áspár Bea kiadós vacsorát készített,
igyekezetét vendégei 35 pontra értékelték
Menü:
Előétel:
Újházy Tyúkhúsleves
Hozzávalók:
1 egész tyúk
100 g kelkáposzta
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma
10-15 szem bors
2 gerezd fokhagyma
só
400 g vegyes leveszöldség
100 g gomba
100 g karfiol/spárga
100 g zöldborsó (mélyhűtött)
50 g cérnametélt
néhány szál petrezselyem.
Elkészítési mód:
A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha
felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a
zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát
egészben, teatojásba zárva a borsot, a
fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt,
éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük.
Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra
vágott leveszöldséget, és további 1 órán át
főzzük. A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott
gombát és karfiolt/spárgát egy lábasban, 2
merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára
pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy
kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. A
főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb
darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük.
A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt
zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz
adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a
hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott
petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.
Főétel:
Bakonyi csirkemell tésztával, és stefánia vagdalt
krumplipürével
Bakonyi csirkemell tésztával
Hozzávalók:
2 db egész csirke mell filé
10-15 dkg füstölt húsos szalonna
1 kis doboz szeletelt gomba
1 db nagyobb fej hagyma
1 db zöldpaprika
l db kisebb paradicsom
2-3 evőkanál olíva, vagy napraforgó olaj
1 evőkanálnyi paprika krém
2 db pörkölt kocka, vagy pörkölt alap por 2 evő
kanálnyi
1 pohár tejfel, vagy 2 dl főző tejszín.
só az ízesítéshez, ha még szükséges
Elkészítési mód:
A kockára vágott hagymát pároljuk meg az
olajon, és amikor üveges, tegyük bele a
kockákra vágott paprikát, majd a paradicsomot.
Egy kicsit összesütjük, és hozzátesszük a
felkockázott szalonnát, pirítjuk, hogy kapjon egy
kis szint, és paprikázzuk, rátesszük a rostokra
merőlegesen vékony szeletekre vágott csirke
mellet.
Ezt fehéredésig sütjük, hozzá adjuk a leszűrt
gombát, azzal is sütjük néhány percig, aztán
felengedjük 1-1,5 dl vízzel, és többször
kavargatva puhára főzzük.
Amikor puha, beleteszünk 2 db pörkölt kockát,
vízzel szaporítjuk, hogy sűrű szaftot kapjunk.
Néhány percig főzzük, majd beletesszük a
tejfelt, jól összekavarjuk, amikor felforr, készen
van. Makaróni vagy egyéb tésztával tálaljuk.
Stefánia vagdalt krumplipürével
Hozzávalók:
7 tojás
só
őrölt bors
60dkg darált sertéshús
3 zsemle
2 gerezd foghagyma
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
zsemlemorzsa
10 dkg sertészsír/olaj
Elkészítési mód:
5 tojást sós vízben megfőzünk, majd lehűtjük és
megpucoljuk. A darált húst a vízbe áztatott és
kinyomkodott zsemlékkel, 2 tojással, a zúzott
fokhagymával és a finomra vágott hagymával
összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és
pirospaprikával. Összegyúrjuk, és ha túl lágynak
éreznénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá.
Ezután zsemlemorzsával meghintett deszkán
kiterítjük, és a főtt tojásokat hosszában a
közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger
alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét
megszórjuk zsemlemorzsával, és meglocsoljuk
olvasztott zsírral vagy olajjal. 160 fokos sütőben
kb. 1 óra alatt megsütjük.
Krumplipüré
1,5 kg burgonya
5 dl tej
6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin
só
Elkészítési mód:
A meghámozott krumplit főzzük meg sós vízben,
alaposan szűrjük le, törjük át. Lassú tűzön
morzsoljuk hozzá a vajat (vagy margarint), s
folyamatos keverés mellett (legjobb, ha
habverővel keverjük) lassan adjuk hozzá a forró
tejet. A végén sózzuk.
Desszert:
Brownie gyümölcsszósszal
A tésztához:
115 g puha teavaj
200 g porcukor
1 rúd vanília belseje
2 db tojássárgája
2 db tojásfehérje
30 g keserű kakaópor
60 g liszt
2 g só
1 g sütőpor
Elkészítési mód:
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és készítsünk
elő egy kiolajozott, kilisztezett tepsit. Szedjük ki
a vaníliarúd belsejét, majd habosítsuk ki a vajat,
és a porcukrot a vaníliarúd belsejével.
Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk
hozzá a tojás sárgákat. Közben egy másik
edényben a lisztet alaposan keverjük össze a
sütőporral, a sóval, és a kakaóporral. Ha a vaj
felvette a tojás sárgákat, keverjük bele a lisztes
keveréket. A tojásfehérjét verjük kemény habbá,
és óvatosan forgassuk bele a vajas masszába.
FIGYELEM! Először egy kevés habbal lazítsuk fel
a masszát, majd óvatosan keverjük bele a többi
tojáshabot is. A kész masszát tegyük a formába,
és 170 C-on kb. 40 perc alatt süssük készre.
Figyeljünk, nehogy megégjen a massza! Ha a
brownie kisült, hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint
vágjuk fel.
Gyümölcsszósz
Használhatunk gyümölcslekvárt, de ha úgy tartja
kedvünk, készítsük el magunk a gyümölcsszószt
a következő alapján:
Fél kg magozott és szeletelt tetszőleges
gyümölcs vegyesen (friss, fagyasztott, vagy
befőtt)
20 dkg cukor
fél liter víz
pici só
1 pohár tejföl
1 ek liszt
kevés citromhéj
Elkészítési mód:
A gyümölcsöt a cukorral, meg a citromhéjjal a
vízben puhára főzzük (kb. negyed óra). A
tejfölben elkeverünk egy púpozott kanál lisztet
és behabarjuk vele a mártást. Ha kell, még után
ízesítjük cukorral, vagy sóval.
Forrás: vacsoracsata.tv
|