Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
CIGÁNY ÉTELEK

Nemzetiségek - Cigányos és cigányételek

                                                                                            (54)
 

Cigányreceptek
Vannak olyan dolgok, melyeket tévedésből neveznek cigánynak. Persze akad köztük olyan is, amelyet a fekete színe, vagy az egyszerű volta miatt kereszteltek el "cigánynak".
Ilyenek, pl. a következők:
Cigánypecsenye - amelyet már többféle elkészítési móddal is ismert:
1 - natúrszelet, amelyen szalonnából készült kakastaréj van.
2 - borsba, paprikába mártott szelethús hirtelen kisütve.
Cigányrostélyos, az elkészítési módja alapján.
Cigánymeggy, aprószemű, majdnem feketére megérő, nagyon jóízű meggy.
A most következő receptek azonban valódi cigány ételek.

Baboskrumpli
Babos tészta.
Bodag - Bokolyi - Pogácsa - Pânyî (cigánykenyér)
Bodzalekvár (bogyóból cigány módra)
Bodzaszörp (bogyóból cigány módra)
Bográcsos pörkölt cigányosan.
Cigányborda csípős szósszal
Cigányka.
Cigánykáposzta.
Cigányos kárászhalászlé.
Cigánypecsenye 1. - 4.
Cigánypecsenye roston 1,  2.
Cigánypecsenye salátával
Cigány pogácsa 1,  2.
Cigánypörkölt
Cigánytészta.
Cigányrostélyos 1,  2.
Cigányvajda babos tyúkja.
Cigány vetrece.
Dankó Pista kedvence.
Grastmas zumi (Lóhúsleves)
Grast paprikashi (Lópörkölt)
Kakaspörkölt túrós csuszával
Kárnye ku kurecs
Körömpörkölt
Kucurapörkölt 1
Lecsós "makaróni"
Lecsó, túrós csuszával
Legényfogó kelkáposztaleves
Mártásos cigánypecsenye.
Nokedli 1. (galuska),  2.
Pacalleves
Paradicsomos tészta.
Párolt pecsenye cigány módra.
Puliszka (Málé)
Ráchal cigányosan.
Rigó Jancsi (Rigójancsi)
Roma lecsó (Lacsaú)
Sárban sült kárász.
Sertéstarja szeletekben sütve.
Szalonnás hal
Tarhonya.
Tejfölös pompos
Tojás cigányosan Huevos a la gitanella (spanyol)
Túrós csusza pörkölttel
Ürgepörkölt
Vakarcs (Cigánykenyér)
 
Baboskrumpli
Kalányos Tiborné Pécs
Hozzávalók: 1 kg szemes bab (amilyen van), 0. 5 kg krumpli, 1 evőkanál liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt fekete bors
A már előre beáztatott babot sós vízbe tesszük főni. Amikorra már puhára főztük a babot hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és együtt főzzük tovább. Omlósra. Ezután a tűzről lehúzva burgonyatörővel összetörjük. Ezután egy kevés vízzel felöntjük és lisztel, elkeverjük. Egy-két forrásig össze (készre) főzzük. Tányérra szedve hagymával pirított szalonnával tálaljuk.

Babos tészta
Kóté Mihály Nyíregyháza
Hozzávalók: 50 dkg tarkabab, 50 dkg széles metélt, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál paradicsompüré, 2 dl tejföl, pirospaprika, őrölt fekete bors, só
Pörkölt alapot készítünk (zsír, vöröshagyma, pirospaprika, kevés víz). Belerakjuk a már előre beáztatott babot és fűszerezzük (áttört fokhagyma, paradicsompüré, bors, só). Felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük. Miután a babunk megfőtt lisztel, megszórjuk és elkeverjük. A széles metélt tésztánkat sós vízben kifőzzük majd a babbal, összekeverjük. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.

Bodag - Bokolyi - Pogácsa - Pânyî (cigánykenyér)
Puporka Ágnes Budapest 
Ha az ország több pontjáról érkező cigány közösségbe csöppenünk és megkérdezzük tőlük, hogy feléjük hogy hívják, hogyan nevezik a cigánykenyeret akkor arra több elnevezést kapunk, mint a bodag, bokolyi, pogácsa, pănyi (punya), vakaró stb. De tudjuk, hogy nem csak a cigánykenyér elnevezése különböző, hanem azok elkészítésének módjai is. Én most elmondom az általam ismert cigánykenyér, a bodag elkészítésének módját.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, vagy egy csipetnyi szódabikarbóna, só ízlés szerint
A lisztet vízzel - annyi vízzel, hogy egy rugalmas kenyér állományú tésztát kapjunk - sóval, sütőporral elkeverjük, majd a tésztát három-négy adagra osztjuk. A tésztánkból lepényt formázunk, és a lisztel sóval megszórt tepsin, sütőben készre sütjük (a sütőben forgatjuk, és mindkét oldalát megsütjük). Sütés közben megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle.

Bodzalekvár (bogyóból cigány módra)
Bizonyára mindenki látott már cigányokat bodzaszedésből jövet. Vödreik, zsákjaik, tele van a fekete bodzabogyóval, kezüket, ruhájukat megfogta a feketés-lilás bodzalé. Otthon aztán a cigányasszony (a férfi is segít) befőzi a bodzalekvárt. A bodzalekvár elkészítése végül is nem bonyolult, na és persze olcsó (csak a cukrot kell hozzá megvenni).
Hozzávalók: 5 kg érett bogyó, 3 kg cukor, 7 dl víz.
A bodzát megmosom és leszemezem. A vízből és a cukorból szirupot főzök, majd beleteszem a bodzát. Felteszem főni és lekvársűrűségűre főzöm. Előmelegített üvegekbe teszem, lezárom, majd öt percre, fejre állítom. Ezt követően kidunsztolom. A cigánygyerek az udvaron, utcán általában bodzalekváros kenyeret eszik. Nagyon finom lekvár!

Bodzaszörp (bogyóból cigány módra)
Hozzávalók: 5 kg érett bodzabogyó, 2,5 kg cukor.
A bodzát megmosom, leszemezem, majd 1 liter vízzel és a cukorral kevergetés közben felfőzöm. Mikor a bogyók már szétesnek, kissé hűlni hagyom, összeturmixolom, majd előmelegített üvegekbe töltöm. Kidunsztolom, és hűvös helyen tárolom.

Bográcsos pörkölt cigányosan
Hozzávalók: 60 dkg sz*rvas-oldalas, 60 dkg comb, 10 dkg zsír, só, bors őrölt kömény, egész bors, majoránna, ízlés szerint, 3 nagy vöröshagyma, 2-3 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, / de lehet 2 kanál lecsó is /. 1evőkanál pirospaprika, 2 dl vörös bor.
A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt, az oldalát is körberakjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a fűszerezést, majd hagyma, hús, míg minden összetevő elfogy. Kb. 1 órai főzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, / vagy lecsót /. Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort.
Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon. Attól cigányos, hogy a hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk. (készíthetjük gáztűzhelyen is lassú főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban)

Cigányborda csípős szósszal
Hozzávalók: 4 szelet sertésborda csonttal együtt, 1 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 ek. paradicsompüré (én a nagyobb dobozzal használok hozzá), kevés liszt, 2 cseresznyepaprika. 1,5 -2 dl vörösbor, 3,5 dl marhahúsleves, só, bors, paprika, olaj, 1-1 piros és zöld színű paprika, 10 dkg gépsonka, 10 dkg füstölt nyelv, 4-5 db ecetes uborka, olaj, pirospaprika
A húsok szélét több helyen bevagdosom, mert különben szeret összeugrani, kiklopfolom, sózom, borsozom, és kevés forró olajban kisütöm. A visszamaradt olajban a finomra vágott vöröshagymát megpirítom, liszttel megszórom, jól átpirítom és belekeverem a paradicsompürét. Kevés pirítás után fölengedem a vörösborral, beleteszem a husit, a két cseresznyepaprikát, levest adok hozzá, zúzott fokhagymával fűszerezem és fél órán át, párolom. Közben a paprikát, a sonkát, a nyelvet és az uborkát csíkokra vágom. Kevés olajban megpirítom a paprikát és az uborkát, fűszerezem sóval, paprikával, hozzáadom a nyelvet és a sonkát, s rövid ideig együtt pirítgatom. A bordákat kiveszem a szaftból, azt pedig átpasszírozom. A húsokat egy tálba rendezem, rászórom a zöldséges keveréket és leöntöm a szafttal.

Cigányka
Hozzávalók: 0,5 kg csülök hús, 2,5 kg belsőség (tüdő, lép, szív), 0,5 kg máj, 30 dkg rizs, 10 dkg só, 1 dkg bors, vöröshagyma, 50 dkg zsír, 1,3 kg kolbászhús, 2 tojássárgája, recehártya
Elkészítése A hozzávalókat ledaráljuk, a rizst megfőzzük, megszűrjük. Belekeverjük a zsírban pirított hagymát, majorannát, sót, a ledarált májat, belsőséget, jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a ledarált csülökhúst, a fűszerezett kolbászhúst, amíg szinte folyós lesz. A recehártyát kiterítjük, felvágjuk, és a masszából készült kis gombócokat teszünk bele, majd összehajtogatjuk. Tepsiben sütjük.

Cigánykáposzta
Hozzávalók 6 személyre: egy 2-3 kg-os kövér tyúk, 1,5 kg szálas, savanyú káposzta, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma,1 kávéskanál őrölt bors,1 kávéskanál ételízesítő por, 10 dkg rizs, 5-8 dl víz, só.
Elkészítése: A megtisztított kövér tyúkot 8-10 darabokra vágjuk, comb, szárny, hát, mell, és ételízesítős, sós vízben félpuhára főzzük. Levét leszűrjük, félretesszük. A hús felét egy nagyobb lábas aljára helyezzük, megborsozzuk, és egy sor káposztát ráterítünk. Ha túl savanyú, egyszer átmossuk. Erre megint húst teszünk, borsozzuk, és a tetejére szórjuk a maradék káposztát. Öntsük fel a félretett húslével, takaréklángon főzzük addig, amíg a hús és a káposzta is megpuhul. Adjuk hozzá a rizst, a zsírból meg a lisztből fokhagymával készített rántást, és óvatos forgatás mellett főzzük még 20 percig. Akkor tekinthetjük késznek, amikor a levét elfövi, és zsírját feladja ez a kitűnő egytálétel.

Cigányos kárászhalászlé
Hozzávalók: 2 kg kárász, 20 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej hagyma, egy zacskó édes-nemes paprika, 3-4 csöves erős paprika, 5-6 kanál lecsó, só.
A bográcsba beleaprítom a szalonnát és meghervasztom rajta az apróra vágott hagymát. Rászórom a paprika felét, majd, hogy meg ne feketedjen, mindjárt rá a halak fejét és farkát, keverek rajta egyet-kettőt és öntök rá kétliternyi vizet. Ha felforrt sózom, aztán jöhet a vastagra szelt halderék, a lecsó és még vagy két liter víz. Mikor forr, beleteszem a forgójába a maradék paprikát, meg az erőseket is. Ha van, akkor tésztát is főznek hozzá az asszonyok, ha nincs, akkor csak úgy kenyérrel esszük.

Cigánypecsenye 1.
Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb, fokhagymakrém, 5 dkg vaj, pirospaprika, só.
A besózott hússzeleteket sütés előtt fél óráig a következő páclében érleld: 1 evőkanál fokhagymakrémet eressz fel 2,5 dl vízzel és öntsd a húsokra. Fél óra múlva vedd ki a húst, csepegtesd le, és tedd a grillrácsra. Az olvasztott vajban keverd el a pirospaprikát, és azzal kenegesd. Ha jó parazsad van, vagy ha elég meleg a sütő, 10-15 perc alatt kész is lesz!

Cigánypecsenye 2.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és fokhagymával jól bedörzsöljük. Olajjal megkenjük, és serpenyőben puhára sütjük. Tálaláskor pirospaprikával meghintjük. Vegyes csalamádé köretet adunk mellé.

Cigánypecsenye 3.
Szép egyenletes csontnélküli szeleteket vágunk sertés combból esetleg gerincből.(karaj)
Jól kiklopfoljuk, sóval, borssal és zúzott fokhagymával dörzsöljük be. Lisztet kevés pirospaprikával összekeverünk, és ebbe mártjuk a szeleteket. Forró zsiradékon hirtelen kisütjük, pirosra. Tálalásnál megszórjuk apróra vágott fokhagymával, pirospaprikával. Sült burgonyával, burgonyapürével és vegyes savanyusággal kínáljuk.
A cigánypecsenyét mindig frissen tálalás előtt süssük!

Cigánypecsenye 4.
Hozzávalók: karaj vagy tarja, só, bors, fokhagymakrém, mustár
A 2 cm vastagságú karaj vagy tarja szeleteket gyengén kiverjük, megborsozzuk és megsózzuk. Ezután megkenjük fokhagymakrémmel és mindkét oldalon mustárral. Akkor finom ízű a hús, ha ezt a műveletet előtte nap elvégezzük, és ily módon elkészített húsokat hűtőszekrényben tároljuk. Hússütő rácson ezután mindkét oldalén pirosra sütjük a szeleteket.

Cigánypecsenye roston 1.
Hozzávalók: 4 nagy szelet tarja, 2 evőkanál olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt bors
A tarjaszeleteket kissé kiverjük sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával vastagon bedörzsöljük. Ráöntjük az olajat meg a bort és hűvös helyen, néhány órán át, érleljük. A pácból kiemelve lecsepegtetjük, és f*szénparázs felett mindkét oldalát pirosra sütjük, közben a visszamaradt páclével néhányszor meglocsoljuk.

Cigánypecsenye roston 2.
Hozzávalók: 2 szelet sertéstarja
A mártáshoz: 0,5 dl olaj, 0,5 dl testes vörösbor, 1-1 mokkáskanál őrölt rozmaring, grillfűszer, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, só
A mártáshoz valókat összekeverjük, és hideg helyen legalább fél napig állni hagyjuk. A kissé kivert tarjaszeleteket a bezsírozott rostélyra fektetjük, és felső felét a mártással kenegetjük. Néhány perc múlva, amikor az alsó fele már megfehéredett, a hússzeletet megfordítjuk, és megkenjük a felülre kerülő felét. Most már tovább hagyjuk a roston, amíg a hús parázs felőli fele meg nem pirult, majd ismét megfordítjuk, és amíg az alsó fele is megsült, a tetejét ismét megkenjük.

Cigánypecsenye salátával
Hozzávalók 4 személyre: 8 db, egyenként 12-15 dkg-os sertéstarjaszelet, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt bors, 3 dl olaj, só
A hússzeleteket kiverjük, a szélét bevagdaljuk. Fokhagymával, sóval, törött borssal bedörzsöljük, és olajjal leöntjük. 1-2 napig érleljük. A húsról az olajat serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk. A szeleteket mindkét oldalon megsütjük, a megfordításhoz széles pengéjű kést használunk. Nyáron friss paprikasaláta illik hozzá. Télen ecetes paprikával vagy zöldparadicsommal fogyasztható.

Cigány pogácsa 1.
3 tojás kemény habját, 28 deka törött cukor és 28 deka darált mogyoró, vagy mandulával összekeverünk, kis ideig a masszát állni hagyjuk, azután pogácsákat formálunk belőle, s megsütjük. Ha kihűltek, csokoládémázzal vonjuk be.

Cigánypogácsa 2.
Ma is közkedvelt csemege, de régen kenyér helyett is készítették. Tetszés szerinti mennyiségű lisztbe sót, pezsgőt (szódabikarbónát) tettek, vízzel meggyúrták, kisujjnyira kinyújtották, tenyérnyi kockákra vágták, a sparhelt plattján mindkét oldalán megsütötték. Meg lehet olajozni, zsírozni.

Cigánypörkölt
A "Cigánypörkölt" a cigányok jellegzetes pörköltje, amely főleg az erősebb fűszerezéssel tér el a hagyományos, "magyar" pörköltféléktől.
Hozzávalók: 1 kg húsféle, 3 fej hagyma, 3 kanál édes paprika, 1 kanál erős paprika, 1 kk. bors, 2-3 kanálnyi lecsó, csöves paprika.
A húst felkockázom. A zsíron megpirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a törött paprikákat, majd röviddel utána a húst. Sózom, megkeverem, belerakom az erős paprikát, majd lefedve kis lángon főzöm, az elpárolgó szaftját mindig csak egy kevés vízzel pótolva. Mikor már félig megpuhult, beleteszem a törött borsot és a lecsót is. Deszkáról szaggatott nokedlival tálalom.

Cigánytészta
Hozzávalók: 1 kappan szétdarabolva, só, fokhagyma, 1 hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 csomag 8 tojásos széles-metélt, 1 tejföl
A kappant sózzuk, zúzott fokhagymával bekenjük majd alufólia alatt, kevés vízzel puhára pároljuk egy szép nagy tepsiben, úgy hogy a hagymát, paradicsomot és paprikát is beletesszük.  Mialatt puhul a kappan, kifőzzük a tésztát, és a megpárolódott húshoz körítjük. Piros ropogósra sütjük és tálalás előtt nyakonöntjük tejföllel. Nem fogyók*rás, "Bilagitos" étek de nagyon finom.

Cigányrostélyos 1.
Az elősütött rostélyosokat lábosba tesszük. Zsírban finomra vágott hagymát fonnyasztunk majd kevés csontalaplével felengedjük, és a rostélyosokra öntjük. Babérlevéllel és egész borssal fűszerezzük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön félig puhára pároljuk. A megtisztított zöldséget hullámos élű díszítőkéssel vékony karikára szeleteljük, majd kevés zsíron megpirítva csontalaplével felengedjük, és megsózva rövid ideig pároljuk. A húshoz tesszük, kész barnamártást és vörösbort adunk hozzá, végül teljesen megpuhítjuk.
Tálaláskor a rostélyost előmelegített tálra tesszük, bevonjuk a zöldséges mártással és minden adag tetejére, egy darab kakastaréj formájúra sütött szalonnát teszünk. Köretként burgonyaropogóst vagy párolt rizst adunk.

Cigányrostélyos 2.
Hozzávalók: 80 dkg rostélyos vagy hátszín, 20 dkg húsos szalonna, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg paradicsompüré, 3 dl vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, vaj, liszt, só, bors, kakukkfű, babérlevél.
Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és forró olajban mindkét oldalát, megsütjük. A visszamaradt olajba beletesszük az aprított hagymát, eldörzsölt fokhagymát, a paradicsompürét. Meghintjük liszttel, felengedjük a vörösborral, vissz*rakjuk a sült hússzeleteket, egészben a sárgarépát, fűszerezzük a babérlevéllel, kakukkfűvel és felengedjük annyi vízzel, hogy a húsokat ellepje. Lassú tűzön puhára pároljuk, majd a répát és a hússzeleteket kivesszük, és meleg helyen tartjuk. A mártást átpasszírozzuk kis vajdarabokkal. A szalonnát szeleteljük, majd kakastaréj szerint bevagdossuk, és ropogósra sütjük.    Tálalásnál: a hússzeletekre karikázzuk a répát, tetejére tesszük a sült szalonnát, és a mártással leöntjük. Köretnek: fóliában sült burgonyát adunk mellé.

Cigányvajda babos tyúkja
Hozzávalók 6 személyre: 1 db tyúk 1, 80 kg, fokhagyma 3 gerezd, étolaj 1 dl, száraz bab 20 dkg, gomba 20 dkg, vöröshagyma 15 dkg, füstölt szalonna 10 dkg, paradicsom 10 dkg, törött bors, bazsalikom, só
Elkészítés: A tyúkot négy darabba vágjuk. Sóval, törött borssal, zúzott, fokhagymával, bedörzsöljük, olajban átforgatjuk, és 10-12 órát letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. A nagy szemű babot enyhén sós vízben megfőzzük. A gombát, a vöröshagymát, a húsos füstölt szalonnát és a paradicsomot kockára vágjuk. Kevés olajon a füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az összevágott anyagokat, és kissé egybepirítjuk. Ezután a leszűrt babot hozzákeverjük, sóval, törött borssal és bazsalikommal fűszerezzük. A tyúkdarabokat kevés olajon szép pirosra sütjük, úgy, hogy mindkét oldalára átfordítjuk. Kevés vizet aláöntve, letakarva a sütőben puhára pároljuk. A megpárolt tyúkot kisebb darabokra vágjuk, pecsenyelevét a babhoz keverjük. Tálaláskor a gombás babragut tálba tesszük, tetejére ültetve a szép. piros tyúkdarabokat.

Cigány vetrece
Hozzávalók: 80 dkg marhalábszár, 4 szelet zsíros szalonna, 3 fej vöröshagyma, 1 doboz paradicsompüré, 1 mokkás kanál bors, 3 db babérlevél, 2 dl tejföl, evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál majoránna, csipetnyi őrölt kömény és szerecsendió, ízlés szerint mustár, csípős Piros Arany, vörösbor, kevés zsír vagy olaj
Elkészítés: Előkészítjük az anyagokat: a húst vékony csíkokra vágjuk, a hagymát lereszeljük, a szalonnát felkockázzuk. Egy kevés zsíron vagy olajon kisütjük a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát, és fedő alatt megpirítjuk. Ezután a húst hozzáadjuk, és kicsit fehéresre sütjük. Majd az összes többi hozzávalót beletesszük a tejföl és a liszt kivételével. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje, majd fedő alatt takarékon puhára pároljuk a húst. Ha kész, csomómentesre keverjük a lisztet a tejfölben, és hozzáadjuk a jó szaftos vetrecéhez. Takarékon még hagyjuk kettőt, hármat rottyanni, hogy az ízek is jobban összeérjenek. Köretnek rizst vagy burgonyapürét adhatunk mellé.

Dankó Pista kedvence
Hozzávalók: 2-3 szelet sertésborda, só, bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg csirkemáj, zsiradék a sütéshez és 2 db kovászos uborka 12 csokor zöldpetrezselyem.
A raguhoz: 12 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg kockázott bacon, 1 db zöldpaprika, 15 dkg gépsonka, 15 dkg gomba, só, őrölt bors.
A krumplisréteshez: 2-3 réteslap, 25 dkg krumpli, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, őrölt bors, majoránna.
Elkészítése: A kicsontozott bordákat erőteljesebben fűszerezzük, ha módunk van rá, minél több félét használhatunk, sózzuk, majd kevés zsiradékon mindkét oldaláról átsütjük, vigyázva, hogy nehogy kiszáradjon. Miközben a húsúnk sül, mellétesszük a karikázott vöröshagymát, és együtt készre sütjük. Ezeket a zsiradékból kiszedjük és a maradék szaftban, a majoránnázott csirkemájat is átpároljuk.
Köretnek: Hagymás szalonnás ragut és krumplisrétest adunk mellé. Az olajban a kockázott bacont kiolvasztjuk, az aprított vöröshagymát hozzáadva, üvegesre pirítjuk. Beletesszük a kockákra vágott paprikát, gépsonkát, s legvégül a cikkekre szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg a gombalevét el nem fövi. A krumplisréteshez a kockázott krumplit sós vízben előfőzzük, és pirított hagymán megfuttatjuk, hogy puha legyen, majd enyhén megborsozzuk, sózzuk, majoránnázzuk, esetleg fűszerpaprikázzuk is. Villával összetörjük és a forró zsírral megkent, egymásra rakott réteslapokba betöltjük, felgöngyöljük és forró sütőben, szép pirosra sütjük.
Tálalása: Ovális tál szélére a pirított hagymát a hosszában félbevágott kovászos uborkával, közepére a szeletelt rétest, másik végére ragut, tetejére a pecsenyét melynek tetejére a majoránnás csirkemájat rakjuk. Zöldpetrezselyemmel megszórjuk az egészet.

Grastmas zumi (Lóhúsleves)
Barkóczi József Tiszavasvári
Hozzávalók: 60 dkg lóhús, 40 dkg marhacsont, 1 db kis kelkáposzta, 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 kisebb zeller, 1 kisebb karalábé, 2 db vöröshagyma, 1 db paradicsom 1 db paprika, gyömbér, sáfrány, só, bors, és ízlés szerint valamilyen fűszerkeverék
A megmosott húst és csontot hideg vízbe helyezzük és felforraljuk, majd lehabozzuk. Másfélóráig lassan főzzük. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket, fűszereket a leveshez adjuk. Lassan főzzük, ízesítjük sóval. A kész levesből kiemeljük a puhára főtt marhahúst és a zöldségeket. A levest pihentetjük, majd merőkanállal merve szitán áttörjük. Levesbetétként a húson és a zöldségeken kívül cérnametéltet főzünk ki hozzá.

Grast paprikashi (Lópörkölt)
Barkóczi József Tiszavasvári
Hozzávalók: 80 dkg lóhús, 4 db vöröshagyma, 1 db tv paprika, 1 db paradicsom, 2 evőkanál zsír, pirospaprika, só, bors
A jól kiáztatott húst megtisztítjuk, kockára vágjuk. Pörköltalapot készítünk. Vöröshagymát apróra vágjuk üvegesre, pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és kevés vizet adunk hozzá. Bele rakjuk a kockára vágott húst és kevés vízzel felöntve - ha kell többször is, felöntjük - készre pároljuk. Közben hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Köretként nokedlivel vagy bodag-gal fogyasztjuk.

Kakaspörkölt túrós csuszával
A jellegzetes "Kakaspörkölt túrós csuszával" ételnél nem is a pörkölt, hanem a hozzátálalt túrós csusza az érdekes. Megkóstoltam és biztosan állíthatom, hogy nagyon finom étel.
Hozzávalók: 1 öreg kakas, 3 fej hagyma, két kanál színes paprika, bors, 2-3 kanálnyi lecsó, erős paprika.
A kakast rendesen megölöm, leforrázom, kibelezem, és a szokásos módon feldarabolom. A combokat kettévágom, a mellehúsát pedig hatfelé. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd a húsokat és a zúzáját. Sózom, majd megkeverem és lefedve kis lángon főzöm, az elpárolgó szaftját mindig egy kevés vízzel pótolva. Mikor már majdnem megpuhult, borsozom, beleteszem a májat, a lecsót és az erőspaprikát. Túrós csuszával tálalom.

Kárnye ku kurecs
Négy személyre egy kiló savanyú káposzta, egy doboz sűrített paradicsom, egy kiló oldalas, egy zöldpaprika, egy fej vöröshagyma, babérlevél, só és bors kell, a rántáshoz pedig zsír, liszt és pirospaprika.
A húst földaraboljuk, s föltesszük főni, beleszeljük a vöröshagymát, babérlevelet, és ízlés szerint fűszerezzük. Mikor a hús majdnem megpuhult, belekeverjük a paradicsompürét és a káposztát. Ha megfőtt a káposzta, elkészítjük a rántást. Zsírban vagy olajban aranybarnára pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát. Ezt beleöntjük a levesbe, s ízlés szerint fűszerezzük, és még egyszer fölforraljuk.

Körömpörkölt
Kalányos Tiborn Pécs
Nem tudom, hogy mennyire régi és cigányétel-e a körömpörkölt de tény, hogy mi cigányok szeretjük a zsíros ételeket. Ezért elmondom, hogy anyám hogyan készíti el ezt a remek ételt.
Hozzávalók: 4 db sertésköröm, 1 kg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál zsír, pirospaprika, őrölt köménymag, só
A körmöt megtisztítjuk feldaraboljuk. Pörköltalapot készítünk (zsír, vöröshagyma, pirospaprika). A pörköltalapba belehelyezzük a körmöt és fűszerezzük. Felöntjük vízzel, és majdnem készre főzzük (hagyni kell időt a burgonya megfőzésére). Belerakjuk a burgonyát, és készre főzzük.

Kucurapörkölt
Európában kizárólag a cigányok konyháján található meg az anyadisznó méhéből, a kucurából, vagy malactartóból készült pörkölt.
Hozzávalók: 1 kucura, 3 fej hagyma, két kanál színes paprika, bors, só, és ha van 2 kanálnyi lecsó, erős paprika.
A kucurát megpucolom, több vízben megmosom, és falatnyi darabokra vagdalom. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd a kucurát. Sózom, majd pár perc múlva felöntöm egy csésze vízzel, és fedő alatt párolom. Mikor majdnem kész, borsozom, beleteszem a lecsót és az erős paprikát. Túrós csuszával, tarhonyával, vagy rizzsel tálalom.

Lecsós "makaróni"
Sárközi Tamás Pécs
Az étel valószínűleg a családra jellemző újítás lehet, amelyben a hagyományos roma ízek és a divatos olasz konyha keveredik, neve is erre utal. Mennyiségeket nem írok, mert nem tudok, aki tud főzni, az úgyis meg tudja saccolni a helyes arányt. Íme:
Hozzávalók: Tészta: liszt, tojás, só, víz
Lisztből és tojásból tésztát gyúrunk, széles metéltre aprítjuk, sós vízben kifőzzük.
Feltét: szalonna, darált hús, hagyma, zöldpaprika, paradicsom, só, bors, törtpaprika.
Szalonnát apró kockára vágunk, megpirítjuk. Ha kevés a zsír sül ki, pótoljuk disznózsírral. Megpirítjuk benne a hagymát, karikára vágott zöldpaprikát. Hozzátesszük a darált húst és az apróra vágott paradicsomot (esetleg paradicsompürét). Sóval, borssal esetleg törtpaprikával fűszerezzük, készre főzzük. A tésztával összekeverve tálaljuk.

Változatok:
1. Főzhetünk bele savanyúkáposztát is.
2. Ha éppen úgy alakul, a hús ki is maradhat belőle, ilyenkor viszont több szalonnát tegyünk.

Lecsó, túrós csuszával
Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 1 kg lecsópaprika, fél kg paradicsom, 30 dkg hagyma, 1-2 erős paprika, 5-6 gerezd fokhagyma, só, cukor, színes paprika.
A felszeletelt szalonnákat kakastaréjszerűen bevagdalom, majd a fazék alján kisütöm. Ráteszem az apróra vágott hagymát, és kavargatva aranyosra sütöm.
Meghintem a paprikával és rádobom a felkarikázott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Beleteszem a zúzott fokhagymát, sózom, cukrozom és beleteszem a felhasított erős paprikát is. 20-25 percnyi fedett párolás után kész. Túrós csuszával, vagy tarhonyával tálalom.

Legényfogó kelkáposztaleves
Hozzávalók: 40 dkg füstölt tarja, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg gersli, 1 fej kelkáposzta, törött bors (esetleg só), a rántáshoz: liszt, zsír, paprika.
Másfél liter vízben felteszem főni a tarját, majd mikor majdnem megfőtt, beleteszem a gerslit, az összevágott kelkáposztát és a zúzott fokhagymát. Mikor megfőtt kiveszem a tarját, az ember szájához illő kockákra vágom, a levest berántom, borsozom (ha kell, sózom), majd puha kenyérrel és tejföllel tálalom. (Horváth István)

Mártásos cigánypecsenye
Hozzávalók hat személyre: 2 kg sertéshús, 10 deka liszt, 5 deka pirospaprika, 5 deka só, 1 deka őrölt bors, 2 deka delikát ételízesítő, 4 gerezd fokhagyma, olaj.
A szeletelt sertéshúst kiklopfoljuk, s ízlés szerint fűszerezzük; pirospaprikával, delikáttal összekevert lisztben megforgatjuk, kevés olajban mindkét oldalát megsütjük. A hússzeleteket lábasba rakjuk. Olajban megpároljuk az apróra vágott fokhagymát, a maradék lisztet is beletesszük és elkeverjük. Ezután kevés vízzel fölengedjük, s a hússzeletekre öntjük. Még pár percig pároljuk. Az olajban párolt fokhagymás lisztet paradicsomlével is fölengedhetjük. A cigánypecsenyét tört krumplival vagy pürével tálaljuk.

Nokedli 1. (galuska)
Jellegzetes cigányköret a "nokedli". Ezt deszkáról szaggatják késsel, vagy kanállal. Tálaláskor leöntik pörköltszafttal. Nagyon finom köret.
Hozzávalók: 1 kiló liszt, 2-3 tojás, kávéskanálnyi só.
A megadottakból galuskatésztát keverek annyi vízzel, amennyit felvesz (kb. 4 deci). Egy nagy fazékban vizet forralok, sózom, és mikor forr, egy deszkáról szaggatom bele a nokedlit. Mikor elfáradok, abbahagyom, feljön a tetejére, szűrőkanállal kiszedem, aztán újra szaggatok, amíg el nem fogy.

Nokedli 2.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 10-12 tojás, tejföl amennyit felvesz, víz semmi
Hagyományos módon összekeverjük, kiszaggatjuk, és megfőzzük.

Pacalleves
Puporka Ágnes Budapest
Még egészen kisgyerekkoromban a pacalt még csak a szegény emberek ették, akkor még a pacalt tisztítatlan állapotban lehetett beszerezni. E remek nyersanyag segítségével sokféle finom étel elkészíthető, mint a pacalpörkölt és a pacalleves. Ezen kívül az emberek persze a pacalételek számos fajtáját el tudják készíteni.
Hozzávalók: 50 dkg megtisztított pacal, 6 dkg húsos szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 2 dl tejföl, 1 db petrezselyem gyökér, 1 db zeller, 5 dkg zsiradék, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál finomra vágott tárkony, babérlevél, 2 evőkanál tárkonyecet, 1 csipetnyi majoránna, ízlés szerint őrölt fekete bors, só
Egy fazékban zsírt hevítünk. Belerakjuk a kockákra felaprított vöröshagymát, szalonnát valamint a karikára szeletelt gyökeret, répát, zellert. Meghintjük tárkonylevéllel és majoránnával, és együtt pároljuk. Majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott megabált pacalt, és kevés abált lét majd ezután úgynevezett lisztszórást végzünk - a két evőkanál liszttel meghintjük az ételünket - majd megkeverjük és felöntjük azzal a lével, amiben a pacalunkat puhára főztük. A végén tejföllel összeforraljuk.

Paradicsomos tészta
Hozzávalók: 1 liter paradicsom, 1 db száraz, erős, csöves, paprika, hagyma, zsír, színes paprika, só
Elkészítése: Zsírban üvegesre megpirítjuk a hagymát, és színes paprikával megszórjuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, majd sózzuk. Hozzáadjuk az erős paprikát (ettől lesz csípős) és addig főzzük a szószt, amíg sűrű nem lesz. Kb.: közepes tűzön 15 percig főzzük. Amikor kész van szintén - kézzel gyúrott - tésztával összekavarjuk, és tálaljuk.
Tészta elkészítése: A liszt részéhez a tojást, sót és annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. A tésztát alaposan összegyúrjuk, és két fele osztjuk (ezt azért kell, mert két levél tészta lesz belőle). Kinyújtjuk kicsit vastagabbra, mint a leves tészta, majd föltekerjük a nyújtófára, ezután kihúzzuk és kb.: 1 cm-es vastagságúra elvágjuk. Mind e közben végig lisztezzük a tésztát, mert könnyebb vele dogozni. Ahogy föl vágtuk a tésztát forró vízben, kifőzzük. Ezután a lecsóval összekeverjük és tálaljuk.
Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt, 1 tojás, só, víz

Párolt pecsenye cigány módra
Hozzávalók: 80 dkg marhahús szeletben, 3 paradicsom, 2 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg gomba, 15 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vaj, só, bors, zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A hússzeleteket egy kissé kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és egy kevés olajban hirtelen megsütjük. A hagymát a maradék pecsenyezsírban üvegesre pároljuk, rászórjuk a feldarabolt paradicsomot, és a hússzeleteket ebben a mártásban, fedő alatt puhára pároljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és megpároljuk, majd vajban megpirítjuk. Tálaláskor ezekkel a pirított zöldség félékkel szórjuk meg a húst, majd a szalonnából sütött kakastaréjokkal díszítjük.

Puliszka (Málé)
Farkas Gézáné Szolnok
Hozzávalók: 25 dkg kukoricadara, 10 dkg vaj, 5-6 evőkanál kristálycukor, 3 db tojásfehérje, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 kiskanál só, 1 cs. vaníliás cukor
A cukros-sós vízben megfőtt kukoricadarát (keverési arány a főzéshez 1: 2 víz) kilisztezett tepsibe öntjük, de előtte hozzákeverjük a szódabikarbónát. Sütőben majdnem készre sütjük. Kivesszük és a cukorral felvert tojásfehérjét, ráöntjük, azt vaníliás cukorral megszórjuk. Ezután visszatesszük a sütőben, és addig sütjük, amíg a tojáshab a tetején be nem pirosodik.

Ráchal cigányosan
Hozzávalók: 1 kg ponty, harcsa, balin stb., 2-3 kanálnyi zsír, 20-25 dkg füstölt szalonna, 1,5-2 kg burgonya, 2 fej hagyma, 5-6 kanál lecsó, (esetleg 1 pohár tejföl), paprika, bors, só.
A krumplit héjában megfőzöm, a halakat megpucolom, kibelezem, törzsét felszeletelem, vagy ha kishal, akkor beirdalom. A tepsit kizsírozom és beleterítem a karikázott főtt krumplit és sózom. Ráteszem a sózott, paprikázott, borsozott halakat. Erre, vékonyra szelt hagymakarikák jönnek, a legtetejére pedig a vékonyra szelt szalonnaszeletek. Ez takarja is, zsírozza is. A résekbe lecsót teszek. Ha van, tejfölt is locsolok a tetejére és mehet a renbe (ren = sütő). Megsütöm.

Rigó Jancsi (Rigójancsi)
Az egyetlen igazán cigány sütemény a székesfehérvári cigányprímás és a kisasszony nagy titkos szerelmének emlékére kreált Rigó Jancsi.
Hozzávalók: 7 egész tojásból készült csokitorta-alap, amit nagyobb tepsiben sütünk meg, hogy csak ujjnyi vastag legyen. Amikor kihűlt, kettévágjuk.
Töltelék: 8 dl tejszín, 6 dkg kakaó, 12 dkg vaníliás cukor, 1 csapott ek zselatin.
Bevonat: 30 dkg cukorból és 4 dkg kakaóból készült fondán, vagy 3 dkg kakaóból, 3 dkg cukorral főzött, 3 dkg vajjal elkevert csokoládémáz.
A tejszínt - amit előbb pár óráig jégen, vagy jó hideg helyen tartottunk - habüstben vagy porcelán tálban kemény habbá verjük és közékeverjük a kevés vízben feloldott, átszűrt zselatint. Két jó kanálra valót félreteszünk belőle.
A kakaót összekeverjük 12 dkg vaníliás cukorral, és azt lassanként a tejszínhabhoz keverjük. Az egyik lapra rásimítjuk a krémet, erre negyed cm vastagságban rákenjük a fehéren hagyott tejszínhabot. A másik lap tetejét a csokoládémázzal bevonjuk. 5 centiméteres kockákra vágjuk, a krém tetejére fektetjük, s vizes késsel a kockák irányában végigvágjuk. Fogyasztásig hideg helyen tartjuk.

Roma lecsó (Lacsaú)
Hozzávalók: 20 dkg húsos szalonna, 3-4 nagy fej hagyma, 2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 2-3 szem krumpli, 2-3 ek pirospaprika, 2-3 csöves erőspaprika, só.
A paprikákat karikákra vágom, a paradicsomokat négyfelé-hatfelé vágom, a krumplit meghámozom és felkarikázom (ez kellőképpen sűríti a lecsót). A szalonnákat kiolvasztom, majd aranysárgára pirítom rajta az apró kockára vágott hagymát. Megszórom az édes pirospaprikával, majd ráteszem a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózom, és lefedve puhára párolom. Ízlés szerint erős paprikával ízesítem. Vakarccsal, vagy puha kenyérrel tálalom.

Sárban sült kárász
Édesapám még a hatvanas évek elején látta a sárközi cigányok halsütési módját.
"A kifogott keszeget, kárászt kibelezték, de nem pikkelyezték le. A halakat kívül-belül sózták, paprikázták, majd betekerték sárral kevert fűszálakkal. Beledobták a parázsba, majd egyszer-egyszer megforgatták. Mikor kérgesre sült, akkor kipiszkálták és egy nagyobb kővel csapást mértek rá. A kemény kéreg kettétört és kibukkant belőle az illatozó halhús. A pikkelyek az agyagkéreghez tapadtak. "

Sertéstarja szeletekben sütve
A kövéres sertéstarját felszeleteljük, lábasba rakjuk, egy kevés vizet öntünk rá, és azzal puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindkét oldalát egy kissé megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne száradjon. Ebből a húsból készül az úgynevezett cigánypecsenye is, ugyanilyen módon. Tört burgonyát és savanyú paprikát adunk hozzá.

Szalonnás hal
Hozzávalók: személyenként egy kisebb, vagy fél nagyobb hal, 10 dkg füstölt szalonna.
A szalonnát késsel elkaparom, és a bevagdosott hal vágataiba kenem. Sülés közben "önkenő módon" zsírozza a sülő halat.

Tarhonya
A legjellegzetesebb cigányköret a "tarhonya". Szívesen eszik pörköltekhez, lecsóhoz, mindenhez. Íme az igazi tarhonyarecept:
Hozzávalók: 1 csomag (fél kiló) tarhonya, egy nagy fakanál zsír, só.
A zsírt felolvasztom, és állandóan kevergetve megpirítom rajta a tarhonyát. Mikor már barna, felöntöm 4 deci vízzel és sózom. Felforralom, lefedem és a lángot takarékra téve, időnként megkeverve puhára párolom.

Tejfölös pompos
Hozzávalók: 50 dkg liszt, félcsomagnyi élesztő, kevés tej és cukor, 1 krumplinyomó krumpli, 1 ek. étolaj, só, 2 pohár tejföl.
Az élesztőt langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. A lisztbe fészket készítünk, belerakjuk az áttört főtt krumplit, Az élesztőt, olajat, megsózzuk ízlés szerint. Langyos vízzel rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, tepsibe terítjük. A tejfölöket egy kanál liszttel elkeverjük, és a tésztára simítjuk. Gazdagíthatjuk még kisült szalonnakockával, karikára vágott vöröshagymával, sajttal. Közepes tűznél készre sütjük.

Tojás cigányosan Huevos a la gitanella (spanyol)
Lábasba kevés olajat öntünk, és megpirítunk benne 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, 12 szem hámozott mandulát és 4 vékony szelet kenyeret. Közben megtörünk egy kevés sáfrányt, 1/2 kávéskanál köménymagot, majoránnát. Ehhez hozzáadjuk e pirított fokhagymát, a mandulát és a kenyeret. Most már együtt az egészet apróra zúzzuk. Hozzáöntjük az olajat, amelyben sütöttük, sózzuk, és kb. 1 dl forró vízzel felengedjük a masszát. Tűzálló tálba öntjük és - mintha tükörtojást készítenénk - 4 tojást ütünk a tetejére. Addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul.

Túrós csusza pörkölttel
Kolompár Józsefné Eger
Hozzávalók: 1 egész tyúk (de nagyon finom más pörkölttel is), 2 db vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg csuszatészta, vagy metélt tészta, 20 dkg túró, 3 dl tejföl, 1-2 evőkanál zsír, pirospaprika, őrölt fekete bors, só
Elkészítjük a már jól ismert tyúk pörköltet. Pörköltalapot készítünk, belehelyezzük a megtisztított feldarabolt tyúkot, felöntjük vízzel, fűszerezzük készre, pároljuk. Majd ki főzzük a csusza- vagy a metélt tésztát, amit a túróval összekeverünk. Tálalása: a túrós csuszát a tányér közepére helyezzük, rászedjük a pörköltet és meglocsoljuk tejföllel.

Ürgepörkölt
A szegénység és a tradíció ötvözete az ürgepörkölt. Gyerekkoromban sokszor láttam, hogy a cigányok vödrökkel indultak a Szenesbe ürgét önteni. Azóta a TV2 -n is láttam egy műsort, mely bemutatta az alföldi cigányok ürgeöntését, az ürge feldolgozását.
Hozzávalók: 5-6 öntött ürge, 4-5 fej hagyma 3 nagy kanál színes paprika, só, bors, 4 kanál lecsó, erős paprika.
Az ürgéket leforrázom, majd alaposan letisztítom, végül több váltás hideg vízben megmosom. Felvágom, kibelezem, majd hatfelé vágom. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd az ürgedarabokat. Sózom, majd néhány keverés után lefedem, és kis lángon tovább párolom, ha kell, kevés vízzel időnként felöntöm. Mikor már majdnem puha, borsozom, beleteszem a lecsót és az erős paprikát. Galuskával, tarhonyával, vagy rizzsel tálalom.

Vakarcs (Cigánykenyér)
A cigányok kenyérsütési módszereinél feltétlenül meg kell említenünk a Vakarcsot, amelyet a tűzhely lapján sütnek kovásztalan kenyértésztából.
Hozzávalók 4 darabhoz: 40 dkg liszt, 1 tk só, 2,5 dl víz (esetleg a fele tej), 2 dkg disznózsír. A hozzávalókból tésztát gyúrok, majd 4 lapos lepényformát formálok belőle. A tűzhely lapján mindkét oldalán megsütöm őket. A cigányok úgy eszik, hogy lecsót tesznek rá.
 


Készült: 2007.01.20[Dildia]

 

 
Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.