| Fűszermártások 
 Tabasco mártásMexikói eredetű fűszermártás, főként cayenni borsból
 (csili) áll. A világ legerősebb mártásának mondják,  nagyon óvatosan, egy-két cseppenként szabad csak  használni. Minden olyan ételhez jó, amit csípősre  akarunk készíteni. Mindenfajta hideg, meleg mártások  készítésére, sültekhez és egyes halételekhez  felhasználható. Több „stílusban” készül  TABASCO® tüzes bors mártásCsilit, sót, és természetes borecet tartalmaz.
 Tojásokoz, salátákhoz, szószokhoz, csirkéhez, darált  húsokhoz, pizzákhoz, egyéb kedvelt növényi ételekhez  és mindenhová ahol szeretik csípőset. TABASCO® tüzes fokhagymás - borsos mártásÖsszetétele: fokhagyma, 3 féle bors - sok és sokféle
 csípős paprika. Ez a középerős, feltűnően piros  mártás burgonya salátákhoz,  légkeveréses sütőkben  sütött húsokhoz, szabadban sütött húsokhoz és  természetesen pizzákhoz az egyik legjobb. TABASCO® tüzes zöld bors mártásUgyan az mint a fokhagymás csak hiányzik belőle a
 fokhagyma és zöld színe van. Gyengébb mint a TABASCO®  tüzes bors mártás Dippekhez, paelahoz, vörös babhoz,  csilis vörös babhoz, rizshez, és mindenbe amibe  szeretik a "tüzes" erőset.. TABASCO® tüzes Habanero mártás
 Tartalmaz mangót, papayát, görögszéna mag port,
 banánt, gyömbért és fekete borsot.Adható a kedvenc  barbecue szószhoz, grillezett
 húsokhoz, csirkéhez, egyéb nemzeti eledelekhez.. A  felületüket „bezománcozza”.
 Fokhagymamártás
 3-4 gerezd fokhagymát szétnyomkodunk és 2 evőkanál
 olaj, 2 evőkanál liszttel készült zsemlyeszínű  mártásba keverünk, felengedjük, megsózzuk és jól  felfőzzük mint a többi mártást. Tálalás előtt tejfölt  keverünk hozzá. Fűszeres mártásKakukkfüvet, majoránnát, kaprot, petrezselyemzöldet,
 metélőhagymát megmosunk, konyharuhával szárazra  törölünk, és finomra vagdalunk. Ebből 1 evőkanálnyit  vajban megpárolunk, vajmártást öntünk rá, és néhány  percig főzzük. Kevés citromlével ízesítjük. GombamártásVajjal világos rántást készítünk, amelybe kevés
 reszelt vöröshagymát; sok finomra vágott  zöldpetrezselymet, kevés borsot, piciny pirospaprikát  és vékony szeletekre vágott tisztított gombát  teszünk. Megsózzuk, 2 merőkanál húslevest öntünk rá  és fedő alatt addig pároljuk, míg kellő sűrűségű  lesz. Akkor hozzáöntünk 1 dl tejfölt, amelyben 1  tojássárgáját habartunk el és hirtelen tűzön,  folytonos keveréssel egyszer felforraljuk, de csak  éppen addig, míg egyet buggyan. KapormártásKét csomó kaporból 8 dg lisztből, 8 cl olajból, 5 dg
 vöröshagymából, 4 dl tejfölből,  2 dg cukorból, 1 db  citromból, 6 dl csontléből, sóból készül. A lisztből  világos rántást készítünk, és először az összezúzott  hagymát áthevítjük benne (vigyázva nehogy  mepiruljon!), majd az apróra vágott kaprot is.  Csontlével vagy húslével felengedjük, sóval, szűrt  citromlével, cukorral ízesítjük, jól kiforraljuk (de  rövid ideig!). (Aki nem szereti a kapor száracskákat  az át is szűrheti). Tejföllel dúsítjuk és még egyszer  felforraljuk. Főtt húsokhoz (marha, pulyka stb.),  töltött tökhöz, uborkához tálaljuk.  Madeira mártásSzemélyenként 5 dkg zöldséget apróra metélünk és
 forró zsírban, kevés cukorral sötétbarnára pirítunk.  Hozzáteszünk néhány darabka marhacsontot, kis darab  füstölt szalonna bőrkét és pár szem apróra vágott  gombát. Folytonos keverés mellett ezt is megpirítjuk,  behintjük liszttel, kevés paradicsomot teszünk hozzá;  majd jól felfőzzük. Ha megfőtt; leszűrjük; a  zöldséget pedig szitán áttörjük. Ismét tűzre tesszük,  sóval, pici törött borssal, szegfűszeggel, cukorral  és 1 dl vörös borral ízesítjük, majd mézsűrűségűre  forraljuk. Remoulade mártásA kész tartármártásba 1 evőkanál finomra vágott,
 hámozott ecetes uborkát, 1 kávéskanál finomra vágott  tárkonyt, 1-2 kávéskanál finomra vágott snidlinget  vagy reszelt hagymát és 2 kávéskanál finomra vágott  zöldpetrezselymet keverünk.  Szójamártás
 Szójabab erjesztésével készülő, kínai eredetű
 fűszermártás; pontos receptje üzleti titok. Sem  helyettesíteni, sem házilag előállítani nem tudjuk,  de mostanában Budapesten mindig, vidéken is tűrhetően  kapható. A világos gyengébb, a sötét erősebb vörösre  pácolt húsokat ezzel célszerű készíteni. A szósz  erősen sós, a szójamártással készült, vagy azzal  tálalt ételt általában nem kell sózni. Pácokhoz,  ízesítésre, asztali szósznak, illetve azok  alapanyagának is használatos.<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
 TartármártásHazánkban sokan nem tudják, mi a különbség a majonéz
 és a tartármártás között; illetve gyakran  összetévesztik a kettőt. A majonéz vajsűrűségű,  tojásból, olajból álló, pár csepp citrommal, sóval és  cukorral ízesített mártás. Ezt általában nem szokás  salátára önteni, hanem ebből készítik a tartármártást  úgy, hogy a kész majonézhez a tojások számával azonos  deciliter tejfölt kevernek.Ezt használják fel kaszinótojáshoz, salátákhoz stb.
 Tárkonyos mártásElkészítése azonos a kapormártással, kapor helyett
 megfelelő mennyiségű friss, vágott tárkonyt  használunk. Vadas mártás15-20 dkg megtisztított zöldséget és 1 fej
 vöröshagymát karikákra vágva zsíron puhára párolunk,  ha szükséges kevés víz hozzáadásával. Közben  megsózzuk és 5-6 db babérlevelet teszünk hozzá.  Amikor puha, hígítsuk 1 vízzel és forraljuk fel. 1  evőkanál zsíron megpirítunk evés cukrot; amelyet a  szitán áttört zöldséggel felhígítunk. tegyünk bele  ecetet, mustárt, kevés törött borsot és egy evés  majoránnát. Ha sűrű, öntsünk hozzá vizet vagy tejrölt  és forraljuk még pár percig. Vadas ételeken kívül, spagetti, makaróni és ropogós
 burgonya mellé hús nélkül is igen ízletes.<!--[endif]-->
 Vinegrett mártás2-3 evőkanál ecettel, 1 kávéskanál cukorral, sóval és
 2 dl vízzel salátalevet készítünk. Ebbe keverünk 1-1  evőkanál finomra vágott snidlinget; vöröshagymát,  tárkonyt, késhegynyi törött borsot, 10 dkg hámozott,  apróra vágott ecetes uborkát és 5-10 szem  kapribogyót, valamint a szükséges mennyiségű olajat.  Hideg és meleg sültekhez, halételekhez használják.  Worchester mártásCsípős, angol eredetű fűszermártás, fűszeres ecet,
 amelyet paradicsompürével, esetleg szójababbal  sűrítenek, és sokféle fűszerrel (cukor, só, citrom,  szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, chili, fokhagyma,  szerecsendió, koriander, mogyoróhagyma, tamarind  gyümölcs, rum, sherry) ízesítenek. Pontos  összetételét persze nem kötik a nyilvánosság orrára.  A legkülönbözőbb levesek, mártások ízesítésére, után  fűszerezésre, asztali fűszerként használatos.
 Készült: 2007.05.13[Dildia]
   |