Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Zöldséges rétes, sajtmártással
Hozzávalók:
1 csomag réteslap
2 db TV-paprika
1 db cukkini
2 db sárgarépa
1 db kisebb zellergyökér
Lilahagyma
Zsemlemorzsa
2 db tojássárgája
10 dkg sajt
Vaj
Só, bors, bazsalikom, kakukkfű
Elkészítés:
Zöldségeket vágjuk apró kockákra, majd vajon pároljuk meg. Olvasszunk kevés vajat serpenyőben, majd következő sorrendben egy-egy percenként tegyük rá a sárgarépát, zellert, lilahagyma, cukkíni, TV-paprika. Itt ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl szószos, mert eláztatja a tésztát. Ha kész, akkor húzzuk le a tűzről és hagyjuk, hogy kihűljön, majd keverjük össze a tojássárgájával és a reszelt sajttal. Hajtogassuk ki a réteslapot, kenjük meg olajjal, majd szórjuk meg kicsit zsemlemorzsával és tegyünk rá egy másik lapot, amit szintén kenjünk meg olajjal. Vizezzünk be egy konyharuhát, majd alaposan csavarjuk ki, hogy csak épp hogy nedves legyes legyen. Tegyük rá réteslapokat és kenjük rá a tölteléket egy csíkba. Tekerjük fel közepesen szorosan. Kenjük meg a tetejét felvert tojássárgájával. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt 180C°-on készre sütjük.
Rakott nokedli
Hozzávalók:
Nokedlihez:
0,5 kg liszt
3 tojás, víz, só
Egy fej vöröshagyma
40 dkg darált hús
20 dkg füstölt sajt
2 dl tejföl
2 egész tojás
Elkészítés:
Szaggassuk ki a nokedlit, majd tegyük félre. Egy serpenyőben futtassunk meg apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk meg. Ízesíthetjük sóval, borssal és a kedvenc zöld fűszerünkkel. Vajazzunk ki egy jénai tálat és tegyünk az aljára galuskát, majd húst, megint galuskát és húst. Végül pedig galuskát megint. A hús mellé szórhatunk egy kevés sajtot is. Keverjük össze a sárgáját a tejföllel és a maradék reszelt sajttal, ezzel öntsük le az egészet. Takarjuk le és 180C°-on süssük körülbelül 20 percig, majd még 10 percig fólia nélkül is.
Olivás pulykamell
Hozzávalók:
10 dkg szeletelt olívabogyó
1 fej vöröshagyma
2 fej paradicsom
40 dkg pulykamell
Olívaolaj
Só, bors, oreganó
Elkészítés:
Vágjuk fel csíkokra a pulykamellet. Egy serpenyőbe hevítsünk olíva olajat, dinszteljük meg rajta a fél karikára vágott hagymát. Most dobjuk hozzá a pulykamellet és pirítsuk őket mindenhol fehérre. Ha kész, akkor dobjuk rá az olívabogyókat és pirítsuk meg. Ízesítsük sóval, borssal, oreganóval. Vágjuk fel cikkekre a paradicsomot és vágjuk ki a magokat is. Így tegyük bele a serpenyőbe. Pároljuk még körülbelül 5 percig, amíg minden kész nem lesz. Rizzsel tálalva remek lesz.
Tépkedjük össze a jégsalátát, miután alaposan megmostuk. Vágjuk fel a sajtot 1x1 centis kockákra. Keverjünk össze egy evőkanál olajat sóval, borssal és bazsalikommal, adjunk hozzá egy kevés cukrot. Majd egy fél evőkanál ecetet és egy kanál bort. Tegyük egy tálba a salátát, majd a szőlőt és a sajtot végül az olíva bogyót. Mikor ez kész öntsük nyakon a dresszinggel. Hagyjuk állni egy keveset és már tálalhatjuk is.
Szerelmes eperleves
Hozzávalók:
400 gr friss vagy mélyhűtött eper
1 liter tej
Egy zacskó hidegen keverhető vaníliás puding por
Egy fél citrom reszelt héja és egy kis leve
Friss menta levelek
1 dl tejszín
Elkészítés:
Válasszunk ki négy szép egyforma epret és menta levelet a díszítéshez, majd a többit tegyük a turmixba. Öntsük rá a tejet, a puding port, és a citrom héját és levét. Pépesítsük össze az egészet, hogy egy kellemes állagú hidegen kevert levest kapjunk. Majd adagoljuk ki tányérokba. Tejszínből tegyünk egy nagy cseppet a közepére, majd egy fokpiszkálót húzzunk át rajta úgy, hogy egy szívet kapjunk.
Oximoron saláta
Hozzávalók:
Egy fej jégsaláta
20 dkg császárszalonna
Egy friss kígyóuborka
Kevés rukkola
2 dl tejföl
Citromlé
Teás kanál mustár
2 db avokádó
Fél fej lilahagyma
Bazsalikom, bors
Elkészítés:
Mossuk meg és tépkedjük össze a salátát. Vágjuk csíkokra a szalonnát és az uborkát. Vágjuk félbe az avokádókat, vegyük ki a magját és kanállal szedjük ki a húsát. Ezt vágjuk fel kockákra, a lilahagymát fél karikára. Most keverjük össze a tejfölt a szalonnával, uborkával, borssal, bazsalikommal, mustárral és citrommal. Egy tálba tegyük bele a salátát, rá a keveréket majd az avokádót és szórjuk rá a lilahagymát is. Hagyjuk kicsit állni és tálalhatjuk is.
Mogyorós sertés comb
Hozzávalók:
60 dkg sertés comb
Olaj
15 dkg földimogyoró
1 gerezd fokhagyma
Friss bazsalikom, oreganó
Fekete bors, só, Erős Pista
Elkészítés:
A sertés comb szeleteket kevés forró olajon süssük át, mielőtt kivennénk, szórjuk meg sóval és borssal majd fordítsuk át. Ízesítsük ezt a felét is, és fordítsuk át erre a felére is a húst egy percre. Közben a turmixba tegyük bele a földimogyorót – kicsit meg lehet száraz serpenyőben pirítani – fokhagymát, friss bazsalikomot, oreganót, és egy kis Erős Pistát is. Turmixoljuk össze. Körete lehet a burgonya püré. Ekkor tegyünk a tányér középre pürét, majd rá a húst és végül a tetejére a pépből. Díszíteni lehet friss fűszer levelekkel.