|
RECEPTGYÁR 2008.01,24, |
|
|
|
4.hét
Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Káposztaláda
Hozzávalók:
500 gr káposzta
200 gr darált hús
30 gr főtt rizs
2,5 dl víz
1,5 evőkanál méz
Egy közepes vöröshagyma
Só, majoránna, feketebors, kömény
Elkészítés:
Vágjuk fel a káposztát durván és a hagymát is. Majd vízben főzzük körülbelül 10 percig a káposztát, majd tegyük mellé a hagymát is. Főzzük még 10 percet, ez alatt kissé meg- piríthatjuk a darált húst egy serpenyőben. Tegyük bele a húst és a mézet, a káposztába, majd fűszerezzük meg. Végül kivajazunk egy tűzálló tálat, és az aljára tesszük a rizst, a káposztás keveréket pedig szépen elosztjuk a tetején. Vaj darabokat (összesen egy fél evőkanálnyit) tegyünk még rá, fedjük le és előmelegített sütőben 200C°-on 40 percig süssük.
Reszelt sárgarépa és krumpli leves
Hozzávalók:
400 gr sárgarépa
200 gr burgonya
Egy közepes fej vöröshagyma
Só, borsikafű, fehér bors
Leves kocka
1 liter
Evőkanál vaj
Elkészítés:
Olajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a sót és a borsot. Reszeljük le a répát és a burgonyát nagy lyukú reszelőn, hogy vékony szálakat kapjunk. Tegyük bele a lábasba, alaposan forgassuk át, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a leves kockát és a borsikafüvet, majd forraljuk fel. Forrjon 5 percig, zárjuk el a gázt alatta és tegyük bele a vaj darabokat, összesen egy evő kanálnyit. Tálalás előtt hagyjuk állni egy kis ideig, hogy elolvadjon benne a vaj.
Tanja saláta
Hozzávalók:
Egy fej jégsaláta
Egy sárgarépa
200 gr feta sajt
10 gr füstölt sajt
50 gr olíva bogyó
20 gr póréhagyma
Két paradicsom
Öntet:
3 evőkanál Olívaolaj
1 evőkanál ecet
1 evőkanál forró víz
Só, cukor, bazsalikom, mustár, fekete bors, citromlé
Elkészítés:
A salátát tépkedjük fel, a sárgarépát és a póréhagymát vágjuk fel karikákra, a sajtokat kockákra, a paradicsomot cikkekre. Egy tálba tegyük alulra a salátát, majd rá sorrendben a paradicsomot, répát, feta- és füstölt sajtot, végül a póréhagymát és az olíva bogyókat. Tegyük hűtőbe, amíg elkészül az öntet. Egy kisebb tálban keverjük össze az ecetet a forró vízzel (ez meglágyítja) majd adjunk hozzá egy csipetnyi sót és cukrot. Keverjük el, majd szórjunk bele bazsalikomot és borsot. Keverjünk még hozzá egy kis mustárt és citromlevet is. Alaposan keverjük össze, és végül adjunk hozzá még 3 evőkanál olíva olajat. Az öntetettel ízesítsük salátánkat, majd tányérokra halmozva tálaljuk.
Spárga sütőben sütve, mozzarellával és sonkával
Hozzávalók:
400 gr friss spárga
2 evőkanál vaj
Egy fél citrom leve
250 gr mozzarella
8 szelet füstölt sonka
Bazsalikom
Elkészítés:
A meghámozott spárgákat enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd helyezzük őket el egy tepsiben. Tegyünk rájuk vaj darabkákat, adagonként két szelet sonkát és szintén két szelet mozzarella sajtot. Hintsük meg bazsalikommal, és 225 C°-ra előmelegített sütőben 5 perc süssük készre. Mellé lehet pirítós kenyeret, vagy főtt sült burgonyát adni.
Karfiol és póréhagyma krémleves
Hozzávalók:
300 gr karfiol
300 gr póréhagyma
1 dl fehérbor
Só, bors, gyömbér, szerecsendió
Leves kocka
1,5 liter víz
Vaj
Liszt, tejszín
Tálaláshoz pirított zsemlekocka, reszelt sajt
Elkészítés:
Durván vágjuk össze a póréhagymát és a karfiolt, majd vajon pirítsuk meg. Hintsük meg sóval, borssal, gyömbérrel, és szerecsendióval. Forgassuk át, majd öntsük rá a bort. Hagyjuk, hogy egy kicsi forrjon. Húzzuk fel vízzel, majd dobjuk bele a leveskockát. Főzzük körülbelül 20 percet. Majd egy kézi botmixerrel, pépesítsük a levest. Keverjünk össze tejszínt liszttel, keverjük simára, szedjünk hozzá egy kis levest, hogy felmelegedjen. Vékonyan csurgassuk bele a levesbe és forraljuk fel, tegyünk bele egy evőkanálnyi vajat. Miközben készül a leves, készítsünk serpenyőben zsemle kockák. Tálaláskor szórjunk bele sajtot, és kenyérkockát.
Fűszeres zöldségragu
Hozzávalók:
Egy cukkíni
2 paradicsom
3 TV paprika
Póréhagyma
Egy fej lilahagyma
Só, bors, chilipor, koriander, curry
Elkészítés:
Vajon futtassuk meg a fél karikára vágott hagymákat, szórjuk meg borssal, sóval. Most tegyük bele a kockára vágott cukkínit, rá 2 percre a paprikát. Szórjuk meg chiliporral (vagy Erős Pista), korianderrel, és curryvel. Újabb két perc után tegyük bele a cikkekre vágott paradicsomot is. Óvatosan keverjük át és további két percig főzzük. Forrón rizsre tálalva nagyon finom.
Paprikás krumpli, ahogy én szoktam
Hozzávalók:
500 gr krumpli
200 gr debreceni
Kevés füstölt zsírszalonna
Két nagy fej vöröshagyma
Só, bors, kömény, fűszer paprika, piros arany
Elkészítés:
Egy lábasban olvasszuk ki a kis kockákra vágott szalonnát, majd pirítsuk üvegesre rajta az apróra vágott hagymát. Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg pirospaprikával. Keverjük el és öntsünk rá kettő deciliter vizet. Tegyük vissza a tűzre szórjuk bele a karikára vágott debrecenit, forgassuk át és fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel és Piros Arannyal. Keverjük át és öntsük fel vízzel. Főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a kockára vágott krumplit is. Forgassuk át, és megint öntsük rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Főzzük addig (kb 45 perc) amíg a krumplit fakanállal könnyedén szét nem tudjuk nyomni, a fazék szélén. Vegyük le a tűzről és forrón tálaljuk.
Ha pedig nem iratkozott volna még fel recepteinkre, akkor kattintson ide.
|
|
|
|
|
|