Zellerkrémleves
Hozzávalók:
30 dkg zeller
6 dkg vaj (4+2)
4 dkg liszt
1 dl tej
Só
1 tejszín
2 tojássárgája
Elkészítés:
A szeletekre vágott zellert vajon (4dkg) pároljuk meg, majd szórjuk rá a lisztet. Engedjük fel tejjel és vízzel. Alaposan forraljuk át a levest majd kézi botmixerrel pépesítsük a levest. Forraljuk fel megint, sóval ízesítsük, majd még tálalás előtt legírozzuk és montírozzuk. Legírozáshoz keverjünk össze tejszínt tojássárgájával és egy kevés levessel, majd vékony sugárban öntsük hozzá a leveshez. Ezután apró darabokban tegyük bele a maradék vajat is. Így montíroztuk. FONTOS, hogy ezt követően már ne forraljuk a levest
Gombakrémleves
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma (körülbelül 4 dkg)
6 dkg vaj (4+2)
24 dkg gomba
Só, fehér bors
4 dkg liszt
1 dl tejszín
2 tojássárgája
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát vajon (4 dkg) megfuttatjuk, majd rászórjuk a tisztított, szeletelt gombát. Sózzuk és borsozzuk. Lisztet szórunk hozzá, és jól elkeverjük, majd vízzel felengedjük. Habverővel keverjük simára, majd forraljuk át alaposan. Ha van kézi mixerünk, akkor pépesítjük vele a levest, és forraljuk fel megint. Tálalás előtt legírozzuk és montírozzuk a levesünket. Legírozáshoz keverjünk össze a tejszínt tojássárgájával, majd óvatosan tegyünk hozzá a levesből, és vékony sugárban öntsük bele, állandó keverés mellett. Majd a maradék vajat is tegyük bele kisebb darabokban. FONTOS, hogy ez után már ne forraljuk a levest! A leves betétje lehet pirított zsemlekocka vagy pirított gomba.
Böjtös tojás fasírt
Hozzávalók:
10 darab tojás
2 darab zsemle
4 dkg vöröshagyma
Zöldpetrezselyem
Mustár
Só, őrölt bors, zsemlemorzsa
Olaj a sütéshez
4 dl tejföl
Fokhagyma
Elkészítés:
8 darab kockára vágott, keményre főtt tojást összekeverjük felvert egész tojással, sóval, borssal, apróra vágott zöld petrezselyemmel, pirított vöröshagymával, áztatott majd kinyomkodott zsemlével és mustárral. Ha esetleg lágy a töltelék, akkor zsemlemorzsával lehet keményíteni. Vizes kézzel formáljunk pogácsákat, majd zsemlemorzsába forgatva süssük ki őket olajban. Fokhagymás tejföllel tálaljuk.
Kijevi csirkemell
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
8 dkg trappista sajt
8 dkg vaj
Fehér őrölt bors, só, szerecsendió
Liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirke melleket megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk, és óvatosan kiveregetjük őket. A vajat összedolgozzuk a reszelt sajttal, a borssal és a szerecsendióval. A töltelékből teszünk a szeletekre, majd felgöngyöljük, és hűtőbe tesszük. Végül bundázzuk őket, és bő olajban süssük ki. Köretként a petrezselymes burgonyát vagy a rizibizit ajánlom.
Paradicsomos, mozzarellás pulykamell
Hozzávalók:
80 dkg pulykamell
4 darab paradicsom
15 dkg mozzarella sajt
Bazsalikom, oregáno, só
Elkészítés:
A pulyka mellet megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és kiveregetjük őket. Dörzsöljük be őket a fűszerekkel, és kevés olajon süssük meg őket. Tegyünk rájuk paradicsom szeleteket, majd mozzarella szeleteket és sütőben, grill üzemmódban pirítsuk készre. Körete lehet a rizs.
Párizsi szűzérmék
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye
Só, liszt
4 tojás
Olaj a sütéshez
60 dkg rizs
15 dkg csemegekukorica
Elkészítés:
Mosás és tisztítás után, vágjuk fel a szűzérmét 5 dkg-os szeletekre. Sózzuk meg, és forgassuk lisztbe, majd mártsuk bele felvert tojásba és végül kevés olajon, süssük aranybarnára. Mikor kész, papírszalvétával itassuk le róla az olajat. A körethez főzzük meg a rizst, és mikor kész keverjük össze a csemegekukoricával. Ha a család szereti a rizst fel lehet dobni egy delikáttal vagy egyéb fűszerkeverékkel.
Sertésflekken
Hozzávalók:
60 dkg sertés tarja
Só, őrölt bors
Fokhagyma
Fűszer paprikával összekevert liszt
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Mossuk és tisztítsuk meg a tarja szeleteket, majd dörzsöljük be sóval, borssal és zúzott fokhagymával. Forgassuk meg paprikás lisztben és süssük pirosra mindkét oldalát pirosra. Köretnek a hagymás tört krumpli passzol igazán. Figyeljünk arra, hogy az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre dinszteljük, és sóval, borssal lehet fűszerezni.
|