| |
48.hét
Receptek 4 főre (Nem, nem ez még nem az igazi receptgyár, ez csupán egy ad-hoc válogatás a recepteimből! Ne feledje: Indulás December 1. azaz a jövő héten már az új oldalról kapja a fonomságokat!)
1. Jénaiban sült sajtos csirkemell filé:
Hozzávalók:
4 db csirkemell
5 darab tojás
300 gr reszelt sajt
100 gr füstölt sajt
1 kis doboz tejföl
Liszt a forgatáshoz
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a csirke melleket, majd vágjuk őket hosszában félbe, hogy két szép, ugyanolyan vastag szeletet kapjunk. Forgassuk meg őket sorrendben, lisztben, felvert tojásban majd reszelt sajtban. A tojásba tehetünk egy kevés tejfölt is. Ezután tegyük őket sorban a vékonyan kivajazott jénaiba. Keverjük össze a maradék tojást (ha esetleg nem maradna, akkor üssünk fel még kettőt) a megmaradt reszelt sajttal, és öntsük rá a mellekre. Szórjuk a füstölt sajtot az egész tetejére. Fóliával letakarva süssük 130C°-on körülbelül 20 percet, majd fólia nélkül további 10 percet kb. 150C°-on. Frissen, melegen, krumplipürével tálaljuk.
2. Zöldség-kavalkád, rizzsel.
Hozzávalók:
1 darab cukkíni
1 darab sárgarépa
2 darab paradicsom
1 póréhagyma
2 TV paprika
Bazsalikom
Fehérbors
5 dkg Vaj vagy 0,3 dl olivaolaj
Elkészítés:
Kezdjük azzal, hogy előkészítjük a zöldségeket. Mindent pucoljunk és mossunk meg. A répát, paprikát és a póréhagymát karikára, a cukkínit fél karikára, a paradicsomot cikkekre vágjuk fel. Mikor ezzel készen vagyunk, olvasszunk vajat vagy forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben. Dobjuk rá a répát, forgassuk át. Szórjuk meg bazsalikommal és fehérborssal. Vigyázva öntsünk rá kb. 0,5dl vizet, majd pároljuk kb. 10 percig fedő alatt. Tegyük félre a fedőt, majd dobjuk rá a cukkínit. Ezt követi a póréhagyma, majd 2 perc múlva a paprika és legvégül a paradicsom. Folyamatosan, de vigyázva, hogy ne törjön össze kevergessük. Rizsre halmozva, forrón tálaljuk.
3. Magyaros csirke felsőcomb, Steak burgonyával:
Hozzávalók:
Közepes fej vöröshagyma
2 darab TV paprika
2 darab paradicsom
2 gerezd fokhagyma
8 db csirke felsőcomb
Só, bors, majoranna, pirospaprika
800 gr burgonya
1 dl olaj
Elkészítés:
Először is Steakburgonya. Mossuk és tisztítsuk meg a burgonyákat, viszont ne hámozzuk. Főzzük roppanósra őket sós vízben, majd vágjuk fel cikkekre. Végül sütőben süssük meg. Tehetünk rá pirospaprikát, borsot, esetleg, kevés fokhagyma port, ha van otthon.
A magyaros csirkecombhoz, olajon apróra vágott vöröshagymát dinszteljünk. Húzzuk le a tűzről, szórjunk rá egy teáskanál pirospaprikát, keverjük el, öntsünk rá egy kevés vizet és tegyük vissza a tűzre. Tegyük bele a két cikkekre vágott paradicsomot, alaposan keverjük össze. Dobjuk rá a karikára vágott paprikát, majd törjük bele a fokhagymákat. Öntsünk rá körülbelül 1 dl vizet majd néha átforgatva főzzük 10 percig. Ezzel párhuzamosan tisztítsuk meg a csirkecombokat. Ne vegyük le róluk a bőrt. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg majorannával őket. Ezután mindkét oldalukat pirítsuk meg kellemes pirosra. Vigyázzunk, mikor rátesszük az olajra akkor odaragadhat a serpenyőhöz, ilyenkor ne bántsuk, mérsékeljük a lángot és várjunk körülbelül 1 percet és próbáljuk meg óvatosan megmozdítani. Mikor megvagyunk az összes combbal és mellette a magyaros alap is megvan, tegyük a combokat az alapba és főzzük együtt őket még egy negyedórát mérsékelt, közepes lángon. Egy kevés erős Pistával pikánsabbá lehet tenni az ételt.
4. Aszaltszilvás, sárgabarackos csirkemell ragu rizzsel
Hozzávalók:
4 evőkanál cukor
10 dkg vaj
20 dkg aszalt szilva
20 dkg aszalt sárgabarack
60 dkg csirkemell filé
2 dl édes fehérbor
Só, fehérbors, 4-5 darab szegfűszeg
40 dkg penne tészta
Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel a cukorral együtt majd dobjuk rá a kis kockákra vágott szilvát és barackot. Épphogy kapassuk meg majd öntsük rá a bort és dobjuk hozzá a szegfűszeget. Végül tegyük rá a "centi szer centis" kockákra vágott csirke mellett és pár perc alatt közepes lángon pirítsuk meg őket. Miközben ez készül, főzzük meg a penne tésztát, sós vízben. Forrón a tésztára halmozva tálaljuk.
5. Rántott pulykamell sonkával, sajttal, aszaltszilvával töltve
Hozzávalók:
100gr aszaltszilva
50 gr gépsonka
50 gr sajt
800 gr pulykamell
Liszt, 3 tojás, zsemlemorzsa
Só, szerecsendió
600 gr hasábburgonya
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a pulykamellet, majd vágjunk belőle négy egyforma szeletet. Óvatosan fólia alatt veregessük ki. Tegyünk az egyik végétől nem messze tegyünk rá sonkát, majd sajtot és végül aszaltszilvát. Szórjuk meg sóval és szerecsendióval. Göngyöljük fel, tömködjük be a végeit, majd pedig forgassuk meg először lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában (Bécsi bundázás). Bő olajban süssük aranysárgára. Miközben sülnek a pulykák elkészíthetjük a hasábburgonyát is. Legegyszerűbb ha van otthon mirelit, ha nincs akkor pucoljuk meg a krumplit, aztán vágjuk fel hasábokra és szintén bő olajban süssük ki.
6. Tengeri hal dióbundában, alma szósszal és főtt krumplival
Hozzávalók:
800 gr tengeri hal filé
Liszt, 3 tojás, zsemlemorzsa, de a fele-fele arányban legyen összekeverve darált dióval
600 gr krumpli
40 gr vaj
Két evőkanál liszt
4 db alma
Fahéj, szegfűszeg
1 dl tejszín
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a filéket majd bécsi módon bundázzuk és bő olajban süssük aranysárgára. Az almaszószhoz először hámozzuk meg majd vágjuk ki a magházat az almákból. Reszeljük le és locsoljuk meg egy kicsit citromlével, hogy ne barnuljon. Egy lábasban olvasszunk vajat, szórjuk rá a lisztet. Futassuk meg egy kicsit, de ne pirítsuk le. Vegyük lejjebb a lángot, kanalazzuk bele az almát és szórjuk meg fahéjjal, tegyünk bele szegfűszeget. Öntsük bele a tejszínt. Majd főzzük készre a szószt. A burgonyát pedig egészben, sós vízben főzzük meg. Mindent együtt forrón tálaljuk ki.
7. Serpenyős „rakott” burgonya
Hozzávalók:
600 gr karikára vágott főtt krumpli
4 db kemény főtt tojás
200 gr házi kolbász
1 db kis dobozos tejföl
Kis fej vöröshagyma
Só, bors, kömény, leheletnyi pirospaprika
Olaj
Elkészítés:
Olajon futtassuk meg az apróra vágott vöröshagymát, egy mélyebb serpenyőben vagy egy nagy átmérőjű lábasban. Mikor ez kész tegyük rá a karikára vágott kolbászt, és pirítsuk meg egy kicsit. Dobjuk rá a felkarikázott tojást, forgassuk át óvatosan, hogy ne törjön. Most dobjuk rá burgonyát is. Megint forgassuk át, és kanalazzunk rá tejfölt. Szórjuk meg sóval, borssal,leheletnyi pirospaprikával és köménnyel. Keverjük át még egyszer, hogy mindenhova jusson a fűszerből. Végül tálaljuk ki tányérra és jó étvágyat hozzá!
Ha pedig nem iratkozott volna még fel recepteinkre, akkor kattintson ide.
|