Burgonyaköretek
(71)
Mit mihez adhatunk Sós burgonya, petrezselyemmel megszórva: Főtt
marhahús, pörkölt és tokányfélék. Vajas burgonya, kockára vagy hasábba vágott főtt
burgonya, forró vajjal leöntve: halételekhez Burgonya püré, tejjel, vajjal simára keverve: meleg
sonkához, füstölt és pácolt nyelv, angolosan sült
húsok, borjú és vagdalt húsok. Resztelt burgonya: pirított májhoz, tokányhoz,
pörköltek és főtt marhahús Héjában főtt burgonya: szelet húsok és egyéb köretek
alapanyaga Vele sült burgonya: szárnyasok, kacsa, liba. Rakott burgonya, besameles: sertés bordához, párolt
rostélyos, marhasült. Töltött burgonya, fűszeres tojás sárgával: borjú és
szárnyas sültek, csirke, pulyka. Hasábburgonya: bármilyen sültek mellé. Párolt rizs: borjúsült, becsináltak, rántott gomba,
párizsi köretbe, sült jérce. Rizi-bizi: Rántott libamáj, mexikói borjútokány. Gombás rizs: borjúsült, vegyes köretbe. Sonkás rizs: sertés vagy borjú borda. Paradicsomos rizs: Borjú és ürücombhoz. Lecsós rizs: rostélyos, sertésborda. Tojásos rizs: sült jérce, borjúsült, vegyes köretbe. Batthyány rizs: Párolt bélszín, hátszín, frissensült
angolos vagy vadhúsok. Pirított dara: főtt vagy párolt marha, borjúsült. Széles metélt: mártásos húsok. Csőtészta, spagetti: vadas vagy paradicsomos ételek,
húsok. Galuska: pörkölt, paprikás, tokányfélék. Tarhonya: szintén pörkölt és paprikás félék. Zsemlegombóc. Vadas nyúl, szalontüdő, tejfölös
ököruszály. Burgonya gombóc: mártásos húsételek. Vegyes köret: ami áll sonkás rizs, parajpuding,
csirág vajas morzsával, szalmaburgonya, mártásos
húsételek, természetesen külön adjuk. Párizsi köret Párolt karotta, Kelvirág csőben sütve,
töltött gomba, vagy párolt spárga, zöldség puding,
burgonya: Ezeket többszemélyes vacsorákhoz adjuk, és
külön tálon szervírozzuk, különféle húsokhoz, forrón
adjuk az asztalra. Zöldköretek. vegyesen vagy külön-külön párolt friss
zöldség, borsó, zöldbab, leveles paraj, töltött
saláta, stb.: bordákhoz, frissensült vagy angolos
húsokhoz, vadakhoz. Párolva vagy dresszinggel adjuk
hidegen ill. melegen. Amerikai burgonya Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 10 dkg császárszalonna,
só, őrölt bors A burgonyát meghámozzuk, majd hosszában kettévágva
egy-egy szelet császárszalonnát helyezünk rá. Sózzuk,
borsozzuk, és sütőben puhára sütjük.
Angolos burgonya Hozzávalók: 1 kg apró szemű burgonya, só, 5 dkg vaj. A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben, egészben
megfőzzük. Ezután leszűrjük, a krumplit forró tálra
tesszük, és megforrósított, de nem barna vajjal
leöntjük. Lehet a tetejére összevagdalt
petrezselyemzöldet is hinteni.
Bostoni burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonyából készült burgonyapüré,
fél fej vöröshagyma, 2 tojás, S dkg vaj, kevés
pirospaprika. A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt
hagymával meg a tojásokkal habverővel jól kikeverjük,
és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A
tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával
meghintjük, és a sütőben a tetejére kérget sütünk.
Borított burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 közepes fej hagyma, 7
dkg vaj, egy csokor petrezselyem, só, bors,
zsemlemorzsa. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony
karikára vágjuk. A vajat felforrósítjuk, és a hagymát
világosra pirítjuk benne, hozzáadjuk a burgonyát, és
állandó keverés mellett aranysárgára pirítjuk,
megsózzuk, megborsozzuk és belekeverjük a finomra
vágott petrezselymet. 6 fém vagy hőálló üveg) formát
kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, a burgonyát
jól belenyomkodjuk és 180 fokos sütőben 15-20 perc
alatt aranybarnára sütjük. Formából kiborítva
húsételekhez tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.
Burgonyafánk Hozzávalók: fél kg héjában főtt burgonya, l tojás, 1
kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze
liszt, só, olaj a sütéshez. A burgonyát nyomón áttörjük, összegyúrjuk a tojással,
zsírral, darával, sóval, és annyi liszttel, hogy jól
nyújtható tésztát kapjunk. pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra
sütjük.
Burgonya flán Hozzávalók négy személyre: 8 kicsi burgonya, 2
evőkanál tejföl, 6 dkg. olvasztott vaj, 2 tojás, só,
őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1 evőkanál
petrezselyem vagy metélőhagyma. A burgonyákat vizesen alufóliába csomagoljuk, 200
Celsius fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt
megsütjük, forrón meghámozzuk, áttörjük. Melegen
tartjuk. Négy darab másfél decis kerek formát
kivajazunk, lehűtünk. A vajat a burgonyába keverjük,
és a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Fűszerezzük,
zöldfűszerrel ízesítjük, majd a forró tejföllel
kikeverjük. A megtöltött formák tetejére alulról
megvajazott alufóliát teszünk. Vízzel töltött
tepsiben 20 percig sütjük.
Burgonyagolyók Hozzávalók: 1/2 kg főtt, áttört burgonya, 10 dkg
liszt, 10 dkg reszelt sajt, 2 db tojás, só, reszelt
szerecsendió, bors. A burgonyát a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és kis
golyókat formázunk belőle. Zsemlemorzsában
megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük.
Burgonyagombóc Hozzávalók: áttört burgonya 0.5 kg, liszt 14 dkg,
zsemlekocka 14 dkg, zsír 5 dkg, tojás 2 db, só 1
késh. Elkészítése: Veszünk fél kg áttört főtt burgonyát,
adunk hozzá 14 dkg lisztet, sót, zsemlekockát, amit
előtte zsírban megpirítunk, két tojást, ezeket
összegyúrjuk, és gombócokat készítünk belőle, forró
vízben kifőzzük, s lehetőleg rögtön tálaljuk.
Burgonyagombóc más módon Hozzávalók: Burgonya 4 db, tojás 2 db, tejföl 2 ek.
liszt 2 ek. zsír 25 dkg, só 1 késh. Elkészítése: Süssünk héjában 4 db burgonyát, majd
törjük át szitán, tegyünk bele sót, 2 tojás sárgáját,
2 kanál tejfölt, és a lisztet. Ezeket összekeverjük,
gombócokat formálunk belőle, és 25 dkg zsírban
kisütjük.
Burgonyakrokett Hozzávalók: 30 deka főtt burgonya, 4 deka grízes
liszt, 2 tojás, egy kis reszelt szerecsendió, só, 10
deka zsömlemorzsa. A főtt és szitán áttört burgonyát, két tojássárgáját,
csipetnyi sót, reszelt szerecsendiót összekeverjük,
és liszttel meghintett deszkán henger alakú rövid
rudakra formázzuk, lisztbe, felütött tojásba, és
zsömlemorzsába mártva bundázzuk, majd bőséges forró
zsírban kisütjük.
Burgonyalepény Hozzávalók: 4 nagyobb, nyers burgonya, 3 púpozott
evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1
teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, 3 evőkanál olaj, plusz kevés olaj a
sütéshez, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág. Elkészítés: A tojásokat habosra verjük, majd
összekeverjük a tejjel és a liszttel. Hozzáadjuk a
reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a
szerecsendió-virágot, valamint 3 evőkanálnyi olajat,
ezután az egészet ismét jól összekeverjük. A masszát
10 percig hagyjuk állni. Közben a burgonyát
meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán
lereszeljük. Azonnal beleforgatjuk a tojásos
masszába, és alaposan összekeverjük. (A masszának a
szokásos galuskatésztánál kissé keményebbnek kell
lennie.) Teflon- vagy palacsintasütőben nagyon kevés
olajat forrósítunk, amelyre evőkanállal adagolva, kis
halmokat rakunk. Az evőkanál domború felével azonnal
simára nyomkodjuk, így egyforma kis lepénykéket
kapunk. Ha az alsó felük szép pirosra megsült,
lapátkanállal óvatosan megfordítjuk, és a másik
felüket is megsütjük. Meleg tálra halmozzuk, és
tetszés szerinti salátával vagy savanyúsággal
kínáljuk. Magába, főételként fogyaszthatjuk, de fele
mennyiségben készítve köret is lehet mártásos feltét
mellé, esetleg borkorcsolyának is tálalható.
Burgonyapüré 1. Hozzávalók: 80 deka burgonya, 2 deci tej, 8 deka vaj,
só, a tej és vaj helyett 2 deci tejszínt is
használhatunk. A sós vízben főtt, meghámozott burgonyát leszűrve
szitán, még forrón áttörjük, vajjal összekeverjük, és
forró tejjel, valamint egy kis sóval ízesítjük.
Simára keverjük. Nem szabad sem túl hígnak, sem túl
keménynek lennie.
Burgonyapüré 2. Hozzávalók: 1 kg szétfövő fajta burgonya, 5 dkg vaj,
tej, só. A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós
vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi
- vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit
felvesz (részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn
szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya
minőségétől, hogy mennyit vesz fel}. Ha a főzővíz nem
volt elég sós, utánsózzuk. Kitűnő, habos lesz a
burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben
1-2 percig verjük.
Burgonyapüré 3. Hozzávalók: Burgonya 1 kg, vaj 5 dkg, tej 0,25 l, só
2 késh. Elkészítése: Burgonyát megtisztítunk, megmosunk,
kockára vágunk, feltesszük sós vízben főni, ha
megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon,
majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi
sót, 5 dkg vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra
keverjük és feltesszük, egy kicsit főni hagyjuk.
Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk,
amitől szép fényt kap.
Burgonyapüré 4. Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2
dl tej, cukor, őrölt bors A burgonyát megtisztítjuk. Kis kockákra vágjuk, és
lábosba rakjuk. Csak annyi vizet öntünk rá, amennyi
szűken ellepi, és megsózzuk. Lefedve puhára főzzük.
Ezután leszűrjük, majd áttörjük. Az áttört burgonyát
visszatesszük a lábosba, és vajjal, a tejjel meg a
tejszínnel egészen kis lángon addig főzzük, amíg az
egész egynemű, pépes nem lesz. Habverővel kissé
felverve, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és forrón
tálaljuk.
Burgonyapüré 5. Hozzávalók: kb. 6 db közepes burgonya, l kanál zsír,
só. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben
megfőzzük. Burgonyanyomón áttörjük, kevés főzővízzel
hígítjuk, majd a zsírral jól elkeverjük.
Szárnyasokhoz, füstölt marhanyelvhez tálaljuk.
Burgonyás knédli forró krumpliból Hozzávalók: 80 dkg forró krumpli, 40 dkg dara, 10 dkg
zsírszalonna vagy vaj, 1-2 tojás vagy csak a sárgája,
fél kanálnyi só, pirított zsemlekockák Elkészítési módja: A gyúródeszkára szórjuk a darát és
bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást,
a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához
adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek
gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A
kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal,
szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk
pirított zsemlemorzsával) és párolt káposztával
húshoz adjuk körítésként. Ugyanebből a tésztából
nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.
Citromkrémes sült burgonya Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 3 dl tejszín,
2 citrom, őrölt bors, kakukkfű, rozmaring, 1
babérlevél, só, 1 evőkanál vaj. Hámozás után a burgonyát - a gumók nagyságától
függően - hosszában kettőbe vagy négybe vágjuk, és
sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A
tejszínhez keverjük a fűszereket; egy citrom levét és
reszelt héját. Egy tűzálló tálat kivajazunk,
elrendezzük benne a krumpli-hasábokat, ráterítjük az
egészen vékony karikákra szeletelt citromot, ráöntjük
a fűszeres tejszínt és kb. 30 perc alatt megsütjük.
Kímélő körítésként bors és vaj nélkül is
készíthetjük. Zsiradék nélkül sütött, vagy párolt
húsokhoz adhatjuk.
Cukkínis burgonyaérmék Hozzávalók: 2 közepes cukkíni, 2 méretes krumpli, 1
vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor
petrezselyem, só, bors, 2 tojás, 15 dkg liszt, olaj A cukkinit és a krumplit hámozzuk, majd durvára
reszeljük. Összekeverjük az apróra vágott hagymával
és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, a
felaprított petrezselymet is közé keverjük. A
tojásokat felverjük, a liszttel összekeverve sűrű
tésztát készítünk, majd a cukkínis keveréket is
beleforgatjuk. Félórányi pihentetés után tenyérnyi
pogácsákat formálunk belőle, s forró olajban
ropogósra sütjük.
Burgonyás tarhonya Hozzávalók: Burgonya 1 kg, tarhonya 10 dkg, hagyma 1
fej, zöldpaprika 1 db, paprika 1 késhegynyi. Elkészítése: Főzünk paprikás burgonyát csak több
lével, és ha félig megfőtt a burgonya, teszünk bele
pirítatlan tarhonyát, és tovább főzzük, míg a levét
el nem fövi. Törjünk végül bele egy egész
zöldpaprikát.
Francia burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1
tojássárgája, 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra
vágjuk, és mély kiolajozott tűzálló tálba öntjük.
Megsózzuk, a tojássárgájával elkevert tejföllel
leöntjük, tetejére morzsoljuk a vajat, és a sütőben
addig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a
teteje szépen meg nem pirult.
Gombával töltött burgonya Hozzávalók: 8 közepes burgonya, 25 dkg gomba, 1
vöröshagyma, olaj, só, bors, csokor petrezselyem, 1
tojás, 2-3 ek. zsemlemorzsa, fél liter zöldségleves A tisztított burgonyákat kettévágjuk, és belsejüket
kivájjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon
megpároljuk, a felszeletelt gombát rádobjuk, sózzuk,
borsozzuk. Hozzáadjuk a kivájt burgonyaforgácsokat és
az aprított petrezselymet. Puhára főzzük, langyosra
hűtjük, s belekeverjük a tojást és a zsemlemorzsát. A
fél krumplik egyikébe töltjük, a kalapját rátesszük,
s cérnával átkötjük. Kevés forró olajon a
krumpli-csomagokat megsütjük, majd a levessel
óvatosan felöntve megpároljuk. A cérnától
megszabadítva kínáljuk a sertésbordához.
Gőzben főtt burgonya Ugyanúgy hámozzuk, daraboljuk fel, mint a sós
burgonyát. A kuktafazék aljára 1,5 deci vizet öntünk,
a betétet belerakjuk, és erre tesszük a burgonyát.
Megsózzak, és a kuktát lezárva, a jelzéstől számítva
nyolc percig gőzöljük. Készíthetjük lábasban is,
akkor az edény aljára öntjük a vizet, a főzőbetétet
beletéve, erre halmozzuk, megsózzuk a burgonyát. Fedő
alatt, kis lángon addig gőzöljük, amíg meg nem
puhult, de alatta a forró vizet pótolni kell, ha
elpárologna.
Habos, sült burgonya Hozzávalók: 80 dkg héjában főtt burgonya, 7 dkg
margarin 10 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 2 dl tejföl,
só. 5 dkg margarint a tojássárgájával és a tejföllel
alaposan kikeverjük, és hozzáadjuk a reszelt sajt
többségét meg a kemény habba vert tojásfehérjéket.
Beleforgatjuk a karikára vágott burgonyát, és a
maradék 2 dkg margarinnal kikent tálba terítjük.
Tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk, és
sütőben aranysárgára pirítjuk.
Hagymakrémes burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 fej
vöröshagyma, 2 evő. kanál liszt, 3 dl tej, 5 dkg
reszelt sajt, só, őrölt bors. A burgonyát meghámozzuk, hosszúkásra felvágva, sós
vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és az egyik
kanál olajjal kikent, mély tűzállá tálba öntjük.
Közben a másik kanál olajban a karikákra vágott hagy.
mát megpirítjuk, a liszttel meghintjük, és a tejjel
felengedve, megsózzuk, megborsozzuk. Mártás
sűrűségűre forraljuk, a burgonyára öntjük, és a
sütőben közepes lángon a tetejét megpirítjuk.
Hagymás burgonya 1. Hozzávalók: Burgonya 1 kg, zsír 10 dkg, bors 1 késh.
hagyma 1/2 fej. Elkészítése: A burgonyát főzzük meg héjában,
megtisztítva törjük át szitán, tegyünk bele sót, ez
alatt pirítunk finomra vágott hagymát, tegyük bele a
burgonyát, és kevés törött borsot.
Hagymás burgonya 2. Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 vöröshagyma, fél dl
olaj, 1 evőkanál só A burgonyát előző nap héjában megfőzzük, és meg is
hámozzuk. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd hűtőszekrénybe
tesszük. Másnap a megtisztított vöröshagymát egészen
finomra metéljük. Az olajat felforrósítjuk, és a
vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd barnára
pirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk. A burgonyát durva
lyukú reszelőn lereszeljük, azután beleforgatjuk a
hagymás olajba. Kicsit átsütjük.
Hagymás sült burgonya Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 6 dkg margarin, 1 nagy
hagyma, 3 tojás, 4 dl tej, só, szerecsendió. A meghámozott nyers burgonyát karikára vágjuk és
margarinnal kikent tűzálló tálba felig egymásra
fektetve, szépen sorba rakjuk. A megtisztított, apró
kockára vágott hagymával megszórjuk, végül a
tojásokkal elkevert, fűszerekkel ízesített tejjel
leöntjük. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép
pirosra sutjuk.
Hamis roseibni Hozzávalók: 1 kg burgonya, só; a sütéséhez bőven
olaj. A szét nem fövő fajtájú burgonyát héjában megfőzzük,
meghámozzuk, és milliméternyi vastag karikákra vágva,
a bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Az olaját
lecsepegtetjük, utána rakjuk tálra, és csak ott
sózzuk meg. Ugyanezt készíthetjük hasábburgonya
alak*ra vágott krumpliból is.
Hasábburgonya 1. Hozzávalók: 1 kg burgonya, só; a sütéséhez bőven
olaj. A burgonyát meghámozzuk, és kisujjnyi vastag
hasábokra vágjuk. Tiszta konyharuhával alaposan
leitatjuk róla a nedvességet, és bő, forró olajba
rakjuk. Élénk tűzön addig sütjük, amíg aranybarna nem
lett. Alaposan lecsepegtetjük - még jobb, ha
itatóspapírra vagy papírtörülközőre rakva itatjuk le
róla az olajat -, és csak a tálon sózzuk meg.
Hasábburgonya 2. Hozzávalók: 3 kg burgonya, 1 liter olaj, 3 gramm só Elkészítés: A megtisztított burgonyát alaposan
megmossuk, megszárítjuk. A burgonya minden oldalát
szabályosan levágjuk. Ebből 1 cm vastag, 3-4 cm magas
lapokat vágunk. A lapokból 1 cm-es négyzetes
hasábokat vágunk. A darabolt hasábburgonyát vízbe
helyezzük. Sütés előtt leszárítjuk, majd megsütjük. A
készre sütött burgonyát forrón tálaljuk. Sózzuk, majd
tálalópapírral ellátott fémtálra halmozzuk. Ha
mélyhűtött hasábburgonyát kell felhasználni, illetve
sütni, kemény állapotban kell a sütést elkezdeni.
Hercegnő burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4
tojássárgája, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, só A krumplit megmosás után meg kell hámozni, kockára
vágni, és sós vízben megfőzni. (Ezt szoktam úgy is,
hogy előbb vízben megfőzöm, és utána hámozom meg. Így
könnyebb a hámozás.) Leszűrés után még fedő nélkül
néhány percig vissza kell rakni a tűzre, hogy a víz
teljesen elpárologjon. Ezután át kell törni. Hozzá
kell keverni a vajat, a tojássárgáját és a
szerecsendió-reszeléket, majd egy kis sót kell
beletenni. Ezt az egészet egy sűrű masszává össze
kell gyúrni, majd töltőzsákba kell tenni. Ez a
töltőzsák jó erős legyen, mert a massza nem éppen
krém állagú, hanem elég sűrű lesz. Én ezt egy
alumíniumból készült linzerkészítő pisztolyba szoktam
tölteni, az kibírja. Ezután ki kell vajazni egy
sütőlapot, és erre kell rányomni kis kör alakban. Itt
jön jól, ha mintásan sikerül kinyomni, akkor
dekoratívabb lesz. Az egészet kb. 180 fokos sütőben
aranysárgára kell sütni. Adhatjuk halból, szárnyas-,
marha- vagy borjúhúsból készült mártásos ételek mellé
köretnek.
Júliusi krumpli Hozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma újkrumpli, 1
csokor zöldhagyma, 1 csokor petrezselyem, ízlés
szerint só és törött fekete bors, a tepsihez 2
evőkanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 15 dkg
baconszalonna (vagy hajszálvékony szeletekre vágott
császárhús). Elkészítés: A krumplit nagyon gondosan megmossuk, és
leszárítjuk, de nem kell megtisztítani, mert héjastól
fogjuk megsütni. Akkora tepsit, amekkorába egy sorban
elfér a krumpli, olajjal kikenünk, és zsemlemorzsával
meghintünk. A száraz krumplikat egyenletesen
szétterítjük. Megsózzuk, és törött fekete borssal
megszórjuk. A zöldhagymát megmossuk, letisztítjuk, és
nagyon vékony karikákra vágva rakjuk a krumplik
tetejére, illetve a krumplik közeibe. A
baconszalonnát hosszú, vékony csíkokra szabdaljuk, és
a krumpli tetején ugyancsak egyenletesen elosztjuk.
Fedetlenül toljuk be az előmelegített, közepesen
forró sütőbe, és legalább 50 percen keresztül közepes
lángon sütjük. Nem szabad megkeverni, mert a nagy
nedvességtartalmú újkrumpli hamar szétesik. A krumpli
héja szép piros-barnára és ropogósra sül, a krumpli
belseje pedig omlós, puha lesz. Végül tálalás előtt
meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel.
Salátával főételnek, ünnepi pecsenye mellé pedig
köretnek tálalható.
Köményes burgonya Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a tálon
vajdarabkákat hintünk rá, és köménymaggal gazdagon
megszórjuk.
Köményes sült burgonya Hozzávalók: 10 szem közepes nagyságú burgonya, 15 dkg
húsos füstölt szalonna, köménymag. A burgonyát kefével, váltott vízben alaposan
megmossuk, és hosszában kettévágjuk. Vágott felükkel
felfelé egymás mellé, sütőlemezre fektetjük,
mindegyikre egy hajszálvékony szalonnaszeletet
borítunk, és köménnyel meghintve a sütőben jó
ropogósra sütjük.
Köménymagos burgonya Hozzávalók: Burgonya 1 kg, zsír, vagy vaj 10 dkg,
köménymag 1 kk., só 2 késh. Elkészítése: A burgonyát tisztítás után megmossuk,
feltesszük sós vízben főni, ha megfőtt a vizet
leszűrjük, leöntjük forró zsírral, vagy vajjal. A sós
vízbe tegyünk egy kávéskanál köménymagot.
Krumplifánk Hozzávalók 2-4 személyre: 25 dkg burgonya, 30 dkg
liszt, 2 tojás sárgája, 3 dkg zsír, 2 dl tej, 2 dkg
élesztő, olaj, 1 kiskanálnyi cukor, só A krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd
át. Dolgozd össze a liszttel, tojás sárgájával,
zsírral és a tejben cukorral felfuttatott élesztővel.
A tésztát liszttel meghintett deszkán nyújtsd ujjnyi
vastagra, és belisztezett pogácsa-szaggatóval
darabold fel. A kiszaggatott fánkocskákat meleg
helyen keleszd meg. (Ez kb. 1 órát kíván.). A
fánkokat bő forró olajban süsd pirosra. Ez a köret valamilyen mártással akár önálló étel is
lehet. A tészta egy kis reszelt sajt vagy apróra
vágott sonka hozzáadásával is variálható.
Krumplinudli Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 2 tojás,
reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál KNORR Delikát
Ételízesítő. A héjában megfőzött burgonyát, megpucoljuk finom
rostélyú reszelőn, lereszeljük, vagy burgonyanyomón
áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, egész tojásokat, majd
sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kinyújtjuk,
lisztezett gyúródeszkán vastagabb szeletekre vágjuk.
Enyhén ételízesítős, forrásban lévő vízben kifőzzük.
Lecsepegtetjük, és kevés vajon, vágott
petrezselyemzölddel átforgatjuk. Cukkínis vagy borsós
csirke-becsinálthoz ajánljuk. Elkészítési idő: 50
perc
Krumpli-ringli Hozzávalók: fél kg héjában főtt burgonya, l tojás, 1
kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze
liszt, só, olaj a sütéshez. A burgonyát nyomón áttörjük, összegyúrjuk a tojással,
zsírral, darával, sóval, és annyi liszttel, hogy jól
nyújtható tésztát kapjunk, lisztezett deszkán
kisujjnyi rudakra sodorjuk, gyűrűket formálunk
belőle, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra
sütjük. Hagymás, szaftos húsokhoz, vadas marhához
tálaljuk.
Krumplis fánk Hozzávalók: 3-4 főtt burgonya, (lehet maradék tört
krumpli is), l kis fej hagyma, l tojás, só, bors, 2
kanál maceszdara, olaj a sütéshez. A burgonyát villával összetörjük beleadjuk a tojást,
a kockára vágott hagymát, elkeverjük a maceszdarával,
sóval, borssal, majd a masszából gombócokat
formálunk. Lelapítjuk őket, majd olajban mindkét
oldalukat kisütjük.
Mandulás burgonyakrokett Hozzávalók: 4 közepes burgonya, 2 tojás, 1 dl tej,
2-3 evőkanál finomliszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1
mokkáskanál őrölt szerecsendió, ízlés szerint só és
törött fehér bors, 1 mokkáskanál sütőpor, 5 dkg
lehéjazott fehér mandula, olaj a sütéshez. Elkészítés: A megmosott, héjas burgonyát megfőzzük,
majd meghámozva, még melegen összetörjük. Hozzáöntjük
a tejet, a gyengén felvert tojásokat, az összes
fűszert, valamint a megreszelt vöröshagymát.
Beledolgozzuk a sütőport és annyi lisztet, hogy
formálható massza legyen. Nedves kézzel hosszúkás
kroketteket, azaz ujjnyi, henger alakú kolbászkákat
formálunk belőle. A fehér mandulát vékony lapokra
forgácsoljuk, és belenyomkodjuk a krokettekbe. Ezután
bő, forró olajba, egyenként óvatosan beleeresztjük, a
hőfokot rögtön mérsékeljük, és kis lángon lassan
megsütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük,
illetve a megsült kroketteket papírtörülközőre
szedjük.
Párizsi burgonya A nagy burgonyából kis golyócskákat fúrunk, és forró
olajban pirosra sütjük. Sózva és apróra vágott
petrezselyemzölddel kínáljuk.
Párnaburgonya Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 25 dkg túró, 2 dl
tejföl, 5 dkg szalonna, só A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, megtörölgetjük,
majd fél cm vastag karikákra vágjuk. Serpenyőben
olajat langyosítunk, beledobunk néhány
burgonyakorongot, hogy szabadon úszkálhassanak benne.
Csak addig hagyjuk az olajban, míg mindkét oldalukon
megpuhulnak. Barnulniuk nem szabad. Szűrőkanállal
kiszedjük, lapos tálra rakjuk egymás mellé, és
kihűlni hagyjuk. Teljesen hidegen az egészet hirtelen
forró olajba tesszük. A korongok tágulnak,
felfújódnak, gömbök lesznek belőlük. Szűrőkanállal
kiszedjük, és tálra halmozzuk.
Petrezselymes újburgonya Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 5 dkg vaj, 1-2 csokor
petrezselyemzöld, só. A megkapart burgonyát karikákra vágjuk, és a forró
vajban megsózva, a saját levében puhára pároljuk.
Időnként megkeverjük, nehogy odakapjon. Tálalás előtt
1-2 perccel hintjük rá a megvagdalt
zöldpetrezselymet.
Pikáns burgonyagombóc Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg főtt, áttört
burgonya, 2 tojássárgája, 20 dkg mazsola, só, vaj,
pirított zsemlemorzsa. A lisztet, burgonyát, tojássárgájákat 1-2 kanál
vajjal, kevés sóval és a leforrázott, lecsurgatott
mazsolával összegyúrjuk. Apró gombócokat formázunk,
enyhén sós vízben kifőzzük, és pirított
szemlemorzsára szedjük. Vadas vagy bármilyen szaftos
hús mellé köretnek vagy önállóan (édes szószt is
adhatunk mellé) kínálhatjuk.
Pirított, hagymás burgonya A héjában megfőtt burgonyát megtisztítjuk,
káposztareszelőn átreszeljük, és zsírban pirított
hagymával megpirítjuk.
Pityóka (mézmázas édes krumpli) Hat adagos, édes burgonyaköret, nagyanyáink korából. Hozzávalók: 5-6 db közepes, főtt krumpli, 1 dl méz,
1 dl narancslé, 1 dl vaj, 1 teáskanál só. A
meghámozott főtt burgonya karikákat rendezzük el egy
kivajazott tűzálló tálban, miközben az egyes rétegek
közé a maradék hozzávalókból kevert meleg levet
locsolgatjuk. 180C°-os sütőben süssük kb. 30 percig.
Sütés közben gyakran locsolgassuk saját levével.
Vastag falú öntöttvas serpenyőben vagy lábosban is
süthetjük a tűzhely felső lapján.
Ráckrumpli Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg kolozsvári
szalonna, 5 - 6 paradicsom, ugyanannyi zöldpaprika, 1
dl tejföl, só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogós pirosra
sütjük. A megtisztított kockákra vágott burgonyát
hozzárakjuk, a paradicsomot, meg a zöldpaprikát
belevágjuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve, só,
l puhára pároljuk. Ha a szalonna nem elég sós,
utánsózzuk. Végezetül rövid lére forraljuk, és a
tejföllel összekeverve tálaljuk.
Rántott burgonya Hozzávalók: 6-8 burgonya, liszt, zsemlemorzsa, 3
tojás, só A burgonyákat meghámozzuk és kb. 6-8 milliméter
vastag szeletekre vágjuk. Sütőben vagy grillsütőben
félpuhára sütjük. Ezután egyenként lisztbe, jól
megsózott tojásban és morzsában megforgatjuk, majd
forró olajban kisütjük.
Resztelt krumpli Hozzávalók: 6-8 db közepes főtt burgonya, l fej
hagyma, 1 kanál libazsír, vagy 2 evőkanál olaj, só,
pirospaprika. A zsírban vagy olajban megdinszteljük az apróra
vágott hagymát, kevés pirospaprikát szórunk bele,
majd nagyobb lyukú reszelőn belereszeljük a főtt
burgonyát. Sózzuk, majd jól összekeverjük. Különféle
húsokhoz tálaljuk.
Ropogós burgonya Hozzávalók: 70 dkg apró szemű burgonya, só; a
sütéséhez olaj. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva,
egészben a bő, forró olajba vetjük. Amikor egyik
oldala már ropogósra sült, pecsenyelapáttal óvatosan
megfordítjuk a krumpli-szemeket, nehogy szétessenek,
és a másik oldalukat is megpirítjuk. Mielőtt tálra
rakjuk, alaposan lecsepegtetjük, és csak ezután
sózzuk meg.
Ropogós újburgonya Hozzávalók: 1 kg apró szemű újburgonya, 3 evőkanál
olaj, só. A megforrósított olajba öntjük az alaposan megmosott,
de héjas új. burgonyát, és a saját levében, fedő
alatt puhára pároljuk. Párolás közben nem sózzuk meg,
és nem kevergetjük, hanem a lábast rázogatjuk, hogy a
burgonyaszemek egyenletesen puhuljanak. Végül a fedőt
levéve, nagy lángon ropogós barnára sütjük, és csak a
tálon sózzuk. Célszerű nagyon vastag falú, például
vaslábasban készíteni. Ha nem keverjük, a burgonyák
héját nem sértjük fel, akkor nem ég oda a burgonyánk.
Roseibni Ugyanúgy készül, mint a szalmaburgonya, csak a
burgonyát karikákra vágjuk, vagy uborkagyalun
szeleteljük fel.
Rozmaringos krumpli
A nagyon vékony karikákra szeletelt krumplit
kiolajozott tepsibe tesszük, megszórjuk apróra vágott
fokhagymával és friss rozmaringgal, megsózzuk, a
tetejét is meglocsoljuk olajjal, és előmelegített,
forró sütőben aranybarna-ropogósra sütjük.
Sós burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, só A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és sós
vízben puhára főzzük. Leszűrve, esetleg a
pecsenyelével megöntözve adjuk asztalra.
Szalmaburgonya Hozzávalók: I kg burgonya, só; a sütéséhez bőven
olaj. A meghámozott burgonyát szalma vastagságú, ujjnyi
hosszú darabra vágjuk, tiszta konyharuhában
megtörölgetjük, és az olajban len aranysárgára
sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a papír ma szívja
a felesleges olajat, és utána tálaljuk. A tálon
sózzuk meg.
Szalonnás burgonya Hozzávalók: 20 dkg szalonna, 1 kg burgonya, só. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós
vízben megfőzzük. Nagy tűzálló tálat hajszálvékony
szalonnaszeletekkel kibélelünk, a leszűrt burgonyát
beleöntjük, a tetejét szintén szalonnaszeletekkel
fedjük be, és a sütőben addig sütjük, amíg a krumpli
is és a szalonna is ropogósra nem pirult.
Szalonnás burgonyasaláta Hozzávalók: 1 kg keményre fövő burgonya (apró), 1
hagyma, 75 g füstölt húsos szalonna, 4 ek fűszerecet,
75 ml hideg húsleves (kockából is jó), 50 ml étolaj,
só, bors Krumplit megmossuk, héjába megfőzzük, lehámozzuk,
hidegen vékonyra szeleteljük. A hagymát apróra
vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk,
kiolvasztjuk, zsírjában a hagymát átpároljuk. Ecetet,
húslevest és olajat hozzáöntjük, és az egészet a
burgonyára öntjük, majd óvatosan átforgatjuk. Sóval,
borssal fűszerezzük, majd állni hagyjuk. (kb. 1 óra
kell neki) Ha melegen tudjuk tartani, akkor a
legjobb.
Tejes burgonyalepény Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dl aludttej, 30 dkg
liszt, 1 fej vöröshagyma, só, bors, olaj, 2 dl
tejföl. Az aludttejbe belereszeljük a megtisztított
burgonyát, hozzákeverjük a lisztet, sóval, borssal
ízesítjük, alaposan kiolajozott tűzálló edénybe
simítjuk, és közepesen meleg sütőbe tesszük. Az
apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk,
elkeverjük a tejföllel, és a majdnem megsült
burgonyára terítjük. Szép pirosra megsülve, kockára
vágva találjuk. Sovány húsok mellé köretnek vagy tea,
sör mellé önálló ételként kínálhatjuk. (Ha
gazdagabban akarjuk készíteni, apróra darált sonkát,
durvára reszelt sajtot is keverhetünk a tejfölös
hagymához.)
Tejfölös tócsni Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 1 tojás, 4 dkg liszt,
fél fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés vágott
petrezselyem, 1 dl étolaj, só, őrölt fehérbors. Az alaposan megmosott, majd meghámozott burgonyát
nagyobb lyukú káposztareszelőn lereszeljük.
Hozzáadunk egy egész tojást, kevés lisztet, finomra
vágott vöröshagymát, áttört fokhagymát. Ízesítjük
sóval, kevés őrölt fehérborssal, és alaposan
átkeverjük. Leveseskanállal szaggatunk kisebb
halmokat az előforrósított olajba, lepényekké
formázzuk, majd mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
Tálaláskor fogyaszthatjuk magában, tejföllel
meglocsolva, sőt, finom reszelt füstölt sajttal is.
Önmagában vegetáriánus étel, de körítésként sültekhez
is adhatjuk. vegyes sültes tál köretének.
Elkészítési idő: 55 perc
Tepertővel töltött krumplilángos Hozzávalók: 750 g burgonya, 250 g tepertő, 200 g
féldarás liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez. A héjában megfőtt burgonyát még forrón meghámozzuk,
áttörjük, megsózzuk, és a liszttel sima tésztát
gyúrunk belőle. A tésztából hosszú hengert formálunk,
és egyforma szeletekre vágjuk. A meglisztezett
gyúródeszkán minden tésztakarikából kis lángosokat
sodrunk, és forró tűzhelylapon vagy a gázlángra
helyezett vaslapon mindkét felüket megsütjük. A
megsült lángosokat megkenjük a megsózott, megdarált
tepertővel, összegöngyöljük, és a tetejüket megkenjük
zsírral. Melegen, esetleg párolt káposztához vagy
parajhoz köretként tálaljuk.
Töltött burgonya Nagy méretű burgonyákat héjában puhára főzünk.
Félbevágjuk, majd a héjából óvatosan kikaparjuk.
Elkeverjük sóval, borssal, nyers tojással, reszelt
sajttal. Csillagcsővel visszatöltjük a héjába,
olvasztott vajjal meglocsolva sütőben pirosra sütjük.
Tört burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4
evőkanál olaj, só, mokkáskanálnyi pirospaprika. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk,
karikákra vágjuk. Közben az olajon a karikákra vagy
kockákra vágott hagymát megpirítjuk, a
pirospaprikával meghintjük, és a burgonyát beletéve,
erős lángon megpirítjuk. Közben kevergetjük, hogy
egyenletesen piruljon. Csak tálalás előtt sózzuk meg.
(Készíthetjük olaj helyett kis kockákra vágott
füstölt szalonnával is.)
Tört burgonya mirelit hasábburgonyából Hozzávalók: Ugyanaz, mint a tört burgonyához, de nem
nyers, hanem 1 csomag mirelit hasábburgonyát veszünk
hozzá. Az olajon megpirított, pirospaprikával meghintett
hagymára öntjük a még fagyott hasábburgonyát,
megsózzuk, és fakanállal összetördelve, a hagymával
elvegyítve sütjük meg. Akkor jó, ha az alja szép
piros lett.
Tört krumpli Hozzávalók: 6-8 db közepes főtt burgonya, só, l-2
kanál pecsenyezsír, vagy libazsír. A főtt burgonyát meghámozzuk, és villával vagy
törővel összetörjük. Megsózzuk, majd a zsírral
összekeverjük. Ha például libát sütünk, a forró
zsírból leveszünk két kanállal, és összekeverjük.
Vajas burgonya 1. Hozzávalók: Burgonya 0.5 kg, zöldpetrezselyem 1/2
csomó, vaj 10-15 dkg. Elkészítése: Az étel különösen újburgonyából kitűnő.
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és feltesszük
sósvízben főni, ha megfőtt, levét leszűrjük, teszünk
rá finomra vágott petrezselymet és s forró vajat.
Vajas burgonya 2. Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a végén
ötdekányi forró vajba forgatjuk, és összetörjük,
esetleg egy kicsit le is pirítjuk az alját.
Vajas burgonya mirelit hasábburgonyából Hozzávalók: 2 csomag mirelit hasábburgonya, 5 dkg
vaj, só. A vajat megforrósítjuk, és a még fagyott
hasábburgonyát beleöntjük Megsózzuk, és fakanállal
összetörve, a tűzön hagyjuk megforrósodni.
Zsírban sült burgonya Hozzávalók: Burgonya 1 kg, zsír 25 dkg, só 1késh. Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, és megmossuk.
Azután hártyavékony szeletekre vágjuk, és zsírban
ropogós pirosra sütjük.
Zsírban sült burgonyakarikák (roseibni) Hozzávalók: 60 deka burgonya, zsír vagy olaj a
sütéshez, só. A burgonyákat megtisztítjuk, és uborkagyalun vékony
szeletekre gyaluljuk. Miután megmostuk, szűrőkanállal
leszűrjük. Felhevített zsírban vagy olajban állandó
keveréssel szép aranysárgára sütjük, majd
szűrőkanálon átszűrve, megsózva tálaljuk. Angolos
sültekhez adjuk elsősorban.
Zsírban sült, vastag metéltre vágott burgonya
(hasábburgonya) Hozzávalók: 80 deka burgonya, a kisütéshez bő zsír,
só. Igen sok húsétel mellé kitűnő körítés. A
megtisztított burgonyát ujjnyi vastag, négyszögletes,
kisujjnyi hosszúságú hasábokra vágjuk, vízben
áztatjuk, és miután leszűrtük, forró, bő zsírban szép
világosbarnára és ropogósra sütjük. Szűrőkanállal
kiszedjük a zsírból és megsózva tálaljuk.
|