majd a tűzről lehúzva

belekeverem a pirospaprikát és a finomra vágott

petrezselyemzöld felét. Azonnal, apránként ráöntök 2 dl

hideg vizet, és simára keverve, beleöntöm a forrásban

lévő levesbe. Állandó keverés közben felforralom, majd

belecsorgatom a tejfölt, amit előzőleg egy kevés

levessel simára kevertem. Ecettel vagy citromlével

ízesítem, végül meghintem a maradék

petrezselyemzölddel.

Fejtett bableves 2.  (12 adag)
Hozzávalók: 1 kg kifejtett babszem, 8 evőkanál olaj, 3

evőkanál finomliszt, 4 dl tejföl, 3 csokor

petrezselyemzöld, 2 evőkanál ételízesítő-por, 4 gerezd

fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi

törött feketebors, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1

teáskanál piros fűszerpaprika.
A kifejtett babot megmosom, és fazékba téve annyi

vízzel öntöm fel, hogy az legalább kétujjnyival legyen

több, mint amennyi a bab. Fedő alatt majdnem puhára

főzöm, közben beleszórom az ételízesítőt és a törött

feketeborsot. Külön, egy kisebb edényben az olajat

felhevítem, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre

pirítom, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt,

vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát, meg a

tisztított, zúzott fokhagymát. Ezután felöntöm

félliternyi vízzel és simára keverve sűrűre főzöm. A

majdnem puha babhoz öntöm, és folytonosan keverve

jól kiforralom. Beleszórom a nagyon finomra metélt

petrezselyemzöldet, és a kevés levessel simára kevert

tejfölt is beleöntve, felforralom. Végül a megtisztított

és karikára vágott zöldséggel is főzöm néhány percig,

ezután lehűtve kiadagolom. A már leírt módon dobozba

öntve megfagyasztom, és átcsomagolva címkével

ellátom. Fogyasztáskor a felengedett levest annyi

vízzel keverem simára, amennyi szükséges hozzá és

még egyszer felforralva tálalom.

Fejtett bableves 3. (12 adag)
Hozzávalók: 1 kg kifejtett babszem, 8 evőkanál olaj, 3

evőkanál finomliszt, 4 dl tejföl, 3 csokor

petrezselyemzöld, 2 evőkanál ételízesítő-por, 4 gerezd

fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi

törött feketebors, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1

teáskanál piros fűszerpaprika.
A kifejtett babot megmosom, és fazékba téve annyi

vízzel öntöm fel, hogy az legalább kétujjnyival legyen

több, mint amennyi a bab. Fedő alatt majdnem puhára

főzöm, közben beleszórom az ételízesítőt és a törött

feketeborsot. Külön, egy kisebb edényben az olajat

felhevítem, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre

pirítom, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt,

vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát, meg a

tisztított, zúzott fokhagymát. Ezután felöntöm

félliternyi vízzel és simára keverve sűrűre főzöm. A

majdnem puha babhoz öntöm, és folytonosan keverve

jól kiforralom. Beleszórom a nagyon finomra metélt

petrezselyemzöldet, és a kevés levessel simára kevert

tejfölt is beleöntve, felforralom. Végül a megtisztított

és karikára vágott zöldséggel is főzöm néhány percig,

ezután lehűtve kiadagolom. A már leírt módon dobozba

öntve megfagyasztom, és átcsomagolva címkével

ellátom.
Fogyasztáskor a felengedett levest annyi vízzel

keverem simára, amennyi szükséges hozzá és még

egyszer felforralva tálalom.

Felvidéki bableves
60 dkg fejtett babot egy bő liter vízzel felöntünk,

sózzuk, borsozzuk, néhány babérlevelet és 2 cikkekre

vágott paradicsomot adunk hozzá. Lefedve addig

főzzük, míg a bab megpuhul. 2 ek lisztet elkeverünk 2 dl

tejföllel, és ezzel besűrítjük a levest. Ha levettük a

tűzről ízlés szerint kevés borecettel ízesítsük.

Felvidéki bableves Jókai módra
Hozzávalók: 50-50 dkg füstölt csülök és debreceni, 40

dkg szárazbab, 15-15 dkg sárgarépa és gyökér, 10 dkg

zeller, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 ek

zsír, 8 ek liszt, babér, 1 csokor petrezselyem, só,

paprika, ecet, 6 dl tejföl, 2 l csontlé
A babot beáztatjuk majd másnap a csontlében

feltesszük főni. Mellétesszük a csülköt, a debrecenit és

a babért. A debrecenit 10 perc után kivesszük a

levesből és félretesszük. A zöldségeket kockára vágjuk,

és a bab félpuhulásában a többiekhez tesszük. Lassú

tűzön puhára főzzük. A csülköt kivesszük a levesből, és

a debreceni mellé tesszük pihenni. Készítünk egy barna

rántást, amit a finomra vágott vörös és fokhagymával,

valamint paprikával fűszerezünk. Berántjuk a levest,

tejfölözzük, ha kell, sózzuk, és jól kiforraljuk. A csülköt

kicsontozzuk, és darabokra vágjuk, a debrecenit

szeleteljük, s mindkettőt a leveshez adjuk. Csipetkével

kínáljuk. Füstölt hús nélküli szárazbab leves Hasonlóan

készítsd el, mint szoktad, egy kivétellel. A rántásban

van a lényeg. A rántásba tegyél bele kisebb fej apróra

vágott hagymát, egy cikk apróra vágott fokhagymát,

majd egy kevés pirospaprikát.

Fűszeres bableves
Hozzávalók: 2 doboz vörösbab-konzerv, 1 szál füstölt

kolbász, 1-1 piros és zöldpaprika, egy hegyes-erős

paprika, 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, kevés

olaj és liszt, borsikafű, bazsalikom, pirospaprika,

Cayenne-bors, bors, só, petrezselyem, 1,5-1,7 dl

marhahúsleves
Egy méretesebb fazékban az olajon megpirítom a

szeletekre vágott hagymát és a lisztet, hozzájön a

vágott fokhagyma, a csíkokra vágott paprika, a

karikázott kolbász és a pirospaprika. Kevés ideig együtt

pirítom, majd felöntöm a levessel. Kis lángon fél órát

főzöm, majd fűszerezem a Cayenne-borssal, a sóval és

a borssal. Követik a finomra vágott borsikafű, a

bazsalikom és a petrezselyem. (vagy ezek szárított

változatai) Már nem főzöm, csak lefedve hagyom állni

rövid ideig.

Gerslis bableves (paszulyleves)
Hozzávalók: sertésköröm vagy csülök (füstölt), 1/2 liter

fehér bab, 1/4 liter gersli, sárgarépa, petrezselyem,

karalábé, tetszés szerint, 3-4 burgonya, kevés liszt,

zsír, só.
Egyszerre tesszük főzni a körmöt, babot, gerslit,

zöldségeket, kissé megsózzuk. Amikor a hús puhára

főtt, hozzáadjuk az apró kockára vágott burgonyát.

Amikor ez is megfőtt, vékony piros rántást készítünk rá,

így tálaljuk.

Hegyaljai bableves
Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 20 dkg savanyú

káposzta, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd

fokhagyma, 3 ek liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg lecsókolbász,

só, babér, paprika, ecet, cukor, fél csomag kapor, zsír
A fejtett babot sós, babérleveles hideg vízben

feltesszük főni. A finomra vágott vörös- és fokhagymát

zsírban megpirítjuk, beletesszük a káposztát,

megpároljuk, és a babhoz keverjük. Kevés zsíron a

liszttel világos rántást készítünk, paprikázzuk, és a

babhoz adjuk. Tejfölt keverünk a levesünkbe, cukorral,

ecettel (ha kell sóval) ízesítjük, és jól kiforraljuk. A

karikára vágott kolbászt zsíron megpirítjuk, és a

bableveshez adjuk.  Tálaláskor finomra vágott kaporral

meghintjük.

Hegyaljai tarkabableves
Hozzávalók: 20 dkg tarkabab, 1 fej vöröshagyma, 40

dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 1,2 l

csontlé (leveskockából), 1 ek cukor, 2 ek liszt, 2 dl

tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 2 babérlevél, 1 ek

ecet, só
Az előző nap beáztatott babot sóval, babérlevéllel

ízesített hideg vízben feltesszük főni. A finomra vágott

hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az

összetört fokhagymát, rátesszük a káposztát, a tejfölt

és felengedjük a csontlével. Ecettel, cukorral ízesítjük.

A leszűrt babot belekeverjük, világos rántással

besűrítjük, beletesszük a karikára vágott kolbászt, és

még 4-5 percig főzzük.

Hegyaljai tarkabableves kolbásszal
Hozzávalók 15-20 dkg tarkabab, 2 kiskanál só, 3

babérlevél, 1 vöröshagyma, 20-25 dkg savanyú

káposzta, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 4 gerezd

fokhagyma, 1 kiskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 2

evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál cukor, 20 dkg

lecsókolbász, 1 csokor kapor, a tetejére: 1 dl tejföl
A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap

leöblítjük, lábasba szórjuk, 1,5 liter vízzel fölöntjük,

megsózzuk. A babérlevelet beledobjuk, nagy lángon

fölforraljuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra

vágjuk, 2 evőkanál olajon megfuttatjuk. A néhány

vágással rövidebbre aprított káposztát rászórjuk, és

egy kevés vizet aláöntve, kb. 15 percig pároljuk, majd

a már félig puha babhoz öntjük, együtt puhára főzzük.

2 evőkanál olajon 2 evőkanál lisztet világosra pirítunk, a

zúzott fokhagymát óvatosan megfuttatjuk benne, majd

a tűzről lehúzva a pirospaprikát is rászórjuk. Kissé

hagyjuk kihűlni, majd hideg vízzel simára keverjük, és a

káposztás babhoz öntjük. Meg-megkeverve 3-4 percig

forraljuk, végül a tejföllel dúsítjuk. Az ecettel meg a

cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük. A karikára vágott

kolbászt a maradék olajon megpirítjuk. Tálaláskor a

levest a kolbásszal meg a finomra vágott kaporral

megszórjuk, tejföllel díszítjük.    Elkészítési idő: 1 óra 40

perc + áztatás.

Hencsei káposztás bableves
Hozzávalók: egy pohár bab, 30 dkg hús (lehet füstölt

is), 2 babérlevél, 1 csöves paprika, fél kiló savanyú

káposzta, 2 dl paradicsomlé, egy fej vöröshagyma kell.
A babot feltesszük főni az összedarabolt hússal,

babérlevéllel, csöves paprikával, felszeletelt

vöröshagymával. A káposztát egy kicsit előfőzzük, majd

belekeverjük a babba, megsózzuk, és készre főzzük.

Amikor a bab már puha, berántjuk és összeforraljuk.

Indiai bableves
Előző este áztassunk be 30 dkg tarkababot. Tegyük fel

főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt

főzzük puhára. Az utolsó negyedórában tegyünk bele

sót és 2 db babérlevelet. Tegyünk egy serpenyőbe 4 ek

ghít, és pirítsunk meg rajta 1 db karikára vágott

zöldpaprikát, 1 ek asafoetidát vagy hagymát, 2 kk őrölt

római köményt, ugyanennyi őrölt koriandert,

pirospaprikát és gyömbért. Közben 50 dkg sárgarépát

apróra vágva megpárolunk. Ha megfőtt a bab,

hozzákeverjük a sárgarépát és a fűszereket, majd a

végén beleteszünk 30 dkg apróra vágott paradicsomot,

és 1-2 percig főzzük. Végül vegyük le a tűzről, és

öntsünk hozzá 1,5 ek citromlevet és 4 dl tejfölt.

Jókai bableves 1.                          
Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 60 dkg füstölt csülök,

10-10 dkg sárga és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg

vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejföl, 4 dkg

liszt, 0,5 dl olaj, 2 pár debreceni, pirospaprika, só,

Csipetke 1 tojás, liszt, só.
A megtisztított tarkababot 1,5 liter hideg vízben

feltesszük főni. Hozzáadjuk a füstölt csülköt, és

mérsékelt tűzön főzzük. Amikor a bab puhulni kezd,

beletesszük a hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát

és zellert. Apróra vágott vöröshagymával,

fokhagymával pirított zsemleszínű rántást készítünk,

megszórjuk pirospaprikával, majd tejföllel és hideg vízzel

simára keverjük. Ezzel a levest besűrítjük. Addig főzzük,

amíg a bab teljesen megpuhul. A füstült csülköt

kiemeljük, kisebb darabokra vágjuk, és a húst

visszatesszük. A debrecenit kevés olajban ropogósra

sütjük, majd a csipetkével együtt a levesbe tesszük.

Jókai bableves 2.
Hozzávalók (4 személyre): 1 kis füstölt sertéscsülök, 30

dkg szárazbab, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 1 ek

zsír, 1 ek liszt, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd

fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 2,5 dl tejföl, 1 mk. só A

csipetkéhez: 4 ek. liszt, 1 tojás, 1 mk. só
Elkészítés: A szárazbabot jól megmossuk, és a főzés

előtti este vízbe áztatjuk másnap reggelig. A csülköt

ajánlatos már ugyancsak előző este megfőzni, mert

nem csak a csülökhúst használjuk fel, hanem azt a

másfél liter levet is, amelyben főtt. Ebben a lében

tesszük fel a babot főni. A zsírban megpirítjuk a finomra

vágott hagymát, sóval, paprikával, szétnyomott

fokhagymával, majd a liszt hozzáadásával elkészítjük a

rántást, amit hideg vízzel és a tejföllel csomómentesre

keverünk. Ha a bab megpuhult, hozzáöntjük a rántást,

és a kis darabokra vágott csülökhússal, a csipetkével

még negyed óráig főzzük. Ízlés szerint sózzuk,

borsozzuk.

Jókai-bableves 3.
Hozzávalók: 1,20 kg füstölt sertéscsülök, 0,15 kg

sárgarépa, 0,15 kg petrezselyemgyökér, 0,10 kg zeller,

0,02 kg só, 0,08 kg zsír, 0,40 kg száraz bab, 0,12 kg

liszt, 0,05 kg vöröshagyma, 0,01 kg fokhagyma. 0,005

kg fűszerpaprika, 0,15 l tejföl, 5 pár debreceni kolbász,

5,00 l víz a javasolt folyadék. Csipetkéhez: 0,12 kg

liszt, 1 db tojás, 0,01 kg só
Előkészítés: A csülköt hideg vízben alaposan

megmossuk, a babot pedig beáztatjuk. (a babot és

általában a szárított hüvelyeseket áztatással készítjük

elő a főzéshez, ajánlatos már előző este beáztatni,

mert így könnyebben puhul)
Csipetke:Az alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk,

amit 2-3 mm vastagságra nyújtunk. Kézzel apró

darabkákra csipegetjük (reszelő segítségével

gyorsítható a folyamat). A tésztát megfőzzük.
Készítés: A levesből kiemeljük a debrecenit

(kettévágjuk, sűrűn bevagdossuk, majd kevés zsírban

ropogósra sütjük). A puhára főzött csülköt kicsontozás

után, arányos részekre daraboljuk, adagoljuk. Az

előmelegített levesestálba helyezzük a darabolt

csülköket és a csipetkét, rámerjük a forró bablevest.

Tetejét meglocsoljuk tejföllel és paprikaszínnel. Az

utolsó pillanatban ráhelyezzük a ropogósra sült

debrecenit. A füstölt csülköt, a beáztatott előkészített

száraz babbal és a tisztított egész zöldségekkel puhára

főzzük. A zöldségeket ezután kiemeljük, majd a csülköt

is, amelyet lefedve melegen tartjuk. Zsemleszínű

fűszeres rántást készítünk, amelyhez finomra vágott

vöröshagymát, a sóval pépesre dörzsölt fokhagymát,

majd fűszerpaprikát teszünk. A rántást levesszük a

tűzről és felöntjük hidegvízzel.  A felpuhított babhoz

hozzáadjuk a rántást, sózzuk, ha kell. Hozzáadjuk a

lemosott debreceni kolbászt, lassan készre forraljuk. A

levesből kiemeljük a debrecenit (kettévágjuk, sűrűn

bevagdossuk, majd kevés zsírban ropogósra sütjük). A

puhára főzött csülköt kicsontozás után, arányos

részekre daraboljuk, adagoljuk. Az előmelegített

levesestálba helyezzük a darabolt csülköket és a

csipetkét, rámerjük a forró bablevest. Tetejét

meglocsoljuk tejföllel és paprikaszínnel. Az utolsó

pillanatban ráhelyezzük a ropogósra sült debrecenit.

Jókai bableves 4.
Hozzávalók: 180 g száraz bab (lehetőleg tarka), vagy

300 g friss, fejtett bab, 100 g sárgarépa, 80 g

petrezselyemgyökér; babérlevél, fokhagyma, 150 g

zöldpaprika, 70 g friss paradicsom, 1 db füstölt

sertéscsülök, 300 g kolbász, 40 g zsír, 30 g liszt, 30 g

vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, petrezselyem zöldje,

1,5 dl tejföl, csipetke.
A száraz babot jól megmossuk, előző este beáztatjuk. A

csülköt 1,5 l vízben vajpuhára főzzük. Másnap a

karikára vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott,

s arról villával leszedett zsíron megpirítjuk, ha barnulni

kezd, az áztató lével együtt hozzáöntjük a babot,

felöntjük a füstölt ízű lével. 1 babérlevéllel, csipetnyi

fokhagymával, a kis kockára vágott zöldpaprikával és

paradicsommal, illetve a csülöklé sótartalmától függően

kevés sóval puhára főzzük. Közben a kolbászt

megsütjük, majd vékony karikára szeljük. Ha a bab

megpuhult, a kolbászzsírral és liszttel világos rántást

készítünk az apróra vágott vöröshagymával, az utolsó

pillanatban a fűszerpaprikával, petrezselyemzölddel

meghintve.  Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel

behabarjuk, végül csipetkét főzünk bele, majd

hozzáadjuk a kolbászkarikákat. Tálalás előtt apró

kockákra vágjuk a csülökhúst, rámerjük a forró levest.

Ecettel, tárkonyecettel ki-ki utána ízesítheti. A

savanyú íz ellensúlyozására a végső ízesítéshez igen

kevés porcukor is számításba jöhet a szükséges

ízharmóniához.
Gundel-csipetke:  80 g liszt, 1 tojás, só. Kemény

tésztát gyúrunk (víz nélkül). Meglisztezett deszkán, kb.

1 mm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztes kézzel

szabálytalan alakú, kisujjkörömnyi darabkákat

csipkedünk belőle. Forrásban lévő leveshez adjuk,

időnként megkeverjük. Akkor kész (2-3 perc), ha feljön

a tetejére."

Jókai-bableves 5.
Hozzávalók: 1 nagy húsos, füstölt hátsó csülök, 40

dkg. fejtett tarkabab, 1/2 kg vegyes zöldség, 1-2 szem

krumpli, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1

kévés kanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 4-5 dkg liszt,

1 csomó petrezselyem zöldje, 3 dl. tejföl, só. A

csipetkéhez: 10-12 dkg liszt, 1 tojás, só.     
Elkészítés: Az előzőleg beáztatott füstöltcsülköt, a

csont mentén bevágjuk, és egy fazékba helyezzük. A

babot, a kockára vágott zöldségeket, és a zúzott

fokhagyma felét szintén a fazékba tesszük, és annyi

vízzel, hogy bőven ellepje, felengedjük, és lassú tűzön,

főzni kezdjük. Közben a vöröshagymát a zsíron

megdinsztelem, hozzáadom a lisztet, és világos rántást

készítek. A tűzről lehúzva hozzákeverem a

pirospaprikát, és a maradék fokhagymát. Mikor a csülök

megfőtt, a húst kiveszem, és a kockákra vágott

burgonyát, és a borsónyi nagyságúra szaggatott

csipetkét beleteszem, ha kell, még sózom, de csak

óvatosan, mert a füstölt hús, sós. Mikor a burgonya

megfőtt, a rántással berántom. Ez alatt, a füstölt

csülökből kiszedem a csontot, és a húst, apró kockákra

vágom, majd visszateszem a levesbe. Tejföllel, finomra

vágott petrezselyem zölddel meghintve tálalom

Jókai bableves 6.
Hozzávalók: 180 g      szárazbab, 1 db füstölt csülök,

100 g sárgarépa, 80 g petrezselyemgyökér, 300 g

kolbász, 150 g zöldpaprika, 70 g paradicsom. 40 g  zsír,

30 g liszt, 30 g vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, 1,5 dl

tejföl, 30 g liszt, babérlevél, fokhagyma, csipetke
A szárazbabot előző este beáztatjuk. A csülköt kb.

másfél liter vízben, puhára főzzük. Másnap a karikára

vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott s arról

villával leszedett zsíron megpirítjuk, ha barnulni kezd, az

áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, felöntjük a

füstölthús levével, egy babérlevéllel, csipetnyi

fokhagymával, a kis kockára vágott zöldpaprikával és

paradicsommal, illetve kevés sóval puhára főzzük.

Közben a kolbászt megsütjük, és vékony karikára

vágjuk. Ha a bab megpuhult, a kolbászzsírral és liszttel

világos rántást készítünk apróra vágott

vöröshagymával, az utolsó pillanatban fűszerpaprikával

és petrezselyem zölddel meghintve. Ha a leves a

rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, végül csipetkét

főzünk bele. Majd hozzáforraljuk a kolbászkarikát.

Tálalás előtt apró kockára vágjuk a csülköt, rámerjük a

forró levest. Ecettel, tárkonyecettel ízesíthető, de

ennek ellensúlyozására számításba jöhet egy kis

porcukor is.

Jókai bableves 7.
Hozzávalók: 1 kis füstölt sertéscsülök, 30 dkg

szárazbab. 20 dkg

 
Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal