SZABOLCSI TÖLTÖTT KÁPOSZTAHozzávalók:
1 nagyobb fej édeskáposzta
1/2 kg darált hús
előfőzött rizs
2 fej hagyma
só
bors
pirospaprika
paradicsomlé (kb. 1 liter)
Elkészítés:
Egy nagyobb fazékba vizet teszek forrni. Az édes
káposztát a torzsája mentén bevágom rézsútosan, a
közepébe egy húsvillát szúrok, és beleteszem a forró
vízbe. Ahogy fő a káposzta a vágás mentén válnak le a
levelek, ezeket kiveszem a vízből. A húsvilla abban
segít, hogy könnyebben tudd ezt a műveletet megoldani.
Közben kevés olajon üvegesre pirítom a rizst, majd két
evőkanál ételízesítővel megszórom, és annyi vizet
öntök rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzöm, míg
beszívja a vizet magába. A két hagymát apróra vágom,
majd megfonnyasztom, és jó sok pirospaprikát (erőset)
szórok rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a
darált hússal a hagymát, rizst összekeverem, ízesítem
sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint - ki
milyen erősen szereti. Önteni kell hozzá annyi
paradicsomlevet (legjobb az üveges paradicsomlé, de
akinek házi van, azt használja), amennyit a massza
felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva
még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe.
Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni! A
leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy
késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell
tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék
aljára teszem, rápakolom szépen sorban a töltött
káposztát. A fazekat felöntöm félig vízzel, félig
paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet
bele több paradicsomlét). Amikor az utolsó sor
káposzta is bekerült a fazékba, rákerült a
paradicsomos-vizes lé, egy meleget bíró tányért
szoktam a tetejére rakni, egy kicsit megnyomom a
káposztákat, és úgy rá a fedőt. (Ezt nem tudom, miért
kell, de anyu mindig így csinálta :) ) Körülbelül
másfél-két órát kell főzni, de közben kóstolással is
lehet ellenőrizni, hogy hol járunk.
Megjegyzés:
Nagyon finom étel, hidegen és melegen is ehető, és
minél többet melegítjük, annál finomabb!! Tejföllel,
friss kenyérrel kínáljuk. Bár a tejföl nem mindig jön
be, az ízvilága a paradicsomtól édes, de nagyon finom!
A receptet Berki Orsolya küldte. Köszönjük!
|