Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Uborkás-fokhagymás joghurtleves
Hozzávalók:
1 liter joghurt
20-25 dkg friss kígyóuborka
1 csokor kapor
2 gerezd fokhagyma
Só és cukor
Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, és finom reszelőn lereszeljük, majd megsózzuk. 10 perc múlva a levével együtt hozzáadjuk a joghurthoz, beletesszük a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a sót, és a cukrot, és turmixgépben egyneműsítjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 órán keresztül hűtjük. Jéghidegen, csészében adjuk az asztalra. A tetejét díszítjük a reszelt márványsajttal.
Aszalt szilvás sonkaleves
Hozzávalók:
20 dkg főtt füstölt sonka
25 dkg aszalt szilva
1 húsleves kocka
1 dl tejföl
1 teáskanál liszt
Kevés cukor, 2 szem szegfűszeg, két karika narancs
Elkészítés:
A füstölt sonkát vékony csíkokra vágjuk és nagyon kevés vajon kiolvasztjuk, majd rádobjuk az nagyjából apróra vagdalt aszalt szilvát. Együtt pirítjuk őket egy picit, és felöntjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, és a narancskarikákkal felforralva mérsékelt lángon 10 percig főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel és egy kis levessel. Beleszórjuk a szegfűszeget, és hozzáadjuk a leveshez állandó keverés mellett. Még egyszer összeforraljuk. Forrón tálaljuk és kevés tejföllel lehet díszíteni.
Mogyorós kolozsvári burgonyával
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
10 dkg sós mogyoró
20 dkg angolszalonna
2-3 evőkanál borecet
2 dl tejföl, 1 dl kefir
Bors, majoránna, bazsalikom
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Megöntözzük a borecettel és megsózzuk. Az angolszalonnát csíkokra metéljük, zsírját kiolvasztjuk, majd rádobjuk a mogyorót és pirítjuk 2-3 percet. Most jöhet rá a burgonya. Borssal, és a zöldfűszerekkel ízesítjük. Alaposan átforgatjuk, majd ráöntjük a tejfölt és körülbelül egy perc múlva a kefirt is. Melegen tálaljuk, friss bazsalikom levéllel díszítjük.
Juhász zsemle
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
4 zsemle
2 tojás
Fél fej vöröshagyma
1 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
1 teáskanál pirospaprika
Só és őrölt bors
Olaj a sütéshez, és liszt a bundázáshoz
Elkészítés:
A zsemléket lapjával párhuzamosan négy szeletre vágjuk fel. A tejfölt, a tehéntúrót, az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt sajt felét összekeverjük, jól megsózzuk, megszórjuk a pirospaprikával és a borssal. A zsemleszeleteket vastagon megkenjük a sajtos krémmel, majd egyet-egyet összeragasztunk, hogy ismét egész zsemle legyen. Jól összenyomjuk, és óvatosan, nehogy szétessen, lisztbe, majd a habosra felvert tojásba mártjuk, és ismét lisztbe forgatva, bő, forró olajban pirosra sütjük mindkét oldalát. A felesleges olajat Szilviával leitatjuk róla, és még melegen rászórjuk a reszelt sajtot. Idény friss salátával tálalhatjuk.
Rántott Camambert, áfonya öntettel
Hozzávalók:
40 dkg Camambert sajt (10 dkg csomagban árulják)
Liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz
20 dkg áfonya (fagyasztott is tökéletes)
Fél citrom leve
2 dl cukor
1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
A sajtot szokott módon bundázzuk, de most ismételjük meg az egész folyamatot kétszer és még egyszer a sarkoknál. Majd tegyük hűtőbe. Most tegyünk oda 3 dl vizet a cukorral főni. Rendszeresen kevergetve forraljuk körülbelül egy 10 percet. Majd adjuk hozzá az áfonyát. Főzzük még egy jó 10 percet, majd adjuk hozzá a kevés vízben simára kevert keményítőt is. Tartalék lángon, kevergetve főzzük addig, amíg öntet sűrűségű nem lesz. Még ez elkészül, vegyük ki a hűtőből a sajtot és forró (200C°) olajban süssük aranysárgára. Körete leginkább a párolt rizs. Forrón tálaljuk ki és öntsük le az öntetünkkel.
Füstölt sonkás palacsinta
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
1 tojás
Fél dl olaj
2 dl szódavíz
2 dl tej
Csipetnyi só
A töltelékhez:
15 dkg füstölt sonka
2 tojássárga
5 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejföl
1 evőkanál olaj
Mokkáskanálnyi pirospaprika, só és törött fekete bors
Elkészítés:
A szokásos módon elkészített palacsinta töltelékéhez nagyon apróra metéljük a füstölt sonkát, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, 1 evőkanál tejfölt, a reszelt sajtot, a sót, a törött borsot. A kisült palacsintákat megtöltjük a csirkés töltelékkel, majd négyrét hajtva kikent tűzálló tálba tesszük. A maradék tejfölt elkeverjük az olajjal, a pirospaprikával, csipetnyi sóval, ezután a mártást rákenjük a palacsinták tetejére. Előmelegített forró sütőben lefedve jól átsütjük.
Bolognai spagetti, ahogy én szoktam
Hozzávalók:
40 dkg darált hús
2 kis konzerv paradicsompüré
Közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
Só, bors, piros paprika, bazsalikom, oregáno, kakukkfű (ebből csak kevés, de a többi mehet gazdagon)
50 dkg spagetti tészta
Olaj
Reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
Forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a darált húst. Át pirítjuk, hogy mindenhol fehér legyen majd levesszük a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. Alaposan átkeverjük és adunk hozzá körülbelül 2 dl vizet. Visszatesszük a tűre, majd sóval és borssal, zúzott fokhagymával és zöldfűszerekkel. Átforgatjuk, majd hozzáadjuk a paradicsom konzerveket is. Elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy épp lelepje. Fedő alatt készre főzzük. Ha sűrűbbre szeretnénk, akkor mielőtt kész lenne vegyük le róla a fedőt és főzzünk el a levét, amíg nekünk szimpatikus nem lesz. Közben enyhén sós és egy kanál olajjal megöntözött vízben főzzük roppanósra a tésztát. Együtt forrón, reszelt sajttal alaposan megszórva tálaljuk.
Ha pedig nem iratkozott volna még fel recepteinkre, akkor kattintson ide.