áspár Bea kiadós vacsorát készített, 
igyekezetét vendégei 35 pontra értékelték 
  
  
  
Menü: 
 
Előétel: 
Újházy Tyúkhúsleves 
Hozzávalók: 
1 egész tyúk 
100 g kelkáposzta 
1 zöldpaprika 
1 paradicsom 
1 fej vöröshagyma 
10-15 szem bors 
2 gerezd fokhagyma 
só 
400 g vegyes leveszöldség 
100 g gomba 
100 g karfiol/spárga 
100 g zöldborsó (mélyhűtött) 
50 g cérnametélt 
néhány szál petrezselyem. 
Elkészítési mód: 
A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha 
felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a 
zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát 
egészben, teatojásba zárva a borsot, a 
fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt, 
éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük. 
Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra 
vágott leveszöldséget, és további 1 órán át 
főzzük. A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott 
gombát és karfiolt/spárgát egy lábasban, 2 
merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára 
pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy 
kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. A 
főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb 
darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük. 
A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt 
zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz 
adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a 
hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott 
petrezselyemmel és azonnal tálaljuk. 
  
Főétel: 
Bakonyi csirkemell tésztával, és stefánia vagdalt 
krumplipürével 
Bakonyi csirkemell tésztával 
Hozzávalók: 
2 db egész csirke mell filé 
10-15 dkg füstölt húsos szalonna 
1 kis doboz szeletelt gomba 
1 db nagyobb fej hagyma 
1 db zöldpaprika 
l db kisebb paradicsom 
2-3 evőkanál olíva, vagy napraforgó olaj 
1 evőkanálnyi paprika krém 
2 db pörkölt kocka, vagy pörkölt alap por 2 evő 
kanálnyi 
1 pohár tejfel, vagy 2 dl főző tejszín. 
só az ízesítéshez, ha még szükséges 
Elkészítési mód: 
A kockára vágott hagymát pároljuk meg az 
olajon, és amikor üveges, tegyük bele a 
kockákra vágott paprikát, majd a paradicsomot. 
Egy kicsit összesütjük, és hozzátesszük a 
felkockázott szalonnát, pirítjuk, hogy kapjon egy 
kis szint, és paprikázzuk, rátesszük a rostokra 
merőlegesen vékony szeletekre vágott csirke 
mellet. 
Ezt fehéredésig sütjük, hozzá adjuk a leszűrt 
gombát, azzal is sütjük néhány percig, aztán 
felengedjük 1-1,5 dl vízzel, és többször 
kavargatva puhára főzzük. 
Amikor puha, beleteszünk 2 db pörkölt kockát, 
vízzel szaporítjuk, hogy sűrű szaftot kapjunk. 
Néhány percig főzzük, majd beletesszük a 
tejfelt, jól összekavarjuk, amikor felforr, készen 
van. Makaróni vagy egyéb tésztával tálaljuk. 
 
Stefánia vagdalt krumplipürével 
Hozzávalók: 
7 tojás 
só 
őrölt bors 
60dkg darált sertéshús 
3 zsemle 
2 gerezd foghagyma 
1 fej vöröshagyma 
pirospaprika 
zsemlemorzsa 
10 dkg sertészsír/olaj 
Elkészítési mód: 
5 tojást sós vízben megfőzünk, majd lehűtjük és 
megpucoljuk. A darált húst a vízbe áztatott és 
kinyomkodott zsemlékkel, 2 tojással, a zúzott 
fokhagymával és a finomra vágott hagymával 
összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és 
pirospaprikával. Összegyúrjuk, és ha túl lágynak 
éreznénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. 
Ezután zsemlemorzsával meghintett deszkán 
kiterítjük, és a főtt tojásokat hosszában a 
közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger 
alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét 
megszórjuk zsemlemorzsával, és meglocsoljuk 
olvasztott zsírral vagy olajjal. 160 fokos sütőben 
kb. 1 óra alatt megsütjük. 
Krumplipüré 
1,5 kg burgonya 
5 dl tej 
6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin 
só 
Elkészítési mód: 
A meghámozott krumplit főzzük meg sós vízben, 
alaposan szűrjük le, törjük át. Lassú tűzön 
morzsoljuk hozzá a vajat (vagy margarint), s 
folyamatos keverés mellett (legjobb, ha 
habverővel keverjük) lassan adjuk hozzá a forró 
tejet. A végén sózzuk. 
 
Desszert: 
Brownie gyümölcsszósszal 
A tésztához: 
115 g puha teavaj 
200 g porcukor 
1 rúd vanília belseje 
2 db tojássárgája 
2 db tojásfehérje 
30 g keserű kakaópor 
60 g liszt 
2 g só 
1 g sütőpor 
Elkészítési mód: 
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és készítsünk 
elő egy kiolajozott, kilisztezett tepsit. Szedjük ki 
a vaníliarúd belsejét, majd habosítsuk ki a vajat, 
és a porcukrot a vaníliarúd belsejével. 
Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk 
hozzá a tojás sárgákat. Közben egy másik 
edényben a lisztet alaposan keverjük össze a 
sütőporral, a sóval, és a kakaóporral. Ha a vaj 
felvette a tojás sárgákat, keverjük bele a lisztes 
keveréket. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, 
és óvatosan forgassuk bele a vajas masszába. 
FIGYELEM! Először egy kevés habbal lazítsuk fel 
a masszát, majd óvatosan keverjük bele a többi 
tojáshabot is. A kész masszát tegyük a formába, 
és 170 C-on kb. 40 perc alatt süssük készre. 
Figyeljünk, nehogy megégjen a massza! Ha a 
brownie kisült, hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint 
vágjuk fel. 
Gyümölcsszósz 
Használhatunk gyümölcslekvárt, de ha úgy tartja 
kedvünk, készítsük el magunk a gyümölcsszószt 
a következő alapján: 
Fél kg magozott és szeletelt tetszőleges 
gyümölcs vegyesen (friss, fagyasztott, vagy 
befőtt) 
20 dkg cukor 
fél liter víz 
pici só 
1 pohár tejföl 
1 ek liszt 
kevés citromhéj 
Elkészítési mód: 
A gyümölcsöt a cukorral, meg a citromhéjjal a 
vízben puhára főzzük (kb. negyed óra). A 
tejfölben elkeverünk egy púpozott kanál lisztet 
és behabarjuk vele a mártást. Ha kell, még után 
ízesítjük cukorral, vagy sóval. 
 
Forrás: vacsoracsata.tv
  |