Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Tántorgós fasírt
Hozzávalók:
60 dkg darált marha- vagy sertéshús
1 tojás
1 dl zsemlemorzsa
1 dl vörös bor
4 darab csemege uborka
Fél csokor petrezselyemzöld
1 fej reszelt vöröshagyma
5 dkg vaj
Só, törött bors
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A húst összegyúrjuk a tojással, a morzsával, a bor felével, sóval, törött borssal, és szép nagy pogácsákat formálunk belőle. Beolajozott tűzálló tálra egymás mellé ültetjük a pogácsákat. A vajban megdinszteljük a reszelt vöröshagymát, hozzáöntjük a maradék bort és felére beforraljuk. Ezzel a hagymás-boros keverékkel kenjük meg a húspogácsák tetejét és a sütőben körülbelül fél óráig sütjük őket; ezalatt a fasírt átsül, a tetején a hagyma megpirul. A bor ízét nem érezzük a fasírton, csak különleges zamata lesz tőle. Zöldséges rizzsel, kiváló vacsora kerekedik belőle.
Fűszeres húsmetélt
Hozzávalók:
50 dkg marhahús
10 dkg füstölt szalonna
1 kávéskanál zsír
1 fej vöröshagyma
Só, törött bors, majoránna, petrezselyemzöld, Erős Pista
1 evőkanál paradicsompüré
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágjuk és egy kávéskanál zsírban kisütjük. Zsírjában - a pörcöt is benne hagyjuk - sárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, belekeverjük a metéltre vágott húst, és sóval, törött borssal, majoránnával, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és Erős Pistával ízesítjük. Rátesszük a paradicsompürét, felöntjük egy kevés vízzel. Fedő alatt puhára pároljuk, szükség szerint mindig kevés vizet öntve alá. Sült paradicsomot, tarhonyával passzol hozzá.
Karfiolpörkölt
Hozzávalók:
70 dkg karfiol
8 dkg vaj
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
Pirospaprika, só, bazsalikom, bors (késhegynyi)
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, és jól megmossuk. Az apróra vágott hagymát, borssal, a vajon megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával. Körülbelül két deciliter vízzel felhúzzuk, és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a karfiolt, megsózzuk, kevés vizet öntünk alá és lefedve puhára pároljuk. Rizs- vagy burgonyakörettel tálaljuk.
Kikelet rizs
Hozzávalók:
25 dkg rizs
50 dkg zöldborsó
20 dkg sárgarépa
25 dkg kolbász
4 kemény tojás
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 húsleveskocka
Só, csipetnyi cukor, bors
1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítés:
A zsiradékban megforgatjuk a rizst, kétszer annyi vízzel felöntjük és beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet, a leveskockát, megsózzuk és kis lángon puhára pároljuk. Ezután összekeverjük a vajban megpárolt zöldborsóval és kockára vágott sárgarépával, csipetnyi cukorral, a nagy kockákra vágott kemény tojással és a karikára vágott kolbásszal. Vizezett formába töltjük, tálra borítjuk, és a tetejét megszórjuk reszelt füstölt sajttal. Forrón, friss idény zöldség salátával tálaljuk.
„Bácskai” rizses pulyka
Hozzávalók:
30 dkg pulyka hús
Só, bors, majoránna
Egy fej vöröshagyma, piros paprika
40 dkg rizs
Olaj
Egy leves kocka
Fél csokor petrezselyemzöld
8 dkg vaj
Elkészítés:
A vajon futtassuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a piros paprikát, keverjük el és öntsünk rá egy deci vizet. Adjuk hozzá pörköltnek felvágott pulykahúst, és pirítsuk minden oldalát fehérre. Szórjuk meg majoránnával, öntsük rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Pároljuk puhára a húst. Közben a rizst kevés forró olajon forgassuk át, majd kétszer annyi forrásban lévő vízzel öntsük fel. Vigyázat, mert sok gőz képződik és fröcsög! Utána azonnal dobjuk bele a leveskockát, keverjük át és fedő alatt, takaréklángon főzzük 10 percig. Ne vegyük le fedőt, amíg a pulyka el nem készül. Végül keverjük össze a rizst a hússal és melegen tálaljuk ki.
SZŐLŐLEVES CSIRKÉVEL
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 80 dkg-os)
2 dl száraz fehérbor
1 zöldségleves kocka
2 dl tejszín
3 dkg vaj
Csipetnyi cukor
1 evőkanál liszt
25-30 dkg, lehetőleg mag nélküli szőlő
1 teáskanál reszelt citromhéj
Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Vajon mindkét oldalán jól átpirítjuk, majd egy liter vízzel és a borral felöntjük. Beleszórjuk a citromhéjat, hozzáadjuk a zöldségleves kockát és puhára főzzük. Közben a szőlőt megmossuk, lecsöpögtetjük, leszemezzük. A tejszínbe belekeverjük a lisztet, amikor már puha a csirkehús, a levest behabarjuk, hozzátesszük a szőlőszemeket, és jól kiforralva tálaljuk.
Banános csirkemell
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
3 darab banán
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
1 dl édes fehérbor
Só, bazsalikom, szerecsendió
Elkészítés:
A vajat forrósítsunk fel és adjuk hozzá a mézet. Kevergetve karamellizáljuk meg kissé, majd tegyük rá a csíkokra vágott csirkemellet. Pirítsuk meg minden oldalát, szórjuk meg bazsalikommal és kevés szerecsendióval, majd adjuk hozzá a felkarikázott banánt és pár percig óvatosan kevergetve pirítsuk tovább. Öntsük rá a bort és pároljuk puhára a csirke csíkokat. Melegen rizzsel vagy tésztával tálaljuk. Díszíthetjük friss bazsalikom levéllel.