Budapest módra (6)
Bélszínérmék Budapest módra. Bélszínszeletek Budapest módra. Budapest bélszínszelet Budapest májkockák. Budapest ragu. Budapest rostélyos Budapest saláta. Budapest szelet Budapest tekercs Bélszínérmék Budapest módra
Hozzávalók: 60 dkg bélszín, só, őrölt bors, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika, 20 dkg sertéscsont, 1 közepes paradicsom, 1 zöldpaprika, 15 dkg szárnyas-máj, 10 dkg gomba, 8 dkg füstölt szalonna, maréknyi főtt zöldborsó. Az érlelt bélszínt 5 dekás érmékre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk és félrerakjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, majd az olajon megpirítjuk. A tűzről lehúzva rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, és vízzel felengedjük. A csontot, lehetőség szerint, feldaraboljuk, és az elkészített pörköltalapba rakjuk, majd 20-30 percig főzzük. Közben a paradicsomot, a kicsumázott paprikát, a májat, a gombát és a szalonnát egyforma kis kockákra vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a májat, a gombát meg a paprikát és rövid ideig pirítjuk. Utána a paradicsomot a zöldborsóval együtt hozzáadjuk, és a pörköltlevet rászűrjük. Az egészet még egyszer felforraljuk. A húst frissen, közvetlenül a tálalás előtt sütjük meg és öntjük le a raguval. Párolt petrezselymes rizzsel és sült rácsos burgonyával körítjük.
Bélszínszeletek Budapest módra
Hozzávalók (4 személyre): 8 db bélszínszelet, 12 dkg zsír, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg libamáj, 15 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 3 dkg paradicsompüré, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg zöldborsó, só, pirospaprika, 15 dkg rizs Elkészítés: A finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsompürét, felengedjük egy dl vízzel, sózzuk, és ebben a paprikás lében, a serpenyőben előzőleg megpirított, kis kockákra vágott szalonnát, a kis kockákra vágott gombát, libamájat, zöldpaprikát hozzáadjuk. Ha szükséges, megsózzuk, összerázzuk, majd az egészet jól felforraljuk. A zsírban vagy olajban előre fél-angolosra sütött, megsózott bélszínszeleteket a párolt rizs-alapra tesszük, leöntjük a forró pörköltet raguval, tetejét megszórjuk a megmelegített zöldborsóval, zöldpaprika-karikákkal, és vékony szeletekre vágott paradicsommal díszítjük.
Budapest bélszínszelet
Hozzávalók (4 személyre): 8 db bélszínszelet, 12 dkg zsír, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg libamáj, 15 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 3 dkg paradicsompüré, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg zöldborsó, só, pirospaprika, 15 dkg rizs Elkészítés: A finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsompürét, felengedjük egy dl vízzel, sózzuk, és ebben a paprikás lében, a serpenyőben előzőleg megpirított, kis kockákra vágott szalonnát, a kis kockákra vágott gombát, libamájat, zöldpaprikát hozzáadjuk. Ha szükséges, megsózzuk, összerázzuk, majd az egészet jól felforraljuk. A zsírban vagy olajban előre fél-angolosra sütött, megsózott bélszínszeleteket a párolt rizs-alapra tesszük, leöntjük a forró pörköltet raguval, tetejét megszórjuk a megmelegített zöldborsóval, zöldpaprika-karikákkal, és vékony szeletekre vágott paradicsommal díszítjük.
Budapest májkockák
A kis kockákra vágott füstölt szalonna kisütött zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Hozzáadjuk a kockákra vágott gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, zöldborsót és májat. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és időnként kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.
Budapest ragu
Hozzávalók: 1,8 kg bélszín, 20 dkg zsír, 15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg szárnyasmáj (libamáj), 20 dkg gomba, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg fűszerpaprika, 40 dkg sertéscsont, só, 25 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöldborsó, 5 adag párolt rizs, 5 adag rácsos burgonya Pörkölt alapot készítünk, amelyhez egy kevés paradicsompürét, sót, apróra darabolt sertéscsontot adunk, és lassan főzzük. Fél óra múlva a csontokat kiemeljük. A pörköltlét szitán áttörjük. A kockákra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, gombát és a szárnyasmájat. A Budapest-ragu jelleget adó anyagait, állandó keverés közben gyorsan lepirítjuk. Ha szükséges, a pörköltlevet beforraljuk. A pörköltlevet a raguhoz öntjük. Sóval ízesítjük, és jól összeforraljuk.
Budapest rostélyos
A jól kivert, sóval, törött borssal és mustárral ízesített szeleteket - lehet bélszín, rostélyos vagy felsál is - kevés zsiradékon átsütjük. Közben füstölt szalonnakockákat zsírjára sütünk, és ebben kevés reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd kockára vágott zöldpaprikát, gombát és zöldborsót puhára párolunk. A végén kockára vágott szárnyas-májat adunk hozzá. Sóval, törött borssal ízesítjük. Tálaláskor a ragut a húsra öntjük, és vegyes zöldségkörettel adjuk az asztalra.
Budapest saláta
Hozzávalók: 20 dkg főtt marhahús, 10-10 dkg csemegeuborka, paradicsom és paprika, só, fehérbors, citromlé, porcukor, petrezselyem A paradicsomok héját lehúzzuk és a hússal, paprikával együtt kockákra vágjuk. Az uborkát metéltre vágjuk. Az összevágott alapanyagokat keverőedénybe tesszük. A vágott petrezselymet, a sót, a borsot, a citromlevet, a porcukrot kevés uborkalé hozzáadásával kikeverjük, és az alapanyagokra öntjük. Lazán összekeverjük, hűtőben érleljük pár órát.
Budapest szelet
A jól kivert, sóval, törött borssal és mustárral ízesített szeleteket - lehet bélszín, rostélyos vagy felsál is - kevés zsiradékon átsütjük. Közben füstölt szalonnakockákat zsírjára sütünk, és ebben kevés reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd kockára vágott zöldpaprikát, gombát és zöldborsót puhára párolunk. A végén kockára vágott szárnyasmájat adunk hozzá. Sóval, törött borssal ízesítjük. Tálaláskor a ragut a húsra öntjük, és vegyes zöldség-körettel adjuk az asztalra.
Budapest tekercs
Piskóta: 5 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg liszt, 1,5 evőkanál kakaópor. Töltelék: 4 dl tejszín, 1 kisebb mandarinkonzerv. Díszítés: 10 dkg étcsokoládé. Verjük fel a tojásfehérjét habbá, keményre, a cukrot óvatosan adagoljuk hozzá. Keverjük össze a darált diót a liszttel, a kakaóporral és forgassuk a tojáshabba. Sütőpapíron süssük 180 fokon 15-20 percig. Közben készítsük el a tölteléket: a tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük bele, a lecsöpögtetett gyümölcsöt. Még langyosan kenjük meg a piskótát a töltelékkel, és tekerjük fel jó szorosan. A tekercs tetejét olvasztott csokoládéval díszítsük. Fogyasztás előtt néhány órára tegyük hűtőbe.
Készült: 2007.09.18[Dildia]
|