Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Keleti mézes rudacskák
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 teáskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 db narancs reszelt héja
2,5 dl fehérbor
1 dl finom étolaj
3 dl méz
1,5 dl víz
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet kupacoljuk fel egy fa gyúrótábla közepén, a halom tetején alakítsunk ki egy mélyedést. Ebbe tegyük a vaníliás cukrot, a fahéjat, a lereszelt narancshéjat, a bort és az étolajat. Gyúrjunk belőle közepesen kemény tésztát, majd a tésztából sodorjunk kb. 1,5 cm átmérőjű, 4- 5 cm hosszú, hegyes végű rudacskákat. 180C°-os olajban, kis adagokban, adagonként körülbelül 5-6 percig süssük őket világos aranybarnára. Az adagokról csurgassuk le az olajat, majd az egyes rudacskákról a még rajtuk lévő felesleges olajat papírral itassuk fel.
Mézes keksz
Hozzávalók:
25 dkg melegített méz
1 db egész tojás
1 db citrom reszelt héja
4-5 db finomra őrölt szegfűszeg
2 késhegynyi őrölt fahéj
10 dkg porcukor
30 dkg finomliszt
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze egy meglisztezett gyúrótáblán. Nyújtsuk ujjnyi vastagra, részben négyzetes formára vágjuk, részben különféle formákkal kiszurkáljuk. Vajazott tepsibe téve sűrű cukros vízzel kenjük meg a kekszek tetejét, és díszítsük hámozott mandulával. Közepes hőfokon süssük aranybarnára, ekkorra a tetejére kent cukor karamellizálódik (kb. 20 perc). Jól záródó fémdobozban sokáig (akár 6 hónapig is) eltartható.
Sörperec
Hozzávalók (12 darabhoz):
1 kiskanál cukor
2,5 dkg élesztő
20 dkg főtt, áttört burgonya
2 tojássárgája
35 dkg liszt
só
5 dkg vaj
Nyújtáshoz:
liszt
Tetejére:
1 tojás
1 kiskanál köménymag
Elkészítése:
Az élesztőt egy deci, cukorral ízesített langyos vízben megfuttatjuk majd a főtt, áttört burgonyával, a tojások sárgájával, a lisztel, a vajjal és egy kiskanálnyi sóval jól összegyúrjuk. Letakarva langyos helyen kétszeresére kelesztjük 12 cipóra osztjuk, meglisztezett deszkán mindegyiket kisujjnyi vastagra sodorjuk és pereccé formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tetejüket felvert tojással megkenjük és sóval, köménymaggal meghintjük. Előmelegített sütőben 200 °C-on 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ha pedig nem iratkozott volna még fel recepteinkre, akkor kattintson ide.