Libasült aszalt szilva kompóttal 
  
Hozzávalók 4 személyre: 
- liba (1,80kg) 1db 
- libazsír 50dkg 
- rozmaring 3szál 
- vörösbor 2dl 
- konyak 0,5dl 
- méz 3ek. 
- aszalt szilva 30dkg 
- fokhagyma 1fej 
- narancs 2db 
- keményítő 2dkg 
- só, bors  
  
Elkészítés:                                   
Az egész libát kívül-belül jó alaposan bedörzsöljük sóval és borssal. A hasüregébe beletesszük a rozmaringot. A libazsírban elősütjük a liba minden oldalát, majd felöntjük a borral és kevés vízzel. Sütőben jó ropogósra sütjük. Amíg a liba sül, elkészítjük a kompótot. Mézet karamellizálunk, és felöntjük a kacsasült levével, beletesszük a fokhagymát, a szilvát, a narancsot, a konyakot puhára főzzük és a végén hideg vízzel elkevert keményítővel, sűrítjük.  
  
Tipp: 
- Burgonyapürével is tálalhatjuk, de a klasszikus párolt káposztával is kitűnő. 
  
  
Libacomb almás vargányaraguval és rántott burgonyával 
  
Hozzávalók 4személyre: 
- libacomb 4db 
- fokhagyma 1fej 
- alma 2db 
- vargánya 20dkg 
- ribizli 15dkg 
- vaj 5dkg 
- só, bors 
- Tokaji bor 1dl 
- burgonya 1kg 
- tojás 2db 
- liszt, zsemlemorzsa 
  
                    Elkészítés: A libacombokat jó alaposan sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük fokhagymával, majd kevés víz alatt, lefedve puhára sütjük a sütőben. Ha majdnem megpuhult, akkor fedő nélkül ropogósra pirítjuk. Az almákat kockára vágjuk, és serpenyőben kevés vajon megpirítjuk a darabolt vargánya gombákkal. Ha kész hozzáadjuk a ribizlit, és ráöntjük a Tokajit, majd beforraljuk. A tisztított burgonyát sós vízben félpuhára főzzük, majd lehűtjük. A hagyományos módon bepanírozzuk, (liszt, tojás, morzsa) és bő, forró olajban kisütjük. A burgonya mellé tesszük a combokat, majd meglocsoljuk a raguval. 
  
Tipp: 
- Az egészséges libacombok kb. 45dkg-osak, de a bőréből elég sok zsiradék sül ki. 
- Ugyanígy készíthetjük kacsacombból, ami jóval kisebb, mint a liba. 
  
  
Libamell balzsamos szőlővel 
   
Hozzávalók 4 személyre: 
- libamell (30dkg) 4db 
- piros szőlő 0,5kg 
- cukor 10dkg 
- vörösbor (száraz) 4dl 
- keményítő 2ek. 
- só, bors, olaj 
  
 Elkészítés:                             
Az előkészített, bevagdosott libamelleket befűszerezzük, majd serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát lefedve megsütjük. A szőlőszemeket félbevágjuk, és kiszedjük a magokat. A sütésből visszamaradt zsiradékon, a cukrot aranysárgára karamellizáljuk (nem barnára), felöntjük balzsamecettel, a vörösborral és a fele sűrűségűre főzzük. Ekkor továbbsűrítjük a hideg vízzel kikevert keményítővel, és hozzáadjuk a szőlőt. Addig főzzük, míg a szőlőszemek összeesnek (1-2 perc). A libamelleket a forró mártással, és burgonyakrokettel tálaljuk.  
  
Tipp: 
- A libamellet célszerű a beirdalt, bőrős felével elkezdeni sütni, mert akkor hamarabb kiolvad belőle a zsiradék. 
- A libamellet érdemes 1-2 nappal sütés előtt bepácolni, így zamatosabb és finomabb lesz. 
- Ha nincs szőlő, használhatunk mazsolát, szilvát vagy aszalt gyümölcsöket is. 
- Az „igazi gourmand” rózsaszínűre süti libamell közepét, így szaftosabb is. A teljesen átsült, (mint a bélszíneknél is) szárazabb. 
   
 Készült: 2007.11.11[Steak]
 
  |