Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Gombás, citromos csirkeleves
Hozzávalók:
50dkg csirkeaprólék máj nélkül
20 dkg gomba
1 dl tejföl
5 dkg cérnametélt
1 teáskanál reszelt citromhéj
Só, törött bors, tárkony és citromlé.
Elkészítés:
A csirkeaprólékot megmossuk, és másfél liter vízben, sóval, törött borssal megfőzzük. Mikor megfőtt a húst kicsontozzuk, és apróra vágva visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a felszeletelt a megtisztított gombát, beleszórjuk a citromhéjat, majd a forrástól számított 10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a cérnametéltet, ízesítjük a citromlével, és a tárkonnyal, majd készre főzzük. Kevés, forrásban lévő levessel elkeverjük a tejfölt; majd a leveshez adjuk, és azt még egyszer felforraljuk.
Sajtgolyók melegen
Hozzávalók:
30 dkg Pannónia sajt
2 darab tojás
15dkg zsemlemorzsa
3 dl olaj
Reszelt szerecsendió, őrölt bors
Elkészítés:
A sajtot lereszeljük és összekeverjük a tojásokkal, így formázható masszát kapunk. A keveréket tetszés szerint ízesítjük őrölt borssal, szerecsendióval, mindenképp só nélkül, majd diónyi golyókat formálunk belőle, melyeket zsemlemorzsába, tojásba majd megint zsemlemorzsába forgatunk, és 200 fokos olajban kisütünk. Forrón tálaljuk, így a golyók belseje folyékony marad. A sajtgolyókat áfonyalekvárba vagy majonézbe mártogatva párolt rizs körettel tálaljuk.
Meleg almaleves
Hozzávalók:
50 dkg alma
Egy evőkanál cukor, kevés citromhéj, só
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
1 dl édes fehérbor
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, és szeletekre vágjuk, esetleg reszeljük és 2 dl vízzel puhára pároljuk. Föleresztjük, fél liter vízzel, a borral, ízesítjük egy kanál cukorral, citromhéjjal és csipetnyi sóval, és felforraljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel és a forró levesbe keverjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk. Vajban pirított zsemlekockát adhatunk hozzá.
Juhtúrós sztrapacska, ahogy én szoktam
Hozzávalók:
0,5 kg krumpli
2 darab tojás
0,5 kg liszt
15 dkg füstölt szalonna
15 dkg juhtúró
Tejföl
Elkészítés:
Meghámozzuk a krumplikat, majd lereszeljük őket. Majd keverjük össze a tojásokkal, és annyi liszttel, hogy egy durva galuska tésztát kapjunk. Nem kell teljesen simára kikeverni, lehet egy kicsit mancsos. Ízesítsük sóval. Közben a füstölt szalonnát vágjuk fel kockákra és serpenyőben, nagyon kevés olajon olvasszuk ki. Egy fazékban forraljunk vizet, kevés sóval majd szaggassuk bele a tésztát, a nokedli megszokott módon. Ha kész keverjük össze a szalonnával és az összemorzsolt juhtúróval. Végül díszítsük tejföllel.
A tarja szeleteket befűszerezzük, majd kevés olajban megsütjük. Utána ismét olajba lisztet teszünk, folyamatos keverés mellett világos barnára pirítjuk, majd hozzá adjuk a paradicsompürét és 3 dl vizet. Simára keverjük és jöhet is bele a bab és a kukorica, körülbelül 5 percig főzzük, majd még 5 percre hozzá tesszük a húsokat is. Köretként a rizs nagyon finom. Aki szereti, egész nyugodtan tehet a szószba egy kis erős pirospaprikát is.
Tejszínes csirkemáj
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj
3 gerezd fokhagyma
1 húsleveskocka
1 csapot kanál liszt
1 tojás sárgája
2 evőkanál száraz fehérbor
2 dl tejszín
5 dkg reszelt parmezán
Só, őrölt fehérbors
Elkészítés:
A húsleveskockát fél liter vízben feloldjuk és a megtisztított fokhagymagerezdeket beledobjuk. Az egészben hagyott csirkemájakat megmossuk, majd ebben a lében megfőzzük fedő alatt. Amíg a mártás el nem készül, melegen tartjuk. Ez alatt a lisztet, a tojássárgáját a fehérborral és a tejszínnel simára keverjük, majd vízgőz felett mártás-sűrűre forraljuk. Megsózzuk, megborsozzuk és reszelt sajtot is adjunk hozzá. Még annyit marad a tűzön, hogy a sajt elolvadjon. A májat kivesszük a léből, alaposan lecsepegtetjük. Párolt zöldséggel a mártással leöntve, forrón tálaljuk.
Patisszonpüré főzelék
Hozzávalók:
1 db közepes patisszon
4 db burgonya
1 kis paradicsompüré-konzerv
2 fej hagyma
Fél csokor petrezselyem
1 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 dkg vaj, só
Elkészítés:
A patisszont meghámozzuk, magvát kivágjuk és felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Együtt odatesszük főni, kb. fél liter vízben a sóval. Közben a tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel és a paradicsompürével. Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a kis vízzel hígított tejfölös masszát és összeturmixoljuk vele. Közben a vajon megpirítjuk a karikára vágott hagymát, és megfonnyasztjuk benne az apróra metél petrezselymet, majd a tányérokra szervírozott főzelékre tesszük feltétként.