Zserbó
* Hozzávalók:
35 dkg liszt 1 tojás 2 púpozott evõkanál porcukor 20 dkg margarin 1 dl tej 1 dkg élesztõ csipetnyi sütõpor 15 dkg darált dió 15 dkg porcukor 1 evõkanál olaj baracklekvár
* Elkészítés:
Lisztben elkeverjük a sütõport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. A tejben felolvasztjuk az élesztõt, hozzáadjuk a liszthez, és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Egynemû tésztává állítjuk össze, és 3 db cipót formálunk belõle. Az egyiket a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtjuk, és beleterítjük a kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszúrkáljuk. Megkenjük baracklekvárral (erre ízlés szerint alkalmazható bármilyen lekvár) és rászórjuk a cukros dió felét. A másik cipóból nyújtott tésztalapot készítünk és betakarjuk vele az alsót, majd megszúrkáljuk, és azt is megkenjük lekvárral, és dióval. Ezután a 3. tésztával befedjük. 1 órán át kell keleszteni, az idõ leteltével megszúrkáljuk, és sütni kezdjük. Sülés közben kakaós, csokis öntetet készítünk (kakaópor, vaj, cukor) amit a végén kenünk rá a már megsült tésztára. (A zserbónak kifejezetten jót tesz, ha érik egy-két napot. Ha azonnali fogyasztásra készül, a töltelék 10-20 százalékát el is lehet csalni.)
mami47=Valika receptje
|