Rakott csirke római tálban
Hozzávalók 4 személyre:
- egész csirke 1db
- burgonya 1,5kg
- gomba 30dkg
- tejföl 2dl
- vaj 10dkg
- vöröshagyma 1fej
- fokhagyma 4gerezd
- petrezselyem 1cs.
- só, bors
Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, megmossuk, és
sóval, borssal bedörzsöljük. 1 órát állni hagyjuk,
majd az előzőleg beáztatott, és vajjal kikent római
tálba rétegezzük bele a felszeletelt burgonya felét,
a csirkéket, a darabolt gombát, a cikkezett hagymát,
a zúzott fokhagymát, és végén a burgonya másik felét.
Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemmel, nyakon
öntjük tejföllel és hideg sütőben magas hőmérsékleten
fedővel készre, sütjük. Ha a burgonya nem lenne elég
piros, akkor fedő nélkül pirítsunk rá, majd azonnal
tálaljuk. Uborka- vagy káposztasalátát kínáljunk
hozzá.
Tipp:
- A római tálat sütés előtt egy órával áztassuk be bő
vízbe, mert máskülönben a hússzaftot és a zsiradékot
szívja magába.
- A római tálat mindig hideg sütőbe tegyük, és a
sütővel együtt melegítsük.
- Amikor elkészül az étel, hagyjuk a sütőben kicsit
kihűlni, és óvatosan vegyük, ki ne érje hideg víz,
mert szétpattanhat.
|