Deszertek 1. rész:
Õszi gyöngyök erdei gyümölcs öntettel: Hozzávalók: 4 darab kemény körte 4 darab alma Fahéj 2 darab tojás 5 dl tej 150 gr liszt a tésztához Liszt a forgatáshoz Olaj a sütéshez 200 gr erdei gyümölcs mix 2 evõkanál citrom lé Víz, cukor, étkezési keményítõ
Elkészítés: Alaposan mossuk és hámozzuk meg a gyümölcsöket, majd vágjuk õket négyfelé. Kenjük be az almákat vékonyan citromlével, hogy ne barnuljanak. Szórjuk meg fahéjjal, majd hagyjuk állni egy kicsit. Ekkor keverjünk sûrû édes palacsinta tésztát, a lisztbõl, tejbõl, és tojásból. Viszont ne tegyünk bele olajat. Mikor ez kész forgassuk meg az almákat és körtéket lisztben majd villára szúrva, mártsuk bele a tésztába és bõ, forró olajban süssük aranysárgára. Az öntethez tegyük az erdei gyümölcs mixet egy lábasba, öntsünk rá 2 deciliter vizet és a citromlevet. Kezdjük óvatosan fõzni, gyakran kevergetve fõzzük addig, amíg massza nem lesz belõle. Ekkor tegyünk bele annyi cukrot, hogy nekünk legyen kellemes az íze. Majd alaposan átkeverve, gyöngyözve fõzzük még, amíg nem kezd sûrûsödni. Sûrûsödési folyamatot lehet gyorsítani egy kis hideg vízben simára kevert étkezési keményítõvel.
Sült, csokis banán Hozzávalók: 8 darab közepes banán 2 tábla tejcsokoládé
Elkészítés: Mossuk meg a banánokat, vegyük le a róluk a matricákat és minden egyéb papírt. Tegyük õket tepsiben 130 C°-ra elõmelegített sütõbe. Süssük addig, amíg sötétbarna, de inkább fekete nem lesz a banán, ekkor fordítsuk meg és tegyünk így a másik felével is. Vegyük ki a sütõbõl, fektessük egy tányérra, majd óvatosan húzzuk le a héját csak a tetejérõl. A tejcsokoládét törjük fel kockákra, majd szúrjuk bele a banánba, falatnyi távolságokra. Várjuk fél percet és egy kanállal máris miénk az élvezet.
Fügés palacsinta különlegesség Hozzávalók: Töltelékhez: 200 gr füge 2 dl édes vörösbor 4-5 darab szegfûszeg 40 gr vaj 100%-os narancslé Citromlé Palacsinta tésztához: 1 rész Liszt 2 darab tojás 1 rész tej 1 evõkanál cukor 1 evõkanál olaj 1 rész szódavíz
Tálaláshoz: Vaj 100%-os narancslé Citromlé Kristálycukor
Elkészítés: Süssük ki 8 darab édes palacsintát. A töltelékhez fõzzük fel a fügéket a borban, amibe bele tettük a szegfûszeget is. Mikor puha a füge, elõször vegyük a szegfûszegeket, szûrjük le, majd csak a fügéket botmixerrel egynemûsítsük. Hagyjuk, hogy kihûljön, majd keverjük össze a vajjal, kevés narancs- és citromlével. Ezt a masszát tegyük rá a palacsintára, és hajtogassunk belõle háromszöget. A tálaláshoz egy nagyobb serpenyõben olvasszunk 1 rész vajat 3 rész kristálycukorral, tegyünk hozzá narancs- és citromlevet, keverjük jól el. Fõzzük egy percig, majd tegyünk bele négy palacsintát (így lesz teljes a kör). Fõzzük körülbelül 3-4 percig, miközben egyszer megfordítottuk õket. A tányérra a levével együtt tegyük. Végezzük el ugyanezt a másik négy palacsintára is. Gyakorlottabbak és bátrabbak megpróbálhatják utolsó lépésként flambírozni a desszertet. Ehhez nem kell más, mint egy kevés Old Pascas Dark 73%-os Rum. Viszont ekkor csakis acél serpenyõ jöhet szóba a tûz miatt. Öntsünk ki m aximum fél deci rumot egy külön pohárba. Soha ne öntsünk az üvegbõl, mert nagyon veszélyes! Húzzuk le a serpenyõt a tûzrõl, öntsük bele a rumot, majd a tûz fölött megbillentve gyújtsuk be a rumot. Rázogassuk meg néhányszor és hagyjuk, hogy magától kialudjon. Figyeljünk a tûzhely feletti dolgokra, nehogy kigyújtsunk valamit. Ezt tényleg csak a igazán gyakorlottaknak ajánlom, mert a nyílt láng a konyhában mindig nagy veszély forrást jelent.
Ha még nem nézte meg a heti recepteket kattintson ide: http://www.receptgyar.hu/receptek/47-het
|