| |
47.hét
Receptek 4 főre (Nem, nem ez még nem az igazi receptgyár, ez csupán egy ad-hoc válogatás a recepteimből! Ne feledje: Indulás December 1.!)
Töltött rántott paprika:
Hozzávalók:
- 4 darab TV paprika
- 1 fej hagyma
- 4 közepes paradicsom
- 1 közepes cukkíni
- 10 fej gomba
- Só, bors, bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma
- Kevés olíva olaj
- A bundázáshoz: liszt, zsemlemorzsa, tojás
Elkészítés:
A gombát, paradicsomot, hagymát, és a cukkínit vágjuk fel apró kockára. Olajon futtassuk meg a hagymát, majd tegyük bele a cukkínit, kicsit pirítsuk le, majd tegyük rá a gombát, fűszerezzük meg. Várjunk amíg a gomba levet enged, ezt főzzük el majd csak ekkor tegyük rá a paradicsomot. Főzzük a töltelékünket még egy 5 max 10 percig. Mossuk meg a paprikákat, majd vágjuk be hosszában majd a csumájától körülbelül 2 cm-re hogy egy T betűnk legyen. Kaparjuk ki a magokat, ezután pedig töltsük bele a tölteléket. Forgassuk bele lisztbe majd felvert tojásba és zsemlemorzsába. Végül bő forróolajba süssük arany barnára a paprikákat. Köretnek a rizst ajánlom.
Tárkonyos zöldségleves, csirkeragu
Hozzávalók:
Közepes fej hagyma 3 darab sárgarépa 100 gr zöldborsó 1 petrezselyem gyökér 3 darab krumpli 4 fej gomba 2 gerezd fokhagyma 5 dkg vaj ½ facsart citrom leve. 2 dl tejszín 1 leves kocka Só, fehérbors, borsikafű Tárkony
Elkészítés:
A hagymát apróra, a többi zöldséget pedig borsó méretű kockára vágjuk fel. Vajon pirítsuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a petrezselyem gyökeret forgassuk át. Törjük rá a fokhagymákat, majd tegyük bele a krumplit. Megint forgassuk át. Öntsük addig vízzel hogy éppen ellepje. Morzsoljuk bele a leveskockát, majd hagyjuk hogy felforrjon. Egy 2 perc forrás után tegyük bele a sárgarépát és a zöldborsót. Megint öntsünk vizet bele, de csak hogy ellepje. Majd finoman forraljuk megint egy 5 percet. Kóstoljuk meg és tegyünk bele még fűszert ha szükségesnek véljük. Végül jöhet bele a gomba, és a facsart citrom leve. Főzzük addig, amíg minden zöldség finom puha nem lesz. Keverjünk el a tejszín a liszttel, majd szedjünk hozzá egy kis levest. Keverjük simára és öntsük bele a levesünkbe, állandó keverés mellett. Forraljuk el belőle a liszt ízt, ez körülbelül 5 percig tart. Majd forrón tálaljuk egy citrom karikával díszítve.
Göngyölt Pulyka
Hozzávalók:
- 800 gr pulykamell
- 100 gr gépsonka
- 100 gr trappista sajt
- Olaj
- Besamell mártás:
- Egy evőkanál vaj
- Egy evőkanál liszt
- 1,5 dl tej
- Szerecsendió
- Főző alaphoz:
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál őrölt piros paprika
- 1 evőkanál paradicsom püré
- Só, bors
- 1 közepes TV paprika
Elkészítés:
A pulyka mellett vágjuk fel szeletekbe majd óvatosan veregessük ki fólia alatt. Készítsünk Besamellt. Olvasztott vajon pirítsunk meg halvány barnára a lisztet, majd öntsük fel a melegített tejjel. Tegyünk bele csipetnyi szerecsendiót majd kis lángon keverjük ki simára. Addig keverjük amíg szinte tészta szerű massza nem lesz belőle. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát. Hintsük meg a pulykát sóval, tegyünk a töltelékből, majd tekerjük fel mintha palacsinta lenne. Nyomkodjuk be a végeit és ha kell tűzzük meg fogpiszkálóval. Forró olajban pirítsuk meg a pulykát. Egy másik lábasba szűrjünk át egy kis olajat (ha nem égett oda), futtassuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Sózzuk és borsozzuk meg. Húzzuk le a tűzről szórjuk bele a őrölt paprikát majd egy kis vizet. Tegyük vissza a tűzre és tegyük bele a paradicsompürét, jól keverjük el. Öntsünk hozzá vizet. Mikor felforrt tegyük bele a pulykát és a karikára vágott TV paprikát, fedő alatt főzzük készre. Köretnek a tarhonya passzol leginkább. Figyelem! A fokpiszkálókat MINDIG szedjük ki tálalás előtt!
![Paprika](file:///C:/Documents%20and%20Settings/Kohuth%20Marta/Asztal/Napi%20finoms%E1gok%20-%20recept,%20konyha,%20vacsora,%20eb%E9d,%20f%F5z%E9s,%20receptek,%20%E9telek,%20s%FCtem%E9ny,%20%E9tel%20-%20receptgyar.hu_elemei/468x60_banner_paprika.gif)
Hagyma leves
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 3 fej vöröshagyma
- Egy póré hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl fehérbor
- Só, őrölt fehér bors, gyömbér, szerecsendió
- 2dl Tejszín
- 4 szelet toastkenyér
- 10 dkg reszelt márvány sajt
Elkészítés:
Vajon pirítsuk meg a fél karikára vágott vöröshagymát. Tegyük rá a karikára vágott póréhagymát, öntsük fel borral. Szórjuk meg sóval, borssal, gyömbérrel és szerecsendióval. Pároljuk el a bor felét. Majd öntsük fel körülbelül egy liter csontlével vagy ha nincs akkor vízzel és tegyünk bele egy húsleves kockát is. Kóstoljuk meg és ha kell tegyünk még bele fűszereket. Főzzük egy 5 percig majd öntsük bele a tejszínt, keverjük el és hagyjuk hogy felforrjon. Vegyük le a tűzről és forrón tálaljuk. Míg a leves fő, a kenyerekre tegyünk sajtot és pirítsuk meg őket.
Sütőtökkrém leves
Hozzávalók:
- Egy közepes (1kg) sütőtök
- 1 dl fehér bor
- 4dkg vaj
- Evőkanál méz
- Egy kisebb sárgarépa
- Só, fehér bors, szerecsendió, kakukkfű
- 2 dl tejszín
- Egy húsleves kocka
Elkészítés:
Mossuk, hámozzuk és vágjuk kétfelé a tököt. Kaparjuk ki a magokat és vágjuk tovább kisebb darabokra. Sütőben 130 C° -on süssük puhára. Olvasszunk vajat és mézet majd keverjük hozzá az apróra vágott sárgarépát. Kissé pirítsuk meg és adjuk hozzá a sót, borsot, szerecsendiót és a kakukkfüvet. Forgassuk át és adjuk hozzá a bort forraljuk fel. Tegyük bele a tököt, jól keverjük el és törjük össze, amennyire csak tudjuk. Öntsük fel vízzel tegyük bele a húsleveskockát majd főzzük legalább 10 percig. Végül öntsük bele a tejszínt és még egyet forraljunk rajta. Ha esetleg van otthon egy bot mixer akkor azzal még a tejszín előtt egyneműsíthetjük a levesünket.
Laktató batyu szalonnás csuszával és kapor mártással
Hozzávalók:
- Sertéskaraj 800gr
- Gomba 3 fej
- Trappista sajt 50 gr
- Sonka 50 gr
- Olaj 1dl
- Só, őrölt bors
- 1 tojás
Elkészítés:
A felszeletelt karajt vékonyra kiveregetjük. A kockára vágott gombát, sonkát lepirítjuk, tojással, sajttal megkötjük. A szeletelt húsokat a raguval betöltve batyuszerűen összefogjuk, hústűvel vagy fogvályóval megtűzzük, közepesen meleg sütőben pirosra sütjük.
Köret:
Szalonnás csusza
Hozzávalók:
- Füstölt szalonna 200 gr
- Száraz csusza tészta 600 gr
- Só, őrölt fekete bors
Kifőzzük a csuszatésztát és kiolvasztjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, majd keverjük össze őket.
Kapormártás:
Hozzávalók:
- Olaj 0,5 dl
- Finomliszt 5 dkg
- 0,5 liter víz
- Egy kis doboz tejföl
- Só, cukor, citromlé
- Kapor
- 1 dl tejszín
Világos rántást készítünk, úgy hogy az olajon aranysárgára pirítjuk a lisztet és vízzel elkevert tejföllel felöntjük, elkeverjük, kiforraljuk. Sóval, cukorral és citromlével ízesítjük. Szükség esetén átszűrjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és a tejszínt és még egy rövid ideig forraljuk.
Gombapaprikás natúr karajjal
Hozzávalók:
- 1 nagy fej hagyma
- 600 gr gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- Teáskanál őrölt paprika
- Só, bors, babérlevél
- Kis doboz tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 húsleves kocka
Elkészítés:
Olajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát majd tegyünk rá sót és borsot. Húzzuk le a tűzről majd szórjuk bele a piros paprikát. Öntsünk rá körülbelül 1 dl vizet, majd a karikákra vágott gombát. Addig ne öntsük rá vizet, amíg a gomba ki nem engedte a levét. Tartsuk mindig rövid leven és így főzzük puhára a gombát. Keverjük össze a tejfölt a liszttel és szedjünk hozzá egy kis levet a gomba alól. Keverjük simára, majd öntsük vissza a gombára a keveréket. Forraljunk rajta még egyet és rizzsel forrón tálaljuk.
|