NAPRAFORGÓ RECEPT2011. MÁRCIUS 12., SZOMBAT
Napraforgó
Pár napja Kati küldte nekem ezt a linket. Ugye milyen
szép? Nekem is azonnal megtetszett. De én nem
kalácsnak, sokkal inkább valami péksütinek képzeltem
el, úgy gondoltam, valami jó kis töltelék feldobná.
Most egy sonkás kencét készítettem hozzá, de nagyon is
el tudom képzelni akár fokhagymás vajjal lekenve és
sajttal megszórva, gyönyörű lenne a szélén ropogósra
sült sajt. A kolbászos töltelék is jól hangzik, alá
kennék valami sajtkrémet, mascarponét. Vagy aszalt
paradicsomos-olajbogyós-chilis pesztóval, vagy csak a
hagyományos bazsalikomos pesztóval....végtelen
lehetőség.
Fantasztikus lehet édes töltelékkel is. Ahhoz is ezt a
tésztát használnám, de a sóból csak 1 tk. a cukorból
viszont 2-3 ek. mehet bele abban az esetben.
A tészta egy nagyon egyszerű joghurtos kelttészta
volt, pont, mint a kenyértölcséré.
Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 1 tojás
• 140 g joghurt
• 3 ek. olaj
• 1,5 tk. só
• 1 ek. cukor
• kb. 1,8 dl víz
• 2 dkg élesztő
• + 1 tojás a lekenéshez
• szezámmag, fekete szezámmag
Töltelékhez:
• sonka
• tejföl
• mustár
• erős pista
• só, bors
• reszelt sajt
• hagyma
A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés
tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított
hagymát, reszelt sajtot.
A tésztához a szokásos módon a kenyérsütőgép üstjébe
vagy dagasztógép táljába készítjük az összes
hozzávalót és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem
ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban duplájára
kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy
egyenlő részre vágjuk.
Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra
nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre
tesszük.
Megkenjük a töltelékkel:
Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a
tölteléket.
Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét
megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a
tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát:
Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy
háromszor megtekerünk:
Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egész felvert
tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal,
mákkal, vagy fekete szezámmal, napraforgóval, stb..
Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt
szép pirosra sütjük.
|