Almás palacsinta
Hozzávalók:
4 adag palacsinta tészta (liszt, tojás, tej, szóda, olaj)
2 darab alma
Kristálycukor
Fahéj
Elkészítés:
Keverjük be a palacsinta tésztát. Reszeljük le az almákat, majd nyomkodjuk ki egy kicsit, hogy ne áztassa el a tésztát. Keverjük bele a tésztába, és a szokásos módon – lehet kicsit vastagabbra – süssük ki a palacsintákat. Forrón tálaljuk, fahéjas cukorral megszórva.
Túrókrémes narancs
Hozzávalók:
2 nagy narancs
25dkg tehéntúró
1 csomag vaníliás cukor
4 darab édesítő tabletta vagy 4 kanál cukor
Mokkás kanál rum
4 evő kanálnyi tejszínhab
Elkészítés:
Mossuk meg a narancsokat és vágjuk félbe. Kanalazzuk ki a gyümölcshúst, de óvatosan, mert a héjra szükségünk lesz. Az áttört tehéntúrót vaníliás cukorral, az édesítőszerrel, gyümölcshússal és a rummal összeturmixoljuk, majd a tejszínhab felét keverjük bele, de vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a fél narancshéjba töltjük, egy bő félórát pihentessük hűtőben. A maradék tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Kiflifelfújt sósan-édesen
Hozzávalók:
6 kifli
3 tojás
5 dkg vaj
3 dl tej
Sós változathoz:
10 dkg reszelt sajt
Só, csipetnyi szerecsendió
Édeshez:
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
Elkészítés:
A tejet egy mély tűzálló tálba öntjük, majd a vajat belemorzsoljuk. Mikróban 900 watton körülbelül 2-4 percig melegítjük, hogy a vaj felolvadjon benne. Ezután a kifliket karikára vágva beáztatjuk a tejbe. Egy másik tálban a tojásokat simára verjük. A sós változathoz a tojást sóval, és szerecsendióval ízesítjük, majd a kiflikre öntjük. Alaposan összekeverjük, majd kivajazott „mikróálló” formába öntjük. Az édes felfújthoz a kifliket édes tejbe áztatjuk, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük. Hozzá keverjük a megmosott mazsolát és a tojást. Végül szintén kivajazott formába töltjük. Mindkettőt 900 watton 15-17 percig mikrózzuk, majd 5 percig állni hagyjuk. Tálra kiborítva a sóst reszelt sajttal megszórva, míg az édeset porcukorral hintve tálaljuk.
|