| |
|
50.hét - Hétfői meglepetés
A heti recepteket itt találja.
Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Gőzgombóc
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
Csipetnyi só
3 evőkanálnyi cukor
3 dkg élesztő
A gőzöléshez:
2-3 evőkanálnyi (semleges ízű) olaj
1,5- 2 dl víz
Csipetnyi só
A tálaláshoz: darált cukrozott mák és vanília öntet
Elkészítés:
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Abból golflabda méretű gombócokat formázunk, melyeket megtöltünk szilvalekvárral, majd kelni hagyunk. Egy vastag falú, jól záródó fedős serpenyőben 2-3 evőkanálnyi semleges ízű olajat, csipetnyi sót és 1,5- 2 dl vizet teszünk. Az egészet felhevítjük, beletesszük a gombócokat (úgy, hogy maradjon közöttük hely), lefedjük, és addig főzzük, amíg a víz elpárolog (serceg a serpenyő). Ekkor levesszük a fedőt, s kb. még 2 percig sütjük a gőzgombócokat.
Darált cukrozott mákkal, illetve vaníliaöntettel tálaljuk.
Eper turmix
Hozzávalók:
30 dkg eper
4 dl tej
2 dl tejszín
2 evőkanál méz
1 teáskanál citromlé
Csipetnyi őrölt gyömbér és fahéj
Elékészítés:
Epreket alaposan mossuk meg, majd csumázás után tegyük félre néhány szebbet a díszítéshez. A többit pedig a hozzávalókkal együtt alaposan turmixoljuk össze. Előhűtött cső poharakba öntsük bele majd a megmaradt epreket kissé vágjuk be és húzzuk rá a pohár szélére, így díszítve azt.
Barackos túrókrém
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
40 dkg barack (konzerv)
4 evőkanál cukor
3 evőkanál baracklekvár
1 dl tejszín
Fél citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
A barack felét félbe vágjuk a másik felét a lekvárral, citrom lével és héjjal összeturmixolom és ezt is elfelezzük. A túrót a cukorral és a tejszínnel sima krémmé keverjük. Összeforgatjuk a barack egyik felével, majd hűtőben alaposan elhűtjük. A tányéron végül lesz majd egyharmad rész túrókrém, egyharmad rész turmixolt barack és egyharmad rész félbevágott barack.