A Drótpostagalamb Recepttára 391. könyv
klemi-recepttar@uze.net
Lángosok könyve............................................................................................................... 1
Tartalomjegyzék.................................................................................................................. 2
Receptek............................................................................................................................ 4
Burgonyás lángos 1..................................................................................................... 4
Burgonyás lángos 2..................................................................................................... 4
Burgonyás lángos - másképp...................................................................................... 4
Burgonyás lángos másképpen.................................................................................... 4
Cukkínis lángos........................................................................................................... 5
Currys lángos............................................................................................................... 5
Egyszerű lángos 1........................................................................................................ 5
Egyszerű lángos 2........................................................................................................ 5
Erdélyi lángos.............................................................................................................. 5
Erdélyi padlizsános lángos........................................................................................... 6
Élesztős krumpli-lángos................................................................................................ 6
Foszlós lángos.............................................................................................................. 6
Gombás krumplilángos............................................................................................... 7
Gombával töltött krumplilángos................................................................................ 7
Hagymás juhtúróval töltött krumplilángos................................................................. 7
Hagymás krumplilángos 1........................................................................................... 7
Hagymás krumplilángos 2........................................................................................... 8
Hetes lángos................................................................................................................ 8
Hidegen kelesztett lángos........................................................................................... 8
Hideg lángos............................................................................................................... 8
Húsos lángos............................................................................................................... 8
Igazi lángos................................................................................................................. 8
Juhtúrós burgonyalángos............................................................................................ 9
Juhtúrós burgonyalángos............................................................................................ 9
Juhtúrós burgonyás lángos......................................................................................... 9
Juhtúrós lángos........................................................................................................... 9
Kapros lángos............................................................................................................. 9
Kapros juhtúrós lángos.............................................................................................. 10
Kapros-túrós lángos................................................................................................... 10
Káposztás lángos 1.................................................................................................... 10
Káposztás lángos 2.................................................................................................... 10
Káposztás lángos 3.................................................................................................... 10
Káposztás lángos 4.................................................................................................... 11
Káposztás lángos másképpen.................................................................................. 11
Káposztás-sajtos lángos............................................................................................ 11
Káposztás töltött lángos........................................................................................... 11
Kefires lángos 1.......................................................................................................... 12
Kefires lángos 2.......................................................................................................... 12
Kefires lángos 3.......................................................................................................... 12
Kefires lángos 4.......................................................................................................... 12
Kefires lángos 5.......................................................................................................... 12
Kefires lángos Éva módra.......................................................................................... 12
Kenyérlángos (langalló, péklángos, pompos, vakarcs, vakarék)............................. 13
Kemencében.......................................................................................................... 13
Sütőben.................................................................................................................. 13
Fokhagymás tejföl:................................................................................................. 13
Kora reggeli lángos................................................................................................... 13
Krumplilángos 1......................................................................................................... 13
Krumplilángos 2......................................................................................................... 13
Krumplilángos párolt káposztával............................................................................ 13
Krumplis lángos 1....................................................................................................... 14
Krumplis lángos 2....................................................................................................... 14
Krumplis lángos 3....................................................................................................... 14
Krumplis lángos 4....................................................................................................... 14
Latin lángos (Peru)..................................................................................................... 14
Lángos 1.................................................................................................................... 15
Lángos 2.................................................................................................................... 15
Lángos 3.................................................................................................................... 15
Lángos 4.................................................................................................................... 15
Lángos 5.................................................................................................................... 15
Lángos 6.................................................................................................................... 15
Lángos 7.................................................................................................................... 15
Lángos 8.................................................................................................................... 16
Lángos 9.................................................................................................................... 16
Lángos 10.................................................................................................................. 16
Lángos 11.................................................................................................................. 16
Lángos-alaptészta..................................................................................................... 17
Lángos Barsy Gabi módra......................................................................................... 17
Lángos Éva módra.................................................................................................... 17
Lángos Fruzsina módra.............................................................................................. 17
Lángos gombával (hús nélkül).................................................................................. 17
Lángos krumplipüréporból........................................................................................ 17
Lepcsánka................................................................................................................. 18
Lusta lángos.............................................................................................................. 18
Magyaros foszlós lángos............................................................................................ 18
Mákos krumplilángos................................................................................................. 18
Nagyanyám lángosa................................................................................................. 18
Fokhagymás tejföl.................................................................................................. 19
Palóc lángos............................................................................................................. 19
Rokforttal töltött lángos............................................................................................ 19
Ropogós lángos........................................................................................................ 19
Ropogós szardellás lángos 1..................................................................................... 19
Ropogós szardellás lángos 2..................................................................................... 20
Sajtos burgonyalángos.............................................................................................. 20
Sajtos lángos............................................................................................................. 20
Sonkás lángos 1......................................................................................................... 20
Sonkás lángos 2......................................................................................................... 20
Sonkás lángos 3......................................................................................................... 21
Sonkás lángos 4......................................................................................................... 21
Sonkás lángos 5......................................................................................................... 21
Sóletes lángos............................................................................................................ 21
Sütőben sült tejfölös lángos....................................................................................... 21
Szalonnás lángos....................................................................................................... 21
Teljes kiőrlésű lángos.................................................................................................. 22
Tepertős krumplilángos.............................................................................................. 22
Tepertővel töltött krumplilángos............................................................................... 22
Tepsiben sült édes burgonyalángos........................................................................... 22
Tepsis lángos.............................................................................................................. 22
Töltött lángos 1.......................................................................................................... 23
Töltött lángos 2.......................................................................................................... 23
Végtelen lángos........................................................................................................ 23
Virslis lángos 1............................................................................................................ 23
Virslis lángos 2............................................................................................................ 23
Zabpelyhes krumplilángos......................................................................................... 24
Zacskós lángos.......................................................................................................... 24
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 2 dkg élesztő, 1 tojás, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, kevés tej, 1 mokkáskanál cukor, olaj a sütéshez
A burgonyát héjában megfőzzük, és még melegen meghámozva áttörjük. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük benne a cukrot és az élesztőt. Ha a burgonya kihűlt; beleszórjuk a lisztet és a többi nyersanyagot, majd az élesztős tejet is hozzáöntve összegyúrjuk. Közepesen kemény tésztát készítünk belőle, lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kis darabokra szaggatjuk. Tetejüket liszttel meghintjük, és letakarva, langyos helyen, egy órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt, kézzel kissé széthúzogatott lángosokat bő forró olajban pirosra sütjük.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl langyos víz, 1-2 evőkanál olaj, só
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, melegen áttörjük, hagyjuk langyosra kihűlni. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, elmorzsoljuk az élesztővel, hozzáöntjük a vizet, olajat, megsózzuk, és ha van dagasztógépünk, percek alatt nem túl lágy tésztává dagasztjuk. Tetejét megszórjuk liszttel, és tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára olajozott evőkanállal kiszaggatjuk, megszórjuk liszttel, és letakarva még félórát pihentetjük. Bő, forró olajban kisütjük, panírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla. Kínálhatjuk tejföllel, zúzott fokhagymával vagy csak simán, sózva.
Hozzávalók: 1 kg nyers burgonya, 3-4 evőkanál finomliszt, 1 db egész tojás, 1 púpozott teáskanál só, bő olaj a sütéshez, a tálaláshoz 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma.
A burgonyát nyersen meghámozom, majd megmosom, és szárazra törülöm. Az almareszelő durva fokán lereszelem, és a levét gyengén kinyomom. Ezután összedolgozom a liszttel, a tojással és a sóval. Kétujjnyi olajat forrósítok, amelybe kanalanként beleteszem a krumpli-masszát, és mindkét oldalát pirosra sütöm. Hagyom jól lecsurogni róla a felesleges olajat. Fokhagymával ízesített tejfölbe mártogatva a legfinomabb.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Hozzávalók: 4 evőkanál burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 10-15 dkg finomlisz |