Muffin C-É
(53)
* Megjegyzés: a receptekben előforduló nátron =
szódabikarbónát jelent! Családi muffin. Cseresznyés muffin 1. - 6. Cseresznyés - meggyes - grízes muffin. Csodás csokoládés muffin. Csokoládés muffin 1. - 13. Csokoládés muffin Dia módra.. Csokoládés muffin "diétás" Csokoládés muffin Katalin módra.. Csokoládés - narancsos muffin. Csokoládés - diós muffin 1, 2. Csokoládés - vaníliás muffin. Darált húsos muffin 1, 2. Datolyás muffin. Diós - csokoládés - vaníliás muffin. Diós - csokoládés - kólás muffin. Diós-juharszirupos muffin. Diós muffin 1. - 4. Diós muffin Dia módra.. Donuts muffin. Dupla csokoládés muffin. Egres muffin. Egyszerű csokoládés muffin. Epres muffin 1. - 4. Epres - kivis muffin. Epres - rebarbarás muffin. Epres - sárgabarackos mufin. Erdei-gyümölcsös muffin 1, 2. Eredeti angol teazsömle.. Élesztős muffin.
Családi muffin Hozzávalók: 70 dkg liszt, 6 tojás, 10 dkg vaj, 25 dkg
cukor, 1 dkg só, 3 dkg sütőpor, 5 dkg kakaópor, 3 dl
tej/víz, 2 vaníliás cukor. Elkészítése: Az olvasztott vajat add a cukorral
kikevert tojáshoz, majd a többi hozzávalóval keverd
csomómentesre. Kanalazd a muffinformába, majd 170
fokon süsd 20-25 percig.
Cseresznyés muffin 1. Hozzávalók: 400 g cseresznye, 250 g margarin, 1 cs
vaníliás cukor, 4 tojás, 400 g liszt, 1 tk sütőpor, 2
ek cukor, 1 tk fahéj Liszt + sütőpor + fahéj => elkeverni. Egy másik
tálban: margarin + vaníliás cukor + tojás + cukor =>
habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket
és a cseresznyét.
Cseresznyés muffin 2. Hozzávalók: 300 g cseresznye, 180 g margarin, 1 cs
vaníliás cukor, 3 tojás, 150 g liszt, 3 tk sütőpor, 2
tk nátron, 180 g joghurt, 40 ml rum Liszt + sütőpor + nátron => elkeverni. Egy másik
tálban: margarin + vaníliás cukor + tojás + joghurt +
rum => habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes
keveréket és a cseresznyét.
Cseresznyés muffin 3. Hozzávalók: 250 g cseresznye, 2 tojás, 250 g liszt, 2
tk sütőpor, só, 180 g joghurt, 50 ml olaj, 120 g
barna cukor, 1 tk vanília, 150 ml tej, 50 g joghurt Liszt + sütőpor => elkeverni. Egy másik tálban: olaj
+ vanília + tojás + joghurt + só + cukor + tej =>
habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket
és a cseresznyét.
Cseresznyés muffin 4. Hozzávalók: 100 g margarin, 150 g cukor, 2 tojás, 1-2
tk vaníliás cukor, só, 250 g liszt, 2 tk sütőpor, 260
ml író vagy kefir, 350 g cseresznye Liszt + sütőpor => elkeverni. Egy másik tálban: tojás
+ vaníliás cukor + só + cukor + kefir => habosra
keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és a
cseresznyét.
Cseresznyés muffin 5. Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 dl tej, 8 dkg vaj, 6 dkg
kristálycukor, 2 tojás, 36 db cseresznye, sütőpor Elkeverni a lisztet a cukorral, csipet sóval, fél
csomag sütőporral, tojással, olvasztott langyos
vajjal, tejjel. Kivajazott-lisztezett formákba
adagolni (12 db-os) mindegyik tetejére 3-3 kimagozott
cseresznyét tenni, és 180 fokon 30 percig sütni.
Porcukorral megszórni.
Cseresznyés muffin 6. Barcsi recept Klement Dianától Hozzávalók: (a forma nagyságától függően 12-18 db
sütihez) 200 g cseresznye (magozva), 100 g (barna)
cukor, 280 g liszt, 1 tk. szódabikarbóna, v. 1 zacskó
sütőpor, 1 kk. só, 50 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó
vaníliás cukor, 1 kis tejföl (200 g), kb. 1 dl tej Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra
(Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 3-as fokozat). A
muffin formába beletesszük a papírokat
(mignon-papír), ha nincs, akkor kivajazzuk a formát.
A cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, felaprózzuk
és egy kis tálban 2 ek. cukorban megforgatjuk. A
lisztet, cukrot, sütőport, sót, egy tálban
összekeverjük. Egy másik tálban a vajat felolvasztjuk
hozzáadjuk a tojást, a vaníliáscukrot, a tejfölt és a
tej felét. (Kb. 2 ek.) és egy kézi habverővel
összekeverjük. A lisztet kanalanként folyamatos
keverés mellett hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz
(míg sima nem lesz) és a végén beletesszük a
lecukrozott cseresznyét. (ha nagyon ragacsos a
tészta, akkor egy kevés tejjel hígíthatjuk) Egy
kanállal a muffin-formába merjük a masszát, de csak a
forma 3/4-ig, mert különben kifut. A sütő középső
rácsán 18-20 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a
sütőből párpercnyi pihentetés után rácsra szedjük a
sütiket, ezen hagyjuk kihűlni. Nagyon finom, és zamatos süteményt kapunk. (Napokig
eláll és nem szárad ki) Ha nincs a háztartásban muffin-sütő, akkor egy
hagyományos tepsiben is egyben ki lehet sütni, majd
kihűlés után kockára vágva, egy kevés porcukorral
megszórva tálaljuk.
Cseresznyés - meggyes - grízes muffin Hozzávalók: 500 ml tej, 1 csipet só, 125 g gríz Mindezeket összekeverni és állni, hagyni kb. 2-3 órát További hozzávalók: 350 g cseresznye (magozott), 3
tojás (külön a fehérje a sárgájától), 60 g vaj, 125 g
cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 tk citromlé, 75 g
darált mandula A habbá vert tojásfehérjét és a cseresznyét (vagy
meggyet) utoljára belekeverni!
Csodás csokoládés muffin Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg
cukor, 3 evőkanál barackíz, 1/2 csomag sütőpor, 5 dkg
kakaópor, 5 dkg tört étcsokoládé. Elkészítése: Keverd össze a hozzávalókat, hogy a
tészta szép sima legyen. Adagold ki a 12
muffinformába, majd 170 fokon süsd 20-25 percig.
Csokoládés muffin 1. Hozzávalók: 150 g étcsokoládé, 100 g margarin, 100 g
cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 ek kakaópor, 3 tojás,
100 g (rétes) liszt, 1 tk sütőpor, 2 ek méz. Liszt + sütőpor + kakaópor => elkeverni. Egy másik
tálban: tojás + margarin + vaníliás cukor + cukor +
méz => habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes
keveréket és a durvára vágott csokoládé darabokat.
200 fokon 20-25 percig sütni.
Csokoládés muffin 2. Hozzávalók: 100 g étcsokoládé, 100 g margarin, 2
tojás, 150 g cukor, 100 g narancsdzsem, 3 ek
narancslé, 1 tk sütőpor, 150 g liszt A tésztájához először megolvasztom gőzön az apróra
tört étcsokoládét meg a kockára vágott vajat. Aztán
amikor már lágy a Csokoládés vaj, akkor leveszem a
gőzről, hogy langyosra hűlhessen. Habosra keverem a
tojásokat a cukorral, belekeverem a narancsdzsemet, a
narancslevet és a langyos, vajas csokoládét. A
lisztet összekeverem a sütőporral, és gyors
mozdulatokkal hozzákeverem a tésztához. 200 fokon
20-25 percig sütni.
Csokoládés muffin 3. Hozzávalók: 100 g csokoládé, 300 g liszt, 2 tk
sütőpor, 2 tk nátron, só, 2 tojás, 150 g margarin, 80
g cukor, 250 ml tej Liszt + sütőpor + nátron + só => elkeverni. Egy másik
tálban: tojás + margarin + cukor + tej => habosra
keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és a
durvára vágott csokoládé darabokat. 200 fokon 20-25
percig sütni.
Csokoládés muffin 4. Hozzávalók: 100 g csokoládé, 200 g liszt, 2 tk
sütőpor, 150 g cukor, 2 tojás, 100 g margarin, 120 ml
tej, 2 tk fahéj, 2 tk őrölt szegfűszeg, só Liszt + sütőpor + nátron + só => elkeverni. Egy másik
tálban: tojás + margarin + cukor + tej => habosra
keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és a
durvára vágott csokoládé darabokat. 200 fokon 20-25
percig sütni.
Csokoládés muffin 5. Hozzávalók: 100 g csokoládé, 1 cs Csokoládés
pudingpor, 300 g liszt, 4 tk sütőpor, 225 g cukor, 2
tojás, 175 g margarin, 50 ml tej, 1 tk fahéj, 2 tk
őrölt szegfűszeg, só, 1 cs vaníliás cukor, csipetnyi
őrölt szerecsendió A csokoládét durvára vágni, és a tejben kicsit
megolvasztani. Liszt + sütőpor + pudingpor + só =>
elkeverni. Egy másik tálban: tojás + margarin + cukor
+ vaníliás cukor + szegfűszeg + fahéj + szerecsendió
+ tej => habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes
keveréket és a durvára vágott csokoládé darabokat.
200 fokon 20-25 percig sütni.
Csokoládés muffin 6. Hozzávalók: 100 g étcsokoládé, 130 g liszt, 60
keményítő, 3 tk sütőpor, 100 g margarin, 125 g cukor,
2 tojás, só, 2 ek tej, 1 ek rum, 1 narancs héja Liszt + sütőpor + keményítő + só => elkeverni. Egy
másik tálban: tojás + margarin + cukor + tej + rum +
narancshéj => habosra keverni, ehhez hozzáadni a
lisztes keveréket és a durvára vágott csokoládé
darabokat. 200 fokon 20-25 percig sütni.
Csokoládés muffin 7. Hozzávalók: 175 g csokoládé, 250 g liszt, 2 tk
sütőpor, 1/2 tk nátron, 30 g kakaópor, 90 g margarin,
1 tojás, 2 ek cukor, 125 g tejföl, 180 ml tej Liszt + sütőpor + nátron => elkeverni. Egy másik
tálban: tojás + margarin + cukor + tej + tejföl =>
habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket
és a durvára vágott csokoládé darabokat. 200 fokon
20-25 percig sütni.
Csokoládés muffin 8. Hozzávalók: 1 1/2 csésze liszt, 3/4 csésze cukor, 1/4
csésze kakaópor, 2 evőkanál sütőpor, 1 evőkanál
szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 2/3 csésze vaníliás
0%-os joghurt, 2/3 csésze sovány tej, 1/2 evőkanál
vanília aroma Sütőt előmelegíteni 200 fokra. Kibélelni papírral a
formákat. Összekeverni a liszted, a cukrot, a kakaót,
a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Gyors
mozdulatokkal hozzáadni a joghurtot, a tejet és az
aromát. Nem szabad jól kikeverni! 2/3-ig tölteni, és
15-2 percig sütni. melegen tálaljuk.
Csokoládés muffin 9. Hozzávalók: 1 tábla étcsokoládé, 2 kocka vaj, 3
tojás, cukor, liszt, bármilyen világos lekvár. A csokoládét kockákra törjük, és a vajjal együtt
gőzön megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tojást, a
cukrot és a már kihűlt csokoládé masszát
összekeverjük (de nem túlságosan keverjük össze),
utána pedig hozzáadjuk a lisztet, és nem túl alaposan
összekeverjük. Boltban vásárolt muffin sütőt
kibéleljük muffin papírokkal, és beleöntjük a
masszát. Előmelegített, majd forró sütőben sütjük kb.
20 percig.
Csokoládés muffin 10 Hozzávalók 12 darabhoz: 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj
+ a formához, 2 tojás, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás
cukor, 10 dkg szilva, 25 dkg liszt, 1 teáskanál
sütőpor, 5 dkg zabpehely, 5 dkg vágott mogyoró A mázhoz: 10 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, 2-3 csepp
piros ételfesték, tortadara Előkészítés: A csokoládét összetördeljük, és a vajjal
kis fazékban felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A muffin
sütőformát kivajazzuk. Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a vaníliás
cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a csokoládét. A
szilvát megmossuk, húsát apró darabokra vágjuk. A
sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A
lisztet összekeverjük a sütőporral, a zabpehellyel,
és mogyoróval. A szilvával együtt a csokoládés
masszába dolgozzuk. A formába töltjük, és a sütőben
kb. 20 percig sütjük. A süteményt 5 percig a formában
pihenni hagyjuk, kiborítjuk, és kihűtjük. A porcukrot
összekeverjük a tojásfehérjével, néhány csepp
ételfestéket cseppentünk bele, és a mázt a muffinokra
öntjük. Megszórjuk tortadarával, és hagyjuk
megszáradni. Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb.
1 óra múlva
Csokoládés muffin 11. Hozzávalók: 10 deka étcsokoládé, 10 deka vaj, 2
tojás, 15 deka cukor, 10 deka narancsdzsem, 3
evőkanál friss narancslé, 1 teáskanál citromlé, 15
deka liszt Ha frissiben készítem, akkor mielőtt elkezdeném
összekeverni a muffintésztát, előmelegítem a sütőt
175 C-ra (gázsütőn ez a 4-es fokozat). De ha csak
másnap reggel sütöm az előző nap összekevert tésztájú
sütiket, akkor is figyelek rá, hogy legyen elég ideje
bemelegednie a sütőnek. A tésztájához először megolvasztom gőzön az apróra
tört étcsokoládét meg a kockára vágott vajat. Aztán
amikor már lágy a Csokoládés vaj, akkor leveszem a
gőzről, hogy langyosra hűlhessen. Elektromos kézi
habverővel habosra keverem a tojásokat a cukorral,
majd fakanálra váltok, és ezzel keverem bele a
tésztába a narancsdzsemet, az átszűrt narancslevet
meg a langyos, vajas csokoládét. A lisztet
összeszitálom a sütőporral, és gyors mozdulatokkal
hozzákeverem a tésztához. Vagy iziben belekanalazom
az összekevert muffinmasszát a papírkapszlikkal
kibélelt muffintepsibe, vagy lefolpackozott dobozban
hagyom éjszakázni a hűtőben. Az előmelegített sütőben
úgy 25 perc alatt sülnek illatozóan finomra a
Csokoládés muffinok. Puha vajjal, dzsemmel szokták
őket megkenni, és jóízű perceket köszönhetik nekik. 12 muffin lesz belőle.
Csokoládés muffin 12. (telis tele
csokoládéval) Hozzávalók: 20 dkg tejcsokoládé, 10 dkg vaj, 2 dl
tej, 1 tojás, 1 dl tejföl, 5 dkg barna cukor, 25 dkg
liszt, 1 ek étkezési keményítő, 2 tk sütőpor, 3 ek
kakaópor, csipetnyi só, a forma kikenéséhez vaj és
barna cukor Kevert tészta sütése: 20-25 perc 180 fokon,
muffin-formában vagy papír sütő-formácskában törjük a
csokoládét kis darabokra. A vajat olvasszuk fel egy
lábosban 3 dkg csokoládéval együtt. A tejet géppel
keverjük össze a tojással, a tejföllel és a cukorral.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (a légkeveréses
sütőt már most állítsuk be 160 fokra). A lisztbe
keverjük bele az étkezési keményítőt, a sütőport, a
kakaót és a sót. A főzőkanállal lazán keverjük hozzá
a tojásos tejet és a Csokoládés vajat, aztán pedig
adjuk hozzá a maradék csokoládédarabokat is. Csak
addig keverjük, amíg a massza össze nem áll. A muffinformákat vajazzuk ki, majd szórjunk cukrot az
aljára. Vagy pedig tegyünk két-két papírformát
egymásba. Öntsük a tésztát a formákba (ne legyenek
teljesen tele), majd óvatosan egyengessük el. Tegyük a sütőben középre helyezett rácsra, és süssük
20-25 percig. Ha kész, hagyjuk pihenni a muffinokat 5
percig a formában, majd szedjük ki, és hagyjuk
kihűlni a konyhai rácson. Elkészítési idő: 40-45
perc, de ebből csak a fele tényleges munka
Csokoládés muffin 13. Hozzávalók: 20 dkg főző csokoládé, 25 dkg liszt, 10
dkg porcukor, 1 sütőpor, 17 dkg margarin, 1 ek
instant kávé, 1 dl tej, 3 tojás, 5 dkg mazsola. A csokoládé felét a margarinnal, kávéval, tejjel
forrásig hevítjük, majd kihűtjük. Kihűlés után
egyenként keverjük bele a tojásokat, habosra
keverjük. A lisztet, porcukrot, sütőport elkeverve a
krémhez adjuk. A maradék csokoládét kis darabokban
adjuk hozzá. Formába téve 20 perc alatt készre
sütjük.
Csokoládés muffin Dia módra Hozzávalók (a forma nagyságától függően 12-18 db
sütihez): 200 g csokoládé (étcsokoládé, de lehet tej
is), 100 g (barna) cukor, 250 g liszt, 30 g kakaópor
(eredeti, de lehet Nesquik kakaópor is), 1 tk.
szódabikarbóna, és 1 tk. sütőpor, 1 kk. só, 50 g vaj,
1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 kis tejföl (200
g), 1 dl tej Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra
(Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 3-as fokozat). A
muffin formába beletesszük a papírokat
(mignon-papír), ha nincs, akkor kivajazzuk a formát.
A csokoládét apró darabokra összetörjük. A lisztet,
kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, sót, egy tálban
összekeverjük. Egy másik tálban a vajat felolvasztjuk
hozzáadjuk a tojást, a vaníliáscukrot, cukrot,
tejfölt és egy kézi habverővel összekeverjük. A
lisztet kanalanként folyamatos keverés mellett
hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz (míg sima nem lesz)
és a végén beletesszük a csokoládét (ha nagyon
ragacsos a tészta, akkor kevés tejjel hígíthatjuk)
Egy kanállal a muffin-formába merjük a masszát, de
csak a forma 3/4-ig, mert különben sütés közben
kifut. A sütő középső rácsán 18-20 perc alatt
megsütjük. Miután kivettük a sütőből, párpercnyi
pihentetés után rácsra szedjük a sütiket, ezen
hagyjuk kihűlni. Nagyon finom, és zamatos nassolni
valót kapunk. (Napokig eláll és megfelelő módon
tárolva nem szárad ki) Megjegyzés: Ha nincs a háztartásban muffin-sütő,
akkor egy hagyományos tepsiben is egyben ki lehet
sütni, majd miután kihűlt, kockára vágva, egy kevés
porcukorral megszórva tálaljuk.
Csokoládés muffin "diétás" Hozzávalók: 1 1/2 csésze liszt, 3/4 csésze cukor, 1/4
csésze kakaópor, 2 ek sütőpor, 1 ek szódabikarbóna,
1/2 tk só, 2/3 csésze vaníliás 0%-os joghurt, 2/3
csésze sovány tej, 1/2 ek vanília aroma Elkészítése: Sütőt előmelegíteni 200 fokra. Kibélelni
papírral a formákat. Összekeverni a liszted, a
cukrot, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a
sót. Gyors mozdulatokkal hozzáadni a joghurtot, a
tejet és az aromát. Nem szabad jól kikeverni! 2/3-ig
tölteni, és 15-2 percig sütni. Melegen tálaljuk.
Csokoládés muffin Katalin módra Hozzávalók (12 db-hoz: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg
vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg narancsdzsem, 3
evőkanál friss narancslé, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg
liszt Elkészítés: Ha azonnal készítjük, akkor mielőtt
elkezdjük összekeverni a muffintésztát, melegítsük
elő a sütőt 175 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). (Ha
csak másnap sütjük az előző nap összekevert tésztát,
akkor is előmelegített sütőben süssük!) A tésztához
olvasszuk meg gőz fölött (vagy mikrohullámú sütőben)
az apróra tört étcsokoládét és a kockára vágott
vajat. Amikor már lágy a Csokoládés vaj, vegyük le a
gőzről, hogy langyosra hűlhessen. A Mérő-mixben
habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd
keverjük hozzá a narancsdzsemet, az átszűrt
narancslevet és a langyos vajas csokoládét. A lisztet
összeszitáljuk a sütőporral, és gyors mozdulatokkal
hozzákeverjük a tésztához. A tésztát süthetjük
azonnal, akkor az összekeverés után töltsük bele a
kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) muffinformákba,
vagy a lezárt Mérő-mixben betesszük éjszakára a
hűtőbe. Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt
sülnek meg muffinok. Tipp: Puha vajjal, dzsemmel kenhetjük meg, hogy még
ízletesebb legyen.
Csokoládés - narancsos muffin Hozzávalók: 28 dkg liszt, 1 csipet só, 12 dkg cukor,
2 kiskanál sütőpor, 2 evőkanál reszelt narancshéj, 2
tojás, 3 ek, olvasztott vaj, 1, 8 dl tej, 1 ek, rum,
20 dkg csokoládé. Elkészítése: A sütőt előmelegítjük (220°C). A
csokoládét durvára reszeljük a lisztet, a csokoládét,
a sót, a cukrot a sütőport és a narancshéjat
elkeverjük. Egy másik tálban a tojást, vajat, tejet
és rumot összekeverjük. Majd ebbe belekeverjük a
lisztes keveréket. 20-25 perc alatt sült meg, de
persze formája és sütője válogatja.
Csokoládés - diós muffin 1. Hozzávalók: 5 dkg dióbél, 5 dkg kesudió bél, 10 dkg
étcsokoládé, 17, 5 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 0. 5 tk
szódabikarbóna, 12, 5 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2
cs vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 db tojás, 40 ml tej A diókat és a csokoládét finomra vágjuk.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a
szódabikarbónát, a diókat és a csokoládét. Egy másik
edényben habosra keverjük a margarint, a cukrot, a
vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és a tejet. A
lisztes keveréket óvatosan hozzákeverjük.
Csokoládés - diós muffin 2. Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4, 5 dkg kakaópor, 0. 5 tk
szódabikarbóna, 2 tk sütőpor, 0. 25 tk só, kb. 300 ml
tej, 1 db tojás, 30 dkg cukor, 2 ek olaj, 1 tk
vanília kivonat, 17 dkg felaprított csokoládé, 9 dkg
felaprított dióbél, 12-15 db egész szem mandula, kb.
4 ek cukor Egy edényben összekeverjük a lisztet, a kakaót, a
sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik
edényben a tojást a cukorral, a tejjel, a kivonattal
és az olajjal habosra keverjük. A lisztes keveréket
hozzáadjuk, és gyorsan összekeverjük. Végül
hozzáadjuk a diót és a csokoládét. A tésztát a
formákba töltjük (3/4-ig) és minden muffinba tesztünk
egy mandulát és megszórjuk cukorral.
Csokoládés - vaníliás muffin Hozzávalók: 10 dkg tejcsokoládé, 30 dkg liszt, 2 tk
sütőpor, 9 dkg barna cukor, 2 csomag vaníliás cukor,
1 kk só, 10 dkg vaj, 1 tk vanília (aroma), 2 tojás
2,5 dl tej Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffin
formákat előkészítjük. A csokoládét durvára
reszeljük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a
vaníliás cukrot és a sót egy tálban összekeverjük.
Egy másik tálban a vajat kikeverjük a vaníliával, a
tojásokkal és a tejjel. Ehhez a masszához hozzáadjuk
kis adagonként a lisztes keveréket, majd a csokoládét
is, jól elkeverjük. A tésztát a formákba töltjük,
20-25 percig sütjük.
Darált húsos muffin 1. Hozzávalók: 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paprika,
2 paradicsom, 1 cs. petrezselyem, 125 g mozzarella,
500 g darált hús, 50 g liszt, só, bors, őrölt kömény,
2 tojás A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A hagymát és a
fokhagymát apróra vágjuk. A mozzarellát, paprikát és
a paradicsomot kis kockákra vágjuk, petrezselymet
szintén apróra. A húst, lisztet, sót, borsot,
köményt, tojást és a petrezselymet összekeverjük. A
hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot és a
mozzarellát hozzáadjuk, és jól összekeverjük. 20-25
percig sütjük. Tipp: ezt jobb papír nélkül sütni.
Darált húsos muffin 2. Hozzávalók: 35 dkg darált hús (tetszés szerint
marha, sertés, pulyka vagy csirke), 1 tojás, 1/4
csésze zabpehely, 3/4 csésze zsemlemorzsa, 1/4 csésze
tej, 2 csésze fagyasztott zöldség, 1/4 tk bors, 1/4
csésze ketchup A sütőt 200 C-ra kell előmelegíteni. A hozzávalókat a
ketchup kivételével alaposan össze kell keverni, majd
a formákat 1/3-ig tölteni. Miután a kupacok tetejét
ketchuppal megkentük kb. 20 percig vagy tűpróbáig
kell sütni. 12 db lesz ebből a mennyiségből.
Datolyás muffin Hozzávalók: 100 g datolya, 150 g liszt, 2 tk sütőpor,
50 g őrölt mandula, 4 ek kókuszreszelék, 100 g vaj, 1
tojás, 100 g barna cukor, 250 g joghurt, 2 ek rum Elkészítés: A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A
datolyát kis kockákra vágjuk. A lisztet, sütőport,
mandulát és kókuszreszeléket összekeverjük. A vajat,
tojást, cukrot, joghurtot és rumot összekeverjük.
Beledolgozzuk a lisztes keveréket és a
datolyadarabokat. Beletöltjük a formába és kb. 25-30
percig sütjük.
Diós - csokoládés - vaníliás muffin Hozzávalók 12 muffinhoz: 1 3/4 csésze reszelt
tejcsokoládé, 1/3 csésze tej, 3 evőkanál vaj, 1
csésze bármilyen liszt, 2 evőkanál kristálycukor, 2
teáskanál sütőport, 1/4 teáskanál őrölt fahéj, 3/4
csésze darált pekándió / hikori dió, 1 nagy tojás,
1/2 teáskanál vaníliaaroma Hozzávalók az öntethez: 1/4 csésze bármilyen liszt,
1/4 csésze barnacukor, 1/4 teáskanál őrölt fahéj, 2
evőkanál olvasztott vaj, 1/4 csésze darált pekándió /
hikori dió Az öntet elkészítése: villával keverd össze a
lisztet, a barna cukrot, a fahéjat és a vajat egy kis
tálban, amíg csomómentes nem lesz. Add hozzá a diót. A muffinhoz melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és
béleld ki a tepsit a papírokkal vagy zsírozd be a
formákat. Keverj össze egy (!) csésze reszelt
csokoládét tejjel, vajjal gőz fölött. Addig keverd,
amíg elolvad a csokoládé és teljesen folyékony állagú
nem lesz az egész massza. Keverd össze egy másik
tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a
diót és a maradék csokoládéreszeléket. Egy kis tálban
keverd össze a tojást, a vaníliaaromát, az olvasztott
csokoládét. Keverd ezt az egészet a lisztes
keverékhez, amíg egynemű nem lesz. Ne keverd túl!
Adagold a formákba, 2/3-áig legyenek tele. Bőségesen
rakjál rájuk az öntetből. 20-25 percig süsd, a
sütőben hűtsd 5 percig, aztán pedig rácson hűtsd ki
teljesen.
Diós - csokoládés - kólás muffin Hozzávalók 14 darabhoz: 280 g liszt, 3 teáskanál
sütőpor, fél teáskanál őrölt fahéj, 50 g finomra
aprított dióbél, 50 g reszelt csokoládé, 1 tojás, 150
g cukor, 125 g vaj, 160 ml Coca-Cola, 100 ml tej, 60
g porcukor, néhány szem kólás üveget formázó
gumicukor a díszítéshez. Elkészítés: A sütőt 160 fokra felmelegítjük. (Gázsütő
1-es fokozat. ) 14 db papírformát beleteszünk a
muffinsütő mélyedéseibe. Ha nincs muffinsütőnk,
tegyünk egymásba két papírformát, és megfelelő
távolságban sorakoztassuk a sütőlemezre. A tésztához összekeverjük a lisztet a sütőporral, az
őrölt fahéjjal, a dióval és a csokoládéval. A habosra
felvert tojást elvegyítjük a cukorral, a vajjal, 150
ml kólával, a tejjel, végül a lisztes keverékkel.
Minden formába 1-2 evőkanálnyi masszát töltünk. A
muffinokat kb. 35 percig sütjük, majd rövid hűlés
után kivesszük a formából (ha csak papírral
készítettük, akkor nem kell kivenni). Rácsra téve
hagyjuk kihűlni. A mázhoz az átszitált porcukrot
simára keverjük a maradék (10 ml) kólával. megkenjük
a muffinokat, és mielőtt a máz teljesen megszáradna,
díszítésül mindegyikre 1-2 gumicukrot nyomunk.
Diós-juharszirupos muffin Hozzávalók: 280 g liszt, 2 ek. barnacukor, 1, 5 tk
sütőpor, 1/4 tk só, 180 g aprított dió, 120 g tej
(savanyú a legjobb), 100 ml juharszirup, 80 g vaj, 1
tojás, 1 cs. vaníliás cukor Összekeverjük, és formákban kisütjük.
Diós muffin 1. Hozzávalók: 10 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 db
tojás Habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a következőket: 2
dl tej, 10 dkg darált dió. 20 dkg liszt. 1 csomag
sütőpor Muffinformákba adagoljuk és közepesnél kicsit erősebb
lángon kb. 20 percig sütjük.
Diós muffin 2. Hozzávalók: 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 2 db tojás,
2 dl tej, 10 dkg darált dió, 20 dkg liszt, 1 csomag
sütőpor Elkészítés: Habosra keverjük a vajat, cukrot és a
tojást, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Muffin formákba adagoljuk és közepesnél kicsit
erősebb lángon kb. 20 percig sütjük.
Diós muffin 3. Hozzávalók (12-14 db): 15 dkg liszt, 1/2 csomag
sütőpor, 15 dkg darált dió, 1 db citrom, 1 db narancs
reszelt héja, 1/4 kk őrölt koriander, 1 kk őrölt
szegfűbors, 17,5 dkg margarin, 17,5 dkg porcukor, 1
csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 1 csipet só Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formát
kikenjük vajjal, és kilisztezzük. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, dióval
és a fűszerekkel. A margarint kikeverjük a cukorral
és a vaníliás cukorral, majd egyenként kikeverjük a
tojásokkal is. A lisztes keveréket hozzákeverjük a
tojásos keverékhez. A kész masszát kanállal vagy
habzsákkal a formákba töltjük. 180 fokon 15-20 percig
sütjük. A tésztába mehet egy kis meggy is. Díszíthetjük mázzal is: felolvasztjuk a tortabevonót,
és megmártjuk benne, a süti tetejét. Meg lehet szórni apróra vágott pisztáciával, mandula
forgáccsal, kókuszreszelékkel stb.
Diós muffin 4. Hozzávalók: 9 dkg vaj, 4 kanál tejjel felolvasztani,
hozzáadni 2 evőkanál dió, citromhéj, narancshéj
reszelve, 2 kanál cukor, 1 vaníliás cukor, 12 dkg
liszt, 1/2 sütőpor. Kihűlés után 2 egész tojással kikeverni. A muffin formát kibélelni sütőpapírral, megtölteni a
masszával majdnem tele. Tetejére darabos ananászt
tegyünk. Közepes sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Diós muffin Dia módra Hozzávalók (a forma nagyságától függően 18-20 db
sütihez): 280 g liszt, 200 g dió (vagy más magvak),
100 g (barna) cukor, 50 g mazsola, 1 tk.
szódabikarbóna, és 1/2 zacskó sütőpor, 1 kk. só, 50 g
vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1/2 citrom
reszelt héja, 1 kk. fahéj, 1 kis tejföl (200 g), 1 dl
tej Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra
(Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 3-as fokozat). A
muffin formába beletesszük a papírokat
(mignon-papír). A diót v. más magvakat felaprózzuk. A
lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, sót egy tálban
összekeverjük. Egy másik tálban a vajat felolvasztjuk
hozzáadjuk a cukrot, tojást, a vaníliáscukrot,
citromhéjat, fahéjat, a tejfölt, tejet és egy kézi
habverővel összekeverjük. A lisztet kanalanként
folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyékony
anyagokhoz (míg sima nem lesz) és a végén beletesszük
a mazsolát és a diót, v. más magvakat. (ha nagyon
ragacsos a tészta, akkor egy kevés tejjel
hígíthatjuk) Egy kanállal a muffin-formába merjük a
masszát, de csak a forma 3/4-ig, mert különben sütés
közben kifut. A sütő középső rácsán kb. 20 perc alatt
megsütjük. Miután kivettük a sütőből, párpercnyi
pihentetés után rácsra szedjük a sütiket, ezen
hagyjuk kihűlni. Nagyon finom, és zamatos nassolni
valót kapunk. A meggyes muffin mellett a második nagy
kedvencem! (Napokig eláll és megfelelő módon tárolva
nem szárad ki) Megjegyzés: Tovább dúsíthatjuk a süteményt, ha 3-4
evőkanál barack-lekvárt és egy reszelt almát is
belekeverünk a tésztájába!
Donuts muffin Hozzávalók: 3, 5 dl tej, 1, 5 dl víz, 18 dkg vaj, 1
csomag vaníliás cukor, 1 tk. reszelt citromhéj, 1 kg
finomliszt, 2 kocka, élesztő (10 dkg), 1 tk. cukor, 1
kk. só , 2 db tojás, 13 dkg cukor, olaj a sütéshez. Egy edényben a tejet, a vizet felmelegítjük,
hozzáadjuk a vajat, a 13 dkg cukrot, és hagyjuk
felolvadni. Belekeverjük a vaníliáscukrot, a reszelt
citromhéjat. Egy kevés langyos vízben az 1 tk.
cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba kimérjük
a lisztet, hozzáadjuk tojásokat (én a tojásokat is a
tejes miskulanciába keverem bele), a sót a
vajas-tejes keveréket, és a felfuttatott élesztővel
jól bedagasztom a tésztát. Kb. 1 órát hagyom kelni.
Ha megkelt, henger formájúra kinyújtom, kis darabokra
felvagdosom, és karika formájúra igazítom a
tésztadarabokat, és a deszkán még hagyom kicsit kelni
őket. Olajat hevítek, és 2-3 perc alatt (oldalanként)
szép világosra sütöm a karikákat. Papírtörlőn
leitatom, és megszórom vaníliás vagy fahéjas
cukorral. Ha valaki szereti, cukormázzal is
bevonhatja.
Dupla csokoládés muffin Tálban keverj össze 1 és 1/2 pohar lisztet, 1/2 pohár
keserű csokoládéport, 1 kk sütőport, 1 kk sütő
szódát. Egy másik edénybe verj fel 1 tojást, 1 pohár
tejet, amibe belekeversz 1-2 evőkanál ecetet (vagy
citromlevet), 1 pohár barna cukrot, 1/3 pohár
olvasztott vajat, vagy olajat. Öntsd a liszthez,
gyengéden vegyítsd össze, és közben tegyél hozzá 1
pohár csokoládé-chipset, vagyis apróra vagdalt
csokoládét. Sütés: 375 F (190 C) kb. 15-20 percig. 12 db van
belőle.
Egres muffin Hozzávalók: 500 g egres, 250 g margarin, 250 g cukor,
4 tojás, 400 g liszt, 1 tk sütőpor Liszt + sütőpor => elkeverni. Egy másik tálban:
margarin + cukor + tojás => habosra keverni, ehhez
hozzáadni a lisztes keveréket és az egrest. 200 fokon
20-25 percig sütni.
Egyszerű csokoládés muffin Hozzávalók: 6 dkg vaj, 1 tojás, 25 dkg cukor, 30 dkg
liszt, 1/2 citrom reszelt héja, 2 dkg kakaó (az a
rendes fekete nem Nesquik!), 1 zacskó sütőpor, 2, 5
dl tej, A hozzávalókat csak össze kell keverni és mehet is a
sütőbe. Nagyon finom, laza.
Epres muffin 1. Hozzávalók: 300 g eper, 420 g liszt, 3 tk sütőpor,
125 g margarin, 3 tojás, 200 g barna cukor, 150 ml
író vagy kefir, 100 g joghurt Liszt + sütőpor => elkeverni. Egy másik tálban:
margarin + tojás + cukor + kefir + joghurt => habosra
keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, és az
apróra vágott epret. 200 fokon 20-25 percig sütni.
Epres muffin 2. Hozzávalók: 250 g eper, 260 g liszt, 2 tk sütőpor,
200 g tejszín, 3 tojás, 140 g cukor, 80 g margarin, 1
cs vaníliás cukor, 1/2 tk nátron Liszt + sütőpor + nátron => elkeverni. Egy másik
tálban: margarin + tojás + cukor + tejszín + vaníliás
cukor => habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes
keveréket, és az apróra vágott epret. 200 fokon 20-25
percig sütni.
Epres muffin 3. Hozzávalók: 1 csésze liszt, 3/4 csésze kukoricaliszt,
1/2 csésze cukor, 2 1/2 teáskanál sütőpor, 1/4
teáskanál só, 2 csésze friss darabolt eper, 1 pohár
epejoghurt, 1/4 csésze olvasztott vaj, 1 tojás Sütőt 175 fokra előmelegíteni, a sütőformát kikenni. Összekeverjük a kétfajta lisztet, a cukrot, a
sütőport és a sót. Majd egy másik tálban a lisztes
keverék felébe beleforgatjuk az epreket. Kikeverjük a
joghurtot, a vajat és a tojást. Hozzáöntjük a lisztes
keverékhez, majd beleöntjük a lisztes epreket is.
Betesszük a sütőbe, és 25 percig vagy tűpróbáig
sütjük
Epres muffin 4. Hozzávalók: 22 dkg liszt, 6 dkg cukor, 1 tojás, 2 dl
tej, 6 dkg olvasztott vaj + kevés olvasztott vaj a
muffintepsi kikenéséhez, 3 tk sütőpor, 0, 5 tk
szódabikarbóna, csipet só, 1 csésze (2, 5 dl) apróra
vágott eper, 0, 5 csésze (1, 2 dl) almalekvár Elkészítése: A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük, a
muffintepsi mélyedéseit olvasztott vajjal kikenjük. A
lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát és a cukrot
egy tálba szitáljuk. Az apróra vágott epret
hozzáadjuk és átkeverjük, a közepébe egy mélyedést
készítünk. Az almalekvárt, a tejjel elkevert tojást
és az olvasztott vajat hozzáadjuk, és egy villával az
egészet kissé összekeverjük. A tésztát nem szabad
simára keverni, éppen csak a lisztet kell
megnedvesíteni, a legjobb, ha a tészta még csomós. A
tésztát a muffintepsi mélyedéseibe elosztjuk, és
10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. A süteményeket
egy spatula segítségével még forrón kivesszük a
tepsiből, és egy rácson hagyjuk őket kihűlni. Ízlés
szerint tejszínhabbal és friss eperrel tálaljuk. Változat: A lekvárt el is hagyhatjuk, készíthetjük
csak gyümölccsel is (ekkor persze 1, 5 csésze eper
kell hozzá). Más gyümölcsöt is használhatunk vagy
adhatunk hozzá vágott csokoládét is. Néhány ötlet: 1 csésze meggybefőtt, 0, 5 csésze vágott csokoládé 1,5 csésze kockára vágott alma, kevés fahéj a
tésztájába 1,5 csésze ribizli (ez a kedvencem!)
Epres - kivis muffin Hozzávalók: 100 g eper, 1 kivi, 140 g sima liszt, 100
g teljes kiőrlésű liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk nátron,
40 g kókuszreszelék, 1 tojás, 110 g margarin, 120 g
cukor, 1 cs vaníliás cukor, 200 ml joghurt Liszt + sütőpor + nátron + kókuszreszelék =>
elkeverni. Egy másik tálban: margarin + tojás + cukor
+ vaníliás cukor + joghurt => habosra keverni, ehhez
hozzáadni a lisztes keveréket, és az apróra vágott
epret, és kivit. 200 fokon 20-25 percig sütni.
Epres - rebarbarás muffin Töltelék: 80 g rebarbara, 2 ek cukor, 1/2 tk
citromlé, 12 tk eperlekvár Tészta: 250 g liszt, 50 g durvára vágott mogyoró, 1
tk fahéj, 2 1/2 tk sütőpor, 2 tk nátron, 1 tojás, 120
g cukor, 80 ml olaj, 300 g tejföl Megszórni: cukor, fahéj Az apróra vágott rebarbarát a citromlével, és 1 ek
vízzel elkeverni, állni hagyni. Liszt + sütőpor +
nátron + mogyoró + fahéj => elkeverni. Egy másik
tálban: olaj + tojás + cukor + tejföl + joghurt =>
habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket,
és az apróra vágott epret, és rebarbarát. 200 fokon
20-25 percig sütni.
Epres - sárgabarackos muffin Hozzávalók: 150 g eper, 5 sárgabarack, 140 g sima
liszt, 100 g teljes kiőrlésű liszt, 2 tk sütőpor, 1/2
tk nátron, 1 tk fahéj, 30 g durvára vágott mandula, 1
tojás, 120 g barna cukor, 90 g margarin, 100 ml író
vagy kefir, 100 g joghurt Liszt + sütőpor + nátron + fahéj + mandula =>
elkeverni. Egy másik tálban: margarin + tojás + cukor
+ kefir + joghurt => habosra keverni, ehhez hozzáadni
a lisztes keveréket, és az apróra vágott epret, és
barackot. 200 fokon 20-25 percig sütni.
Erdei-gyümölcsös muffin 1. Hozzávalók: 250 g erdei-gyümölcs (mélyhűtött), 100 g
margarin, 160 g cukor, 2 tojás, só, 150 ml író vagy
kefir, 250 g liszt, 2 tk sütőpor, 1 tk vanília Liszt + sütőpor + vanília => elkeverni. Egy másik
tálban: cukor + margarin + tojás + só + kefir =>
habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket,
és az erdei gyümölcs keveréket. 200 fokon 20-25
percig sütni.
Erdei-gyümölcsös muffin 2. Hozzávalók: 200 g erdei-gyümölcs (mélyhűtött), 120 g
margarin, 100 g cukor, 2 tojás, só, 250 g liszt, 2 tk
sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, 1/2 tk nátron, 160 g
kész vaníliapuding, 50 g túró, 3 ek tej Liszt + sütőpor + nátron => elkeverni. Egy másik
tálban: cukor + margarin + tojás + só + vaníliás
cukor + túró + tej => habosra keverni, ehhez
hozzáadni a lisztes keveréket, és az erdei gyümölcs
keveréket. 200 fokon 20-25 percig sütni.
Eredeti angol teazsömle Hozzávalók: 500 g liszt, 1 cs. szárított élesztő (ezt
szárazon kell a liszthez keverni!), 3 tojás (külön a
fehérjét fölverni), 50 g cukor, 1 csipet só, 250 ml
tejszín, 1 ek tej Mielőtt sütnénk, 20 percig, állni kell hagyni! Majd a
formákba adagolni és sütni a szokásos módon.
Élesztős muffin Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 15 dkg cukor,
csipetnyi só, 5-10 dkg mazsola, ízlés szerint, 1
citrom reszelt héja, 2,5 dkg élesztő A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, 12 részre
osztjuk és a kizsírozott muffinsütőbe rakva, 10-15
percet még kelesztjük, tojássárgájával megkenjük, és
20 perc alatt közepes erősségű sütőben sütjük.
Tölthetjük lekvárral, túróval, gyümölcsdarabokkal is,
de töltelék nélkül is finom.
|