Nem lehet azt tudni pontosan honnan, Európából, vagy
Ázsiából ered-e a spárga, ezért is mondják
Eurázsiából származó zöldségnek.
Asparagus
Már több ezer éve termelik, és hasznosítják ezt az
igen fontos évelő növényt. Étkezésre főleg fiatal
hajtásait használjuk.A spárga az egyik leghasznosabb
növényünk, melyet ajánlatos inkább nyersen
fogyasztani, mert túlságosan értékes ahhoz, hogy
főzéssel károsítsuk gyógyító erejét. A nyers lé
vesetisztító, kimossa a vesékből a homokot, vagy a
kisebb köveket, azokat az anyagokat, amelyek a főtt
spenót és a főtt spárga valamint a húsok fogyasztása
következtében lerakódó húgysavkő okoz.
Tápértéke:
100 grammban mindössze csak 16 kalória van, így
bármely fogyók*rás étrendbe könnyen beilleszthető.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot,
káliumot, niancint, fólik savat, A,C és E vitamint.
Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilikon,
molibdén. Fogyasztása hatással van számos belső
elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a
mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony
hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a
hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.
Gyógyhatás:
Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlatos mindenki
számára, mert helyreálltja a vér sav-lúg egyensúlyát.
Ezt a tulajdonságát az asparagine nevű lúgnak
köszönheti, amiből nagymennyiséget tartalmaz.
Megfőzve azonban sokat veszít értékéből.
Vesetisztító:
Az elsődleges, és legjelentősebb gyógyhatást a
vesékre fejt ki. Mivel igen erős hatású, elég belőle
egyszerre csupán fél dl-t fogyasztani, főleg más
zöldségféle keretében. Nemcsak a veseműködésre hat,
de vízhajtónak is használják. A vizeletet
megszínesíti, és az erőteljes esszenciájú
olajtartalma különös szagot kölcsönöz neki. Enyhe
hashajtónak is használják. Kedves HotDogos Hölgyek,
ha a kedveseteknek sok spárgát adtok, akkor az a
spermában is érezhetően erőteljes illattal fog
rendelkezni. Ne lepődjetek meg! ;-) Csökkentheti, de
folyamatos használata meg is szüntetheti a reumatikus
fájdalmakat, valamint a köszvényt. Mint tudjuk, a
túlzott húsfogyasztás következtében a húsban levő
húgykősav kicsapódik és lerakódik a szervezet
csuklóiban, az izomzatban, és állandóan vagy
időszakosan ingerli környezetét. A nehezen emészthető
fehérjéből a húgykősav így nem távolodik a
szervezetből, hanem lerakodik az izmokban, valamint a
prosztata környékére.
Pattanásos bőr:
A pattanásos bőr legtöbbször a tizenévesekhez
kötődik. Ez a kor, amikor amúgy is megbomlik a
szervezet rendje. Ha ehhez társul a túlzott szemét
étel és a kóla fogyasztása, táplálék, amely sok
cukrot, sok zsírt, és finomlisztet tartalmaz, a vér
savassá válik, ami nemcsak a bőr minőségére és
állapotára hat, de az egész szervezetre. A spárga-lé
rendkívül gazdag fémben, ami a vér lúgosítását
szolgálja. A vértisztítás következtében a bőr is
megtisztul. A stressz, következménye pedig a túlzott
kávé-fogyasztás, ami szintén a vér avasodását idézi
élő.
Elkészítés:
Főzzük meg a spárgákat sós vízben, a hegyük lehetőleg
lógjon ki a fazékból. Kevés vajon megfuttatva, pár
csepp citromlével már fogyaszthatjuk is vagy néhány
perc alatt különleges előételeket vagy főételeket,
készíthetünk belőle… nézzünk pár gyors példát:
1.Tekerjük vékony baconszeletekbe a megfőtt
spárgakötegeket, helyezzük megvajazott
kenyérszeletekre, és 200fokos sütőben süssük, míg a
szalonna ropogós nem lesz.
2.Pirítsunk meg 2dkg fenyőmagot, majd 5dkg vajban
pároljunk meg néhány ringlit vagy olajos ajókát.
Fakanállal törjük össze, és keverjünk hozzá 1ek.
Kapribogyót. A mártást merjük a spárgára, szórjuk meg
fenyőmaggal és tálaljuk.
3.Vágjunk el hosszában megfőtt spárgákat. Pároljunk
meg 2fej karikára vágott lila hagymát, és hámozzunk
meg 2db narancsot. Osszuk el tányérokon a
felszeletelt narancsot, szedjük rá a spárgát meg a
hagymát, locsoljuk meg olívaolajjal és narancslével.
Sózzuk, borsozzuk és ruccolával tálaljuk.
4.Kockázzuk fel a spárgát egy kisebb mozzarella
golyóval és 8dkg sonkával, ízlés szerint tehetünk
bele 5dkg juhtúrót is. Kész pizza tésztából
szaggassunk 7-8cm átmérőjű korongokat. Töltsük meg a
spárgás töltelékkel, hajtsuk félbe, és a széleiket
jól nyomkodjuk össze. Süssük meg bő, forró olajban,
és melegen tálaljuk.
Spárgából készíthetünk mártást, salátát, ragut,
levest, köretet, felfújtat, de az alap spárga
receptből kiindulva tehetjük a lesütött húsokra vagy
halakra, beburkolhatjuk reszelt sajttal, vagy
besamellel ropogósra sütve, (szalamanderben, sütőben
esetleg mikróban) kitűnő étel. Magában egy kis
hollandi mártással sokan szeretik.…a variációk száma
végtelen!
: |