Töltött borjúszegy
Hozzávalók 4személyre: - borjúszegy 1kg
- zsemle 3db
- tojás 4db
- vaj 6dkg
- erdei gomba 10dkg
- petrezselyem 1cs.
- hagyma 1db
- fokhagyma 3gerezd
- fehérbor 3dl
- paradicsompüré 1tk.
- tej 3dl
- só, bors, liszt
Elkészítés: A borjúszegy aljából kibontjuk a lapos csontokat,
majd nem egészen végig felvágjuk. Az alját ne vágjuk
át! Egy tálban kikeverjük a vajat, majd egyenként
hozzákeverünk 3 tojássárgáját, egy egész tojást, a
tejbe áztatott és jól kinyomkodott zsemléket, a
paradicsompürét, az apróra vágott hagymát, a zúzott
fokhagymát, a gombát, sózzuk, borsozzuk, és
belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. A
tölteléket a szegy nyílásába töltjük, a végét
hústűvel összefogjuk, vagy összevarrjuk. Egy kissé
megnyomkodjuk, hogy a töltelék egyenletesen álljon
benne. A húst sóval bedörzsöljük, tepsibe tesszük, a
tetejét megkenjük olajjal, és elősütjük. Ha
megpirult, kevés bort öntünk alá. Az elpárolgott
folyadékot többször pótoljuk, amíg teljesen át nem
sül a hús. Ha kész, kinyitott sütőajtónál 10-15
percig hagyjuk, hogy a töltelék kissé megdermedjen,
így könnyebb lesz szeletelni. A hústűt kihúzzuk, a
húst felszeleteljük, tűzálló tálra rakjuk, és
körbeöntjük a hús levével. Köretnek zöldsalátát vagy
wokban pirított zöldségeket tálalunk.
Tipp:
- Ha nincs erdei gomba a sima csiperke vagy laska
gomba is, megfelel.
- A tepsiben maradt sült hús szafttal meglocsolhatjuk
a húst.
Készült: 2007.05.09[Steak]
|