PULYKAMELL SAJTMÁRTÁSSAL
4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os pulykamell filé, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt feketebors, a mártáshoz: 4 dl tej, 10-10 dkg reszelt eidami és márványsajt, 4 dkg vaj (esetleg 4 evőkanál olaj), 2 csapott evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál száraz fehérbor, őrölt fehér bors, só, a sütéshez: 4 evőkanál olaj A hússzeleteket kissé kiverjük, inas részeit bevágjuk, megsózzuk, megborsózzuk és félretesszük. A mártáshoz a tejet felforraljuk, a kétféle sajtot beszórjuk és kevergetve felolvasztjuk. A vajat ugyancsak felolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne, félidőben a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A sajtos tejet ráöntjük, habverővel folyamatosan keverve 3-4 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. A tűzről lehúzzuk – esetleg le is szűrhetjük,- hogy még bársonyosabb legyen, majd a tejszínnel elhabart tojássárgájával dúsítjuk. Ez a művelet a legírozás. Végül a fehérborral ízesítjük, kissé megborsozzuk, ha kell, megsózzuk. Az olajat serpenyőbe töltjük, kissé megmelegítjük, és a húst oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük rajta. Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, majd a sajtmártással leöntjük. Párolt rizs és zöldség illenek köretnek hozzá. Pulykamell helyett csirkemellből is készíthetjük
|