Magos-burgonyás pogácsa
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: - 25 dkg burgonya - 45 dkg liszt - 25 dkg vaj/ margarin - 2 tojássárgája - 2 evőkanál tejföl - 10 dkg tisztított napraforgómag - 1 tojás a kenéshez
Előkészítés: A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, és azonnal forrón burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.
Elkészítés: A kihűlt burgonyához szitáljuk a lisztet, beletördeljük a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, 1 teáskanál sót, a napraforgómag 3/4 részét, és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Kivesszük a hűtőből, kissé kinyújtjuk, majd kétszer-háromszor összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, késsel kissé bevagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy langyosan kínáljuk, mert így az igazán finom.
Megjegyzés: A napraforgómagot helyettesíthetjük tökmaggal, pisztáciával, de ezeket késsel vágjuk durvára, mielőtt a tésztába kevernénk.
Munka: kb. 45 perc Fogyasztható: kb. 2 óra múlva 1 db: 187 kcal
Fotó: Zizzi32
Egye meg mindet, de előbb katt ide! | |