* Megjegyzés: a receptekben előforduló nátron =
szódabikarbónát jelent! Lazacos-spenótos muffin leveles tésztából
Lekváros muffin Dia módra.. Linzer muffin. Magyaros muffin. Mandarinos muffin 1, 2. Mandarinos - vörösáfonyás muffin. Mandulás - diós muffin ananásszal Mandulás muffin. Mandulás - marcipános muffin. Marcipános muffin. Marhahúsos muffin. Mazsolás muffin 1. - 3. Mákos muffin. Márványos csokoládés - narancsos muffin. Meggyes - mandulás muffin. Meggyes - mákos muffin. Meggyes muffin 1, 2. Meggyes muffin Dia módra.. Mexikói muffin. Mézes muffin. Mogyorókrémes muffin. Mogyoró-marcipán muffin. Mogyoróöntetes-csokoládés muffin. Mogyorós-marcipános muffin. Mogyorós muffin 1, 2. Mokkás muffin. Mozart-golyós muffin. Muffin 1, 2. Muffin aszalt gyümölccsel Muffin (kiskegyed konyhája) Muffin variációk. Müzlis muffin 1, 2. Narancsos-csokoládés muffin. Narancsos-mazsolás muffin. Narancsos-mákos muffin. Narancsos muffin. Narancsos muffin, édesítőszeres. Nigella Lawson banános muffinja.. Nigella-Welsh-Rarebit muffin. Olasz diós-sonkás muffin. Olasz fűszeres muffin. Olasz muffin. Őszibarackos muffin 1. - 3. Paradicsomos muffin. Parmezános-fűszeres muffin. Pestos-olívás muffin. Piňa Colada muffin. Piros-áfonyás muffin. Pizza muffin. Pudingos muffin. Raffaello muffin. Rebarbarás muffin. Reform muffin. Répás muffin 1, 2. Lazacos-spenótos muffin leveles tésztából Hozzávalók: 1 cs mélyhűtött leveles tészta (6
lap), 10 dkg spenót, 10 dkg füstölt lazac, 10
dkg tejföl, 1 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg reszelt
sajt (Gouda vagy Eidami), frissen őrölt/reszelt
szerecsendió, só, őrölt feketebors A leveles tésztát felengedjük, a spenótot
megpucoljuk, megmossuk (az eredeti recept
mélyhűtött spenótot ír, úgyhogy a legjobb, ha a
friss spenótot kicsit megpároljátok), a füstölt
lazacot összevágjuk. A sütőt 200 C-ra
előmelegítjük (légkeveréses: 180 C). A tejfölt a
liszttel, tojással és 5 dkg sajttal
összekeverjük, fűszerezzük. A leveles tészta
lapjait félbevágjuk, hogy 12 darabot kapjunk,
ezekkel kibéleljük a sütőforma mélyedéseit. A
spenótot és a lazacot beletöltjük, majd leöntjük
a tejfölös szósszal. A tészta sarkait ráhajtjuk,
és a maradék sajttal megszórjuk. 30-35 percig
sütjük, melegen tálaljuk.
Lekváros muffin Dia módra Hozzávalók (a forma nagyságától függően 12-18 db
sütihez), 150 g lekvár (barack, eper, stb.), 50
g (barna) cukor, 280 g liszt, 200 g tejföl, v. 200 g natúr
joghurt, 1 tk. szódabikarbóna, és 1 tk. sütőpor,
1 kk. só, 60 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás
cukor, 1 dl tejporcukor Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra
(Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 3-as
fokozat). A muffin formába beletesszük a
papírokat (mignon-papír), ha nincs, akkor
kivajazzuk a formát. Egy tálban a vajat
felolvasztjuk hozzáadjuk a tojást, a
vaníliáscukrot, a tejfölt, vagy joghurtot, a
cukor felét, a tejet és egy kézi habverővel
összekeverjük a hozzávalókat. A lisztet, a
maradék cukrot, sütőport, sót, egy másik tálban
összekeverjük és ezután kanalanként, folyamatos
keverés mellett hozzáadjuk a folyékony
anyagokhoz, amíg sima nem lesz. (ha nagyon
ragacsos a tészta, akkor egy kanál tejjel
hígíthatjuk) Egy kanállal a muffin-formába
merjük a tésztát, de csak kb. a forma 1/2-ig.
Ezután a ráhelyezünk egy teáskanálnyi lekvárt,
majd befedjünk egy kevés tésztával, de csak a
forma 3/4-ig, mert különben sütés közben kifut.
A sütő középső rácsán 15-20 perc alatt addig
sütjük, amíg enyhén megbarnul a tetejük. Miután
kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés után
rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk kihűlni.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Linzer muffin Hozzávalók: 250 g liszt, 2 1/2 tk sütőpor, 1/2
tk szódabikarbóna, 1 tk őrölt fahéj, 1/8 tk
őrölt szegfűszeg, 60 g durvára őrölt mandula.
1/2 citrom reszelt héja, 1 tojás, 120 g cukor, 1
cs vaníliás cukor, 80 ml olaj (vagy 125 g vaj),
1-2 ek citromlé, 250-275 g kefir vagy joghurt,
12 ek piros lekvár (eper vagy málna esetleg
ribizli) Elkészítés: A "nedves" anyagokat is kikeverjük,
hozzáöntjük a száraz anyagokat is, gyorsan
összekeverjük, ne túl sokáig, akkor nagyon
elázik. 180°C-os előmelegített sütőben a középső
részen 25-30 percig sütjük. Félbevágjuk muffint,
bele a lekvárt, majd a tetejét porcukorral
meghintjük és összeragasztjuk. Aki nem akar
ragasztgatni, csak felig tegye a formába a
tésztát, rá a lekvár és meg 1 fel tészta, akkor
így sütjük ki.
Magyaros muffin Hozzávalók: 1 tojás, 80 ml olaj, 250 ml joghurt
vagy kefir, vagy aludttej, 150 g csípős kolbász
(apróra vágni), fél kaliforniai zöldpaprika
(apró kockákra vágva), fél kaliforniai
pirospaprika (apró kockákra vágva). 1 gerezd
fokhagyma (préselve), 1 kicsi hagyma (apróra
vágva), 120 g liszt, 150 g kukoricaliszt, 3
teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, fél
teáskanál csípős pirospaprika, 50 g reszelt
ementáli sajt. A tojást az olajjal és a joghurttal kikeverjük,
hozzáadjuk a fokhagymát, majd belevegyítjük a
lisztes keveréket (a sima és a kukoricalisztbe
beleforgatjuk a kolbászt, paprikákat, hagymákat,
sajtot, sót, sütőport, pirospaprikát). Muffin
formákba adagoljuk, és előmelegített sütőben
sütjük. Lehet fokozni, sőt díszítésként is jó:
minden muffinra egy-egy szelet kolbászkarikát
teszünk és úgy sütjük meg.
Mandarinos muffin 1. Hozzávalók: 1 mandarinkonzerv, 3 tojás, 120 g
vaj, 120 g cukor, fél csomag vaníliás cukor, 125
g joghurt, 180 g liszt, 1 tk sütőpor, fél tk
szódabikarbóna Elkészítés: Liszt + sütőpor + nátron =>
elkeverni. Egy másik tálban: tojás + vaj + cukor
+ vaníliás cukor + joghurt => habosra keverni,
ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, és a
mandarint. 190 fokon 20-25 percig sütni.
Mandarinos muffin 2. Hozzávalók: 1 mandarinkonzerv, 3 tojás, 180 g
vaj, 180 g cukor, fél csomag vaníliás cukor, 125
g joghurt, 180 g liszt, 1 fél tk sütőpor Elkészítés: Liszt + sütőpor => elkeverni. Egy
másik tálban: tojás + vaj + cukor + vaníliás
cukor + joghurt => habosra keverni, ehhez
hozzáadni a lisztes keveréket, és a mandarint.
190 fokon 20-25 percig sütni.
Mandarinos - vörösáfonyás muffin Hozzávalók: 1 mandarinkonzerv, 1 tojás, 100 g
vaj, 120 g cukor, 260 g liszt, 2 1/2 tk sütőpor,
220 ml mandarinlé, 140 g vörös áfonya befőtt, 50
g darált mák Elkészítés: Liszt + sütőpor + mák => elkeverni.
Egy másik tálban: tojás + vaj + cukor +
mandarinlé + áfonyabefőtt => habosra keverni,
ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, és a
mandarint. 190 fokon 20-25 percig sütni.
Mandulás - diós muffin ananásszal 4-5 db
kis forma Hozzávalók: 9 dkg vaj vagy margarin, 4 kanál
tej, 2 kanál cukor, reszelt citromhéj, 1
vaníliás cukor, 1 kanál darált mandula, 2 kanál
darált dió, 2 egész tojás, 12 dkg liszt, 1/2
sütőpor. 9 dkg vajat felolvasztunk 4 kanál tejjel, ízlés
szerinti 1-2 kanál cukorral. Ízesítjük vaníliás
cukorral, reszelt citromhéjjal. Még melegen
elkeverünk benne az 1 kanál darált mandulát és a
2 kanál darált diót. Levesszük a tűzről és
hagyjuk kihűlni. Ekkor elkeverünk benne 2 egész
tojást habosra. 12 dkg lisztet elkeverünk 1/2
sütőporral és a masszához keverjük. Apró muffin
formákat kikenünk vajjal vagy kibélelünk
sütőpapírral. Megtöltjük a formákat úgy, hogy a
tetejétől 1 cm kimaradjon. Tetejére néhány kocka
ananászt teszünk. Előmelegített forró sütőben 15
percig, majd mérsékelt tűznél még 10 percig
sütjük. Melegen porcukorral megszórva kínáljuk.
Mandulás muffin Hozzávalók (12 db): 25 dkg liszt, 2 tk sütőpor,
5 dkg őrölt mandula, 12.5 dkg vaj, 3 tojás, 3 tk
édesítőszer vagy cukor, 1 tk citromhéj, 1 tk
vaníliaaroma, 1 csipet szerecsendió, 6 ek tej Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A
lisztet, a sütőport és a mandulát összekeverjük.
A vajat a tojásokkal, a cukorral, a citrommal, a
vaníliával, a szerecsendióval és a tejjel
habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket
(kis adagokban), majd a tésztát a formákba
töltjük. A muffinok tetejére tehetünk egy-egy
szem mandulát. 20-25 percig sütjük.
Mandulás - marcipános muffin Hozzávalók: 15 deka liszt, 15 deka cukor, 5 deka
mandula, 15 deka vaj, 2 tojás, 1 tk
mandulaaroma, 5-7 deka marcipán, 1 citrom
reszelt héja, 1 tk sütőpor, 1-2 ek tej Elkészítés: Először bekapcsolom a sütőt 175
fokra, majd a kézi robotgéppel kikeverem a vajat
a cukorral. Ebbe beleütök 2 egész tojást, majd
ezt is kicsit habosra keverem. Ezután hozzáadom
a mandulaaromát, és belereszelem a mélyhűtőből
elővett marcipánt is. Aztán a mozsaramban
durvára töröm a mandulát, amit aztán
hozzákeverek a tésztához, a liszttel együtt.
Mehet még bele egy citrom reszelt héja, majd a
sütőpor, aztán pedig a tej. Ezután a
muffinsütőbe beleteszem a kapszlikat, és
mindegyikbe kanalazok a tésztából. A
mandulás-marcipános muffin 30-35 perc alatt sül
meg.
Marcipános muffin Hozzávalók: 15 dkg vaj, 2 db tojás (külön
felvertem a fehérjét, hogy könnyebb legyen a
tészta), 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
10 dkg őrölt mandula, 1, 5 dl tejszín kb. 1
kiskanál mandula aroma, 20 dkg liszt, 1 tk
szárított élesztő, 1 rúd marcipánmassza (20
dkg-os, csokoládéval bevont, feldarabolva) Elkészítés: Szokásos módon. Ha elkészült a
tészta, hagytam fél órát pihenni, hogy az
élesztő kifejthesse hatását.
Marhahúsos muffin Hozzávalók: 400 g marhahús, 325 g liszt, 3 tk
sütőpor, 3 tk nátron, 3 tojás, 1 tk mustár, 380
ml tej, 75 ml olaj A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A húst kis
kockákra vágjuk. A lisztet, sütőport, nátront
összekeverjük. A tojást, mustárt, tejet és
olajat hozzákeverjük. Beletesszük a húskockákat,
és az egészet összekeverjük. 20-25 percig
sütjük.
Mazsolás muffin 1. Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 10 dkg búzacsíra,
5 dkg búzakorpa, késhegynyi só, fél mokkáskanál
fahéj, 3 dl joghurt, 1 dl juharszirup, 1 tojás,
fél dl olaj, 10 dkg liszt, fél csomag sütőpor,
10 dkg mazsola, vaj A zabpelyhet, búzacsírát, búzakorpát, sót,
fahéjat és a joghurtot keverjük jól össze, és
pihentessük húsz percig. Egy másik tálban
keverjük el a lisztben a sütőport. A pihentetett
joghurtos masszához keverjük hozzá a
juharszirupot, az olajat és a felvert tojást,
majd forgassuk bele a lisztet, és keverjük bele
a mazsolát. Töltsük meg a kivajazott
muffinformát kb. kétharmad részéig (a muffin
sütés közben megnő), és kb. 190 C fokra
előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük
készre. Mielőtt a formából kiborítanánk,
pihentessük tíz percig. Langyosan, vagy kihűlve
tálaljuk, és juharszirupos öntetet kínáljunk
hozzá. Elkészítési idő: kb. 50 perc Jó tanács: Észak-Amerikában édeskés
süteményeket, palacsintákat és kukoricapelyhet,
azaz corn flakes-et fogyasztanak szívesen a
reggeli órákban. Frissen facsart narancslé és
hosszú kávé kíséretében.
Mazsolás muffin 2. Hozzávalók 20 db-hoz: 12,5 dkg vaj, 17,5 dkg
cukor, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 7,5 dkg
mazsola, 30 dkg sima szitált liszt, 2 teáskanál
sütőpor, 1/8 liter tej Rakjuk a sütőformákat a sütőlapra. Keverjük
habosra a vajat, a cukrot és a tojásokat. Adjuk
hozzá a citromhajat és a mazsolát. Keverjük a
lisztbe a sütőport, s az egészet keverjük össze.
Végül adjuk hozzá a tejet. Töltsük meg felig a
sütőformákat. Süssük 200 C fokon kb. 15 percig.
Mazsolás muffin 3. Hozzávalók: 2 dl mazsola, 1 citrom reszelt héja,
16 dkg sima liszt, 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1
vaníliás cukor, 2 tojás, 1 kk sütőpor, 1 ek
tejfel, 1 ek rum. Elkészítés: A mazsolát a citromhéjjal és kevés
liszttel összekeverjük. A vajat a cukorral
kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, kicsit habosra
keverjük, beledolgozzuk a lisztet és a lisztben
elkevert sütőport, a tejfelt, a rumot és a
mazsolát. 200 fokon előmelegített sütőben, kb.
15 percig, tűpróbáig sül. Ezt a tésztát lehet sütni apróra tördelt
étcsokoládéval, kandírozott gyümölccsel, aszalt
szilvával vagy apróra vágott friss és befőtt
gyümölccsel is.
Mákos muffin 18 dkg margarint, 6 evőkanál tejjel forrásig
hevítünk. Hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 15 dkg
darált mákot, 1 citrom reszelt héját, 12 dkg
porcukrot, majd hűlni hagyjuk. Kihűlés után
belekeverünk 3 egész tojást, ezzel egyenletes
simára keverjük. 25 dkg lisztben elkeverünk 1
sütőport, majd a keverékhez adagoljuk.
Ízesítjük 1 kis kanál vanília vagy rum aromával. A muffin formákat sütőpapírral béleljük, majd a
masszával megtöltjük. Ne tegyük tele, egyujjnyi
maradjon el a peremétől, nagyon megduzzadnak.
Előmelegített forró sütőben 20 perc alatt készre
sütjük. Porcukorral megszórva azonnal kínáljuk.
Márványos csokoládés - narancsos muffin Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2-3 teáskanál sütőpor,
20 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 4 tojás,
2 evőkanál kakaópor (nem instant, hanem olyan
igazi, sötét) elkeverve simára vízzel, míg sűrű,
krémes állaga lesz, 1 narancs reszelt héja, 1
ek. narancslé, + esetleg tábla finom
étcsokoládé, kis (kb. 1 x 1 cm-s) kockákra vágva Keverőgéppel keverjük habosra a margarint,
cukrot, a tojásokat és a sütőporral elkevert
lisztet. Osszuk ketté a masszát, az egyik felébe
kavarjuk bele a kakaómasszát (+ esetleges
csokoládé-kockákat), másik felébe a narancshéjat
meg a narancslét (ha nagyon extrák akarunk
lenni, némi kandírozott narancshéj is jöhet).
Ezután a kétféle tésztát márványosan
összekeverjük, és a formákba kanalazzuk. A
lényeg itten, hogy miután már márványos, inkább
csak mintegy szaggassuk ki, h a márványosság
megmaradjon. Aztán 180 C-on 15-20 percig süssük.
(Onnan lehet tudni, hogy jó-e már, hogy ha a
beleszúrt tű szárazon jön ki.) Ebből kb.
16-18 db lesz.
Meggyes - mandulás muffin Hozzávalók: 260 g liszt (140 g sima és 120 g
teljes kiőrlésű is lehet), 2 1/2 tk sütőpor, 1/2
tk szódabikarbóna, 1/4 tk őrölt szerecsendió, 60
g darabolt mandula, 1 üveg meggy (lecsepegtetve,
és esetleg darabolva). 1 tojás, 150 g cukor, 100
ml olaj, 275 g kefir vagy joghurt (ha csak sima
lisztet használsz, akkor 250 g elég), 1/4 tk
mandulaaroma Elkészítés: A száraz hozzávalókat egy tálban
összekeverni, jól kikeverni, bele a meggy, és
utoljára a liszt. Ne sokáig keverjük, mert nem
kell teljesen átáznia a tésztának. Bele a
formába és 160°C-on 20-26 perc.
Meggyes - mákos muffin Hozzávalók: (12 db) 10 dkg meggybefőtt, 15 dkg
puha vaj, 15 dkg cukor, fél tk vaníliaaroma, 2
tojás, 12 dkg liszt, 3 dkg darált mák, 1 tk
sütőpor, fél tk őrölt fahéj, 1 citrom, 4 ek tej Fehércsokoládé mázhoz: 10 dkg csokoládé 10 dkg
vaj 2 ek tejszín 10 dkg porcukor Tetejére: lecsöpögtetett magozott meggybefőtt Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A
muffin formákat papírral kibéleljük. A lisztet
összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a
fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és
a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a
tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes
keveréket, majd belereszeljük a citrom héját,
végül fellazítjuk egy kis tejjel. A masszába
belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket,
majd a formákba adagoljuk. Kb. 20 perc alatt
készre sütjük. A darabokra tört fehér csokoládét
gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és
tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és
hozzászórjuk a porcukrot. Addig kevergetjük,
amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már
kihűlt, rákenjük a kész muffinokra.
Meggyes muffin 1. Hozzávalók: 400 g meggy, 250 g vaj, 230 g cukor,
1 vaníliás cukor, 4 tojás, 400 g liszt, 1 tk
sütőpor, 2 ek cukor, 1 tk fahéj Elkészítés: A meggyet kifejtjük. A cukrot és a
vajat kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a
tojásokat. Belekeverjük a sütőporral elkevert
lisztet és a meggyet. Formába töltjük, és
megszórjuk a fahéjas cukorral. 190 C-on
előmelegített sütőben 15-20 perc alatt
aranybarnára sütjük. Mivel néha kicsit
savanykás az alapanyag, a formába öntés után
meghinthetjük a tetejüket egy kis aranybarna
cukorral, isteni lesz tőle.
Meggyes muffin 2. Hozzávalók: 50 g étcsokoládé, 175 g vaj vagy
margarin 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
kicsi só, 4 tojás, 225 g liszt, 75 g
ételkeményítő, 1 csomag sütőpor, Cseresznye-
vagy meggybefőtt Elkészítés: Csokoládét nagy lyukú reszelőn
reszelni, ha nincs idő, törd össze kicsire,
befőttet jól lecsöpögetni. A puha vajat, cukrot,
vaníliás cukrot, sót krémesre keverni, tojásokat
egymás után hozzákeverni, majd a liszt, étkezési
keményítő és sütőpor keverékét szép lassan
belekeverni. A legvégén a csokoládét és a
befőttet beleönteni. 200°C-on, kizsírozott (vagy
papír kosárkákban) sütni. Szúráspróba.
Meggyes muffin Dia módra Hozzávalók (18 db sütihez): 250 g meggy
(magozva, lehet konzerv is), 100 g (barna)
cukor, 280 g liszt, 1 tk. szódabikarbóna, 1
zacskó sütőpor, 1 kk. só, 50 g vaj, 1 tojás, 1
zacskó vaníliás cukor, 1 kk. fahéj, 220 g tejföl
(1,5 kis tejföl), 1 dl tej Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra
(Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 3-as
fokozat). A muffin formába beletesszük a
papírokat (mignon-papír), ha nincs, akkor
kivajazzuk a formát. A meggyet megmossuk,
lecsepegtetjük, felaprózzuk és egy kis tálban 2
ek. (barna) cukorban és kevés fahéjban
megforgatjuk. A lisztet, a maradék cukrot,
sütőport, sót, egy tálban összekeverjük. Egy
másik tálban a vajat felolvasztjuk hozzáadjuk a
tojást, a vaníliáscukrot, fahéjat, a tejfölt és
egy kézi habverővel összekeverjük. A lisztet
kanalanként folyamatos keverés mellett
hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz (míg sima nem
lesz) és a végén beletesszük a lecukrozott
meggyet (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor egy
kevés tejjel hígíthatjuk). Egy kanállal a
muffin-formába merjük a masszát, de csak a forma
3/4-ig, mert különben sütés közben kifut. A sütő
középső rácsán kb. 20 perc alatt megsütjük.
Miután kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés
után rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk
kihűlni. Friss gyümölcsből az igazi, nekem ez az
egyik kedvencem! Megjegyzés: Ha nincs a háztartásban muffin-sütő,
akkor egy hagyományos tepsiben is egyben ki
lehet sütni, majd miután kihűlt, kockára vágva,
egy kevés porcukorral megszórva tálaljuk. (más
fajta gyümölccsel is elkészíthető)
Mexikói muffin Hozzávalók: 200 g liszt, 125 g kukoricaliszt,
1/2 tk só, bors, 2 tojás, 2 tk sütőpor, 4 ek
olaj, 4 újhagyma, 200 ml író vagy kefir, kis
konzerv morzsolt kukorica, 1 csípős paprika,
kevés reszelt sajt Összekeverjük, és hagyományos módon kisütjük.
Mézes muffin Hozzávalók 12 muffinhoz: 3/4 csésze natúr
joghurt, 1/3 csésze olvasztott vaj vagy
margarin, 1/2 csésze méz, 2 tojás, 3/4 csésze
liszt, 3/4 csésze teljes kiőrlésű liszt, 3/4
csésze búza/kukoricakorpa, 2 1/2 teáskanál
sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál
szódabikarbóna Keverd össze a joghurtot, a vajat, a mézet és a
tojásokat egy kis tálban. Tedd félre. Keverd
össze a liszteket, a kukoricakorpát, a sütőport,
a sót és a szódabikarbónát egy nagyobb tálban.
Add hozzá a mézes keveréket. Keverd össze
annyira, hogy éppen hogy benedvesítse a lisztet.
Ne keverd túl. Töltsd a sütőpapírral kibélelt
vagy kizsírozott sütőformába. Tűpróbáig süsd kb.
180 fokon 20-25 percig. Ha kész, rácson hűtsd,
melegen tálald.
Mogyorókrémes muffin Hozzávalók: 7, 5 dkg mogyorókrém, 15 dkg vaj, 15
dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg őrölt mogyoró, 1
tk Sütőpor, 2 tojás, 1 ek tej Elkészítés: Mogyorót megpirítom, majd megőrlöm.
A lisztet elkeverem a sütőporral és az őrölt
mogyoróval. Robotgépben habosra keverem a vajat
a cukorral, 2 tojást adok hozzá. Fakanállal
hozzákeverem a lisztes keveréket. Mogyorókrémet
teszek bele, kb. 7-8 dkg-ot. Egy picike tejet
löttyintek hozzá, kb. 1 ek-nyit. 200 fokon sütöm
kb. 25 percig.
Mogyoró-marcipán muffin Hozzávalók: 10 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg
darált mogyoró (egy kicsit megpiríthatod) 5 dkg
durvára vágott mogyoró, 10 dkg vaj 10 dkg
marcipánmassza, 5, 5 dkg cukor, 1 zacskó
vaníliás cukor, 1 flakon rumaroma, 4 db tojás. Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra.
A lisztet, sütőport mogyorót keverd el egy külön
tálban, Másik edényben habosra a vajat a
marcipánmasszával. A cukrot, van. cukrot,
rumaromát és a tojásokat is kavard jó habosra,
majd mindent vegyíts össze. Kanalazd bele a kis
mélyedésekbe, és süsd 20-25 percig.
Mogyoróöntetes-csokoládés muffin Hozzávalók 12 muffinhoz: 1/2 csésze bármilyen
liszt, 1/4 csésze kristálycukor, 1/4 csésze
barna cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál
só, 1/2 csésze olvasztott vaj vagy margarin, 1/2
csésze tej, 1 nagyobb tojás, gyengén felverve, 2
csésze csokoládéreszelék Hozzávalók az öntethez: 1/3 csésze barna cukor,
3 evőkanál liszt, 1 evőkanál olvasztott vaj vagy
margarin, 1/4 csésze tört mogyoró Keverd össze a lisztet, a cukrot (mindkettőt), a
sütőport és a sót egy nagy tálban. Add hozzá a
vajat, a tejet és a tojást, amíg átnedvesítik a
száraz hozzávalókat. Add hozzá a
csokoládéreszeléket. Adagold be a tepsibe. Az
öntethez keverd össze a cukrot, a lisztet és a
vajat, egy kis tálban. Add hozzá a mogyorót.
Bőségesen rakj a muffinokra belőle, és kicsit
nyomkodd meg. Előmelegített kb. 180 fokos
sütőben 20-25 percig, tűpróbáig süsd. Ötletek: mogyoró helyett diót, mandulát is
használhatsz, kevesebb csokoládéreszelékkel is
finom, az öntetből készíthetsz dupla adagot is,
hátha nem lesz elég, mert túl finom! az öntetet
feldobhatja negyed teáskanál őrölt fahéj is.
Mogyorós-marcipános muffin Hozzávalók: 10 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg
darált mogyoró (egy kicsit megpiríthatod), 5 dkg
durvára vágott mogyoró, 10 dkg vaj, 10 dkg
marcipánmassza, 5, 5 dkg cukor, 1 zacskó van.
cukor, 1 flakon rumaroma, 4 db tojás Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra. A lisztet,
sütőport mogyorót keverd el egy külön tálban,
Másik edényben habosra a vajat a
marcipánmasszával. A cukrot, van. cukrot,
rumaromát és a tojásokat is kavard jó habosra,
majd mindent vegyíts össze. Kanalazd bele a kis
mélyedésekbe, és süsd 20-25 percig.
Mogyorós muffin 1. Hozzávalók: 22 dkg liszt, 2 tojás, 1 tk.
sütőpor, 12 dkg cukor, 5 dkg összevágott, sótlan
mogyoró, 2 Snickers csokoládé kis kockákra
vágva, 5 ek. tej. 12 muffin lesz belőle. Én nem szoktam pepecselni
vele, csak mindent összekeverek, és kiporciózom
a kibélelt sütőbe.
Mogyorós muffin 2. Hozzávalók: 7,5 dkg török-mogyoró (megpirítva,
ledarálva), 4 tk kakaópor (nem cukrozott!), 1 tk
sütőpor, 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 12 dkg cukor,
3 tojás, 12 dkg Nutella, 1 1/2 ek tejföl Elkészítés: Az egyik keverőtálban összekeverjük
a száraz hozzávalókat (liszt, mogyoró, sütőpor,
kakaópor Egy másik edénybe először kimérjük a
vajat (néhány másodpercre betesszük a mikróba,
hogy megpuhuljon egy kicsit), hozzáadjuk a
cukrot, a tojásokat, és habosra kikeverjük az
egész elegyet. (botmixerrel a legegyszerűbb).
Végül a Nutellával és a tejföllel is
összekeverjük. Ehhez a masszához hozzáadjuk a
lisztes keveréket, és most már lyukacsos
fakanálra váltunk át botmixer helyett. A kész
muffin masszát ezután beleadagoljuk a kivajazott
sütő mélyedéseibe (fagyiskanállal a
legegyszerűbb), és előmelegített sütőben kb. 180
fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor porcukorral szórjuk meg, de
bevonhatjuk csokoládémázzal is.
Mokkás muffin Hozzávalók: 28 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor,
1/2 teáskanál fahéj, 1 púpozott evőkanál
kakaópor, 5 dkg durvára vágott dió, 1 tojás, 15
dkg cukor, 0,8 dl étolaj vagy 12,5 dkg puha vaj,
1,25 dl hideg feketekávé, 1,25 dl író(kefir)tej 180 fokon 25 percig sütjük. Öntet hozzá: 2,5 dkg margarin megolvasztva, 15
dkg porcukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, 4 dkg
finomliszt, 2 púpos evőkanál kakaópor, 0,5 dl
víz Egy tálkában sima krémet keverünk belőle, a
muffinok bevonhatók, önthetők vagy
mártogathatók.
Mozart-golyós muffin Hozzávalók: 6 Mozart golyó, 240 g liszt, 2 tk
sütőpor, 1/2 tk nátron, 20 g zabpehely, 2 tojás,
60 ml olaj, 80 ml tej, 120 g cukor, 100 ml
kávétejszín A Mozart golyókat kis darabokra vágni. Liszt +
sütőpor + nátron + zabpehely => elkeverni. Egy
másik tálban: tojás + olaj + tej + cukor +
tejszín => habosra keverni, ehhez hozzáadni a
lisztes keveréket és a Mozart golyó darabokat.
200 fokon 20-25 percig sütni.
Muffin 1. Hozzávalók: 10 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg
főzőcsokoládé (vagy fehér csokoládé), 2 db
tojás, 10 dkg lekvár, pár evőkanál gyümölcslé,
15 dkg liszt, 10 dkg cukor, kb. fél zacskó
sütőpor. Elkészítés: A 10 dkg vajat gőzben felolvasztom a
10 dkg csokoládéval együtt. Hagyom kihűlni. Egy
edényben összekeverek 2 tojást, 10 dkg
gyümölcslekvárt (a legjobb a vegyes, mert az nem
annyira édes), 15 dkg lisztet, 10 dkg cukrot,
3-4 evőkanál gyümölcslét, illetve fél zacskó
sütőport. Ebbe a masszába keverem a kihűlt
csokoládét. A hűtőbe teszem, pihentetem. A sütőt
4-es fokozatra állítom (a 8-as fokozatból!), és
kb. 25 percig sütöm. Ez az alaptészta. Ha
dúsítani akarom, tehetek bele gyümölcsdarabokat,
pl.: pl. meggyet. Ilyenkor, ha meggybefőttet
teszek, a befőtt levéből rakok a tésztába, de
tehetünk bele mákot, diót, csokoládé-reszeléket,
bármit, amit szeretünk.
Muffin 2. Hozzávalók: 1 3/4 csésze (1 csésze 28 ml)
rétesliszt, 2 evőkanál kristálycukor, 1/2 zacskó
sütőpor. Összekeverni. + 1 tojás felverve, + 3/4 csésze
tej, + 6 dkg olvasztott vaj. Összekeverni. Óvatosan! Kiolajozzuk a muffin
formát, és egy evőkanálnyi adagot teszünk a
formába és 20 percig sutjuk. A tésztába
keverhetünk banánt, meggyet, csokoládét,
mazsolát (rumba áztatva előzőleg), feketeáfonya,
piros/feketeribizli, darabokra vágott alma
fahéjas cukorban megforgatva....stb.
Muffin aszalt gyümölccsel Hozzávalók 12 darabhoz: 3,5 dl forrásban lévő
víz, 12 dkg aszalt sárgabarack, 25 dkg liszt,
1-1 mk sütőpor és szódabikarbóna, 2 tojás, 18
dkg cukor, 10 dkg olvasztott vaj, 6 dkg pörkölt
dió, 1/2 mk só A forró vizet az aszalt gyümölcsre öntjük, és 15
percig főzzük. Lecsöpögtetjük, megszárítjuk, és
1 decit félreteszünk a főzővízből. Az aszalt
gyümölcsöt kis kockákra vágjuk, és félretesszük.
Mély tálban összevegyítjük a lisztet, a
sütőport, a szódabikarbonát és a sót. Egy másik
tálban összekeverjük a gyümölcs főzővizét, a
tojásokat, a cukrot, az olvasztott vajat, és
sima krémmé keverjük. A végén hozzáadjuk a
gyümölcsöt és a darált, pörkölt diót, majd
összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Ha a tészta
kellően egynemű, kanállal a kiolajozott
muffinformába adagoljuk, de csak 2/3-áig, mert a
tészta megnő. Közepes lángon tűpróbáig sütjük
(kb. 20 perc). 5 percig a formában hagyjuk
hűlni, majd tálra tesszük.
Muffin (kiskegyed konyhája) Hozzávalók (15 darabhoz) 2 dl mazsola, 1 citrom
reszelt héja, 16 dkg sima liszt, 12,5 dkg vaj /
margarin, 12 dkg cukor, 2 tojás, 1 kk. sütőpor,
mignonpapír A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Mazsolát
összekeverjük a reszelt citromhéjjal és egy
kevés liszttel. A vajat/margarint könnyű krémmé keverjük a
cukorral. Hozzáadjuk a tojást, és kissé habosra
keverjük. Beledolgozzuk a mazsolát, lisztet és a
sütőport. A megfelelő muffin formába töltjük és
10 - 15 percig sütjük. Barnacukor és teljes
kiőrlésű rozsliszt nagyon jó bele, lehet
mindenfele piros-bogyós gyümölcsöket is tenni
bele (pl. a vegyes erdei mirelit kiváló)
Muffin variációk Hozzávalók: 10 db tojás, 25 dkg margarin, 6 dkg
Dr. Oetker Gustin étkezési keményítő, 24 dkg
liszt, 10 dkg (1 cs.) Dr. Oetker Vaníliaízű
porcukor, 0,5 dl étolaj, 1/2 cs. Dr. Oetker
sütőpor, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor Ízlés szerint dúsíthatjuk még a tésztát finom
hozzávalókkal, ezáltal muffin változatokat
kapunk. Tippünk: Csokoládés muffin: Dr. Oetker Barna
tortadarával Színes muffin (gyerekeknek): Dr. Oetker
Színes szórócukorral Mazsolás muffin: 10 dkg mazsolával és 1/3
üveg Dr. Oetker Rum aromával Elkészítés: A tojások sárgáját a
vanillincukorral, a margarinnal, a porcukor
felével habosra kikeverjük, majd a porcukor
másik felét, a tojásfehérjével kemény habbá
verjük. Ezután lazán összekeverjük őket, úgy,
hogy a hab ne törjön meg. Hozzáadjuk a többi
nyersanyagot is, kikent formákba tesszük, és 150
C-os sütőben 30-40 percig sütjük. Díszítés: Változatosan díszíthetjük a
muffinokat Dr. Oetker Ét és Tej tortabevonókkal
vagy különféle ízű Dr. Oetker cukormázakkal.
Müzlis muffin 1. Hozzávalók: 1 bögre zabpehely, 1 bögre liszt,
pici só, 1/2 bögre mazsola, 2 db nagy tojás, 3/4
bögre tej, 2 teáskanál sütőpor, 1/4 bögre cukor,
1/2 bögre darabos mogyoró, 1/4 bögre olaj Összekeverjük, és hagyományos módon sütjük.
Müzlis muffin 2. Hozzávalók: 4 tojás, 40 dkg barnacukor, 4 dl
vörösbor, 40 dkg liszt, csipet sütőpor, 1
teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 20 dkg
müzli, 40 dkg magozott aszalt szilva, vaj (a
formák kikenéséhez), 3 dl étolaj. 2 egész muffinformát használunk, melyből 24 db
muffint kapunk. Az egész tojásokat és a 40 dkg
barnacukrot habosra keverjük. Folyamatos keverés
mellett hozzáöntünk 3 dl étolajat és 4 dl
vörösbort. Belekeverjük a lisztet és a csipetnyi
sütőport, ízesítjük a
mézeskalács-fűszerkeverékkel. A masszához
hozzádolgozzuk a müzlit és az aszalt szilvát.
6-8 órát hűtőben pihentetjük. Kétszer-háromszor
átkeverjük. Végül a formákat kivajazzuk,
beletöltjük a masszát, majd 180 °C-on 30 percet
sütjük.
Narancsos-csokoládés muffin 25 dkg margarint habosra keverni 20 dkg cukorral
és 1 cs vaníliás cukorral, majd bele 1 narancs
reszelt héja és a narancs kicsavart leve
(lehetőleg nagyobb fajta narancs legyen, aminek
sok a leve). Összekutyulni, beleütni 4 tojást,
de egyenként, minden tojás után keverni, nagyon
nem szép ilyenkor, majd beleszitálni 30 dkg
lisztet, amibe belekeverünk 1/2 cs sütőport,
szép simára keverni a tésztát, és belereszelni
ízlés szerinti mennyiségben étcsokoládét, pl.
Szerencsi étcsokoládé, kb. fél tábla. Muffinsütőbe a papírocskákat, és azokba bele kb.
1 evőkanálnyit a tésztából. Ezzel minden kosárka
kb. félig lesz, majd megnő a sütőben. Sütő
előmelegített legyen, ha bemelegedett, akkor 175
fokon 20-25 percig sütjük. 24 darab lesz belőle.
Narancsos-mazsolás muffin Hozzávalók kb. 12 darabhoz: 1 vékony héjú
narancs, 2 ek. mazsola, 1 dl zsírszegény tej, 3
ek. olaj, 1 tojás, 22,5 dkg liszt, 3 ek.
CANDEREL édesítőpor, 12 db nagyobb mignonpapír A narancsot alaposan megmossuk, szárazra
töröljük, négybe vágjuk (ha magot látunk,
kiszedjük). A narancsot mindenestől a
mazsolával, a tejjel, az olajjal és a tojással
együtt egy mixerbe tesszük, és péppé zúzzuk.
(Csinálhatjuk botmixerrel vagy turmixszal is, ha
egyik sincs, a narancsot is és a mazsolát is
apró darabokra vagdaljuk, és összekeverjük a
tejjel, az olajjal és a tojással.) A lisztet
elkeverjük egy csipet sóval és a CANDEREL
édesítőporral, és beledolgozzuk a narancsos
pépet. A sütőt 180°C-fokra (gázsütő 2. fokozat)
előmelegítjük. A muffinformát kibéleljük a
mignonpapírokkal, és egyenlően elosztva
beleöntjük a masszát. A sütőben kb. 20 percig
sütjük. Tálaláskor egy-egy vékony fél szelet
naranccsal díszítjük, és megszórhatjuk CANDEREL
édesítőporral. Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
Narancsos-mákos muffin Hozzávalók: 3 csésze liszt, 2 csésze cukor, 1, 5
teáskanál sütőpor, 1, 5 teáskanál só, 1/4 csésze
mák, 3 tojás, 1 csésze tejföl, 1/2 csésze olaj,
1, 5 csésze narancslé, 2 teáskanál narancs aroma
(ha ez nincs az apróra vágott kandírozott
narancshéj is nagyon finom. Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a lisztet,
cukrot, sütőport, sót és a mákot (illetve
narancshéjat). Egy másik tálban kikeverjük a
tojásokat, a tejfölt, az olajat, a narancslevet
illetve aromát. Összekeverjük a két tál
tartalmát. Kikent muffin formákban,
előmelegített sütőben, 350 fokon 25-30 percig
sütjük.
Narancsos muffin Hozzávalók: 16 dkg liszt, 1/2 ek sütőpor, 1/4 tk
só, 1 tojás, 2 dkg cukor, 2 dkg méz, 0, 6 dl
narancslé, 0, 6 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 5
dkg szárított sárgabarack aprítva Keverjük össze a tojást, a cukrot, a mézet, a
narancslevet, a tejet és a vajat. A lisztbe
keverjük bele a sót és a sütőport. Gyors
mozdulatokkal keverjük össze a két keveréket, de
ne verjük. Keverjük a masszához a sárgabarackot.
Osszuk szét a tésztát 6 nagy vagy 10 kicsi
muffinpapírba. 200 C fokon süssük 20 percig,
illetve amíg világosbarnák nem lesznek.
Narancsos muffin, édesítőszeres Hozzávalók (12 db): 20 dkg liszt, 5 dkg CANDEREL
édesítőpor, 2 tk sütőpor, 2 nagy narancs, 5 dkg
lágy margarin, 1 tojás Elkészítés: A sütőt 200 fokra (gázsütő 3.
fokozat) előmelegítjük. A lisztet összekeverjük
a CANDEREL édesítőporral, a sütőporral és egy
csipet sóval. A narancsot alaposan megmossuk, az
egyik héját lereszeljük, mindkettő levét
kinyomjuk. A liszthez adjuk a narancslevet (ha
nincs 2 dl, egészítsük ki dobozos lével), a
margarint, a tojást és a narancs reszelt héját.
Alaposan összedolgozzuk. A muffin sütőforma
mélyedéseibe egy-egy muffin papírt teszünk,
kétharmadáig megtöltjük a masszával és a sütőben
kb. 30 percig sütjük. Kissé kihűtjük.
Nigella Lawson banános muffinja Hozzávalók: 175 g liszt 2 teáskanál sütőpor 1/2
teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só 125 g
olvasztott vaj 115 g cukor 2 tojás 2 nagyon érett banán (kb. 30 deka héj nélkül) 1
teáskanál vaníliaeszencia Előmelegítem a sütőt
200°C-ra. Egy nagyobb tálban összekeverem a
lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a
sóval. Egy másik tálban összekeverem az
olvasztott vajat a cukorral, majd egyenként
hozzákeverem a 2 tojást, végül az összetört
banánt és a vanília kivonatot. Ezután - mint
ahogy a muffinnál megszokhattuk - a folyékony
hozzávalókat adom a száraz anyagokhoz úgy három
részletben, de nem keverem túl alaposan össze, a
jó muffin (egyik) titka az ugyanis, hogy nem
szabad túl simára keverni a tésztát, sőt ahogyan
Nigella Lawson mondta: "Kötelező ellustálkodni a
tészta keverését". Végül a masszát belekanalazom
a muffintepsi 12 horpadásába, amelyeket előtte
papírkapszlikkal béleltem ki, és 15-20 perc
alatt készre sütöm őket.
Nigella-Welsh-Rarebit muffin Hozzávalók: 22, 5 dkg liszt, 5 dkg rozsliszt, 1
tk. sütőpor (mivel a liszt itt "self-raising",
tehát talán élesztős, lehet, hogy több sütőpor
kell otthon bele, mint 1 tk, erre figyeljetek
oda!!), fél tk. szódabikarbóna, 1 tk. só, 1 tk.
angol mustárpor. 15 dkg erős Cheddar sajt
(reszelve), 6 ek. növényi olaj, 15 dkg natúr
joghurt, 1, 25 dl zsíros tej, 1 tojás, 2 tk.
Worcestershire szósz. Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra!
Dolgozd össze a liszteket, a sütőport,
bikarbonát, sót, mustárport és a sajtot (egy
kevés sajt maradjon majd a tetejére) egy nagy
tálban villával (vagy ahogyan szoktad). Egy
másik tálban keverd össze a joghurtot, tejet, a
tojást, és a Worcestershire szószt, majd keverd
a tésztához villával. Nem szükséges alaposan
eldolgozni. Öntsd a tésztát a formákba, süsd 20
percig, majd szórj mindnek a tetejére sajtot,
pár csepp Worcestershire szósz és még 5 percre
tedd vissza a sütőbe. Legjobb melegen, de sosem
forrón!
Olasz diós-sonkás muffin Hozzávalók 8 db-hoz: 300 g liszt, 3 tojás, 1 dl
tej, 4 evőkanál olivaolaj, 100 g füstölt sonka,
40 g dió, 1 ág rozmaring, 1 csomag porélesztő A diót durvára, a sonkát és a rozmaring leveleit
finomra vágjuk. Elkeverjük a tojást a liszttel,
az olajjal és az élesztővel. Hozzáadjuk a
rozmaringot, a sonkát és a diót és félretesszük
pihenni. Kikenjük a muffin formát, 180 C-ra
előmelegítjük a sütőt. Beletesszük a tésztát a
formákba, és újabb 30 percig pihentetjük majd
kb. 25 percig sütjük.
Olasz fűszeres muffin Hozzávalók: 1,5 csésze liszt, 2 teáskanál cukor,
1,5 teáskanál olasz fűszerkeverék, 1 teáskanál
sütőpor, 0, 5 teáskanál só, 0, 5 csésze tej, 1
kávéskanál szódabikarbóna, 1/4 csésze olvasztott
vaj, 1 tojás, 1/2 csésze apróra vágott szárított
paradicsom, 50 gr reszelt kecskesajt. Elkészítése: Összekeverjük a lisztet, cukrot,
fűszereket, sütőport, sót és a szódabikarbónát.
Kikeverjük a tejet, vajat, tojást és a szárított
paradicsomot majd belevegyítjük a lisztes
keveréket. Óvatosan belekeverjük a kecskesajtot.
A sütőformát 3/4-ig töltjük, és előmelegített
200 C fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Pár
perc után a formából kivéve rácson hűtjük.
Olasz muffin Hozzávalók: 300 g liszt, 2 tk sütőpor, csipet
cukor, 1/2 tk só, 50 g reszelt parmezán, 4 ek
olívaolaj, 200 g tejföl, 1 tojás, csipet zsálya
és petrezselyem, pár szem apróra vágott fekete
olajbogyó. Összekeverjük, és hagyományos módon
kisütjük.
Őszibarackos muffin 1. Hozzávalók: 250 g őszibarack, 140 g liszt, 120 g
teljes kiőrlésű liszt, 2 tk sütőpor, fél tk
nátron, fél tk fahéj, 1 tojás, 100 ml olaj, 150
g barna cukor, 185 g író vagy kefir, 1 ek
whiskey, Liszt + sütőpor + nátron + fahéj => elkeverni.
Egy másik tálban: tojás + cukor + író + whiskey
=> habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes
keveréket és a barackdarabokat. Formába önteni,
barna cukorral megszórni, és 190 fokon 20-25
percig sütni.
Őszibarackos muffin 2. Hozzávalók: 3 őszibarack, 250 g vaj, 250 g
cukor, 4 tojás, 400 g liszt, 1 tk sütőpor Elkészítés: Liszt + sütőpor => elkeverni. Egy
másik tálban: tojás + cukor + vaj + vaníliás
cukor => habosra keverni, ehhez hozzáadni a
lisztes keveréket és a barackdarabokat. 190
fokon 20-25 percig sütni.
Őszibarackos muffin 3. Hozzávalók: 3 őszibarack, 140 g liszt, 2 tk
sütőpor, fél tk nátron, negyed tk fahéj, fél tk
gyömbér, 100 g zabpehely, 110 g vaj, 120 g
cukor, 1 tojás, 180 g joghurt, 40 ml narancslé,
2 ek whisky Elkészítés: Liszt + sütőpor + nátron + fahéj +
gyömbér + zabpehely => elkeverni. Egy másik
tálban: tojás + cukor + vaj + joghurt +
narancslé + whisky => habosra keverni, ehhez
hozzáadni a lisztes keveréket és a
barackdarabokat. 190 fokon 20-25 percig sütni.
Paradicsomos muffin Hozzávalók 4 személyre: Tészta: 250 g liszt, fél
tk. só, 1 zacskó élesztőpor, 50 g vaj/margarin,
2.25 dl tej, 1 tojás Töltelék: 200 g brokkoli, 200 g túró, 2 ek. tej,
3 ek. reszelt eidami sajt, fél csokor
petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 12
kicsi, kemény paradicsom A lisztet, sót és élesztőt tálban összekeverjük.
A vajat felolvasztjuk és hozzáöntjük a tejet,
majd a liszthez adjuk a tojással együtt. Sűrű,
de folyékony tésztává dolgozzuk. Beleöntjük a 12
előkészített, kilisztezett muffinformák aljába,
lefedjük és szobahőmérsékleten kb. 30 percig
kelni hagyjuk. (Ne kelesszük a forma széle alatt
1 cm-nél magasabbra!) Közben a paradicsomok
tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk, és
megsózzuk. A töltelékhez a brokkolit egészen
apró rózsákra szedjük, puhára főzzük,
lecsöpögtetjük és kihűtjük. A töltelék
hozzávalóit összekeverjük, és a brokkolival
együtt a paradicsomokba töltjük, majd ezeket
rátesszük a tésztára, és kissé belenyomkodjuk.
220°C-on sütjük 10, majd 180°C-on 20 percig.
Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. Hidegen kínáljuk.
Parmezános-fűszeres muffin Hozzávalók 12 db-hoz: Összekeverünk 2 csésze lisztet, 3/4 csésze
reszelt parmezán sajtot, 1 ek cukrot, 1, 5 tk
sütőport, 0, 5 tk szódabikarbónát, 0, 5 tk
szárított zsályalevelet, 0, 5 csésze friss
apróra vágott petrezselymet Hozzáadunk 1 1/4
csésze savót (helyettesíteni lehet 1 cs tej + 3
tk citromlé keverékével), 1/4 csésze olvasztott
margarint, 1 tojást Előmelegített sütőben 200
C-on 15-20 percig sütjük.
Pestos-olívás muffin Hozzávalók: 2 bögre sima liszt, 1 1/2 teáskanál
sütőpor, 1/2-1 bögre olajbogyó, 1/3-1/2 bögre
reszelt parmezán sajt, 1 teáskanál
kristálycukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás,
3/4 bögre tej, 1/3-1/2 üveg Pesto (190 g-os
Barilla gyártmányú a legjobb) elkeverve egy kis
olívaolajjal, hogy kicsit folyékonyabb legyen Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Kenjük ki az
olajjal a muffinsütők alját. A liszthez, a
sütőporhoz és a cukorhoz keverjük hozzá a sajtot
és az olajbogyót. Keverjük össze a kicsit
felvert tojást, a tejet és a megolvasztott
vajat, és öntsük a liszthez. Egy villával
dolgozzuk össze, éppen csak nagyjából: nem baj,
ha kisebb lisztes részek akadnak benne, és a
tészta csomósnak hat. Keverjük bele a Pestot
márványosan, tehát ne egészen, hanem az
érszerűen fusson benne. Kanalazzuk bele a
tésztát a muffinsütőkbe kb. a kétharmadukig, és
süssük 20-25 percig vagy amíg aranyszínűek. Tehetünk bele még fenyőmagot (pínea) vagy friss
bazsalikomot is!
Piňa Colada muffin Hozzávalók: 1 1/3 csésze kókuszreszelék, 2
csésze liszt, 1 csésze cukor, 1 ek sütőpor, 2
tojás, 3/4 csésze tej, 1/4 csésze olaj, 1/4
csésze vaj, 1 ek vanília esszencia, 1/3 csésze
ananász, lecsöpögtetve. Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
Pirítsd a kókuszreszeléket kb. 10 percig. Keverd
össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót. Egy
másikba a tejet, olajat, vajat, tojást,
vaníliát. Öntsd bele a lisztes keverékbe, add
hozzá az apróra vágott ananászt és a kókuszt.
Süsd meg.
Piros-áfonyás muffin Hozzávalók cca. 30 db-hoz: 3 tojás, 3 dl
kristálycukor, 75 gr vaj (margarin, vajjal
jobb), 1,5 dl tej, 4,5 dl búzaliszt, 1 tk
sütőpor, 1,5 tk őrölt kardemumma (kardamom), 1,5
tk fahéj, 1 dl piros-áfonyalekvár A tojásokat a cukorral habosra keverni. A vajat
(itt kicsit sózott a vaj; ha nincs sózott vajad
akkor egy nagyon kicsi csipet sót is keverj a
lisztbe a sütőporral) felolvasztani, hozzáadni a
tejet. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel
összekeverni és a tej/vaj valamint a
lisztkeveréket váltakozva belekeverni a
tojás/cukorba. Végül belekeverni az
áfonyalekvárt. Jó félig megtölteni a
muffinformákat, 200 fokon cca. 15 percig sütni.
Pizza muffin Hozzávalók: 125 g Mozarella, 1 nagy zöldpaprika,
1 kis hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 140 g liszt,
120 g teljes őrlésű liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk
szódabikarbóna. 1 tk só, 2 tk pizza fűszer, 40 g
parmezán, frissen reszelve, 120 g pepperóni vagy
szalámi kockák, 1 tojás, 50 ml olívaolaj, 200 g
tejföl, 110 g paradicsom püré (passzírozott
paradicsom) Elkészítés: A sütőt 180° C-ra előmelegítjük, a
muffin sütőformát bezsírozzuk, vagy papírformát
helyezünk bele. A mozzarellát egy szűrőn
keresztül hagyjuk lecsepegni, először szeleteket
vágunk belőle, majd, kicsi kockákra vágjuk. A
paprikát kettévágjuk, majd kivágjuk belőle a
magokat és az erejét. Megmossuk, és kis kockákra
vágjuk. A hagymát meghámozzuk, majd kis
darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdet
meghámozzuk, majd fokhagyma nyomóval egy tálba
belenyomjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd
a teljes lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát,
a sót, a pizza-fűszert, a sajtokat, a
paprikadarabokat, a hagymát, a fokhagymát és a
peperoni vagy szalámi kockákat hozzáadjuk, és
jól összekeverjük. Egy nagy tálba beleütjük a
tojást, majd kissé felverjük. Hozzáadjuk az
olajat, a tejfölt és a paradicsom pürét és jól
összekeverjük. Aztán hozzáadjuk a lisztes
keveréket, és jól összekeverjük. A tésztát a
sütőformába öntjük majd az előmelegített sütőben
kb. 20-25 percig sütjük.
Pudingos muffin Hozzávalók (12-16 db): 150 g lágy margarin, 125
g aranyszínű méz, 1 tasak Dr. Oetker
Vanillincukor, 2 ml citrom aroma, 2 tk
mézeskalács-fűszer, 3 db tojás, 250 g liszt, 3
csapott tk Dr. Oetker Sütőpor, Pudingtöltelék: 1 tasak Dr. Oetker Vaníliaízű
Pudingpor, 3-5 ek cukor, 250 ml tej Díszítés: 1 tasak Dr. Oetker Tej Tortabevonó Elkészítés: A margarint robotgéppel puhára
dolgozzuk. Keverés közben lassan hozzáadjuk a
mézet, a vanillincukrot, az aromát és a
mézeskalácsfűszert. Minden tojást kb. fél percig
keverünk el. A lisztet összekeverjük a
sütőporral és szitán keresztül két adagban a
tésztához keverjük. Pudingtöltelék: A pudingport kevés tejjel és a
cukorral simára keverjük, majd a maradék tejet
is hozzáöntve, folytonos keverés közben
felforraljuk. Az elkészült pudingot azonnal
habzsákba töltjük, onnan pedig kis adagokban a
muffinok belsejébe. Elektromos sütő: kb. 160 C (előmelegített) Gáz:
3-as fokozat (előmelegített) Sütési idő: kb. 25
perc Díszítés: A tortabevonót a tasakon levő utasítás
szerint felolvasztjuk és ízlésesen a muffinokra
önjük. Tipp: A díszítéshez használhatunk Dr. Oetker
Színes Szóró-cukrot is. (A cukrokat a még meleg
csokoládé-öntetbe szórjuk és hagyjuk
megszilárdulni.)
Raffaello muffin Hozzávalók: 22 dkg Raffaello (feldarabolva), 25
dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 db tojás,
9 dkg cukor, egy csipet só, 11 dkg vaj, 130 ml
ananászlé, 4 cl fehér rum Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a
darabos Raffaellot, és a sütőport, egy csipet
sót. Egy másik edényben habosra keverjük a vajat
a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a
lisztes keveréket, az ananászlevet és a rumot.
Félig megtöltjük a mélyedéseket, és
előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük a
tésztát.
Rebarbarás muffin Hozzávalók: (kb. 16 db) Egy tálba összekeverni: 1 tojást, 1 és 1/4 bögre
barnacukrot (fehér is jó), 1/2 bögre olajat, 1
bögre joghurtot (kefir, író), 1 cs vaníliás
cukrot vagy vanília aromából 1 kiskanálnyit. Egy másik tálba összekeverni: 2 1/2 bögre
lisztet, 1 teáskanál sütőport, 1 teáskanál
szódabikarbónát (natron), pici só. A két tálat összekeverni és beleszórni 1 1/2
bögre apróra vágott rebarbarát (olyan
fél-háromnegyed cm darabok) és összekeverni. Lehet bele még tenni 1/2 bögre vágott diót is. Muffin formákba adagolni, és a tetejére a
következőt morzsolni: 1/2 bögre cukor, 1
teáskanál fahéj és 1 kanál olvasztott vaj
keveréke. Megsütni a szokásos módon. A bögre
mérete: 1 cup=250 ml.
Reform muffin Hozzávalók (12 db-hoz): 1 csomag zabkorpa, 1/2
csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, 1 marék durvára
vágott dió, 2 tk fahéj, 2 dl tej, 2 dl szűrt
almalé (dobozos), 1 apróra vágott alma, 5 ek
méz, 2 ek olaj, fél tábla vagdalt, ét- vagy
tejcsokoládé (tortabevonó) Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a
muffin formákat kiolajozzuk, vagy papírral
kibéleljük. A hozzávalókat egy tálban villával
összekeverjük, majd a muffin formákba
kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10
percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a
zabkorpa. 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Répás muffin 1. Hozzávalók: 25 dkg puha vaj/margarin, 25 dkg
kristálycukor, 20 dkg liszt, 1/2 narancs leve és
héja, 2 teáskanál sütőpor, 35 dkg reszelt répa,
5 dkg darált mandula, vagy dió Vajat és a cukrot kikeverni, bele a tojásokat
egymás után, közben 1-1 kanál sütőporos liszt,
mehet a narancs leve, héja, a maradék liszt,
répa, dió. Én minden muffint fagylaltos kanállal (a
hagyományossal, aminek mozog a belseje)
adagolok. Így nagyon gyorsan megy és kb.
egyforma a mennyiség is, nekem így sokkal
könnyebb beletalálni a mélyedésekbe. Az eredeti
recept szerint a tetejére lehet kenni az alábbi
krémet: 2 teáskanál méz, 25 dkg krémsajt, 1
narancs héja összekeverve, díszítés valami
gyümölcs.
Répás muffin 2. 2 bögre lisztet, 2 teáskanál szódabikarbónával,
2 teáskanál fahéjjal és pici sóval
összekeverünk, majd beleteszünk 1/4 bögre
kókuszreszeléket, 1/2 bögre darált diót v.
mandulát és 1/2 bögre mazsolát. Egy másik tálban
jól kikeverünk: 1 és 1/4 bögre cukrot (barnával
jobb), 1 bögre olajat, 3 egész tojást és 1 cs
vaníliás cukrot vagy vaníliarúd kikapart
belsejét. A két anyagot összekeverjük, és végül
mehet bele 2 db közepes reszelt répa. Muffin
formákba (úgy hogy csak a 3/4-ig érjen) vagy egy
kivajazott tepsibe öntjük, és meleg sütőben
tűpróbáig sütjük. Lehet még fokozni: 1/2 bögre apróra vágott
ananásszal vagy 1 reszelt almával. Az eredeti mértékegység az angolszász
országokban használatos ún. cup (1 cup kb. 250
ml). Ha nagyon ki akarok tenni, a tetejére édes
sajtkrémet vagy vaníliáskrémet teszek, de
önmagában is nagyon finom.
Készült: 2007.05.28[Dildia]
|