Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
ILDIKÓ BARÁTNŐM POGÁCSA RECEPTJEI

- Túrós, vajas és vegyes pogácsák 

                         (60)  
 

       Túrós pogácsák.
Borsos-túrós pogácsa..
Fokhagymás-dióspogácsa..
Juhtúrós tepertős pogácsa..
Juhtúrós pogácsa 1. - 3.
Juhtúrós pogácsa vagy stangli
Kéttúrós pogácsa..
Könnyű túrós pogácsa..
Leveles túróspogácsa 1, 2.
Marcsa pogácsa..
Sajtos-túrós pogácsa..
Túrópogácsa 1, 2.
Túrópogácsák.
Túrós-diós pogácsa..
Túrós-korpás pogácsa..
Túrós pogácsa 1. -  7.
Túrós pogácsa (Magdi módra)
Túrós pogácsatészta..
Túrós-sajtos pogácsa..
Túrós tepertős pogácsa..
Túróval töltött pogácsa..
    Vajas pogácsák.
Non plusz ultra pogácsa..
Sós vajaspogácsa..
Vajas pogácsa 1. -  11.
      Vegyes pogácsák.
Babpogácsa (taméja)
Csóró pogácsa..
Diós leveles pogácsa..
Dióspogácsa..
Graham pogácsa..
Kevert pogácsa..
Körömvirág pogácsa..
Soproni babos pogácsa..
Sós mandulás pogácsa..
Tarkababos pogácsa..
Tejfölös, gesztenyés pogácsa..
Töltött pogácsa..
Zsíros pogácsa 1.- 3.
Zsúrpogácsa.
 
                     Vajas pogácsák


Non plusz ultra pogácsa

14 deka vajat 2 evőkanál porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral, 2 egész tojással, 14 deka liszttel és fél csomag sütőporral jól összegyúrunk. A tésztát késhát vastagra nyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ha szép sárgára kisült, kettőt-kettőt málnával összeragasztunk, s fehér cukormázba mártva bevonjuk. A megszáradt süteményekre 1-1 szem cukrozott meggyet teszünk díszítésül.

Sós vajaspogácsa

40 dkg lisztből, 20 dkg vajból, 2 tojássárgájából, kis kanál sóból kevés tejjel rétestészta- keménységű tésztát gyúrunk. Ezt hűvös helyen 35-40 percig pihentetjük. Akkor kinyújtjuk 1,5- 2 cm vastagságra, tetejét bevagdossuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenve, köménymaggal meghintve tepsibe rakjuk, és megsütjük.

Vajas pogácsa 1.

Elkészítése: 10 dkg lisztet annyi habtejszínnel, amennyit fölvesz, vagy édes tejföllel és kis sóval összekeverünk, és abból nem nagyon kemény tésztát készítünk. Most 14 dkg vajat kevés liszttel összegyúrunk, a kinyújtott tészta közepére tesszük, összehajtogatjuk, és pihenni hagyjuk. Félóra múlva kinyújtjuk, ismét hajtogatjuk, s megint félóráig hideg helyen pihentetjük. Harmadszori hajtogatás után ujjnyi vastagságura kinyújtjuk, így kinyújtva megint hideg helyen pihenni hagyjuk. Ha már jó hideg, kerek kis pogácsákat szúrunk ki belőle, tojássárgával bekenjük (csak a tetejét) és forró sütőben kisütjük.

Vajas pogácsa 2.

Elkészítése: 40 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg liszt, 3 tojás sárgája, szódavíz, pár csepp ecet, só. A vajat a fele liszttel összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük. A megmaradt anyagból rétestésztát készítünk, 20 percenként háromszor hajtogatjuk a beletett hűtős masszával. Tojással megkenjük, szaggatjuk és sütjük.

Vajas pogácsa 3.

Hozzávalók: Liszt 1 kg, vaj 0.5 kg, tojássárgája 4 db, só 1 késh., tejföl 3 dl, tetejére tojás 1 db.
Elkészítése: A lisztet a vajjal eldörzsöljük, azután 4 tojássárgájával, kis sóval, 3 dl tejföllel összegyúrjuk, egy éjjel hagyjuk pihenni, másnap kinyújtjuk, másfél ujjnyi vastagra, közepesre kiszúrjuk, tetejét tojással bekenjük, forró sütőben lassan sütjük.

Vajas pogácsa 4.

Hozzávalók: Liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 1 db, rum 1 ek., só 1 késh., cukor 2 ek., tetejére tojás 1 db.
Elkészítése: A lisztet a vajjal eldörzsöljük, egy tojássárgájával, kis cukorral, sóval, rummal összegyúrjuk, kinyújtjuk, félujjnyira hagyjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tojással bekenjük, kisütjük.

Vajas pogácsa 5.

Hozzávalók: Liszt 35 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, só 1 késh., tejföl 2 dl, fehérbor 1 ek. Tetejére 1 db tojás.
Elkészítése: A lisztet a vajjal eldörzsöljük, 2 tojás sárgájával, kis sóval, 2 dl tejföllel, kanálnyi fehérborral összegyúrjuk, ezt félórai pihentetéssel háromszor kinyújtjuk, utolsó nyújtásnál jó ujjnyi vastagra hagyjuk, tetejét bevagdossuk, szaggatjuk, felvert tojással bekenjük, és kisütjük.

Vajas pogácsa 6.

Hozzávalók: Liszt 40 dkg, vaj 25 dkg, tojás 4 db, tejföl 2 dl, tej 1/2-1 dl, élesztő 3 dkg, tojás 1 db, cukor 3 kocka, só 1 késh.
Elkészítése: Lisztet vajjal eldörzsölünk, 3 dkg élesztőt kevés tejben áztatunk, 4 egész tojást, kis sót, cukrot, 4 ek tejfölt összegyúrunk, hogy könnyű tészta legyen. Lisztezett deszkán pihenni hagyjuk, háromszor nyújtjuk félórás időközökben, negyedszeri nyújtásnál másfél ujjnyi vastagra hagyjuk, közepesre kiszúrjuk, tetejét felvert tojással bekenjük, és forró sütőben, lassan kisütjük.

Vajas pogácsa 7.

Hozzávalók: Liszt 60 dkg, vaj 28 dkg, só 1 késh. tejföl 2 dl, tojás 1 db.
Elkészítése: A lisztet vajjal deszkán jól kidolgozzuk. Teszünk bele késhegynyi sót, veszünk hozzá 2 dl tejfölt, és kemény tésztát készítünk, kinyújtjuk, és apróra kiszaggatjuk., tojással megkenjük, tepsibe tesszük, és forró sütőben sütjük.

Vajas pogácsa 8.

Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 4 dkg élesztő, 1 dl tej, 4 kockacukor, 1 tojássárgája, 1 tojás, 2 dl tejföl, só
A lisztet a margarinnal, a tojássárgájával, a cukros tejben megfuttatott élesztővel, a tejföllel és sóval összegyúrjuk. 2 óráig kelesztjük, közben többször hajtogatjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtva, pogácsákat szúrunk ki belőle. (3-szorosára nő sütés közben!) Tetejüket a tojással megkenjük, és a sütőben úgy sütjük, akár a kelt tésztát.

Vajas pogácsa 9.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 egész tojás, 2 dl tejföl, só.
Az élesztőt tejben megfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és annyi tejfölt, amennyit felvesz. Könnyű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, és kétszer hajtogatjuk. Újból kinyújtjuk, és pogácsákat szúrunk ki belőle, megkenjük tejföllel, és zsírozott tepsiben szép színűre sütjük.

Vajas pogácsa 10.

Hozzávalók: 50 deka liszt, 1csomag dr. Oetker-féle sütőpor, I tojás, 1 kanál rum, tejfel szükség szerint, 30 deka vaj.
Elkészítése: Az át-szitált liszt felét desz-kára tesszük, közepébe tojást, rumot és annyi tejfölt teszünk, amennyit felvesz, míg egy rétes-tésztát kapunk. A hideg, kemény vajat elmorzsoljuk a megmaradt liszttel, a rétestésztát kihúzzuk, a vajas tésztaanyagot beletesszük a közepébe, kisodorjuk és összehajtjuk. Ezen eljárást 3-4-szer megismételjük, közben mindig 1/4 óráig állni hagyjuk. Amikor a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottuk, gömbölyű pohárral kiszúrjuk, késsel díszeket vágunk rája, tojássárgával bekenjük, és a pogácsákat közepes tűznél 20-25 percig sütjük.

Vajas pogácsa 11.

Hozzávalók 14 dkg vaj, 28 dkg liszt, 4 db tojássárga, 5 cl -1 dl tejföl, só, kenéshez: 1 db tojás
Gyúródeszkára tesszük a vajat, az átszitált lisztet, majd a tojássárgájával, sóval és egy kevés tejföllel összegyúrjuk.  Letakarva egy órát a hűtőszekrénybe tesszük. Kissé lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás után a hűtőben 15-20 percig pihentetjük. Végül ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, és kisebb pogácsaformával kiszaggatjuk. Felvert tojással megkenjük, és forró sütőben aranysárgára sütjük.

Vegyes pogácsák


Babpogácsa (taméja)

Hozzávalók: 2 csésze 24 órán át, áztatott nagy szemű szárazbab, 1 fej fokhagyma, 3 cs. petrezselyem, só, 2 ek. csípős pirospaprika, olaj a sütéshez.
Szedjük le az áztatott bab héját. Öntsük le róla a vizet. A fokhagymával, petrezselyemmel együtt daráljuk le kétszer. Keverjük össze a sóval. Készítsünk belőle kis gombócokat, tenyerünk között lapítsuk össze. Forró, bő olajban süssük világos barnára. Fejes saláta leveleken, mártással tálaljuk.

Csóró pogácsa

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 30 dkg sima liszt, 6 evőkanál víz, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 5 dkg sajt, 1 tojás
Elkészítés: Az egészet összegyúrjuk, alufóliába tesszük, és kb. 2 órára hűtőbe rakjuk. Ujjnyi vastagra sodorjuk, felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük, és halvány rózsaszínűre sütjük. 180-200 fokon kb. 20 perc.

Diós leveles pogácsa

Hozzávalók: 1 doboz (fél kg) mirelit leveles tészta, 15 dkg durvára darált dió, 5 dkg vaj, fél dl tej, 1 tojás sárgája, 1 gerezd fokhagyma, só, bors
A pépesre zúzott fokhagymát habosra keverjük a vajjal, sóval, borssal, hozzáadjuk a dió felét. A felengedett tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, rákenjük a vajas diót. Ezután félbehajtjuk, tetejére szórjuk a dió másik felét, és likőrös pohárkával kiszaggatjuk. Alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk, tejes tojássárgával megkenjük, forró sütőben takaréklángon barnáspirosra sütjük.

Dióspogácsa

Elkészítése: 30 deka lisztet, 15 deka vajat, 15 deka darált diót, 15 deka porcukrot, fél csomag sütőport, 1 tojás sárgáját és 1 citrom reszelt héját tejföllel kemény tésztává gyúrunk. Ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és pogácsavágóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejére egy-egy fél dióbelet teszünk díszítésül.

Graham pogácsa

Hozzávalók: 10 dkg szójaliszt, 30 dkg rozsliszt, 60 dkg Graham liszt, 2 kk. só, 1 kk. őrlőt kömény, 2 db tojás, 3 1/2 dkg élesztő, 3 dl napraforgóolaj, langyos tej (kb. 6 dl).
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, a lisztet az olajjal feldörzsöljük, majd a langyos tejjel, sóval, őrölt köménnyel, tojásokkal és a feloldott élesztővel pogácsatésztát készítünk. Az összeállított tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, késsel kockamintát rajzolunk a tetejére, kiszaggatjuk, tepsire helyezzük, kelesztjük, majd kis lángon sütjük.

Kevert pogácsa

Hozzávalók: Zsír 25 dkg, tojás 1 db, só 1 késh. liszt 75 dkg, élesztő 3 dkg, tej 2 ek. tejföl 2.5 dl, porcukor 2 kk., tetejére 1 tojás.
Elkészítése: A zsírt, egy egész tojást, 1 késhegynyi sóval habosra keverjük, hozzáadunk 3 dkg tejben áztatott élesztőt, 2.5 dl tejfölt, porcukrot és a lisztet, hogy a tészta kemény ne legyen. Mindezt összegyúrjuk, lisztezett deszkára tesszük, és 2 óráig állni hagyjuk. Másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, kelni hagyjuk, felvert tojással megkenjük, forró sütőben sütjük.

Körömvirág pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 1 tojás, 25 dkg margarin, 1 cs. sütőpor, mokkáskanál só, 1 marék körömvirág szirom, a tetejére 1 tojás.
A margarinból 3 ek-nyit felolvasztunk, és a körömvirág szirmokat 3-4 percig sütjük benne, majd hagyjuk megdermedni. A túrót áttörjük (én sosem szoktam). A lisztet a sütőport, a sót, az egész tojást, a margarint, és a körömvirágos margarint hozzágyúrjuk. Lisztezett deszkán nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű fodros szélű korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük és melegített sütőben közepes lángon, 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.

Soproni babos pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg főtt tarkabab, 40 dkg zsír, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 2 dkg só, őrölt bors.
A kihűlt, főtt babot húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt, 1 tojást, sót, borsot és 5 dkg lisztet. Ebből lágy kovászt készítünk. 15 percnyi pihentetés után hozzágyúrjuk a többi lisztet, és még 15 percig pihentetjük. A megkelt tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megvagdaljuk és kiszaggatjuk. A pogácsa tetejét 1-1 szem főtt babbal díszítjük, egész tojással megkenjük. Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük.

Sós mandulás pogácsa

Hozzávalók: 100 g finomra őrölt mandula, 250 g finomliszt, 150 g margarin, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1 egész tojás, 1 kávéskanál Dr. Oetker sütőpor, kb. 1 dl tejföl. A szóráshoz: 50 g durvára őrölt mandula.
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sóval és a mandulával. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kis pogácsákat alakítunk ki. Tetejét tojással lekenjük, mandulával megszórjuk és 180°C-on aranysárgára sütjük.

Tarkababos pogácsa

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg tarkabab 1/2 dkg friss élesztő, 1/2 dl tej, 1/2 dl tejföl, 10 dkg zsír, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítése: A langyos tejben simára keverjük a szétmorzsolt élesztőt, és felfuttatjuk. Gyúrótáblán a zsírral elmorzsoljuk a lisztet, majd a közepébe mélyedést vájunk, amibe beleöntjük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a szitán átnyomott főtt babot. A sót és a borsot is rászórjuk, majd jól összedolgozva, sima tésztává gyúrjuk. Langyos helyen, a tetejét belisztezve és tiszta ruhával letakarva, duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és ismét kelesztjük fél óráig. Végül a tetejét bekenjük tejjel, és sütőlemezre tesszük. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük.

Tejfölös, gesztenyés pogácsa

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dl tejföl, 40 dkg főtt burgonya, 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 20 dkg gesztenyemassza, 2 db tojássárgája, 10 dkg margarin, só, bors, ízlés szerint.
Keverjük lágy tésztává a tejben felfuttatott élesztőt, lisztet, főtt áttört burgonyát, langyos margarint, tejfölt, csipet borst és a sót. Kelesztés és dupla hajtogatás után, kisujjnyi vékonyra nyújtva, halmozzunk a felső felére gesztenyemasszából kis golyókat, hajtsuk rá a tészta alsófelét. Pogácsaszaggatóval kiszúrva, kenjük meg tojássárgájával és néhány percnyi kelesztés után, közép meleg sütőben süssük aranysárgára.

Töltött pogácsa

Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Keverjünk hozzá 1 fej pirított reszelt hagymát, sót, borsot, 2-3 egész tojást, és annyi lisztet, hogy jól formálható tésztát kapjunk. A virsliket 2 cm-es darabokra vágjuk, és kinyújtott, késsel feldarabolt tésztába csomagoljuk.
Zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük őket.

Zsíros pogácsa 1.

Hozzávalók: Liszt 1 kg, zsír 40 dkg, tejföl 4 dl, tojássárgája 3 db, só 1 kk., tojás 1 db, fehérbor 1/2 - 1 dl.
Elkészítése: A lisztet, zsírt, tejfölt, 3 tojássárgáját összegyúrunk úgy, hogy a lisztet a zsírral jól átdolgozzuk, és azután tesszük hozzá a tojássárgáját, tejfölt, sót. Gyorsan kell készíteni, ha nagyon kemény, fehérborral hígítjuk a rétestésztánál lágyabbra. Félóránként újra nyújtjuk, másfél ujjnyi vastagra, szaggatjuk középnagyságúra. Tepsibe téve tojással megkenjük és kisütjük, elég forró sütőben.

Zsíros pogácsa 2.

Hozzávalók: Liszt 40 dkg, zsír 15 dkg, tejföl 1.5 dl, tojás 2 db, só 1 késh., élesztő 3 dkg, tej 2 ek., cukor 2 kocka. Tetejére: tojás 1 db.
Elkészítése: A lisztet, zsírt kézzel jól összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, 2 tojássárgáját, kevés sót, a tejben áztatott élesztőt, kockacukrot és mindezt jól összegyúrjuk. Egy órát pihenni hagyjuk, másfél ujjnyira nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, szaggatjuk, tojással megkenjük, gyors tűznél sütjük.

Zsíros pogácsa 3.

Hozzávalók:  A tésztához: 1/2 kg liszt, 1/4 kg zsír, 2 dl tejföl, só, 1 db tojás, 1 db tojássárgája,   
A tészta kenéséhez: 1 db tojásfehérje
A sót, lisztet, zsírt, tojást és a tojássárgáját összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Fél cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órát. Még kétszer megismételjük a kinyújtást és a pihentetést, majd negyedszer is kinyújtjuk 3 cm vastagságúra, tetejét bevagdaljuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent tepsibe helyezzük nem túl szorosan egymás mellé sorban, és a felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket. Előmelegített sütőben közepes lángon világosbarnára sütjük.

Zsúrpogácsa

48 deka lisztet 25 deka fagyos zsírral, fél evőkanál sóval, 1 tojással, 1 csomag sütőporral és 4 deci tejfellel összegyúrunk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszakítjuk, tetejüket késsel recésre bevágva tojássárgájával beecseteljük. Közepes tűznél egyenletesen megsütjük.
 


Készült: 2007.09.22[Dildia]

 

 Sajtos és tepertős pogácsák     

        (31),(53)    

<!--[endif]-->

 Sajtos pogácsák.

Bence kedvence
Búzapogácsa sajttal
Finom sajtos pogácsa..
Lakodalmas sajtos pogácsa..
Márványpogácsa..
Márványsajtos pogácsa..
Parmezános, köménymagos rudacskák.
Sajtkrémmel töltött pogácsa..
Sajtos gombóc..
Sajtos burgonyapogácsa..
Sajtos krumplis pogácsa..
Sajtos pogácsa 1. -  15.
Sajtos rúd..
Sajtos rudacskák.
Sajtos-túrós pogácsa..
Sajtos rúd - pogácsa.
Sós sajtos pogácsa..

      Tepertős pogácsák.

A tepertős pogácsa..
Borsos tepertős pogácsa..
Debreceni tepertős pogácsa..
Egyszerű tepertős pogácsa..
Erdélyi tepertős pogácsa..
Élesztős, hajtogatott tepertős pogácsa..
Élesztős tepertős pogácsa..
Göcseji tepertős pogácsa..
Gyors tepertős pogácsa..
Hajtogatott tepertős pogácsa..
Hortobágyi tepertős-rudak.
Juhtúrós tepertős pogácsa..
Leveles tepertőspogácsa 1. -  3.
Libatepertős pogácsa 1, 2.
Omlós tepertős pogácsa 1, 2.
Réteges tepertős pogácsa..
Szegedi tepertős pogácsa..
Tanyasi tepertős pogácsa..
Tepertős-boros pogácsa..
Tepertős-káposztás pogácsa..
Tepertős leveles pogácsa..
Tepertős-sajtos pogácsa.
Tepertős pogácsa 1. -  23.
Tepertős pogácsa Anita módra.
Tepertős pogácsa cukorbetegeknek.
Tepertős vakarcs.
Túrós tepertős pogácsa
 
             Sajtos pogácsák
Bence kedvence
60 dkg lisztet 25 dkg margarinnal összemorzsolunk, majd 1 dl langyos tejben felfuttatott 4 dkg élesztőt, 1 tojást és 1 tojássárgát, 2 dl tejfölt, 1 kanál sót adunk hozzá, és összedolgozzuk. 1 óra kelesztés után újra átgyúrjuk, hajtogatjuk, majd kiszaggatjuk, tepsiben 10 percig kelesztjük, majd a tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Búzapogácsa sajttal
Hozzávalók: 3,5 dl víz, 20 dkg búzapehely, egy közepes nagyságú vöröshagyma, egy szál sárgarépa, 10 dkg zeller, egy tojás, só, 10 dkg reszelt sajt, 3 kanál liszt, 10 dkg napraforgómag, margarin.
Elkészítése: A búzapelyhet forrázzuk le, s hagyjuk megdagadni. Margarinon pároljuk meg a reszelt hagymát, a zellert, a sárgarépát, és keverjük a búzapehelyhez. Amíg hűl, reszeljük le a sajtot, s keverjük össze a tojással és a liszttel. Alaposan dolgozzuk el a megdagadt búzapelyhet a párolt zöldségekkel. Nedves kézzel formázzunk belőle pogácsákat, s forgassuk meg napraforgómagban. Forró margarinban süssük aranybarnára. Főzelék mellé kitűnő feltét.

Finom sajtos pogácsa
Elkészítése: 20 deka lisztből, 20 deka vajból, 10 deka reszelt parmezán sajtból, 10 deka reszelt Emmentháli sajtból, egy késhegynyi szódabikarbónával, kis sóval és három tojás sárgájával tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, a fele mennyiséget megkenjük tojássárgájával és megsütjük. Ha megsültek és kihűltek, a meg nem kent pogácsák tetejét megkenjük sz*rdellás vajjal, vagy derbi-sajttal vagy, bármilyen puha sajttal és a megkent pogácsákat a tetejére helyezzük.

Lakodalmas sajtos pogácsa
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 75 dkg rétesliszt, 50 dkg zsír, 50 dkg reszelt trappista sajt, 6 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 8 tojás, 2 ek. só, 2 ek. cukor, 1.5 dl tej
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. Közepén lyukat készítünk, ebbe rakjuk a sót, tejfölt, a sajt felét, 5 tojást, 1 ek. cukrot. Az élesztőt 1 ek. cukorral édesített tejben felfuttatva az anyagokhoz adjuk, összegyúrjuk. Fél órát pihentetve Ujjnyira nyújtjuk. Tetejét tojással kenjük, rászórjuk a többi sajtot. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, középmeleg sütőben sütjük.

Márványpogácsa
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, fél dl tej, 1 mokkáskanál cukor, kevés tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só
Elkészítése: A tejet megmelegítjük, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, beledolgozzuk a felfutott élesztőt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a sót és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és felcsavarva egy órán át, pihentetjük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egymástól 2 centi távolságra tesszük a sütőlemezre, megkenjük a pirospaprikával elkevert tojás-fehérjével, és előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük.

Márványsajtos pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg. márványsajt, 30 dkg. trappista sajt, 1 egész Ráma margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, só
Elkészítése: A trappista sajtot megreszeljük, félreteszünk belőle 10 dkg-ot. A többit egy tálba tesszük, hozzá morzsoljuk a márványsajtot, a margarint és beleszitáljuk a lisztet majd a sót ízlés szerint. Addig gyúrjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, zsíros tésztát nem kapunk. Hűtőben 1/2 óráig pihentetjük. Kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk ki lisztezett deszkán, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk kevés sóval és a félretett reszelt sajttal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, előmelegített sütőben közepes tűznél világossárgára sütjük. Fontos! A tepsit nem kell kikenni, mert a tészta elég zsíros. A sütés csak kb. 15 percig tartson, mert ha megég a sajt, keserű lesz. A maradék tésztát újból összegyúrjuk, és ismét ki lehet nyújtani, amíg van tészta és sajt.

Parmezános, köménymagos rudacskák
Elkészítése: 15 deka jó minőségű főtt és reszelt, vagy szitán áttört burgonyát, 15 deka vajat, 15 deka lisztet és 10 deka reszelt parmezánt, sót és egy jó késhegynyi édes, nemes rózsapaprikát jól összegyúrunk, és három órán át hűvös helyen pihentetjük. Aztán kinyújtjuk kisujjnyi vastagra, és hat centiméter hosszú rudacskákat vágunk ki belőle (forró késsel!). Bekenjük tojássárgájával és behintjük egy rész parmezán sajttal és egy rész köménymaggal. Ugyanezt pogácsaformában is el leget készíteni. Sárgára sütjük és melegen tálaljuk.

Sajtkrémmel töltött pogácsa
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg Ráma margarin, 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 1 db tojás tejföl, Ráma margarin a sütőlap megkenéséhez
A töltelékhez: 15 dkg Ráma Krémalap, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 2 db tojássárgája, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2-3 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítés: A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk az élesztőt, a sót és annyi tejfölt, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen. Cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük. Ezután kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második korong közepét kiszúrjuk, így egy lyukas korongot kapunk. A tojást felverjük és megkenjük a tele korongokat, majd ráhelyezzük a lyukasat. Margarinnal megkent sütőlapra helyezzük a pogácsákat és előmelegített sütőben, világossárgára megsütjük. A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáadva felfőzzük és belekeverjük a reszelt sajtot. A Krémalapot kihabosítjuk, összekeverjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot. Ha a pogácsa kihűlt, a közepébe töltjük a krémet, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

Sajtos gombóc
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 40 dkg liszt, 1 dkg élesztő tejben futtatva, 5 dkg reszelt sajt, 2 sárgája, 1 kávéskanál só, késhegynyi pirospaprika, 3 kanál tejföl.
Töltelék: 10 dkg margarin, 2 rúd Campingsajt, 5 dkg reszelt sajt. Ezeket habosra keverjük.
A tésztát kidolgozzuk, pihentetés után vékonyra nyújtjuk, fehérjével megkenjük, kicsi pogácsákra szaggatjuk, kisütjük. Kettőt - kettőt a töltelékkel összeragasztjuk, majd reszelt sajtba forgatjuk. Eláll.

Sajtos burgonyapogácsa
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg (1 nagy) burgonya, 15 dkg vaj, 15 dkg reszelt parmezán sajt, 1 tojás, 1 mokkáskanál só +3 dkg reszelt parmezán sajt
A burgonyát meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd ha kihűlt, összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a reszelt sajttal, a tojással, és sima tésztává gyúrjuk. Legalább 3 órán keresztül pihentetjük, azután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk. A legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előmelegített forró sütőben takaréklángon megsütjük.

Sajtos krumplis pogácsa
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 15 dkg tisztán mért nyers burgonya, 15 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt fehér bors, a tetejére 3 dkg reszelt sajt.
A megtisztított burgonyát szeletekre vágom, és sós vízben megfőzöm. Leszűröm és áttöröm. Ha kihűlt, összedolgozom a liszttel, a darabokra vágott vajjal, a reszelt sajttal, a tojással, a sóval és a borssal. Sima tésztává gyúrva cipóra formálom, és legalább 3 órán keresztül hagyom pihenni. Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, és a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval (vagy likőröspohárral) kiszaggatom. A tetejére rászórom a reszelt sajtot és az előmelegített, közepes hőfokú sütőben szép sárgára megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, csak aztán teszem tálra. Frissen jó igazán. (Ha megmarad belőle, fogyasztás előtt betehetjük a sütőbe, olyan lesz, mintha frissen sült volna.)

Sajtos pogácsa 1.
Elkészítése: 3 dkg élesztőt kevés tejben felfuttatunk. Összedolgozunk vele 50 dkg lisztet, 2 dl tejfölt, 25 dkg margarint, 20 dkg reszelt sajtot, kevés sót, és 4 tojás sárgáját. Kicsit pihentetjük, megkenjük, szaggatjuk és sütjük.

Sajtos pogácsa 2.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg zsír vagy margarin, 5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál só, 25 dkg reszelt trappista sajt, kis tej a gyúráshoz.
Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk, és a többit hozzáadva az egészet összegyúrjuk, de a reszelt sajtból hagyunk a tetejére is. Háromszor hajtogatjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a többi reszelt sajtot a tetejére szórjuk. Kiszaggatjuk, és forró sütőben sütjük.

Sajtos pogácsa 3.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, a pogácsa kenéséhez fél dl tej
Elkészítése: A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk. Ezután a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a juhtúrót, a tejfölt, a sót, a fehér borsot, jól összegyúrjuk, és mély tálba tesszük. Tetejét belisztezzük, és tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a tetejét megkenjük tejjel. Reszelt sajttal bőven megszórjuk, és előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük. Ügyeljünk a sütésre, mert a sajt hamar megbarnul.

Sajtos pogácsa 4.
Elkészítése: Felolvasztunk, de csak langyosra 25 deka margarint, és elkeverünk benne egy deci joghurtot, meg három deka összemorzsolt élesztőt. Összedolgozzuk 50 deka rétesliszttel, egy kiskanál sóval, és nedves ruhával letakarva, egy óráig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. és minden darabba késsel úgy vágunk bele, hogy beletolhassunk egy dobókocka nagyságú puha sajtdarabot. Az eredeti formájára gömbölygetjük, és tetejét tojássárgával kenve, 5 dkg reszelt sajttal meghintve a sütőben szép pirosra (kb. fél óra) megsütjük. Egy nagy tál, omlós pogácsát kapunk ebből a mennyiségből.

Sajtos pogácsa 5.
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, reszelt sajt, só, tojás, köménymag
A juhtúrót a liszttel, margarinnal, sóval, az elmorzsolt élesztővel összegyúrjuk. 2 órát pihentetve ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, tetejüket tojássárgájával kenjük, reszelt sajttal, köménymaggal megszórjuk. Fél órát pihentetjük, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.

Sajtos pogácsa 6.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 1 dl tej, só
Kovászt készítünk 6 dkg lisztből, a langyos tejből, az élesztőből. Ha megkelt, belerakva a többi lisztet, sót, 15 dkg sajtot, 2 tojássárgáját, 15 dkg vajat, összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük. Lisztes deszkán hüvelykujjnyira nyújtva, kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét a tojásfehérjével kenve, a többi sajttal hintve, 30-40 percig kelesztjük. Forró sütőben pirosra sütjük.

Sajtos pogácsa 7.             (1 nagy gáztepsi)
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg finomliszt, 5 dkg zabpehely, 2 tojássárga, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors és sütőpor, a tetejére 1 tojás és 5 dkg reszelt sajt.
A zabpelyhet finomra darálom. Gyúrótáblára öntöm a zabpehellyel, a fűszerekkel és a sütőporral elkevert lisztet, mélyedést vájok a közepébe, amibe beleütöm a tojássárgákat és belekanalazom a tejfölt. Ezután beleszórom a reszelt sajtot és a darabokra vágott margarint. Az egészet gyorsan összegyúrom, majd lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtom. Lisztbe mártott kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és sütőlemezre rakom, nem túl szorosan egymás mellé. A tetejét felvert tojással megkenem, rászórok kevés reszelt sajtot, és az előmelegített forró sütőben szép aranysárgára sütöm. Vigyázat! Nem szabad barnára sütni, mert az égett sajt keserű lesz! A forró pogácsákat óvatosan, lapát segítségével leszedem a sütőlemezről, és hagyom, hogy kihűljön. Hetekig is friss marad, ha dobozban tartják, nedvességtől elzárva.

Sajtos pogácsa 8.
60 dkg lisztet elmorzsolunk 16 dkg zsírral, 2 tojás sárgájával, sóval, 1 dl tejföllel és 2 dkg élesztővel.
Kicsit pihentetjük. Kinyújtjuk, megkenjük 10 dkg felolvasztott vajjal és megszórjuk 8 dkg reszelt sajttal. Összehajtogatjuk, pihentetjük kb. 15 percig. Ezt kétszer ismételjük. Kiszaggatjuk, és a tepsin megkelesztjük. Kb. 30 perc. Tetejét megkenjük tojás sárgájával és megszórjuk reszelt sajttal.

Sajtos pogácsa 9.
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, teáskanálnyi só, 2 dl tejföl, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojás fél csomag sütőpor, vagy két és féldekányi élesztő
A lisztbe belekeverem a sót, és a sütőport, összemorzsolom a margarinnal, beleteszem a sajt 2/3 részét, utána a tojás sárgájával, és a 2 dl tejföllel összegyúrom. Pihentetem kb. 20-30 percig, kinyújtom és tetszés szerint, vagy pogácsát szaggatok, tepsibe teszem, megkenem a tojás felvert fehérjével, megszórom a reszelt sajttal, és forró sütőben megsütöm. (Kb. 15-20 perc) Ha nem pogácsát csinálok, akkor a kinyújtott tésztára rákenem a felvert tojásfehérjét, rászórom a sajtot, és derelyemetszővel tetszés szerinti rudakra, vagy kockákra vágom. Ezután teszem sütőlemezre, és forró sütőben megsütöm.

Sajtos pogácsa 10
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teáskanálnyi só, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojás fél csomag sütőpor, vagy két és fél deka, élesztő, annyi tejföl, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk, kb. 1 dl.
Az elkészítési mód ugyanaz, mint az előzőnél, csak a vaj miatt finomabb.

Sajtos pogácsa 11.             Hajtogatni kell, ezért időigényesebb!
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teáskanálnyi só, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojás, fél csomag sütőpor, vagy két és fél deka, élesztő, 2 dl tejföl
A lisztet, sót, margarint sütőport jól összemorzsolom, majd hozzáteszem a tojássárgáját, és a tejfölt. Összegyúrom, pihentetés nélkül kinyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a sajt egy harmadával, majd feltekerem, mint a bejglit, kicsit kinyújtom, és hajtogatom. kb. 20 percig pihentetem, ismét kinyújtom, megkenem az olvasztott vaj másik felével, ismét megszórom a reszelt sajttal, összetekerem, hajtogatom, és pihentetem. Ismét kinyújtom, hajtogatom, de most már nem kenem meg semmivel. Pihentetés után kinyújtom, és a szokásos módon pogácsákat szaggatok, megkenem a tojás fehérjével, megszórom sajttal, és kisütöm.                     Ez bonyolultabb, de "leveles" lesz.

Sajtos pogácsa 12.
60 dkg lisztben eldörzsölünk 1 ráma margarint, belereszelünk 20 dkg trappista sajtot, és az egészet jól összekeverjük. 2.5 dkg élesztőt 2 dl tejben felpuff*sztunk. Fél pohár tejfölt, két tojást, kevés sót, és a felpuff*sztott élesztőt beletéve jól összegyúrjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd reszelt sajttal a tetejét megszórjuk és 180 C fokos előmelegített sütőben, aranysárgára sütjük.

Sajtos pogácsa 13.
20 dkg vajat, 20 dkg puha nulláslisztet, 8 ek forralatlan hideg tejet, 1 dkg sóval összedolgozunk. Ugyanúgy járunk el vele, mint a sonkás kiflivel, csak a negyedik hajtásnál ujjnyi vastagra hagyjuk, kiszaggatjuk, kés fokával bevagdossuk, tojásfehérjével megkenjük, reszelt parmezánnal és paprikával megszórjuk, és gyors tűznél sütjük.

Sajtos pogácsa 14.
Hozzávalók: egy kiló liszt, egy pohár tejföl, 3 tojás, két dkg élesztő, egy margarin, ízlés szerinti mennyiségben sajt.
A pogácsa elkészítéséhez előbb a lisztbe tejfölt keverünk, s beletesszük a három tojás sárgáját. Ebbe sajtot reszelünk, s a margarint tíz dkg liszttel kigyúrjuk. Ezután összedolgozzuk a lisztet a többi hozzávalóval. Háromszor megforgatjuk, közben sajtot reszelünk rá, s végül kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütés előtt megkenjük tojássárgájával, és ízlés szerint sajtot szórunk rá. A szabadi sajtos pogácsát az ínyencek szabadi olaszrizlinggel fogyasztják.

Sajtos pogácsa 15.
1/2 kg lisztet 25 dkg margarinnal elmorzsolunk, belereszelünk 10 dkg trappista és 10 dkg Hóvirág sajtot (kemény ömlesztett sajt). 2 tojás sárgájával, 2 dkg sóval, kevés őrölt borssal és szerecsendió reszelékkel, valamint 2 dkg 1 dl tejbe megfuttatott élesztővel sima tésztává dolgozzuk. Kelesztjük, azután hideg helyre tesszük. Én az előző nap szoktam megcsinálni, néha a mélyhűtőbe is beteszem, és ott vár a felhasználásig. Kis szaggatóval szaggatom, tetejét megkenem tojással, és reszelt sajtot szórok rá. Kb 20-25 perc alatt megsül, nem szabad sokáig sütni. Két gáz tepsi lesz belőle, frissen az igazi.

Sajtos rúd
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 doboz tejföl, 1 Ráma margarin, 1 teáskanál só, 1 egész tojás, kevés reszelt sajt
Elkészítése: A lisztet a margarinnal, sóval, tejföllel és az egész tojással összegyúrjuk. Az így kapott masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságura, megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal s felvágjuk tetszés szerint. Forró sütőben, de alacsony hőmérsékleten inkább szárítjuk, mint sütjük. Megjegyzés: Gyors és finom!

Sajtos rudacskák
Hozzávalók: 1/4 kg túró, 1/4 kg margarin, 30 dkg liszt
Elkészítése: Összegyúrjuk, hűtőbe tesszük. Több napig tartható a hűtőben. Kivesszük, kinyújtjuk, derelyevágóval rudacskákat vágunk, tojássárgával megkenjük, sózzuk, reszelt sajttal megszórjuk.

Sajtos-túrós pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejére rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, kevés tejjel meglocsoljuk, és közepesen előmelegített sütőben, kis lángon megsütjük.
Vigyázat! A sajt hamar megéghet, ezért ügyeljünk a tűz hőfokára.

Sajtos rúd - pogácsa
Elkészítése: Fél kg Ráma margarint, 2 tojást, 1 csapott evőkanál finomított sót jó habosra keverünk. Belekeverünk fél kg túrót, 30 dkg reszelt Trappista sajtot, majd kb. 80 dkg - 1 kg finomlisztet. Ez a mennyiség függ attól, hogy mennyire vizes a túró vagy a sajt. Eldolgozzuk, hogy elváljon az edénytől és a kezünktől is. Egyik felét kinyújtom, kb. 1 cm vastagra, pogácsaformával kiszúrom, megkenem felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, és aki szereti, köménymaggal is. Másik fele megy a fagyasztóba, alkalom adtán csak előveszem, 1-2 óra alatt kienged és olyan, mintha akkor gyúrtam volna. Így sok munkától megkímélem magam. Kiadós, sok lesz belőle, a tésztát előző nap is elkészíthetem, de sütni csak a fogyasztás napján szoktam. Ha marad belőle, másnapra visszapuhul, de nem lesz szívós (nylonba ne felejtsd el berakni a maradékot!). Frissen pedig ropogós. Sütőlemezen sütöm, közepes tűzön (gáz: 3-4 fokozat).

Sós sajtos pogácsa
Hozzávalók: 1 kg. liszt, 40 dkg. zsír, 1 pohár tejföl, 3 tojás, 1 kisebb marék só, 3 dkg. élesztő, 20 dkg, sajt.
Elkészítése: A hozzávalókat a sajt kivételével jól alaposan összegyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 1 tojás fehérjét kissé felverünk, és ezzel megkenjük a tészta tetejét, erre rászórom a lereszelt sajtot, és kis pogácsákat szaggatok. A pogácsaszaggatóm kb. 3 cm. átmérőjű.  Előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütöm.

                          Tepertős pogácsák
A tepertős pogácsa
Elkészítése: Egy kiló liszttel fél kiló jó apróra összevágott, friss tepertőt dörzsöljünk el, azután, tegyünk bele 3 dekányi élesztőt, két egész tojást, egy kávéskanálnyi sót és deci tejfelt. Mindezeket gyúrjuk jól össze, azután nyújtsuk ki kétujjnyi vastagra, és vágjuk ki középnagyságú pogácsáknak. A hulladék-tésztákat újra gyúrjuk össze s azt is vágjuk ki éppen úgy, mint a többit. A pogácsák tetejére késfokkal vagdaljunk kockákat és kenjük be tojással; süssük meg rendes tűz mellett sütőben. (Zilahy)

Borsos tepertős pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg tepertő, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, fél dl bor, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só a tetejére 1 tojás.
Elkészítése: 1 dl tejet langyosra melegítjük és elkeverjük a cukorral meg az elmorzsolt élesztővel. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet, sót, bort, vajat, tejfölt, törött borsot, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk, alaposan összedolgozunk, majd vékonyra kinyújtjuk. A ledarált tepertőt rákenjük a kinyújtott tésztára, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. 30 percig pihentetjük, majd újból kinyújtjuk és felcsavarjuk. 30 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is kinyújtjuk. Ha a harmadik 30 perc pihenőidő is letelt, akkor 2 centire nyújtva, a tészta tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent sütőlemezre, egymástól legalább 2 centire helyezzük a kis pogácsákat, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

Debreceni tepertős pogácsa
Hozzávalók: Élesztő 6 dkg, cukor 4 kocka, tej 1.5 dl, liszt 10 dkg. Tojássárgája 6 db, vaj 3 dkg, só 1 kk., tejföl 2 ek., liszt 90 dkg, tej 2 dl, tepertő 0.5 kg, tojás 1 db.
Elkészítése: Hat dkg élesztőt 4 kockacukorral, 1.5 dl tejjel, és 10 dkg liszttel kovászt készítünk, és kelni hagyjuk. Ez alatt 6 tojássárgáját vajjal, sóval, jól kikeverünk, adunk hozzá 90 dkg lisztet, a megkelt élesztőt, 2 ek. tejfölt, és annyi tejet, hogy se kemény, se lágy tészta ne legyen. Jól kidolgozzuk, letakarva kelni hagyjuk. Ha megkelt lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk és rákenjük a finomra vágott fél kiló tepertőt. Felhajtjuk, félóra pihentetéssel, mint az írós-vajas tésztát. A negyedik nyújtásnál másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, fél óráig állni hagyjuk, újra megkenjük, és forró sütőben, nem nagy tűznél sütjük.

Egyszerű tepertős pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 1 tojás, 2.5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 cs. sütőpor, 1 púpozott tk. só, 1 kk. őrölt bors, annyi liszt, amennyit felvesz, tetejére 1 tojás
A darált tepertőt, tojást, tejet, tejfölt, fűszereket, sütőport, annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy jól nyújtható, rugalmas tészta legyen, összegyúrunk. 1 órát pihentetve, lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk közepes pogácsaszaggatóval. Tetejét megkenjük 1 felvert tojással. Előmelegített, forró sütőben erős lángon sütjük 15 percig, majd a lángot mérsékelve pirosra sütjük.

Erdélyi tepertős pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 2 tojás, 2.5 dl tej 1 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, annyi liszt amennyit felvesz, só törött bors.
Elkészítése: A tepertőt át kell darálni, megsózva, beborsozva összegyúrjuk az egyik tojással, a tejjel, a tejföllel, a sütőporral meg annyi liszttel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig hűvös helyen pihentetjük. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőlemezre fektetjük. Tetejét késsel bevagdossuk, a második tojással megkenjük, és forró sütőben szép pirosra sütjük.  Amennyiben a tésztát száraznak érzed, vagy nyújtáskor nagyon törik, tegyél bele még egy kis tejfölt.

Élesztős, hajtogatott tepertős pogácsa
Hozzávalók: 20 dkg töpörtyű, 10 dkg vaj, 50 dkg rétesliszt, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 2 csapott kávéskanál só, esetleg bors.
Az élesztőt egy kicsi cukros tejben (vagy vízben) megkelesztjük. A darált töpörtyűt egy tálban összekeverjük a vajjal, 25 dkg liszttel, és hideg helyre tesszük. A megkelt élesztővel, a liszt másik felével, a tojássárgákkal és sóval, egy csipetnyi borssal közepes keménységű tésztát készítünk. Ha megkelt, 1 cm vastagra nyújtjuk, a kifagyasztott tepertős keveréket a tészta egyik felére kenjük, a másik felét ráhajtjuk, széleit lenyomkodjuk, egy kissé kinyújtjuk, majd összehajtjuk, és hideg helyre tesszük. Ezt a műveletet háromszor megismételjük negyedóránként. Végül kétujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, és tetszés szerinti nagy pogácsákat szaggatunk. Tepsibe rakva a tetejét tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük.

Élesztős tepertős pogácsa
Hozzávalók: 40 dkg tepertő, 10 dkg margarin (ráma), 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl hideg víz, 1-2 tojássárgája só törött bors.
Elkészítése: A darált tepertőt, a margarint és a lisztet összemorzsoljuk, az élesztőt kevés mézzel, liszttel, valamint egy kevés 100 %-os gyümölcslével felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi anyaghoz, és kellemes puhán gyúrható tésztát készítünk.
Lisztezett gyúrótáblán a lehető legvékonyabbra nyújtjuk négyszögletesre, s összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát szokás balról, jobbról, fentről, alulról. A tésztát lehetőleg egy éjszakán át, pihentessük, ha nincs rá idő, akkor 3-4 órás pihentetés után is jó ujjnyi vastagra nyújthatjuk, a teteét bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, s a tojással megkenve piros - ropogósra sütjük.
Mindkét esetben használhatod az élelmiszerüzletekben előre gyártott tepertőkrémet is.

Göcseji tepertős pogácsa
Veszünk 45 dkg réteslisztet, 30 dkg kukoricalisztet, fél kg tepertőt, 4 dkg élesztőt, egy csésze tejet, egy nagy pohár tejfölt, 2 egész tojást és két tojásnak a sárgáját, 3 evőkanál zsírt, sót, őrölt borsot. A liszteket a táblára szitáljuk, a tepertőt ledaráljuk, és hidegre tesszük. Az élesztőt a tejben egy kanál cukorral megfuttatjuk és hozzáöntjük az összekevert liszthez. A többi járulékos anyagokat is hozzáadva, rétestészta keménységű tésztát gyúrunk a tejföllel. A keménységet a tejföllel szabályozzuk, de ha a kimért tejföl nem lenne elég, adjunk hozzá egy kis tejet. A tésztát begyúrás után addig pihentessük, hogy könnyen nyújtható legyen, majd kinyújtjuk, és a tepertőt a tésztára kenjük, majd összehajtogatjuk. Az első hajtogatásnál a tészta szélét kicsit hajtsuk rá először, majd lazán csavarjuk fel. Így pihentessük vagy 20 percig, hidegre téve. Pihentetés után óvatosan kinyomkodjuk, és összehajtjuk négy rétegesre. Ezután óvatosan kinyomkodjuk, nyújtófával kinyújtjuk és összehajtjuk négy rétegesre. Ezután újra hideg helyre tesszük pihentetni, majd megismételjük az előbbi nyújtásokat és hajtogatásokat, majd ismételt pihentetés után ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A száraz tepsire rakott pogácsákat tojással bekenjük és megszórjuk sóval. 30-40 percnyi kelesztés után kisütjük.

Gyors tepertős pogácsa
Elkészítési ideje: kb. 45 perc (pihentetés nélkül).
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, annyi finomliszt, amennyit felvesz, 1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 egész tojás a pogácsák tetejére.
Elkészítése: A tepertőt ledarálom, és hozzáadom a tejet, a tejfölt, a sót, a borsot és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztának kell lennie. Egy cipóba formálva folpackkal letakarom, és a hűtőszekrénybe teszem 1 órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlemezre teszem, tetejét villával kissé kicifrázom, majd a felvert tojással megkenem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és erős lángon 15 percig sütöm. Ezután a lángot mérsékelve készre sütöm. Csak akkor szabad enni belőle, ha teljesen kihűlt.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg tepertő, 10 dkg vaj, 50 dkg rétesliszt, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 2 csapott kávéskanál só, esetleg bors
Az élesztőt kevés cukros tejben (vagy vízben) megkelesztjük. A darált tepertőt egy tálban összekeverjük a vajjal, 24 dkg liszttel, és hideg helyre tesszük. A megkelt élesztővel, a liszt másik felével, a tojássárgájával és a sóval, csipetnyi borssal közepes keménységű tésztát készítünk. Ha megkelt, 1 cm vastagra nyújtjuk, a kifagyasztott tepertős keveréket a tészta egyik felére kenjük, a másik felét ráhajtjuk, széleit lenyomkodjuk. Kissé kinyújtjuk, majd összehajtjuk, és hideg helyre tesszük. Ezt a műveletet háromszor megismételjük negyedóránként. Végül kétujjnyi vastagságú pogácsákat szaggatunk. Tepsibe rakva a tetejét tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük. Még finomabb lesz a pogácsa, ha a tésztájához kevés fehérbort adunk. Ez ízléstől függően félszáraz, vagy száraz bor lehet.

Hortobágyi tepertős-rudak                        (igen jó teához)
1/2 kg lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka zsírral, 2 egész tojással és kevés sóval rétestészta-keménységűre gyúrunk annyi tejföllel, amennyit kíván. Nyújtjuk, azután 25 deka vagdalt tepertőt szórva rá, hajtjuk, és ismételt hajtogatás mellett négyszer nyújtjuk.
Legvégül ujjnyi vastagra nyújtva, ujjnyi széles és hosszú darabokra vágjuk, tojással kenve bevagdaljuk. Mint a képen látható. Szép sárgára sütjük.

Juhtúrós tepertős pogácsa
25 deka juhtúrót összegyúrunk 20 deka margarinnal, egy kiskanál sóval meg 25 deka liszttel, és hűtőszekrényben egy napig állni hagyjuk. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetejét megkenjük 15 deka darált tepertő meg 5 deka margarin keverékével. Néhányszor hajtogatjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét késsel rácsosra bevagdaljuk. Tojással kenjük, és a sütőben szép pirosra megsütjük. (A sütés második félidejében a tüzet mérsékeljük.)

Leveles tepertőspogácsa 1.
25 dkg darált tepertőt 10 dkg liszttel, őrölt borssal összegyúrunk. 25 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, 3 cl rumot, 4-5 ek. tejfölt, sót, 0.5 dkg élesztőt rétestészta lágyságúvá eldolgozunk. Elnyújtva középre rakjuk a tepertőmasszát, széleit ráhajtjuk. Leveles-vajas tésztaszerűen hajtogatjuk, 20 percig pihentetve a hajtogatást 2-szer ismételjük. Kétujjnyi vastagra nyújtva, tetejét késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat kis közökkel tepsibe téve, tetejüket tojásfehérjével bekenjük, középmeleg sütőben sütjük.

Leveles tepertőspogácsa 2,
40 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 2 tojás sárgájával, 2 evőkanál erős rummal, csipetnyi borssal, ízlés szerint sóval és szükség szerinti tejfellel könnyen nyújtható tésztává jól eldolgozunk. A tésztát félujjnyi vastagra kinyújtva, langyos zsírral megkenjük és összesen 1/4 kg apróra darált tepertővel minden összehajtás előtt megszórjuk. A nyújtást, zsírral kenést és tepertős beszórást négy-ötször ismételjük, majd utolsó nyújtás előtt a tésztát fél órára hideg helyre tesszük pihenni. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk és közepes pogácsavágóval kiszúrva, tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük. Borhoz, teához igen jó.

Leveles tepertős pogácsa 3.
Hozzávalók: 30 dkg tepertő (lehet libatepertő is), 30 dkg liszt, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, kevés tejföl, 1 csapott teáskanál só.
A tepertőt ledarálom és 12 dkg liszttel összemorzsolva, sima tésztává dolgozom. Téglalap alak*ra formálom. A megmaradt lisztből, a két tojássárgából, a rumból és annyi tejfölből, amennyit felvesz, közepesen kemény, jól nyújtható tésztát gyúrok. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, a közepére teszem a tepertős tésztát, majd a négy sarkát ráhajtva, ismét vékonyra kinyújtom. Ezután a tésztát még háromszor összehajtom, közben 10 perces pihentetési időket tartok. Utoljára ujjnyi vastagra nyújtva, a tetejét késsel közepéig bevagdosom, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Megkenem a megmaradt tojássárgával, ügyelve arra, hogy a pogácsa oldalára ne csurogjon a tojásból, mert nem lesz szép magas. Forró sütőben szép pirosbarnára sütöm. Bor is, sör is illik hozzá. (A hajtogatott tészta a mélyhűtőben sokáig tárolható, ezért nagyobb mennyiségben is érdemes készíteni.)

Libatepertős pogácsa 1.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dkg libazsír, 7 dkg libatöpörtyű, 15 dkg burgonya (tisztán mérve), fél csomag sütőpor, 1 tojás, kevés tejföl, 1 csapott teáskanál só, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk, 2 dkg libazsírban pirosra sütjük, majd a libatöpörtyűvel együtt megdaráljuk. A 6 dkg libazsírt elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tepertős masszát, a tojást, a sót, a reszelt vöröshagymát és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és összehajtogatva 10 percig pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük, majd harmadszor már ujjnyi vastagra nyújtva pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített forró sütőben pirosra sütjük,

Libatepertős pogácsa 2.
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 20 dkg libatepertő, 2 dkg friss élesztő, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1 csapott mokkáskanálnyi törött fekete bors; a tészta tetejére: 1 tojás.
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a ledarált tepertővel, a felfutott élesztővel, a tejföllel, a tojássárgákkal, a sóval és a borssal. Addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és négyrét hajtva 30 percig pihentetjük. A nyújtást és hajtogatást összesen három alkalommal ismételjük, 30-30 perces pihentetési időközöket tartva. Végül a tésztát 1 1/2-2 cm vastagra kinyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával rovátkákat húzunk rá. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon pirosra sütjük.

Omlós tepertős pogácsa 1.
25 dkg darált töpörtőt 6 dkg zsírral, 50 dkg liszttel eldörzsölünk, hozzáadunk 2 dkg cukrozott, langyos tejjel vagy vízzel futtatott élesztőt, 1 tojást, 1 tojássárgáját, 2 csapott kk. sót, őrölt borsot ízlés szerint, annyi tejfölt, hogy közepesen kemény tészta legyen. Jól kidolgozva, hideg helyen fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk, pogácsákat szaggatva belőle, tojással megkenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.

Omlós tepertős pogácsa 2.
Hozzávalók: 40 dkg tepertő, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 2-2,5 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanálnyi só.
Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt apró darabkákra szétmorzsoljuk, és összekeverjük liszttel, 1 db tojással, sóval, borssal, tejföllel. Jól kidolgozzuk, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőlemezt alufóliával kibéleljük, a pogácsákat egymástól egy centire elhelyezzük, és langyos helyen pihentetjük 20 percig. Ezután tetejüket felvert tojással megkenjük, és előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük.

Réteges tepertős pogácsa
Hozzávalók: fél kg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2 evőkanál bor, 35 dkg tepertő, 15 dkg margarin, tej, só
Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetjük. Összesen háromszor nyújtjuk ki félórai pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és élénk tűznél 15 percig sütjük.  (A pogácsákat nem szabad lassan sütni, mert kiszáradnak.)

Szegedi tepertős pogácsa
Hozzávalók: Élesztő 3 dkg, tej 1.5 dl, cukor 2 kocka. Liszt 0.5 kg, tepertő 25 dkg, só 1 kk., tojássárgája 2 db, tejföl 2 dl, tej 1 dl, tetejére 1 tojás.
Elkészítése: Másfél dl tejben 2 kockacukorral az élesztőt megáztatjuk, meleg helyre tesszük. A gyúródeszkára teszünk 0.5 kg lisztet, 25 dkg finomra vágott tepertőt, kávéskanál sót, 2 tojás sárgáját, 2 dl tejfelt és a megkelt élesztőt, azután 1-2 dl tejjel könnyű tésztává dolgozzuk ki. Háromszor egymás után nyújtjuk ki, harmadik nyújtásnál meleg tállal befedjük, két óráig kelni hagyjuk. Azután kisujjnyi vastagra nyújtjuk, megvagdaljuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojással, és forró sütőben lassú tűznél sütjük.

Tanyasi tepertős pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárga, 5 cl fehérbor, 2 dkg élesztő, 25 dkg tepertő, só, a kenéshez: 1 db tojássárga
A lisztből egész tojással és a tojássárgával, zsírral, borral és a tejben oldott élesztővel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Egyenletesen ráhintjük az apróra összevágott vagy ledarált tepertőt, és a tésztát összehajtva fél órát hűvös helyen pihentetjük. A hajtogatást háromszor ismételjük, közben a tésztát mindig 10-15 percet pihentetjük. Végezetül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, langyos helyre téve kelni hagyjuk.
Tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

Tepertős-boros pogácsa
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 30 dkg tepertő, 5 dkg sertészsír, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tej, őrölt bors, só
A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 2 deka lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, ha a kovász duplájára növekedett a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertőt. A füleket a tepertős tömegre hajtjuk, kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kézzel formázzuk, tetejét megkenjük felvert tojással. Sütőlemezen kelesztjük, majd forró sütőben aranysárgára sütjük.

Tepertős-káposztás pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg tepertő, 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 5 dkg élesztő, 3 db tojás sárgája, 1 tojás, őrölt bors, só, 1 kg káposzta
Az apróra reszelt káposztát megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, megborsozzuk. Kevés zsírban megpároljuk és lepirítjuk. A töpörtyűt ledaráljuk, a liszttel, az élesztővel, a tojássárgákkal, sóval és borssal összekeverjük. Hozzáadjuk a káposztát, a maradék zsírt és jól összegyúrjuk. Fél óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, de előtte berácsozzuk. A tepsiben még kelesztjük, végül a tetejüket felvert tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

Tepertős leveles pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg tepertő, 30 dkg liszt, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, kevés tejföl, 1 csapott teáskanál só
A tepertőt ledaráljuk, 12 dkg liszttel elmorzsoljuk, és jól összedolgozzuk. A maradék lisztből, két tojássárgájából, a rumból és annyi tejfölből, amennyit felvesz, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, a közepére tesszük a tepertős tésztát, majd a négy sarkát ráhajtva, ismét vékonyra nyújtjuk. Ezután a tésztát még háromszor összehajtjuk és kinyújtjuk, közben 10 perces pihentetési időket tartunk. Utoljára ujjnyi vastagra hagyjuk, tetejét késsel bevagdossuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük a maradék tojássárgával (de ügyeljünk arra, hogy a pogácsa oldalára ne csurogjon rá a tojás, különben nem lesz szép magas!), és forró sütőben pirosas-barnára sütjük.

Tepertős-sajtos pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 40 dkg liszt, 10 dkg libazsír, 2 db tojás, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 15 dkg tepertő, 15 dkg sajt, só
A burgonyát, a lisztet, a libazsírt és egy tojást a kevés langyos tejben felfuttatott élesztővel összegyúrom. Lisztezett deszkán 1,5 cm vastag lappá nyújtom, rákenem a darált tepertőt és meghintem a reszelt sajt 1/3-ával. Összehajtogatom, és 1 órát pihentetem. Ismét kinyújtom, meghintem a reszelt sajt második 1/3-ával és 1 órát pihentetem. Legvégül 2 cm vastagra nyújtom, bevagdosom, tojással megkenem, rászórom a maradék reszelt sajtot, és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A tepsiben még 1 órát pihentetem. Forró sütőben kb. 25-30 perc alatt aranysárgára sütöm.

Tepertős pogácsa 1.
Hozzávalók: 20 dkg tepertő, 35 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojássárga, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, csipetnyi törött fekete bors, a pogácsa tetejére 1 tojás
Elkészítése: A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a ledarált tepertővel, a felfutott élesztővel, a tejföllel, a tojássárgákkal, a sóval, a borssal, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és négyrét hajtva 30 percig pihentetjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük meg, közben 30-30 percet pihentetve. Legutoljára a tésztát másfél-két centi vastagra nyújtjuk ki, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával rovátkákat húzunk rá. Előmelegített forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük.

Tepertős pogácsa 2.
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 1 tojás, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, mokkáskanálnyi törött fekete bors, annyi liszt, amennyit felvesz, 1 tojás a pogácsa tetejére
Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk és összedolgozzuk a többi hozzávalóval, meg annyi liszttel, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztára van szükségünk. 1 óráig pihentetjük a hűtőszekrényben, ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített forró sütőbe tesszük. Erős lángon 15 percig sütjük, majd a lángot mérsékelve sütjük készre.

Tepertős pogácsa 3.
Elkészítése: Harminc deka lisztet összemorzsolunk tíz deka disznózsírral és tíz deka apró tepertővel, két tojással, másfél deka felfuttatott élesztővel és jó késhegynyi sóval. Tejfellel a rétestésztánál kicsit puhábbra dolgozzuk. Háromszor egymás után kinyújtjuk, legutoljára kétujjnyi vastagra hagyjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. Egy-másfél óráig pihentetjük, majd tojással megkenjük és kisütjük.

Tepertős pogácsa 4.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg tepertő, 10 dkg vaj, tejföl, só
A finomra darált tepertőt összedolgozzuk a liszttel és a vajjal. Az után annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy a tészta összeálljon. 2-szer-3-szor kinyújtjuk, hajtogatjuk, hideg helyre tesszük, és csak másnap sütjük ki.

Tepertős pogácsa 5.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg darált tepertő, 10 dkg zsír, 1.5 dkg élesztő, 2 dkg só, 1.5 dkg őrölt bors, tej
A hozzávalókat tejjel kb. olyan keményre gyúrjuk, mint a kenyértésztát. Ezután párszor összehajtogatjuk, kelni hagyjuk. Kelés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük. Újbóli kelesztés után ismét megkenjük és megsütjük.

Tepertős pogácsa 6.
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg tepertő, 2 dkg élesztő, kis tej, 2 tojás, só, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, őrölt bors
A lisztet, darált tepertőt, a tejben megfuttatott élesztőt, tojássárgákat, tejfölt, zsírt, őrölt borsot, sót összegyúrjuk. Másfél óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtva pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket késsel kockásra vagdaljuk, megkenjük tojásfehérjével. A sütőben szép barnára sütjük.

Tepertős pogácsa 7.
Fél kiló liszt, tojás nagyságú vaj, langyos tejbe feloldott 2 dekányi élesztő, egy egésztojás és 2 tojás-sárgája, só és tejfelből rétestészta keménységű; tésztát készítünk, s kelni hagyjuk. Fél kiló tepertő; húsvágón finomra vágunk, a tésztát kinyújtjuk, s a tepertővel bekenve összehajtjuk, kisodorjuk, ismét összehajtjuk és még kétszer kinyújtva, utoljára tetszés szerinti nagy pogácsákat szurkálunk, pléhre rakjuk, s még kelni hagyjuk.   Felvert tojással bekenve, jó tűznél megsütjük.

Tepertős pogácsa 8.
Hozzávalók 25 dkg tepertő, 25 dkg liszt, 1 db tojássárga, 5 g törött bors, 5 cl tejföl, 5 cl fehérbor, 1 dkg élesztő, 5 dkg zsír, só, a kenéshez: 1 db tojás
A tepertőt apróra vágjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgát. Sóval, törött borssal fűszerezzük. Ezután beletesszük a tejfölt, egy kevés fehérbort és az előzőleg kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd annyi zsírt dolgozunk bele, hogy jó puha tészta legyen. Hűvös helyen fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás közben 15-20 percet pihentetjük a tésztát. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét a késpenge hátával megrácsozzuk, kiszaggatjuk, és felvert tojással megkenjük. Forró sütőbe téve megsütjük. A tepertős pogácsa tésztáját ajánlatos a sütést megelőző napon összeállítani, és másnap megsütni, frissen kínálni.

Tepertős pogácsa 9.
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, vagy 20 dkg zsír teáskanálnyi só, 2 dl tejföl, 20-25 dkg tepertő darálva, 1 tojás fél csomag sütőpor, vagy két és fél deka, élesztő
A lisztet, margarint, (vagy zsírt) sót, a darált tepertőt sütőport összemorzsolom, majd a tejföllel, tojással megfelelő keménységű tésztát gyúrok, pihentetem, majd pogácsákat szaggatok belőle, tetejét megkenem tojással, és forró sütőben kisütöm. Ha réteges tepertős pogácsát akarok készíteni, akkor a tepertőt nem teszem hozzá a liszthez, hanem kinyújtom a tésztát, és rákenem a tepertőt, és a hajtogatott sajtos pogácsához hasonlóan készítem el.

Tepertős pogácsa 10.
Hozzávalók: fél kg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2 ek bor, 35 dkg tepertő, 15 dkg margarin, tej, só
Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetjük. Összesen háromszor nyújtjuk ki félórai pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és élénk tűznél 15 percig sütjük. (A pogácsákat nem szabad lassan sütni, mert kiszáradnak.)

Tepertős pogácsa 11.
Hozzávalók: 20 dkg töpörtyű, 10 dkg vaj, 50 dkg rétesliszt, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 2 kk. só, bors
Az élesztőt kevés cukros tejben megkelesztjük. A darált töpörtyűt egy tálban összekeverjük a vajjal, 24 dk

 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?    *****    Will Vandom Rajongói Oldala &#9829; nosztalgia W.I.T.C.H. a javából, 2006 óta &#9829; Te még emlékszel?    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tedd meg te is, én segítek értelmezni! Kattints! Várlak    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + kötetlen idejû beszélgetés diplomás asztrológussal! Kattints