|
|
Gesztenyés libasült
Libasütés A liba sütésére kilónként körülbelül 35 percet számoljunk. A töltelék miatt ehhez még 30 percet adjunk hozzá. A liba akkor kész, ha combjába hústűt szúrva a kicsepegő lé már nem véres.
Hozzávalók 6 személyre: 1 zsömle 4 savanykás alma 2 hagyma 25 dkg tisztított gesztenye (tasakos) 1 tojássárgája 1 mokkáskanál szárított kakukkfű 1 mokkáskanál szárított majoránna 1 konyhakész liba (kb. 3,5 kg) 1 csirkehúsleves kocka (pl. Knorr) 12 db főzőtasakos burgonyagombóc
A mártáshoz: 50 ml piros szőlőlé 4 dl húsleves kockából 1 erőleves kocka 2 evőkanál ételsűrítő 2 evőkanál konyak
A káposztához: 60 dkg vöröskáposzta 1 fej hagyma 1 evőkanál ribizlilekvár 2 dl almalé 1 teáskanál forraltbor fűszerkeverék
Elkészítés: A töltelékhez a zsömlét vízbe áztatjuk. Megtisztítunk 2 almát és 1 hagymát, mindkettőt kis kockákra vágjuk. A gesztenyéket negyedeljük. A zsömlét kinyomkodjuk, összekeverjük a hagymával, az almával, a gesztenyével, a tojássárgájával, és sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával fűszerezzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A libát megmossuk, kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal, és beletöltjük a tölteléket. A nyílást összetűzzük, és a mellével lefelé tepsibe fektetjük. Felforralunk fél liter vizet a húsleveskockával, a libára öntjük, és a sütőben kb. 2,5 óráig sütjük. Közben többször meglocsoljuk a levével, megszurkáljuk a bőrét, és meg is forgatjuk.
Egy óra elteltével megtisztítjuk a maradék almát és hagymát, összevágjuk, és a sült köré szórjuk. A káposztát megtisztítjuk, négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk. A negyedeket vékony csíkokra vágjuk vagy gyaluljuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A káposztát összekeverjük a hagymával, a ribizli lekvárral, jódozott sóval és borssal ízesítjük, és kb. 30 percig állni hagyjuk. Ezután a káposztát egy nagy lábosba tesszük, ráöntjük az almalevet, és lefedve kb. 25 percig pároljuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk, és a 25 perc letelte után a forralt bor fűszerkeverékkel együtt a káposztához adjuk. További 10 percig főzzük A gombócokat a csomagon olvasható utasítás szerint sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, kivesszük a csomagokból. A libát tálra emeljük, melegen tartjuk. A pecsenyelevet zsírtalanítjuk, és kis lábosba szűrjük. Hozzáöntjük a szőlőlevet, a húslevest és összeforraljuk. Az ételsűrítővel besűrítjük,és konyakkal ízesítjük. Tálaláskor a libát felszeleteljük, és a tölteléket külön kínáljuk. A gombóccal és a párolt káposztával körítjük.
Egye meg mindet, de előbb kattintson ide! | | | |