Katus Attila "kottából" főzött
2009. február 25. 20:10
Katus Attilának meggyűlik a baja a főzéssel.
Vacsoráját vendégei 35 pontra értékelik.
Menü:
Előétel:
Kagyló üvegtésztával
Hozzávalók:
1,5 kg héjas zöldkagyló
5 dl tejszín
1 csomag újhagyma
1 csomag kurkuma
1 üveg tabasco szósz
50 dkg vékony üvegtészta
1 fej fokhagyma
20 dkg héjas zöldborsó
1 csokor friss bazsalikomlevél
10 dkg vaj
Elkészítési mód:
Egy nagy lábasban fel kell forrósítani 2
evőkanálnyi vajat, majd hozzátenni a
felkarikázott újhagymát, és az összezúzott
fokhagymát. Pár perc párolás után szórjuk rá a
kurkumát, keverjük jól össze, utána öntsük rá a
tejszínt. Tegyük bele a bazsalikomleveleket, a
hosszában félbevágott borsóhüvelyt, sózzuk,
daráljunk rá borsot, és ízesítsük tabascó
szósszal. Forraljuk jól össze, majd tegyük bele a
megmosott kagylót héjastól. Fedjük le és
pároljuk 5-6 percig.
Közben forrósítsunk fel kb. 50 fokra egy
lábasban vizet, tegyük bele az üvegtésztát, és
pár percig kevergessük, majd szűrjük le
tésztaszűrővel. Mielőtt kivennénk a vízből,
kóstoljuk meg, hogy puha-e. Vigyázzunk, mert
könnyen túl puhul.
Vegyük le a tűzről a kész tejszínes kagylót, majd
keverjük hozzá a kész tésztát.
Tálaljuk mély tányérokba, tetejét dekorálhatjuk
friss bazsalikomlevelekkel.
Főétel:
Csirkenyársak thai szósszal, basmati rizzsel
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
2-3 fej fokhagyma
10 dkg gyömbérgumó
1 liter olaj
0,5 dl kecap manis (édes szójaszósz, ázsiai
boltokban kapható. Ha nincs, szójaszósz és méz
keverékével helyettesíthető).
3 ek rizsbor (száraz sherry-vel helyettesíthető)
1 szál citromfű, vékony karikákra szeletelve
bambusznyársak (fejenként 5-öt számolok)
Elkészítési mód:
A sütőt előmelegítjük 180C-ra. A
bambusznyársakat 30 percre hideg vízbe
áztatjuk (erre azért van szükség, mert különben
a forró sütőben megégne. De ha nincs időnk,
akkor a nyársak végét, amit nem fed majd hús,
tekerjük bele egy kis darab alufóliába). A
csirkemelleket kb. 2-3 cm vékony hosszú
csíkokra vágjuk és harmonikaszerűen a
pálcikákra húzzuk (egy csirkemellfiléből öt nyárs
jön ki). Összekeverjük a pác hozzávalóit: az
egész apróra vágott fokhagymát, gyömbért,
citromfüvet, olajat, sherry-t és kecap manis-t
(vagy szójaszószt és mézet). Ráöntjük a húsra
és min. 20 percig pácoljuk (akár előző este is
előkészíthető). A pác egyébként lehet bármi más
is, akár csak sima olaj és fokhagyma vagy egy
kis hagyma, ami épp otthon van. A nyársakat
egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük, és 15
percig süssük.
Desszert:
Bundázott ananászkarikák
Hozzávalók:
2-3 doboz körszeletes ananászkonzerv
10 db tojás
1 kg liszt
1 l tej
1 dl rum
porcukor
5 db egész fahéj
1 liter étolaj
Elkészítési mód:
Az ananászkarikákat lecsepegtetjük, majd
félbevágjuk. A panírozáshoz összekeverjük a
többi hozzávalót, - a cél az, hogy jó sűrű
masszát kapjunk. Beleforgatjuk az
ananászdarabokat, majd felforrósított olajban
megsütjük. Melegen tálaljuk, mézet adhatunk
hozzá.
Forrás: vacsoracsata.tv
|