SZILVÁSGOMBÓC
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához: 1 kg krumpli 40dkg liszt 1 tojás 1 evőkanál olaj csipet őrölt szerecsendió csipet só
Töltelékhez: 0,5kg szilva 3 evőkanál kristálycukor 1 kávéskanál őrölt fahéj
Bundázáshoz: 2 evőkanál olaj 25 dkg morzsa
Először a megtisztított krumplit felkockázom, hideg sós
vízben felteszem főlni.
Míg a krumpli fől, a morzsát állandó keverés mellett
megpirítom. A tisztára mosott szilvából a magot kiveszem. A kristálycukrot összekeverem a fahéjjal. Felteszem a szilvásgombóc kifőzéséhez a vizet forrni
egy nagyobb fazékban. Pár csepp olajat teszek a
főzőlébe.
A megpuhult krumplit leszűröm (ezt a levet hozzáadom
a kifőzőléhez), még melegen összetöröm, hagyom hűlni.
Ez fontos, mert egyébként rengeteg lisztet venne fel és
úgy kemény lenne, mint a teníszlabda. Ezt követően adom hozzá a többi alapanyagot és
összegyúrom.
Mivel mosogatni nem szeretek, ezért nem használok
nyújtódeszkát. A tésztából lecsípek egy darabot,
tenyerem közt gombócot formálok belőle, majd
ellapítom. Közepébe kerül egy szem kimagozott
szilvaszem. A mag helyére a fahéjas cukrból egy kis
mokkáskanálnyit teszek. A tészta széleit ráhajtogatom
a szilvára és lazán a tenyerem közt gömbölyűre
formálom.
Mire 6-8 darabbal elkészülök, már forr a víz, amelybe
először kávéskanálnyi sót teszek (azért ekkor, mert ha
hideg vízbe tenném, az edény alját a só felmarná és a
gombócok leragadnának főzés közben. Mehetnek bele a gombócok. Mielőtt újabb gombócok
készítésébe fognék, fakanállal ovatosan megmozgatom
a gombócokat a főző edényben. Ha egy idő után
nagyon forrna, csökkentem a lángot. Folytatom a gombócok formálását. Az újabb 6-8
gombóc elkészültével, már szűrhetem is az előzőeket.
Akkor főttek meg, a gombócok, ha a főzőlé tetejére
feljönnek. Teaszűrő kanállal emelem ki őket ovatosan a
forró léből egyenként. Lecsöpögtetem a fazék felett,
majd mennek az aranybarnára sütött morzsába. Na nem az összes, csak 2-3 darab. A morzsában csak
rázogatom, "sétáltatom" a gombócokat, hogy ne
törjenek, de befedje őket a morzsa. Onnan tálba
kerülnek, melyet lefedni melegen nem szabad, mert a
gőzben a morzsa megvizesedne.
Folytatjuk a gombócok főzését, amíg az alapanyagokból
van.
Tálaláskor a gombócokra morzsát halmozunk és
porcukorral megszórjuk.
Macerás egy sütemény, de isteni! Leírás:
főtt tésztaféle Letöltés:
|