| Burgonyaköretek                                                                  (71)
                       Mit mihez adhatunkSós burgonya, petrezselyemmel megszórva: Főtt
 marhahús, pörkölt és tokányfélék.Vajas burgonya, kockára vagy hasábba vágott főtt
 burgonya, forró vajjal leöntve: halételekhezBurgonya püré, tejjel, vajjal simára keverve: meleg
 sonkához, füstölt és pácolt nyelv, angolosan sült  húsok, borjú és vagdalt húsok.Resztelt burgonya: pirított májhoz, tokányhoz,
 pörköltek és főtt marhahúsHéjában főtt burgonya: szelet húsok és egyéb köretek
 alapanyagaVele sült burgonya: szárnyasok, kacsa, liba.
 Rakott burgonya, besameles: sertés bordához, párolt
 rostélyos, marhasült.Töltött burgonya, fűszeres tojás sárgával: borjú és
 szárnyas sültek, csirke, pulyka.Hasábburgonya: bármilyen sültek mellé.
 Párolt rizs: borjúsült, becsináltak, rántott gomba,
 párizsi köretbe, sült jérce.Rizi-bizi: Rántott libamáj, mexikói borjútokány.
 Gombás rizs: borjúsült, vegyes köretbe.
 Sonkás rizs: sertés vagy borjú borda.
 Paradicsomos rizs: Borjú és ürücombhoz.
 Lecsós rizs: rostélyos, sertésborda.
 Tojásos rizs: sült jérce, borjúsült, vegyes köretbe.
 Batthyány rizs: Párolt bélszín, hátszín, frissensült
 angolos vagy vadhúsok.Pirított dara: főtt vagy párolt marha, borjúsült.
 Széles metélt: mártásos húsok.
 Csőtészta, spagetti: vadas vagy paradicsomos ételek,
 húsok.Galuska: pörkölt, paprikás, tokányfélék.
 Tarhonya: szintén pörkölt és paprikás félék.
 Zsemlegombóc. Vadas nyúl, szalontüdő, tejfölös
 ököruszály.Burgonya gombóc: mártásos húsételek.
 Vegyes köret: ami áll sonkás rizs, parajpuding,
 csirág vajas morzsával, szalmaburgonya, mártásos  húsételek, természetesen külön adjuk.Párizsi köret Párolt karotta, Kelvirág csőben sütve,
 töltött gomba, vagy párolt spárga, zöldség puding,   burgonya: Ezeket többszemélyes vacsorákhoz adjuk, és  külön tálon szervírozzuk, különféle húsokhoz, forrón  adjuk az asztalra.Zöldköretek. vegyesen vagy külön-külön párolt friss
 zöldség, borsó, zöldbab, leveles paraj, töltött  saláta, stb.: bordákhoz, frissensült vagy angolos  húsokhoz, vadakhoz. Párolva vagy dresszinggel adjuk  hidegen ill. melegen.
 Amerikai burgonya
 Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 10 dkg császárszalonna,
 só, őrölt borsA burgonyát meghámozzuk, majd hosszában kettévágva
 egy-egy szelet császárszalonnát helyezünk rá. Sózzuk,  borsozzuk, és sütőben puhára sütjük. Angolos burgonya Hozzávalók: 1 kg apró szemű burgonya, só, 5 dkg vaj.
 A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben, egészben
 megfőzzük. Ezután leszűrjük, a krumplit forró tálra  tesszük, és megforrósított, de nem barna vajjal  leöntjük. Lehet a tetejére összevagdalt  petrezselyemzöldet is hinteni. Bostoni burgonyaHozzávalók: 1 kg burgonyából készült burgonyapüré,
 fél fej vöröshagyma, 2 tojás, S dkg vaj, kevés  pirospaprika.A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt
 hagymával meg a tojásokkal habverővel jól kikeverjük,  és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A  tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával  meghintjük, és a sütőben a tetejére kérget sütünk. Borított burgonyaHozzávalók: 1 kg burgonya, 2 közepes fej hagyma, 7
 dkg vaj, egy csokor petrezselyem, só, bors,  zsemlemorzsa.A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony
 karikára vágjuk. A vajat felforrósítjuk, és a hagymát  világosra pirítjuk benne, hozzáadjuk a burgonyát, és  állandó keverés mellett aranysárgára pirítjuk,  megsózzuk, megborsozzuk és belekeverjük a finomra  vágott petrezselymet. 6 fém vagy hőálló üveg) formát  kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, a burgonyát  jól belenyomkodjuk és 180 fokos sütőben 15-20 perc  alatt aranybarnára sütjük. Formából kiborítva  húsételekhez tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük. BurgonyafánkHozzávalók: fél kg héjában főtt burgonya, l tojás, 1
 kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze  liszt, só, olaj a sütéshez.A burgonyát nyomón áttörjük, összegyúrjuk a tojással,
 zsírral, darával, sóval, és annyi liszttel, hogy jól  nyújtható tésztát kapjunk. pogácsaszaggatóval  kiszúrjuk, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra  sütjük. Burgonya flánHozzávalók négy személyre: 8 kicsi burgonya, 2
 evőkanál tejföl, 6 dkg. olvasztott vaj, 2 tojás, só,  őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1 evőkanál  petrezselyem vagy metélőhagyma.A burgonyákat vizesen alufóliába csomagoljuk, 200
 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt  megsütjük, forrón meghámozzuk, áttörjük. Melegen  tartjuk. Négy darab másfél decis kerek formát  kivajazunk, lehűtünk. A vajat a burgonyába keverjük,  és a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Fűszerezzük,  zöldfűszerrel ízesítjük, majd a forró tejföllel  kikeverjük. A megtöltött formák tetejére alulról  megvajazott alufóliát teszünk. Vízzel töltött  tepsiben 20 percig sütjük. BurgonyagolyókHozzávalók:  1/2 kg főtt, áttört burgonya, 10 dkg
 liszt, 10 dkg reszelt sajt, 2 db tojás, só, reszelt  szerecsendió, bors.A burgonyát a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és kis
 golyókat formázunk belőle. Zsemlemorzsában  megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük.                            BurgonyagombócHozzávalók: áttört burgonya 0.5 kg, liszt 14 dkg,
 zsemlekocka 14 dkg, zsír 5 dkg, tojás 2 db, só 1  késh.Elkészítése: Veszünk fél kg áttört főtt burgonyát,
 adunk hozzá 14 dkg lisztet, sót, zsemlekockát, amit  előtte zsírban megpirítunk, két tojást, ezeket  összegyúrjuk, és gombócokat készítünk belőle, forró  vízben kifőzzük, s lehetőleg rögtön tálaljuk. Burgonyagombóc más módonHozzávalók: Burgonya 4 db, tojás 2 db, tejföl 2 ek.
 liszt 2 ek. zsír 25 dkg, só 1 késh.Elkészítése: Süssünk héjában 4 db burgonyát, majd
 törjük át szitán, tegyünk bele sót, 2 tojás sárgáját,  2 kanál tejfölt, és a lisztet. Ezeket összekeverjük,  gombócokat formálunk belőle, és 25 dkg zsírban  kisütjük. BurgonyakrokettHozzávalók: 30 deka főtt burgonya, 4 deka grízes
 liszt, 2 tojás, egy kis reszelt szerecsendió, só, 10  deka zsömlemorzsa.A főtt és szitán áttört burgonyát, két tojássárgáját,
 csipetnyi sót, reszelt szerecsendiót összekeverjük,  és liszttel meghintett deszkán henger alakú rövid  rudakra formázzuk, lisztbe, felütött tojásba, és  zsömlemorzsába mártva bundázzuk, majd bőséges forró  zsírban kisütjük.                           Burgonyalepény   Hozzávalók: 4 nagyobb, nyers burgonya, 3 púpozott
 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1  teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött  fekete bors, 3 evőkanál olaj, plusz kevés olaj a  sütéshez, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág.Elkészítés: A tojásokat habosra verjük, majd
 összekeverjük a tejjel és a liszttel. Hozzáadjuk a  reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a  szerecsendió-virágot, valamint 3 evőkanálnyi olajat,  ezután az egészet ismét jól összekeverjük. A masszát  10 percig hagyjuk állni. Közben a burgonyát  meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán  lereszeljük. Azonnal beleforgatjuk a tojásos  masszába, és alaposan összekeverjük. (A masszának a  szokásos galuskatésztánál kissé keményebbnek kell  lennie.) Teflon- vagy palacsintasütőben nagyon kevés  olajat forrósítunk, amelyre evőkanállal adagolva, kis  halmokat rakunk. Az evőkanál domború felével azonnal  simára nyomkodjuk, így egyforma kis lepénykéket  kapunk. Ha az alsó felük szép pirosra megsült,  lapátkanállal óvatosan megfordítjuk, és a másik  felüket is megsütjük. Meleg tálra halmozzuk, és  tetszés szerinti salátával vagy savanyúsággal  kínáljuk. Magába, főételként fogyaszthatjuk, de fele  mennyiségben készítve köret is lehet mártásos feltét  mellé, esetleg borkorcsolyának is tálalható. Burgonyapüré 1.Hozzávalók: 80 deka burgonya, 2 deci tej, 8 deka vaj,
 só, a tej és vaj helyett 2 deci tejszínt is  használhatunk.A sós vízben főtt, meghámozott burgonyát leszűrve
 szitán, még forrón áttörjük, vajjal összekeverjük, és  forró tejjel, valamint egy kis sóval ízesítjük.  Simára keverjük. Nem szabad sem túl hígnak, sem túl  keménynek lennie. Burgonyapüré 2.Hozzávalók: 1 kg szétfövő fajta burgonya, 5 dkg vaj,
 tej, só.A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós
 vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi  - vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit  felvesz (részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn  szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya  minőségétől, hogy mennyit vesz fel}. Ha a főzővíz nem  volt elég sós, utánsózzuk. Kitűnő, habos lesz a  burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben  1-2 percig verjük. Burgonyapüré 3.Hozzávalók: Burgonya 1 kg, vaj 5 dkg, tej 0,25 l, só
 2 késh.Elkészítése: Burgonyát megtisztítunk, megmosunk,
 kockára vágunk, feltesszük sós vízben főni, ha  megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon,  majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi  sót, 5 dkg vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra  keverjük és feltesszük, egy kicsit főni hagyjuk.  Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk,  amitől szép fényt kap. Burgonyapüré 4.Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2
 dl tej, cukor, őrölt borsA burgonyát megtisztítjuk. Kis kockákra vágjuk, és
 lábosba rakjuk. Csak annyi vizet öntünk rá, amennyi  szűken ellepi, és megsózzuk. Lefedve puhára főzzük.  Ezután leszűrjük, majd áttörjük. Az áttört burgonyát  visszatesszük a lábosba, és vajjal, a tejjel meg a  tejszínnel egészen kis lángon addig főzzük, amíg az  egész egynemű, pépes nem lesz. Habverővel kissé  felverve, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és forrón  tálaljuk. Burgonyapüré 5.Hozzávalók: kb. 6 db közepes burgonya, l kanál zsír,
 só.A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben
 megfőzzük. Burgonyanyomón áttörjük, kevés főzővízzel  hígítjuk, majd a zsírral jól elkeverjük.  Szárnyasokhoz, füstölt marhanyelvhez tálaljuk. Burgonyás knédli forró krumplibólHozzávalók: 80 dkg forró krumpli, 40 dkg dara, 10 dkg
 zsírszalonna vagy vaj, 1-2 tojás vagy csak a sárgája,  fél kanálnyi só, pirított zsemlekockákElkészítési módja: A gyúródeszkára szórjuk a darát és
 bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást,  a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához  adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek  gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A  kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal,  szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk  pirított zsemlemorzsával) és párolt káposztával  húshoz adjuk körítésként. Ugyanebből a tésztából  nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc. Citromkrémes sült burgonyaHozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 3 dl tejszín,
 2 citrom, őrölt bors, kakukkfű, rozmaring, 1  babérlevél, só, 1 evőkanál vaj.Hámozás után a burgonyát - a gumók nagyságától
 függően - hosszában kettőbe vagy négybe vágjuk, és  sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A  tejszínhez keverjük a fűszereket; egy citrom levét és  reszelt héját. Egy tűzálló tálat kivajazunk,  elrendezzük benne a krumpli-hasábokat, ráterítjük az  egészen vékony karikákra szeletelt citromot, ráöntjük  a fűszeres tejszínt és kb. 30 perc alatt megsütjük.  Kímélő körítésként bors és vaj nélkül is  készíthetjük. Zsiradék nélkül sütött, vagy párolt  húsokhoz adhatjuk. Cukkínis burgonyaérmékHozzávalók: 2 közepes cukkíni, 2 méretes krumpli, 1
 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor  petrezselyem, só, bors, 2 tojás, 15 dkg liszt, olajA cukkinit és a krumplit hámozzuk, majd durvára
 reszeljük. Összekeverjük az apróra vágott hagymával  és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, a  felaprított petrezselymet is közé keverjük. A  tojásokat felverjük, a liszttel összekeverve sűrű  tésztát készítünk, majd a cukkínis keveréket is  beleforgatjuk. Félórányi pihentetés után tenyérnyi  pogácsákat formálunk belőle, s forró olajban  ropogósra sütjük. Burgonyás tarhonyaHozzávalók: Burgonya 1 kg, tarhonya 10 dkg, hagyma 1
 fej, zöldpaprika 1 db, paprika 1 késhegynyi.Elkészítése: Főzünk paprikás burgonyát csak több
 lével, és ha félig megfőtt a burgonya, teszünk bele  pirítatlan tarhonyát, és tovább főzzük, míg a levét  el nem fövi. Törjünk végül bele egy egész  zöldpaprikát. Francia burgonyaHozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1
 tojássárgája, 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só.A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra
 vágjuk, és mély kiolajozott tűzálló tálba öntjük.  Megsózzuk, a tojássárgájával elkevert tejföllel  leöntjük, tetejére morzsoljuk a vajat, és a sütőben  addig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a  teteje szépen meg nem pirult. Gombával töltött burgonyaHozzávalók: 8 közepes burgonya, 25 dkg gomba, 1
 vöröshagyma, olaj, só, bors, csokor petrezselyem, 1  tojás, 2-3 ek. zsemlemorzsa, fél liter zöldséglevesA tisztított burgonyákat kettévágjuk, és belsejüket
 kivájjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon  megpároljuk, a felszeletelt gombát rádobjuk, sózzuk,  borsozzuk. Hozzáadjuk a kivájt burgonyaforgácsokat és  az aprított petrezselymet. Puhára főzzük, langyosra  hűtjük, s belekeverjük a tojást és a zsemlemorzsát. A  fél krumplik egyikébe töltjük, a kalapját rátesszük,  s cérnával átkötjük. Kevés forró olajon a  krumpli-csomagokat megsütjük, majd a levessel  óvatosan felöntve megpároljuk. A cérnától  megszabadítva kínáljuk a sertésbordához. Gőzben főtt burgonyaUgyanúgy hámozzuk, daraboljuk fel, mint a sós
 burgonyát. A kuktafazék aljára 1,5 deci vizet öntünk,  a betétet belerakjuk, és erre tesszük a burgonyát.  Megsózzak, és a kuktát lezárva, a jelzéstől számítva  nyolc percig gőzöljük. Készíthetjük lábasban is,  akkor az edény aljára öntjük a vizet, a főzőbetétet  beletéve, erre halmozzuk, megsózzuk a burgonyát. Fedő  alatt, kis lángon addig gőzöljük, amíg meg nem  puhult, de alatta a forró vizet pótolni kell, ha  elpárologna. Habos, sült burgonyaHozzávalók: 80 dkg héjában főtt burgonya, 7 dkg
 margarin 10 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 2 dl tejföl,  só. 5 dkg margarint a tojássárgájával és a tejföllel
 alaposan kikeverjük, és hozzáadjuk a reszelt sajt  többségét meg a kemény habba vert tojásfehérjéket.  Beleforgatjuk a karikára vágott burgonyát, és a  maradék 2 dkg margarinnal kikent tálba terítjük.   Tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk, és  sütőben aranysárgára pirítjuk. Hagymakrémes burgonyaHozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 fej
 vöröshagyma, 2 evő. kanál liszt, 3 dl tej, 5 dkg  reszelt sajt, só, őrölt bors.A burgonyát meghámozzuk, hosszúkásra felvágva, sós
 vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és az egyik  kanál olajjal kikent, mély tűzállá tálba öntjük.  Közben a másik kanál olajban a karikákra vágott hagy.  mát megpirítjuk, a liszttel meghintjük, és a tejjel  felengedve, megsózzuk, megborsozzuk. Mártás  sűrűségűre forraljuk, a burgonyára öntjük, és a  sütőben közepes lángon a tetejét megpirítjuk. Hagymás burgonya 1.Hozzávalók: Burgonya 1 kg, zsír 10 dkg, bors 1 késh.
 hagyma 1/2 fej.Elkészítése: A burgonyát főzzük meg héjában,
 megtisztítva törjük át szitán, tegyünk bele sót, ez  alatt pirítunk finomra vágott hagymát, tegyük bele a  burgonyát, és kevés törött borsot. Hagymás burgonya 2.Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 vöröshagyma, fél dl
 olaj, 1 evőkanál sóA burgonyát előző nap héjában megfőzzük, és meg is
 hámozzuk. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd hűtőszekrénybe  tesszük. Másnap a megtisztított vöröshagymát egészen  finomra metéljük. Az olajat felforrósítjuk, és a  vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd barnára  pirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk. A burgonyát durva  lyukú reszelőn lereszeljük, azután beleforgatjuk a  hagymás olajba. Kicsit átsütjük. Hagymás sült burgonyaHozzávalók:  80 dkg burgonya, 6 dkg margarin, 1 nagy
 hagyma, 3 tojás, 4 dl tej, só, szerecsendió.A meghámozott nyers burgonyát karikára vágjuk és
 margarinnal kikent tűzálló tálba felig egymásra  fektetve, szépen sorba rakjuk. A megtisztított, apró  kockára vágott hagymával megszórjuk, végül a  tojásokkal elkevert, fűszerekkel ízesített tejjel  leöntjük. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép  pirosra sutjuk. Hamis roseibniHozzávalók: 1 kg burgonya, só; a sütéséhez bőven
 olaj.A szét nem fövő fajtájú burgonyát héjában megfőzzük,
 meghámozzuk, és milliméternyi vastag karikákra vágva,  a bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Az olaját  lecsepegtetjük, utána rakjuk tálra, és csak ott  sózzuk meg. Ugyanezt készíthetjük hasábburgonya  alak*ra vágott krumpliból is.  Hasábburgonya 1.Hozzávalók: 1 kg burgonya, só; a sütéséhez bőven
 olaj.A burgonyát meghámozzuk, és kisujjnyi vastag
 hasábokra vágjuk. Tiszta konyharuhával alaposan  leitatjuk róla a nedvességet, és bő, forró olajba  rakjuk. Élénk tűzön addig sütjük, amíg aranybarna nem  lett. Alaposan lecsepegtetjük - még jobb, ha  itatóspapírra vagy papírtörülközőre rakva itatjuk le  róla az olajat -, és csak a tálon sózzuk meg. Hasábburgonya 2.Hozzávalók: 3 kg burgonya, 1 liter olaj, 3 gramm só
 Elkészítés: A megtisztított burgonyát alaposan
 megmossuk, megszárítjuk. A burgonya minden oldalát  szabályosan levágjuk. Ebből 1 cm vastag, 3-4 cm magas  lapokat vágunk. A lapokból 1 cm-es négyzetes  hasábokat vágunk. A darabolt hasábburgonyát vízbe  helyezzük. Sütés előtt leszárítjuk, majd megsütjük. A  készre sütött burgonyát forrón tálaljuk. Sózzuk, majd  tálalópapírral ellátott fémtálra halmozzuk. Ha  mélyhűtött hasábburgonyát kell felhasználni, illetve  sütni, kemény állapotban kell a sütést elkezdeni.      Hercegnő burgonya                                      Hozzávalók: 1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4
 tojássárgája, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, sóA krumplit megmosás után meg kell hámozni, kockára
 vágni, és sós vízben megfőzni. (Ezt szoktam úgy is,  hogy előbb vízben megfőzöm, és utána hámozom meg. Így  könnyebb a hámozás.) Leszűrés után még fedő nélkül  néhány percig vissza kell rakni a tűzre, hogy a víz  teljesen elpárologjon. Ezután át kell törni. Hozzá  kell keverni a vajat, a tojássárgáját és a  szerecsendió-reszeléket, majd egy kis sót kell  beletenni. Ezt az egészet egy sűrű masszává össze  kell gyúrni, majd töltőzsákba kell tenni. Ez a  töltőzsák jó erős legyen, mert a massza nem éppen  krém állagú, hanem elég sűrű lesz. Én ezt egy  alumíniumból készült linzerkészítő pisztolyba szoktam  tölteni, az kibírja. Ezután ki kell vajazni egy  sütőlapot, és erre kell rányomni kis kör alakban. Itt  jön jól, ha mintásan sikerül kinyomni, akkor  dekoratívabb lesz. Az egészet kb. 180 fokos sütőben  aranysárgára kell sütni. Adhatjuk halból, szárnyas-,  marha- vagy borjúhúsból készült mártásos ételek mellé  köretnek. Júliusi krumpliHozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma újkrumpli, 1
 csokor zöldhagyma, 1 csokor petrezselyem, ízlés  szerint só és törött fekete bors, a tepsihez 2  evőkanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 15 dkg  baconszalonna (vagy hajszálvékony szeletekre vágott  császárhús).Elkészítés: A krumplit nagyon gondosan megmossuk, és
 leszárítjuk, de nem kell megtisztítani, mert héjastól  fogjuk megsütni. Akkora tepsit, amekkorába egy sorban  elfér a krumpli, olajjal kikenünk, és zsemlemorzsával  meghintünk. A száraz krumplikat egyenletesen  szétterítjük. Megsózzuk, és törött fekete borssal  megszórjuk. A zöldhagymát megmossuk, letisztítjuk, és  nagyon vékony karikákra vágva rakjuk a krumplik  tetejére, illetve a krumplik közeibe. A  baconszalonnát hosszú, vékony csíkokra szabdaljuk, és  a krumpli tetején ugyancsak egyenletesen elosztjuk.  Fedetlenül toljuk be az előmelegített, közepesen  forró sütőbe, és legalább 50 percen keresztül közepes  lángon sütjük. Nem szabad megkeverni, mert a nagy  nedvességtartalmú újkrumpli hamar szétesik. A krumpli  héja szép piros-barnára és ropogósra sül, a krumpli  belseje pedig omlós, puha lesz. Végül tálalás előtt  meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel.   Salátával főételnek, ünnepi pecsenye mellé pedig  köretnek tálalható. Köményes burgonyaUgyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a tálon
 vajdarabkákat hintünk rá, és köménymaggal gazdagon  megszórjuk. Köményes sült burgonyaHozzávalók: 10 szem közepes nagyságú burgonya, 15 dkg
 húsos füstölt szalonna, köménymag.A burgonyát kefével, váltott vízben alaposan
 megmossuk, és hosszában kettévágjuk. Vágott felükkel  felfelé egymás mellé, sütőlemezre fektetjük,  mindegyikre egy hajszálvékony szalonnaszeletet  borítunk, és köménnyel meghintve a sütőben jó  ropogósra sütjük. Köménymagos burgonyaHozzávalók: Burgonya 1 kg, zsír, vagy vaj 10 dkg,
 köménymag 1 kk., só 2 késh.Elkészítése: A burgonyát tisztítás után megmossuk,
 feltesszük sós vízben főni, ha megfőtt a vizet  leszűrjük, leöntjük forró zsírral, vagy vajjal. A sós  vízbe tegyünk egy kávéskanál köménymagot. KrumplifánkHozzávalók 2-4 személyre: 25 dkg burgonya, 30 dkg
 liszt, 2 tojás sárgája, 3 dkg zsír, 2 dl tej, 2 dkg  élesztő, olaj, 1 kiskanálnyi cukor, sóA krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd
 át. Dolgozd össze a liszttel, tojás sárgájával,  zsírral és a tejben cukorral felfuttatott élesztővel.  A tésztát liszttel meghintett deszkán nyújtsd ujjnyi  vastagra, és belisztezett pogácsa-szaggatóval  darabold fel. A kiszaggatott fánkocskákat meleg  helyen keleszd meg. (Ez kb. 1 órát kíván.). A  fánkokat bő forró olajban süsd pirosra.Ez a köret valamilyen mártással akár önálló étel is
 lehet. A tészta egy kis reszelt sajt vagy apróra  vágott sonka hozzáadásával is variálható. KrumplinudliHozzávalók: 40 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 2 tojás,
 reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál KNORR Delikát  Ételízesítő.A héjában megfőzött burgonyát, megpucoljuk finom
 rostélyú reszelőn, lereszeljük, vagy burgonyanyomón  áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, egész tojásokat, majd  sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kinyújtjuk,  lisztezett gyúródeszkán vastagabb szeletekre vágjuk.  Enyhén ételízesítős, forrásban lévő vízben kifőzzük.  Lecsepegtetjük, és kevés vajon, vágott  petrezselyemzölddel átforgatjuk. Cukkínis vagy borsós  csirke-becsinálthoz ajánljuk.   Elkészítési idő: 50  perc Krumpli-ringliHozzávalók: fél kg héjában főtt burgonya, l tojás, 1
 kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze  liszt, só, olaj a sütéshez.A burgonyát nyomón áttörjük, összegyúrjuk a tojással,
 zsírral, darával, sóval, és annyi liszttel, hogy jól  nyújtható tésztát kapjunk, lisztezett deszkán  kisujjnyi rudakra sodorjuk, gyűrűket formálunk  belőle, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra  sütjük.  Hagymás, szaftos húsokhoz, vadas marhához  tálaljuk. Krumplis fánkHozzávalók: 3-4 főtt burgonya, (lehet maradék tört
 krumpli is), l kis fej hagyma, l tojás, só, bors, 2  kanál maceszdara, olaj a sütéshez.A burgonyát villával összetörjük beleadjuk a tojást,
 a kockára vágott hagymát, elkeverjük a maceszdarával,  sóval, borssal, majd a masszából gombócokat  formálunk. Lelapítjuk őket, majd olajban mindkét  oldalukat kisütjük. Mandulás burgonyakrokettHozzávalók: 4 közepes burgonya, 2 tojás, 1 dl tej,
 2-3 evőkanál finomliszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1  mokkáskanál őrölt szerecsendió, ízlés szerint só és  törött fehér bors, 1 mokkáskanál sütőpor, 5 dkg  lehéjazott fehér mandula, olaj a sütéshez.Elkészítés: A megmosott, héjas burgonyát megfőzzük,
 majd meghámozva, még melegen összetörjük. Hozzáöntjük  a tejet, a gyengén felvert tojásokat, az összes  fűszert, valamint a megreszelt vöröshagymát.  Beledolgozzuk a sütőport és annyi lisztet, hogy  formálható massza legyen. Nedves kézzel hosszúkás  kroketteket, azaz ujjnyi, henger alakú kolbászkákat  formálunk belőle. A fehér mandulát vékony lapokra  forgácsoljuk, és belenyomkodjuk a krokettekbe. Ezután  bő, forró olajba, egyenként óvatosan beleeresztjük, a  hőfokot rögtön mérsékeljük, és kis lángon lassan  megsütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük,  illetve a megsült kroketteket papírtörülközőre  szedjük. Párizsi burgonyaA nagy burgonyából kis golyócskákat fúrunk, és forró
 olajban pirosra sütjük. Sózva és apróra vágott  petrezselyemzölddel kínáljuk. PárnaburgonyaHozzávalók: 30 dkg burgonya, 25 dkg túró, 2 dl
 tejföl, 5 dkg szalonna, sóA burgonyát meghámozzuk, megmossuk, megtörölgetjük,
 majd fél cm vastag karikákra vágjuk. Serpenyőben  olajat langyosítunk, beledobunk néhány  burgonyakorongot, hogy szabadon úszkálhassanak benne.  Csak addig hagyjuk az olajban, míg mindkét oldalukon  megpuhulnak. Barnulniuk nem szabad. Szűrőkanállal  kiszedjük, lapos tálra rakjuk egymás mellé, és  kihűlni hagyjuk. Teljesen hidegen az egészet hirtelen  forró olajba tesszük. A korongok tágulnak,  felfújódnak, gömbök lesznek belőlük. Szűrőkanállal  kiszedjük, és tálra halmozzuk. Petrezselymes újburgonyaHozzávalók: 1 kg újburgonya, 5 dkg vaj, 1-2 csokor
 petrezselyemzöld, só.A megkapart burgonyát karikákra vágjuk, és a forró
 vajban megsózva, a saját levében puhára pároljuk.  Időnként megkeverjük, nehogy odakapjon. Tálalás előtt  1-2 perccel hintjük rá a megvagdalt  zöldpetrezselymet. Pikáns burgonyagombócHozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg főtt, áttört
 burgonya, 2 tojássárgája, 20 dkg mazsola, só, vaj,  pirított zsemlemorzsa.A lisztet, burgonyát, tojássárgájákat 1-2 kanál
 vajjal, kevés sóval és a leforrázott, lecsurgatott  mazsolával összegyúrjuk. Apró gombócokat formázunk,  enyhén sós vízben kifőzzük, és pirított  szemlemorzsára szedjük. Vadas vagy bármilyen szaftos  hús mellé köretnek vagy önállóan (édes szószt is  adhatunk mellé) kínálhatjuk. Pirított, hagymás burgonyaA héjában megfőtt burgonyát megtisztítjuk,
 káposztareszelőn átreszeljük, és zsírban pirított  hagymával megpirítjuk. Pityóka (mézmázas édes krumpli) Hat adagos, édes burgonyaköret, nagyanyáink korából.
 Hozzávalók:  5-6 db közepes, főtt krumpli, 1 dl méz,
 1 dl narancslé, 1 dl vaj, 1 teáskanál só. A  meghámozott főtt burgonya karikákat rendezzük el egy  kivajazott tűzálló tálban, miközben az egyes rétegek  közé a maradék hozzávalókból kevert meleg levet  locsolgatjuk. 180C°-os sütőben süssük kb. 30 percig.  Sütés közben gyakran locsolgassuk saját levével.  Vastag falú öntöttvas serpenyőben vagy lábosban is  süthetjük a tűzhely felső lapján. RáckrumpliHozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg kolozsvári
 szalonna, 5 - 6 paradicsom, ugyanannyi zöldpaprika, 1  dl tejföl, só.A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogós pirosra
 sütjük. A megtisztított kockákra vágott burgonyát  hozzárakjuk, a paradicsomot, meg a zöldpaprikát  belevágjuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve, só,  l puhára pároljuk. Ha a szalonna nem elég sós,  utánsózzuk. Végezetül rövid lére forraljuk, és a  tejföllel összekeverve tálaljuk. Rántott burgonyaHozzávalók: 6-8 burgonya, liszt, zsemlemorzsa, 3
 tojás, sóA burgonyákat meghámozzuk és kb. 6-8 milliméter
 vastag szeletekre vágjuk. Sütőben vagy grillsütőben  félpuhára sütjük. Ezután egyenként lisztbe, jól  megsózott tojásban és morzsában megforgatjuk, majd  forró olajban kisütjük. Resztelt krumpliHozzávalók: 6-8 db közepes főtt burgonya, l fej
 hagyma, 1 kanál libazsír, vagy 2 evőkanál olaj, só,  pirospaprika.A zsírban vagy olajban megdinszteljük az apróra
 vágott hagymát, kevés pirospaprikát szórunk bele,  majd nagyobb lyukú reszelőn belereszeljük a főtt  burgonyát. Sózzuk, majd jól összekeverjük. Különféle  húsokhoz tálaljuk. Ropogós burgonyaHozzávalók: 70 dkg apró szemű burgonya, só; a
 sütéséhez olaj.A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva,
 egészben a bő, forró olajba vetjük. Amikor egyik  oldala már ropogósra sült, pecsenyelapáttal óvatosan  megfordítjuk a krumpli-szemeket, nehogy szétessenek,  és a másik oldalukat is megpirítjuk. Mielőtt tálra  rakjuk, alaposan lecsepegtetjük, és csak ezután  sózzuk meg. Ropogós újburgonyaHozzávalók: 1 kg apró szemű újburgonya, 3 evőkanál
 olaj, só.A megforrósított olajba öntjük az alaposan megmosott,
 de héjas új. burgonyát, és a saját levében, fedő  alatt puhára pároljuk. Párolás közben nem sózzuk meg,  és nem kevergetjük, hanem a lábast rázogatjuk, hogy a  burgonyaszemek egyenletesen puhuljanak. Végül a fedőt  levéve, nagy lángon ropogós barnára sütjük, és csak a  tálon sózzuk. Célszerű nagyon vastag falú, például  vaslábasban készíteni. Ha nem keverjük, a burgonyák  héját nem sértjük fel, akkor nem ég oda a burgonyánk. Roseibni Ugyanúgy készül, mint a szalmaburgonya, csak a
 burgonyát karikákra vágjuk, vagy uborkagyalun  szeleteljük fel.              Rozmaringos krumpli                               A nagyon vékony karikákra szeletelt krumplit
 kiolajozott tepsibe tesszük, megszórjuk apróra vágott  fokhagymával és friss rozmaringgal, megsózzuk, a  tetejét is meglocsoljuk olajjal, és előmelegített,  forró sütőben aranybarna-ropogósra sütjük. Sós burgonyaHozzávalók: 1 kg burgonya, só
 A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és sós
 vízben puhára főzzük. Leszűrve, esetleg a  pecsenyelével megöntözve adjuk asztalra. SzalmaburgonyaHozzávalók: I kg burgonya, só; a sütéséhez bőven
 olaj.A meghámozott burgonyát szalma vastagságú, ujjnyi
 hosszú darabra vágjuk, tiszta konyharuhában  megtörölgetjük, és az olajban len aranysárgára  sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a papír ma szívja  a felesleges olajat, és utána tálaljuk. A tálon  sózzuk meg. Szalonnás burgonyaHozzávalók: 20 dkg szalonna, 1 kg burgonya, só.
 A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós
 vízben megfőzzük. Nagy tűzálló tálat hajszálvékony  szalonnaszeletekkel kibélelünk, a leszűrt burgonyát  beleöntjük, a tetejét szintén szalonnaszeletekkel  fedjük be, és a sütőben addig sütjük, amíg a krumpli  is és a szalonna is ropogósra nem pirult. Szalonnás burgonyasalátaHozzávalók: 1 kg keményre fövő burgonya (apró), 1
 hagyma, 75 g füstölt húsos szalonna, 4 ek fűszerecet,  75 ml hideg húsleves (kockából is jó), 50 ml étolaj,  só, borsKrumplit megmossuk, héjába megfőzzük, lehámozzuk,
 hidegen vékonyra szeleteljük. A hagymát apróra  vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk,  kiolvasztjuk, zsírjában a hagymát átpároljuk. Ecetet,  húslevest és olajat hozzáöntjük, és az egészet a  burgonyára öntjük, majd óvatosan átforgatjuk. Sóval,  borssal fűszerezzük, majd állni hagyjuk. (kb. 1 óra  kell neki) Ha melegen tudjuk tartani, akkor a  legjobb. Tejes burgonyalepényHozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dl aludttej, 30 dkg
 liszt, 1 fej vöröshagyma, só, bors, olaj, 2 dl  tejföl.Az aludttejbe belereszeljük a megtisztított
 burgonyát, hozzákeverjük a lisztet, sóval, borssal  ízesítjük, alaposan kiolajozott tűzálló edénybe  simítjuk, és közepesen meleg sütőbe tesszük. Az  apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk,  elkeverjük a tejföllel, és a majdnem megsült  burgonyára terítjük. Szép pirosra megsülve, kockára  vágva találjuk. Sovány húsok mellé köretnek vagy tea,  sör mellé önálló ételként kínálhatjuk. (Ha  gazdagabban akarjuk készíteni, apróra darált sonkát,  durvára reszelt sajtot is keverhetünk a tejfölös  hagymához.) Tejfölös tócsniHozzávalók: 30 dkg burgonya, 1 tojás, 4 dkg liszt,
 fél fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés vágott  petrezselyem, 1 dl étolaj, só, őrölt fehérbors.Az alaposan megmosott, majd meghámozott burgonyát
 nagyobb lyukú káposztareszelőn lereszeljük.  Hozzáadunk egy egész tojást, kevés lisztet, finomra  vágott vöröshagymát, áttört fokhagymát. Ízesítjük  sóval, kevés őrölt fehérborssal, és alaposan  átkeverjük. Leveseskanállal szaggatunk kisebb  halmokat az előforrósított olajba, lepényekké  formázzuk, majd mindkét oldalát aranysárgára sütjük.  Tálaláskor fogyaszthatjuk magában, tejföllel  meglocsolva, sőt, finom reszelt füstölt sajttal is.  Önmagában vegetáriánus étel, de körítésként sültekhez  is adhatjuk. vegyes sültes tál köretének.     Elkészítési idő: 55 perc Tepertővel töltött krumplilángosHozzávalók: 750 g burgonya, 250 g tepertő, 200 g
 féldarás liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez.A héjában megfőtt burgonyát még forrón meghámozzuk,
 áttörjük, megsózzuk, és a liszttel sima tésztát  gyúrunk belőle. A tésztából hosszú hengert formálunk,  és egyforma szeletekre vágjuk. A meglisztezett  gyúródeszkán minden tésztakarikából kis lángosokat  sodrunk, és forró tűzhelylapon vagy a gázlángra  helyezett vaslapon mindkét felüket megsütjük. A  megsült lángosokat megkenjük a megsózott, megdarált  tepertővel, összegöngyöljük, és a tetejüket megkenjük  zsírral. Melegen, esetleg párolt káposztához vagy  parajhoz köretként tálaljuk.                              Töltött burgonyaNagy méretű burgonyákat héjában puhára főzünk.
 Félbevágjuk, majd a héjából óvatosan kikaparjuk.  Elkeverjük sóval, borssal, nyers tojással, reszelt  sajttal. Csillagcsővel visszatöltjük a héjába,  olvasztott vajjal meglocsolva sütőben pirosra sütjük. Tört burgonyaHozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4
 evőkanál olaj, só, mokkáskanálnyi pirospaprika.A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk,
 karikákra vágjuk. Közben az olajon a karikákra vagy  kockákra vágott hagymát megpirítjuk, a  pirospaprikával meghintjük, és a burgonyát beletéve,  erős lángon megpirítjuk. Közben kevergetjük, hogy  egyenletesen piruljon. Csak tálalás előtt sózzuk meg.  (Készíthetjük olaj helyett kis kockákra vágott  füstölt szalonnával is.) Tört burgonya mirelit hasábburgonyábólHozzávalók: Ugyanaz, mint a tört burgonyához, de nem
 nyers, hanem 1 csomag mirelit hasábburgonyát veszünk  hozzá.Az olajon megpirított, pirospaprikával meghintett
 hagymára öntjük a még fagyott hasábburgonyát,  megsózzuk, és fakanállal összetördelve, a hagymával  elvegyítve sütjük meg. Akkor jó, ha az alja szép  piros lett. Tört krumpli Hozzávalók: 6-8 db közepes főtt burgonya, só, l-2
 kanál pecsenyezsír, vagy libazsír.A főtt burgonyát meghámozzuk, és villával vagy
 törővel összetörjük. Megsózzuk, majd a zsírral  összekeverjük. Ha például libát sütünk, a forró  zsírból leveszünk két kanállal, és összekeverjük. Vajas burgonya 1.Hozzávalók: Burgonya 0.5 kg, zöldpetrezselyem 1/2
 csomó, vaj 10-15 dkg.Elkészítése: Az étel különösen újburgonyából kitűnő.
 A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és feltesszük  sósvízben főni, ha megfőtt, levét leszűrjük, teszünk  rá finomra vágott petrezselymet és s forró vajat. Vajas burgonya 2.Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a végén
 ötdekányi forró vajba forgatjuk, és összetörjük,  esetleg egy kicsit le is pirítjuk az alját. Vajas burgonya mirelit hasábburgonyábólHozzávalók: 2 csomag mirelit hasábburgonya, 5 dkg
 vaj, só.A vajat megforrósítjuk, és a még fagyott
 hasábburgonyát beleöntjük Megsózzuk, és fakanállal  összetörve, a tűzön hagyjuk megforrósodni. Zsírban sült burgonya Hozzávalók: Burgonya 1 kg, zsír 25 dkg, só 1késh.
 Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, és megmossuk.
 Azután hártyavékony szeletekre vágjuk, és zsírban  ropogós pirosra sütjük. Zsírban sült burgonyakarikák (roseibni)Hozzávalók: 60 deka burgonya, zsír vagy olaj a
 sütéshez, só.A burgonyákat megtisztítjuk, és uborkagyalun vékony
 szeletekre gyaluljuk. Miután megmostuk, szűrőkanállal  leszűrjük. Felhevített zsírban vagy olajban állandó  keveréssel szép aranysárgára sütjük, majd  szűrőkanálon átszűrve, megsózva tálaljuk. Angolos  sültekhez adjuk elsősorban. Zsírban sült, vastag metéltre vágott burgonya  (hasábburgonya)Hozzávalók: 80 deka burgonya, a kisütéshez bő zsír,
 só.Igen sok húsétel mellé kitűnő körítés. A
 megtisztított burgonyát ujjnyi vastag, négyszögletes,  kisujjnyi hosszúságú hasábokra vágjuk, vízben  áztatjuk, és miután leszűrtük, forró, bő zsírban szép  világosbarnára és ropogósra sütjük. Szűrőkanállal  kiszedjük a zsírból és megsózva tálaljuk.
    
 
 
 |