Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Sertésszelet Udvarmester módra
Hozzávalók:
40 dkg sertéskaraj
10 dkg teavaj
Só, bors, fél csokor petrezselyemzöld, citromlé, mustár
Elkészítés:
A jól kivert sertésszeleteket sózzuk, vékonyan borsozzuk, kevés vajon puhára sütjük. Közben fűszeres vajat készítünk az alábbiak szerint: lehetőleg hideg teavajat összekeverünk finomra vágott petrezselyemmel, borssal, kevés sóval, néhány csepp citrommal és egy kávéskanál mustárral. A vajat hengerré formázzuk, és tálalásig hidegen tartjuk. Tálaláskor a hússzeletekre egy-egy karika fűszeres vajat vágunk, amely a szeletekre olvadva kellemes, pikáns ízt ad.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A paprikát kockákra, a paradicsomot és az almát cikkekre, a cukkínit karikára vágjuk. Egy mélyebb serpenyőben 2 evőkanál olajat forrósítunk fel. A paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk. Apránként hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük. Beletesszük az almát, és 8-10 percig pároljuk. Szükség szerint kevés vízzel felöntjük. A tésztát sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc), lecsöpögtetjük, tálra tesszük, ráhalmozzuk a mártásos zöldséget, reszelt parmezánnal meghintjük. Végül a félretett bazsalikomlevelekkel és paprikakockákkal díszítjük.
Szabolcsi szelet
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb
3 darab alma
Bundához: liszt, tojás, zsemlemorzsa
Fahéj
Elkészítés:
A szeleteket jól kiverjük. Egyik felére hámozott almakarikát helyezünk, és csipetnyi fahéjjal meghintjük. Ráhajtjuk a hús másik felét. Sózzuk. Hústűvel összezárjuk, és a szokásos módon bundázzuk. Forró zsiradékban kisütjük. Burgonyapürével vagy zöldségkörettel tálaljuk.
A darabokra tört makarónit bő vízben - nem túl puhára - megfőzzük, leszűrjük, leöntjük olvasztott vajjal. Az almát alaposan mossuk meg és vegyük ki a magházát, majd vágjuk össze kockákra. A zellert is tisztítsuk meg, és tegyük zubogó enyhén sós vízbe körülbelül fél percre. Majd vágjuk össze kicsit nagyobbra, mint az almák. Óvatosan elkeverjük a mustáros salátaöntettel, majd a makaróni tésztával. Hidegen tálaljuk.
Igazi Bécsi szelet
Hozzávalók:
Személyenként egy szelet borjúdió vagy comb
Só, bors
2 darab citrom
Budázáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
Sütéshez: egy kocka ráma
Elkészítés:
Veregessük ki a szeleteket, de csak óvatosan. Sóval és borssal hintsük meg. Budázzuk be szokásos módon: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Majd egy mélyebb serpenyőben, amibe belefér a hús, olvasszuk fel a kocka rámát. Mikor teljesen felolvadt, keletkezik majd egy fehér hab a tetején, ezt szedjük le róla. Tegyük bele a húst és fedjük le a serpenyőt. Pár perc múlva fordítsuk meg a húst, és a másik oldalát is süssük aranybarnára. Mikor kész Szilviával itassuk le és egy félbe vágott citrommal, hasáb krumplival, forrón tálaljuk.
Csirkemell alma ágyban
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé
30 dkg alma
20 dkg birsalma
2 evőkanál liszt
1 dl tejszín
5 dkg reszelt füstölt trappista sajt
Őrölt szegfűszeg, gyömbér, fahéj, só, őrölt fehér bors
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a mellet, majd vágjunk szeleteket belőle. Tűzálló tálba fektetjük a felét és beborítjuk a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott alma felével. Csipetnyi sóval megszórjuk, majd a maradék mellszeletekkel és az almával folytatjuk a rétegezést. Ezután belekeverjük a tejszínbe a fűszereket, és a mellszeletekre locsoljuk. A tálat szorosan lefedjük, és előmelegített sütőben, 150 C°-on, 40 percig pároljuk. A sütés befejeztével a fedőt levesszük, rászórjuk a finomságunkra a reszelt sajtot, és csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, hogy a sajt elolvadjon. Köretként a párolt rizst javaslom.
Az én töltött krumplim
Hozzávalók:
12 darab szép, nagy krumpli (fejenként 3 darab)
15 dkg póréhagyma
10 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg teavaj
Só, fehérbors, borsikafű
0,5 dl fehérbor
Márvány sajt
Elkészítés:
A krumplikat enyhén sós vízben főzzük meg. Mikor kész vágjunk neki is talpat, a hosszabbik „oldalán”, hogy ne billegjen. A másik oldalából vájjunk ki egy üreget. De ne hámozzuk meg. Míg fő a krumpli, egy serpenyőben olvasszunk vajat, majd tegyük rá az apróra vágott vöröshagymát, majd fonnyasszuk meg. Majd adjuk hozzá a szintén apróra vágott póréhagymát és fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk meg és borsikafűvel ízesítsük. Öntsük alá a fehérbort, és pároljuk össze, hogy mancsos legyen. Töltsük meg ezzel a krumplikat, tegyünk egy-egy szelet márványsajtot a tetejére, majd előmelegített sütőben, körülbelül 10 percig süssük őket. A tepsibe tegyünk sütőpapírt, hogy le ne ragadjon.