Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
8 ÖTLET A MUFFIN KÉSZÍTÉSÉHEZ

8 ötlet a sikeres muffin sütéshez
 

    1. A sütő hőfokának el kell érnie a receptben megadottat mielőtt a muffinokat betesszük.
    2. A jó tészta titka az, hogy a száraz és nedves hozzávalókat külön-külön és alaposan kell kikeverni.
    3. A kétféle hozzávalók összekeverése gyors és laza mozdulatokkal történjen, mert a túlkevert tészta sűrű és nehéz lesz.
    4. A tészta az alapanyagok mennyiségétől és fajtájától függően lehet folyós vagy akár sűrű is.
    5. A formákat jól ki kell kenni.
    6. A mélyedést 2/3 vagy 3/4 részig szabad megtölteni tésztával, hogy szépen tudjanak csúcsosodni.
   7. A tésztát elkészülte után azonnal sütni kell.
   8. Ha kevés a tészta a fennmaradó mélyedéseket 2/3 részig vízzel töltsük fel, hogy a muffinsütő ne deformálódjon.
 
Tippek a sütéshez:
- a sütőt mindig melegítsük elő
- az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt, különben a muffinok összeesnek.
- Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel.
- a muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót, nem ragad rá a tészta.
- minden sütő másképpen süt, ezért sütési hőfokot és időt igazítsuk a saját sütőnkhöz.

Tippek a sütés utánra:
- kb. 5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, ha ekkor a forma egy nedves ruhán pihen, könnyebben kijönnek a formából.
- a muffinok közvetlenül a sütés után a legfinomabbak, mikor még melegek.
- a még meleg muffinokat felezzük el, és kenjük meg vajjal.
- légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad.

Fagyasztás:
- a frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hónapig jó.
- kiengedjük, és röviden még egyszer átsütjük őket.
- a nyers tészta is fagyasztható: a kész tésztát a formába töltjük, betesszük a fagyasztóba, mikor megfagyott, kiszedjük a fagyos, nyers muffinokat és így csomagoljuk zacskóba.

Újabb tippek
1. A sütés előtt mindig olvassuk át az egész receptet.
2. A formát még a kikenés előtt tegyük be rövid időre a mélyhűtőbe, így könnyebben kijönnek majd a muffinok.
3. A formát a következő adag sütése előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Minden hozzávalót szobahőmérsékletűen adjunk a tésztához
5. A ragacsos szárított gyümölcsök feldarabolása egyszerűbb, ha azt felmelegített késsel végezzük.
6. A tojásfehérjét mindig zsírmentes edényben verjük fel. Lassan kezdjük el felverni, majd fokozzuk a sebességet. A tojáshabot mindig utoljára adjuk a tésztához.
7. Ha több formában sütünk egyszerre többemeletű a sütőben, figyeljünk a légkeverésre.
8. Mikor a tésztát a formákba töltjük, már ne kevergessük, egyszer csak óvatosan kanalazzuk át.
9. A muffint jobb papír kapszli nélkül sütni.
10. Az égési sérüléseinket (a forró formától) hűtsük jégkockával. :-)
11. A vaj sokkal jobb a muffinsütéshez, mint a margarin, mert egyrészt jobb az íze, másrészt pedig növeli az eltarthatóságát.

Amerikai módszerek muffinkészítéshez:
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és egy mélyedést alakítunk a közepébe. A szintén összekevert folyékony hozzávalókat a mélyedésbe öntjük, és egy lapáttal óvatosan, finoman összedolgozzuk, "emelve". Nem keverjük, mert akkor ragasztó hatású lesz, a muffinok pedig olyan kemények lesznek, mint egy "jégkorong". A tésztát rögtön a jól kikent, vagy papírral bélelt formába töltjük, és mehet a sütőbe. A sütő hőmérséklete a muffinok nagyságától függ. Mindenesetre a muffinokat nem kell 30 percnél tovább sütni, 190-205 C-on.

A hozzávalók aránya, ha a liszt a 100%:
1000 g liszt = 100 %
300 g cukor = 30 %
60 g sütőpor = 6 %
10 g só = 1 %
200 g "Vollei" = 20 % egész tojás
800 g tej = 80 %
300 g vaj/zsíradék/olaj = 30 %

2. Keverős módszer
A zsiradékot, cukrot, sót, ha szükséges, fűszereket és tejport a keverőgéppel habosra elkeverjük. Aztán egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és újra jól elkeverjük. Ha a tészta kicsapódna, mert a tojások túl hidegek, segíthet egy maroknyi liszt. Aztán hozzáadjuk a folyadékot (tej vagy víz), lazán hozzákeverjük ezt is. Az átszitált lisztet és sütőport hozzáadjuk, és szinte egyetlen mozdulattal a tésztához keverjük. A fölösleges, túl sok kevergetéstől sűrűvé válik a tészta.
A hozzávalók aránya ennél a módszernél: 1000 g liszt = 100 %
50 g sütőpor = 5 %
10 g só = 1 %
70 g tejpor = 7 %
300 g töltelék = 30 %
750 g folyadék = 70 %

A további hozzávalókat (pl. mazsola, dió, csokoládé, csipsz, gyümölcs, szárított gyümölcs. . . ) a liszttel összekeverünk, és a liszttel adjuk a tésztához. Ez megakadályozza, hogy a hozzávalók lesüllyedjenek, és ragacsossá váljanak.
Az arányok segítségével a szükséges muffinmennyiségnek megfelelő tésztamennyiséget tudjuk összeállítani, ha pl. "nagyüzemi" muffingyártásba kezdünk.

Az általános jó tanácsok:

- a sokat hangoztatott keverés, amely a recepttől függően lehet:
* tojás + cukor + margarin jó alaposan, jó habosra - ezután többi hozzávalók gyors mozdulatokkal hozzákeverve;
** minden gyors mozdulatokkal összekeverve.
- ha a tészta kész adagolás és egyből mehet (kivéve, ha a recept mást mond :-) az előmelegített sütőbe.
Mértékegységek
175Celsius = 350 Farenheit

Egy csésze annyi, mint:
Liszt 150 gr
Cukor 225 gr
Barnacukor 175 gr
Vaj 225 gr
Méz 350 gr
Zsemlemorzsa 50 gr
Rizs nyersen 200 gr
Szárított gyümölcs 175 gr
Apróra vágott mogyoró 175 gr
Kókuszreszelék 75 gr
Folyadék 250 m

Töltés
Több módon lehet tejcsokoládézni a belsejét először is, a tészta felét belekanalazzuk a mélyedésekbe, majd
- a darabokra tört étcsokoládéból teszek 2-3 kockát egymásra, igaz, hogy valamennyire megolvad, de általában nem teljesen (nem folyósra)
- készítünk kakaóporból, cukorból, margarinból sűrű krémet és azt tesszük bele, végül a maradék tészta és be a sütőbe.
- kisütés után nyomózsákkal töltjük meg a muffinokat lekvárral, ez csokoládéval is működik.
 

 


 

 
Naptár
2025. Április
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints