Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
HÚSVÉTI RECEPTEK

Mákvirág kalácsElkészítési idő:kb 195 perc

Hozzávalók (1 kalácshoz)

A tésztához:    500gfinomliszt (BL55)       40 g friss élesztő         350 ml langyos tej
                            3 evőkanál porcukor       1 mokkáskanál só           2 evőkanál étolaj

A töltelékhez:     8evőkanál darált mák      8 evőkanál porcukor        50 g olvasztott vaj
                         12 g vaníliás cukor          1 db citrom reszelt héja

A kenéshez:       1 db tojás sárgája

Elkészítés

1.Az élesztőt a langyos tejnek kb egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, majd beletesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába az összes hozzávalót a felfuttatott élesztővel együtt. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!

2.Ezután lisztezett asztalra tesszük a tésztát és kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.

3.Ezután koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk.

4.Akalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatjuk a tetejét, kongó hangot ad.

   

Marcipános-meggyes húsvéti kalács   

 

Foszlós, könnyű, mégis kiadós, eredetileg osztrák húsvéti kalács.     Elkészítési idő: kb 190 perc

Hozzávalók ( 1 kalácshoz)

A tésztához:     150ml víz         1 db tojás        75 g reszelt alma     450 g finomliszt
                         2 evőkanál sovány tejpor          50 g cukor                40 g puha vaj
                        1.5
teáskanál instant élesztő

A töltelékhez:  225gmagozott meggybefőtt    250 g marcipán, reszelve      1,5 tkanál őrölt fahéj

A kenéshez és szóráshoz:    1db tojásfehérje   2 evőkanál tejszín   1 evőkanál dekorcukor
                                        2 evőkanál mandulaforgács

Elkészítés

1.Avizet, tojást, a hámozott, reszelt almát a kenyérsütő formába tesszük.
Rászórjuk a lisztet, majd beletesszük a forma átellenes sarkaiba a tejport, vajat, és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítünk. Dagasztóprogramot indítunk.

2.Ahólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztes asztalra szedjük, könnyedén átgyúrjuk, majd 40*30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtjuk.   Megpakoljuk a jól lecsepegtetett meggyel, majd erre ráreszeljük a marcipánt, végül megszórjuk az őrölt fahéjjal.

  

3.Hosszanti oldalától feltekerjük, úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd óvatos mozdulatokkal kb 55 cm hosszúságú kígyóvá sodorjuk.  Egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a marcipános-meggyes tésztakígyót, a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beletesszük. Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen, kb 30-45 percig kelesztjük.

4.Közben összekeverjük a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenjük a megkelt tészta tetejét, majd megszórjuk dekorcukorral, és mandulaforgáccsal.

5.Előmelegített sütőben 190 C fokon (légkeveréssel) kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hűtjük ehetőre és tortaszerűen szeletelve tálaljuk.

Tipp!A marcipánmasszát érdemes rövid időre fagyasztóba tenni, így könnyebben lehet reszelni - almareszelő, nagyobbik lyukazat -, a marcipánt egyből a meggyel megrakott tésztára reszeljük, különben összeragad!

Húsvéti töltött tojás       

 

Kiváló, pikáns étvágykeltő előétel! A húsvéti menü elengedhetetlen darabja! Egyszerű, gyors, finom!!                    Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (3 adagra)

 3 db tojás    10 g teavaj    kb 2 csipet só   kevés őrölt fekete bors     10 g mustár     20 g torma

Elkészítés

1.A tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük kb 20 perc alatt. Mikor megfőttek, hideg vízbe tesszük őket, majd leszedjük a héjukat.

2.Félbevágjuk a tojásokat, a tojássárgákat egy tálba kiszedjük.

3.Atojássárgákhoz adjuk a vajat, sót, borsot.   Hozzáadjuk a tormát, mustárt, és simára keverjük egy villával.

5.Csillagcsöves habzsákkal visszatöltjük a krémet a félbevágott tojásokba, petrezselyemmel díszítjük.

             

 


 

Húsvéti töltött pulykamell     

 

Ez a tekercs egy kiváló, laktató húsvéti különlegesség! Elkészítése gyors, egyszerű, a végeredmény pedig ízletes, látványos, és nagyon húsvéti!            Elkészítési idő: kb 80 perc köret nélkül

Hozzávalók (6 adagra)

A töltött pulykamellhez:        2x300 g pulykamellfilé

A töltelékhez:   4evőkanál étolaj   1 nagy fej vöröshagyma     200 g füstölt sonka        50 ml víz
       2 db keményre főtt tojás     1 db nyers tojás     20 g torma    ízlés szerint só, őrölt fekete bors

A panírozáshoz:  finomliszt   egész tojás  zsemlemorzsa    A körethez:  hasábburgonya    saláta

Elkészítés

1.Afinomra felaprított sonkát, és a vöröshagymát forró olajra tesszük. 2-3 perc pirítás után vízzel felöntjük, és addig pároljuk - állandó kevergetés mellett -, míg a víz el nem fő a húsról. Ezután le is vehetjük a tűzhelyről.

2.Egy külön tálban a nyers tojásra reszeljük a keményre főtt tojásokat. Egy villával jól összekeverjük. A tojásos keveréket a húsos töltelékhez adjuk. Hozzáadjuk a tormát is, végül ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük a tölteléket.

3.Apulykamelleket megmossuk, megtisztítjuk, bevágjuk, és kiklopfoljuk akkorára, hogy meg tudjuk tölteni. A kiklpofolt húsokat megtöltjük, feltekerjük, fogpiszkálókkal rögzítjük

4.Atekercseket panírozzuk, majd bő olajban közepes hőfokon - előmelegített olajban - kisütjük, míg aranybarnák nem lesznek. Ezután kihúzzuk a fogpiszkálókat, szeleteljük, hasábburgonyával, salátával tálaljuk.

                          

 

Kelt ostoros kalács 

 

Ez egy roppant egyszerű, és ízletes kelt kalács. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, elkészítésénél kenyérsütőgép is igénybe vehető.                          Elkészítési idő: kb 100 perc

Hozzávalók (1 kalácshoz)

A tésztához:         600g liszt (BL55)       3 db tojássárgája       3 evőkanál napraforgóolaj
                    60  g kristálycukor   400 ml langyos tej   50 g  morzsolt élesztő     1 mokkáskanál só

A töltelékhez:        200gkristálycukor       3 evőkanál cukrozatlan kakaópor        60 g vaj

A nyújtáshoz:  finomliszt    A tetejére:   1 db egész tojás

Elkészítés

1.A tésztához valókat a kenyérsütőben jól bedagasztjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni, elég csak a liszt tetejére rámorzsolni. 20 perc a dagasztási idő.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!

2.Kelesztő tálba áttéve meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezt az időt kihasználjuk, elkészítjük a tölteléket. Azaz a cukrot a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk és a kakaóport belekeverjük.

3.Atésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk, hat egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós masszával vékonyan megkenjük.

           

4.Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát, lehetőleg minél több csavarással felhengereljük.   Hármas copffonással összefonjuk.

5.Az így kapott két kalácsot egy kb 30 x 20 centis, sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem fekszik el.

6.10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 180 C-on, légkeveréses sütőben 160 C-on kb 35 percig sütjük.


 

 

Joghurtos kuglóf     

 

Szeretném megosztani Önökkel családom kedvenc kuglófreceptjét. Két kisfiam, Levente és Huba szerint ez a süti a legfinomabb, azok közül, amit készíteni szoktam. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető és elrontani sem igazán lehet.            Elkészítési idő: kb 75 perc

Hozzávalók (1 darab 8 szeletes kuglófhoz)

      4 db egész tojás         1 csipet só     10 g vaníliás cukor     300 g kristálycukor   12 g sütőpor
       130 ml étolaj          140 g natúr joghurt      300 g finomliszt          100 g csokoládés tortadara

Elkészítés

1.Először felverjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a cukrot.

2.Aztán folyamatos keverés közben vékony sugárban belecsorgatjuk a tojások sárgáját, valamint az olajat.

3.Anatúr joghurtot is belekavarjuk.

4.Ezek után pedig a liszttel elvegyített sütőport, majd pedig a tortadarát is a masszához keverjük.

5.Egy kuglófformát vajjal kikenünk, liszttel behintjük és a masszát beletöltjük.

6.180 C-ra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta.

                             

7.A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tálcára és porcukorral megszórva kínáljuk.

Húsvéti rozmaringos-mustáros báránycomb

 

Kiváló húsvéti különlegesség! Nem csak az elkészítése egyszerű, hanem a végeredmény is nagyon ízletes! Ha valami igazán különlegeset szeretne készíteni az ünnepi asztalra, ezt az ételt készítse el!

Elkészítési idő:10 perc páckészítés + fél nap pácolás + kb 170 perc

 

Hozzávalók (4 adagra)

A páchoz:  30gfokhagyma (6 kb nagy gerezd)   kb 1 szár friss rozmaring   40 g olíva olaj
kb 2 nagy csipet kakukkfű   ízlés szerint őrölt fekete bors   kb 3 csipet só      20 g mustár

A sütéshez:   600 gbáránycomb (2 szelet)         20gsertészsír      1 nagy fej vöröshagyma

A körethez:    Ropogósra sült rozmaringos burgonya

Elkészítés

1.A fokhagymákat megtisztítjuk, kivesszük a közepét, összetörjük.

2.Először elkészítjük a páclét. A pác összes összetevőjét keverjük össze egy tálban.

3.Ahússzeleteket alaposan megtisztítjuk a felesleges részektől, bedörzsöljük a páclével, és egy éjszakán át, vagy fél napon át hűtőbe téve a páclében hagyjuk.

              

4.Mikor a hús eleget állt a páclében, a vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.

5.Avöröshagymát magas peremű tepsibe tesszük, sóval, borssal fűszerezzük.

6.A hagymára tesszük a pácolt húst, és a sertészsírt. Alufóliával lefedjük a tepsit.

7.Légkeverés nélkül, előmelegített 200 C-os sütőben kb 150 percen át sütjük.

8.Ropogósra sült rozmaringos burgonya köretteltálaljuk.

           

 
Naptár
2025. Március
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?