Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
MUFFIN RECEPTEK 2.

* Megjegyzés: a receptekben előforduló nátron =

szódabikarbónát jelent!
Lazacos-spenótos muffin leveles tésztából       

   
Lekváros muffin Dia módra..
Linzer muffin.
Magyaros muffin.                       
Mandarinos muffin 1,  2.
Mandarinos - vörösáfonyás muffin.
Mandulás - diós muffin ananásszal
Mandulás muffin.
Mandulás - marcipános muffin.
Marcipános muffin.
Marhahúsos muffin.
Mazsolás muffin 1. -  3.
Mákos muffin.
Márványos csokoládés - narancsos muffin.
Meggyes - mandulás muffin.
Meggyes - mákos muffin.
Meggyes muffin 1,  2.
Meggyes muffin Dia módra..
Mexikói muffin.
Mézes muffin.
Mogyorókrémes muffin.
Mogyoró-marcipán muffin.
Mogyoróöntetes-csokoládés muffin.
Mogyorós-marcipános muffin.
Mogyorós muffin 1,  2.
Mokkás muffin.
Mozart-golyós muffin.
Muffin 1,  2.
Muffin aszalt gyümölccsel
Muffin (kiskegyed konyhája)
Muffin variációk.
Müzlis muffin 1,  2.
Narancsos-csokoládés muffin.
Narancsos-mazsolás muffin.
Narancsos-mákos muffin.
Narancsos muffin.
Narancsos muffin, édesítőszeres.
Nigella Lawson banános muffinja..
Nigella-Welsh-Rarebit muffin.
Olasz diós-sonkás muffin.
Olasz fűszeres muffin.
Olasz muffin.
Őszibarackos muffin 1. -  3.
Paradicsomos muffin.
 Parmezános-fűszeres muffin.
Pestos-olívás muffin.
Piňa Colada muffin.
Piros-áfonyás muffin.
Pizza muffin.
Pudingos muffin.
Raffaello muffin.
Rebarbarás muffin.
Reform muffin.
Répás muffin 1,  2.
Lazacos-spenótos muffin leveles tésztából
Hozzávalók: 1 cs mélyhűtött leveles tészta (6

lap), 10 dkg spenót, 10 dkg füstölt lazac, 10

dkg tejföl, 1 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg reszelt

sajt (Gouda vagy Eidami), frissen őrölt/reszelt

szerecsendió, só, őrölt feketebors
A leveles tésztát felengedjük, a spenótot

megpucoljuk, megmossuk (az eredeti recept

mélyhűtött spenótot ír, úgyhogy a legjobb, ha a

friss spenótot kicsit megpároljátok), a füstölt

lazacot összevágjuk. A sütőt 200 C-ra

előmelegítjük (légkeveréses: 180 C). A tejfölt a

liszttel, tojással és 5 dkg sajttal

összekeverjük, fűszerezzük. A leveles tészta

lapjait félbevágjuk, hogy 12 darabot kapjunk,

ezekkel kibéleljük a sütőforma mélyedéseit. A

spenótot és a lazacot beletöltjük, majd leöntjük

a tejfölös szósszal. A tészta sarkait ráhajtjuk,

és a maradék sajttal megszórjuk. 30-35 percig

sütjük, melegen tálaljuk.

Lekváros muffin Dia módra
Hozzávalók (a forma nagyságától függően 12-18 db

sütihez), 150 g lekvár (barack, eper, stb.), 50

g (barna) cukor,
280 g liszt, 200 g tejföl, v. 200 g natúr

joghurt, 1 tk. szódabikarbóna, és 1 tk. sütőpor,

1 kk. só, 60 g vaj, 1 tojás, 1 zacskó vaníliás

cukor, 1 dl tejporcukor
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra

(Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 3-as

fokozat). A muffin formába beletesszük a

papírokat (mignon-papír), ha nincs, akkor

kivajazzuk a formát. Egy tálban a vajat

felolvasztjuk hozzáadjuk a tojást, a

vaníliáscukrot, a tejfölt, vagy joghurtot, a

cukor felét, a tejet és egy kézi habverővel

összekeverjük a hozzávalókat. A lisztet, a

maradék cukrot, sütőport, sót, egy másik tálban

összekeverjük és ezután kanalanként, folyamatos

keverés mellett hozzáadjuk a folyékony

anyagokhoz, amíg sima nem lesz. (ha nagyon

ragacsos a tészta, akkor egy kanál tejjel

hígíthatjuk) Egy kanállal a muffin-formába

merjük a tésztát, de csak kb. a forma 1/2-ig.

Ezután a ráhelyezünk egy teáskanálnyi lekvárt,

majd befedjünk egy kevés tésztával, de csak a

forma 3/4-ig, mert különben sütés közben kifut.

A sütő középső rácsán 15-20 perc alatt addig

sütjük, amíg enyhén megbarnul a tetejük. Miután

kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés után

rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk kihűlni.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Linzer muffin
Hozzávalók: 250 g liszt, 2 1/2 tk sütőpor, 1/2

tk szódabikarbóna, 1 tk őrölt fahéj, 1/8 tk

őrölt szegfűszeg, 60 g durvára őrölt mandula.

1/2 citrom reszelt héja, 1 tojás, 120 g cukor, 1

cs vaníliás cukor, 80 ml olaj (vagy 125 g vaj),

1-2 ek citromlé, 250-275 g kefir vagy joghurt,

12 ek piros lekvár (eper vagy málna esetleg

ribizli)
Elkészítés: A "nedves" anyagokat is kikeverjük,

hozzáöntjük a száraz anyagokat is, gyorsan

összekeverjük, ne túl sokáig, akkor nagyon

elázik. 180°C-os előmelegített sütőben a középső

részen 25-30 percig sütjük. Félbevágjuk muffint,

bele a lekvárt, majd a tetejét porcukorral

meghintjük és összeragasztjuk. Aki nem akar

ragasztgatni, csak felig tegye a formába a

tésztát, rá a lekvár és meg 1 fel tészta, akkor

így sütjük ki.

Magyaros muffin
Hozzávalók: 1 tojás, 80 ml olaj, 250 ml joghurt

vagy kefir, vagy aludttej, 150 g csípős kolbász

(apróra vágni), fél kaliforniai zöldpaprika

(apró kockákra vágva), fél kaliforniai

pirospaprika (apró kockákra vágva). 1 gerezd

fokhagyma (préselve), 1 kicsi hagyma (apróra

vágva), 120 g liszt, 150 g kukoricaliszt, 3

teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, fél

teáskanál csípős pirospaprika, 50 g reszelt

ementáli sajt.
A tojást az olajjal és a joghurttal kikeverjük,

hozzáadjuk a fokhagymát, majd belevegyítjük a

lisztes keveréket (a sima és a kukoricalisztbe

beleforgatjuk a kolbászt, paprikákat, hagymákat,

sajtot, sót, sütőport, pirospaprikát). Muffin

formákba adagoljuk, és előmelegített sütőben

sütjük. Lehet fokozni, sőt díszítésként is jó:

minden muffinra egy-egy szelet kolbászkarikát

teszünk és úgy sütjük meg.

Mandarinos muffin 1.
Hozzávalók: 1 mandarinkonzerv, 3 tojás, 120 g

vaj, 120 g cukor, fél csomag vaníliás cukor, 125

g joghurt, 180 g liszt, 1 tk sütőpor, fél tk

szódabikarbóna
Elkészítés: Liszt + sütőpor + nátron =>

elkeverni. Egy másik tálban: tojás + vaj + cukor

+ vaníliás cukor + joghurt => habosra keverni,

ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, és a

mandarint. 190 fokon 20-25 percig sütni.

Mandarinos muffin 2. 
Hozzávalók: 1 mandarinkonzerv, 3 tojás, 180 g

vaj, 180 g cukor, fél csomag vaníliás cukor, 125

g joghurt, 180 g liszt, 1 fél tk sütőpor
Elkészítés: Liszt + sütőpor => elkeverni. Egy

másik tálban: tojás + vaj + cukor + vaníliás

cukor + joghurt => habosra keverni, ehhez

hozzáadni a lisztes keveréket, és a mandarint.

190 fokon 20-25 percig sütni.

Mandarinos - vörösáfonyás muffin
Hozzávalók: 1 mandarinkonzerv, 1 tojás, 100 g

vaj, 120 g cukor, 260 g liszt, 2 1/2 tk sütőpor,

220 ml mandarinlé, 140 g vörös áfonya befőtt, 50

g darált mák
Elkészítés: Liszt + sütőpor + mák => elkeverni.

Egy másik tálban: tojás + vaj + cukor +

mandarinlé + áfonyabefőtt => habosra keverni,

ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, és a

mandarint. 190 fokon 20-25 percig sütni.

Mandulás - diós muffin ananásszal       4-5 db

kis forma
Hozzávalók: 9 dkg vaj vagy margarin, 4 kanál

tej, 2 kanál cukor, reszelt citromhéj, 1

vaníliás cukor, 1 kanál darált mandula, 2 kanál

darált dió, 2 egész tojás, 12 dkg liszt, 1/2

sütőpor.
9 dkg vajat felolvasztunk 4 kanál tejjel, ízlés

szerinti 1-2 kanál cukorral. Ízesítjük vaníliás

cukorral, reszelt citromhéjjal. Még melegen

elkeverünk benne az 1 kanál darált mandulát és a

2 kanál darált diót. Levesszük a tűzről és

hagyjuk kihűlni. Ekkor elkeverünk benne 2 egész

tojást habosra. 12 dkg lisztet elkeverünk 1/2

sütőporral és a masszához keverjük. Apró muffin

formákat kikenünk vajjal vagy kibélelünk

sütőpapírral. Megtöltjük a formákat úgy, hogy a

tetejétől 1 cm kimaradjon. Tetejére néhány kocka

ananászt teszünk. Előmelegített forró sütőben 15

percig, majd mérsékelt tűznél még 10 percig

sütjük.  Melegen porcukorral megszórva kínáljuk.

Mandulás muffin
Hozzávalók (12 db): 25 dkg liszt, 2 tk sütőpor,

5 dkg őrölt mandula, 12.5 dkg vaj, 3 tojás, 3 tk

édesítőszer vagy cukor, 1 tk citromhéj, 1 tk

vaníliaaroma, 1 csipet szerecsendió, 6 ek tej
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A

lisztet, a sütőport és a mandulát összekeverjük.

A vajat a tojásokkal, a cukorral, a citrommal, a

vaníliával, a szerecsendióval és a tejjel

habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket

(kis adagokban), majd a tésztát a formákba

töltjük. A muffinok tetejére tehetünk egy-egy

szem mandulát. 20-25 percig sütjük.

Mandulás - marcipános muffin
Hozzávalók: 15 deka liszt, 15 deka cukor, 5 deka

mandula, 15 deka vaj, 2 tojás, 1 tk

mandulaaroma, 5-7 deka marcipán, 1 citrom

reszelt héja, 1 tk sütőpor, 1-2 ek tej
Elkészítés: Először bekapcsolom a sütőt 175

fokra, majd a kézi robotgéppel kikeverem a vajat

a cukorral. Ebbe beleütök 2 egész tojást, majd

ezt is kicsit habosra keverem. Ezután hozzáadom

a mandulaaromát, és belereszelem a mélyhűtőből

elővett marcipánt is. Aztán a mozsaramban

durvára töröm a mandulát, amit aztán

hozzákeverek a tésztához, a liszttel együtt.

Mehet még bele egy citrom reszelt héja, majd a

sütőpor, aztán pedig a tej. Ezután a

muffinsütőbe beleteszem a kapszlikat, és

mindegyikbe kanalazok a tésztából. A

mandulás-marcipános muffin 30-35 perc alatt sül

meg.

Marcipános muffin
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 2 db tojás (külön

felvertem a fehérjét, hogy könnyebb legyen a

tészta), 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor,

10 dkg őrölt mandula, 1, 5 dl tejszín kb. 1

kiskanál mandula aroma, 20 dkg liszt, 1 tk

szárított élesztő, 1 rúd marcipánmassza (20

dkg-os, csokoládéval bevont, feldarabolva)
Elkészítés: Szokásos módon. Ha elkészült a

tészta, hagytam fél órát pihenni, hogy az

élesztő kifejthesse hatását.

Marhahúsos muffin
Hozzávalók: 400 g marhahús, 325 g liszt, 3 tk

sütőpor, 3 tk nátron, 3 tojás, 1 tk mustár, 380

ml tej, 75 ml olaj
A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A húst kis

kockákra vágjuk. A lisztet, sütőport, nátront

összekeverjük. A tojást, mustárt, tejet és

olajat hozzákeverjük. Beletesszük a húskockákat,

és az egészet összekeverjük. 20-25 percig

sütjük.

Mazsolás muffin 1.
Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 10 dkg búzacsíra,

5 dkg búzakorpa, késhegynyi só, fél mokkáskanál

fahéj, 3 dl joghurt, 1 dl juharszirup, 1 tojás,

fél dl olaj, 10 dkg liszt, fél csomag sütőpor,

10 dkg mazsola, vaj
A zabpelyhet, búzacsírát, búzakorpát, sót,

fahéjat és a joghurtot keverjük jól össze, és

pihentessük húsz percig. Egy másik tálban

keverjük el a lisztben a sütőport. A pihentetett

joghurtos masszához keverjük hozzá a

juharszirupot, az olajat és a felvert tojást,

majd forgassuk bele a lisztet, és keverjük bele

a mazsolát. Töltsük meg a kivajazott

muffinformát kb. kétharmad részéig (a muffin

sütés közben megnő), és kb. 190 C fokra

előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük

készre. Mielőtt a formából kiborítanánk,

pihentessük tíz percig. Langyosan, vagy kihűlve

tálaljuk, és juharszirupos öntetet kínáljunk

hozzá.         Elkészítési idő: kb. 50 perc
    Jó tanács: Észak-Amerikában édeskés

süteményeket, palacsintákat és kukoricapelyhet,

azaz corn flakes-et fogyasztanak szívesen a

reggeli órákban. Frissen facsart narancslé és

hosszú kávé kíséretében.

Mazsolás muffin 2.
Hozzávalók 20 db-hoz: 12,5 dkg vaj, 17,5 dkg

cukor, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 7,5 dkg

mazsola, 30 dkg sima szitált liszt, 2 teáskanál

sütőpor, 1/8 liter tej
Rakjuk a sütőformákat a sütőlapra. Keverjük

habosra a vajat, a cukrot és a tojásokat. Adjuk

hozzá a citromhajat és a mazsolát. Keverjük a

lisztbe a sütőport, s az egészet keverjük össze.

Végül adjuk hozzá a tejet. Töltsük meg felig a

sütőformákat. Süssük 200 C fokon kb. 15 percig.

Mazsolás muffin 3.
Hozzávalók: 2 dl mazsola, 1 citrom reszelt héja,

16 dkg sima liszt, 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1

vaníliás cukor, 2 tojás, 1 kk sütőpor, 1 ek

tejfel, 1 ek rum.
Elkészítés: A mazsolát a citromhéjjal és kevés

liszttel összekeverjük. A vajat a cukorral

kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, kicsit habosra

keverjük, beledolgozzuk a lisztet és a lisztben

elkevert sütőport, a tejfelt, a rumot és a

mazsolát. 200 fokon előmelegített sütőben, kb.

15 percig, tűpróbáig sül.
Ezt a tésztát lehet sütni apróra tördelt

étcsokoládéval, kandírozott gyümölccsel, aszalt

szilvával vagy apróra vágott friss és befőtt

gyümölccsel is.

Mákos muffin 
18 dkg margarint, 6 evőkanál tejjel forrásig

hevítünk. Hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 15 dkg

darált mákot, 1 citrom reszelt héját, 12 dkg

porcukrot, majd hűlni hagyjuk. Kihűlés után

belekeverünk 3 egész tojást, ezzel egyenletes

simára keverjük. 25 dkg lisztben elkeverünk 1

sütőport, majd a keverékhez adagoljuk.  

Ízesítjük 1 kis kanál vanília vagy rum aromával.
A muffin formákat sütőpapírral béleljük, majd a

masszával megtöltjük. Ne tegyük tele, egyujjnyi

maradjon el a peremétől, nagyon megduzzadnak.

Előmelegített forró sütőben 20 perc alatt készre

sütjük.
Porcukorral megszórva azonnal kínáljuk.

Márványos csokoládés - narancsos muffin
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2-3 teáskanál sütőpor,

20 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 4 tojás,

2 evőkanál kakaópor (nem instant, hanem olyan

igazi, sötét) elkeverve simára vízzel, míg sűrű,

krémes állaga lesz, 1 narancs reszelt héja, 1

ek. narancslé, + esetleg tábla finom

étcsokoládé, kis (kb. 1 x 1 cm-s) kockákra vágva
Keverőgéppel keverjük habosra a margarint,

cukrot, a tojásokat és a sütőporral elkevert

lisztet. Osszuk ketté a masszát, az egyik felébe

kavarjuk bele a kakaómasszát (+ esetleges

csokoládé-kockákat), másik felébe a narancshéjat

meg a narancslét (ha nagyon extrák akarunk

lenni, némi kandírozott narancshéj is jöhet).

Ezután a kétféle tésztát márványosan

összekeverjük, és a formákba kanalazzuk. A

lényeg itten, hogy miután már márványos, inkább

csak mintegy szaggassuk ki, h a márványosság

megmaradjon. Aztán 180 C-on 15-20 percig süssük.

(Onnan lehet tudni, hogy jó-e már, hogy ha a

beleszúrt tű szárazon jön ki.)        Ebből kb.

16-18 db lesz.

Meggyes - mandulás muffin
Hozzávalók: 260 g liszt (140 g sima és 120 g

teljes kiőrlésű is lehet), 2 1/2 tk sütőpor, 1/2

tk szódabikarbóna, 1/4 tk őrölt szerecsendió, 60

g darabolt mandula, 1 üveg meggy (lecsepegtetve,

és esetleg darabolva). 1 tojás, 150 g cukor, 100

ml olaj, 275 g kefir vagy joghurt (ha csak sima

lisztet használsz, akkor 250 g elég), 1/4 tk

mandulaaroma
Elkészítés: A száraz hozzávalókat egy tálban

összekeverni, jól kikeverni, bele a meggy, és

utoljára a liszt. Ne sokáig keverjük, mert nem

kell teljesen átáznia a tésztának. Bele a

formába és 160°C-on 20-26 perc.

Meggyes - mákos muffin
Hozzávalók: (12 db) 10 dkg meggybefőtt, 15 dkg

puha vaj, 15 dkg cukor, fél tk vaníliaaroma, 2

tojás, 12 dkg liszt, 3 dkg darált mák, 1 tk

sütőpor, fél tk őrölt fahéj, 1 citrom, 4 ek tej
Fehércsokoládé mázhoz: 10 dkg csokoládé 10 dkg

vaj 2 ek tejszín 10 dkg porcukor
Tetejére: lecsöpögtetett magozott meggybefőtt
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A

muffin formákat papírral kibéleljük. A lisztet

összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a

fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és

a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a

tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes

keveréket, majd belereszeljük a citrom héját,

végül fellazítjuk egy kis tejjel. A masszába

belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket,

majd a formákba adagoljuk. Kb. 20 perc alatt

készre sütjük. A darabokra tört fehér csokoládét

gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és

tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és

hozzászórjuk a porcukrot. Addig kevergetjük,

amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már

kihűlt, rákenjük a kész muffinokra.

Meggyes muffin 1.
Hozzávalók: 400 g meggy, 250 g vaj, 230 g cukor,

1 vaníliás cukor, 4 tojás, 400 g liszt, 1 tk

sütőpor, 2 ek cukor, 1 tk fahéj
Elkészítés: A meggyet kifejtjük. A cukrot és a

vajat kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a

tojásokat. Belekeverjük a sütőporral elkevert

lisztet és a meggyet. Formába töltjük, és

megszórjuk a fahéjas cukorral. 190 C-on

előmelegített sütőben 15-20 perc alatt

aranybarnára sütjük.  Mivel néha kicsit

savanykás az alapanyag, a formába öntés után

meghinthetjük a tetejüket egy kis aranybarna

cukorral, isteni lesz tőle.

Meggyes muffin 2.
Hozzávalók: 50 g étcsokoládé, 175 g vaj vagy

margarin 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor,

kicsi só, 4 tojás, 225 g liszt, 75 g

ételkeményítő, 1 csomag sütőpor, Cseresznye-

vagy meggybefőtt
Elkészítés: Csokoládét nagy lyukú reszelőn

reszelni, ha nincs idő, törd össze kicsire,

befőttet jól lecsöpögetni. A puha vajat, cukrot,

vaníliás cukrot, sót krémesre keverni, tojásokat

egymás után hozzákeverni, majd a liszt, étkezési

keményítő és sütőpor keverékét szép lassan

belekeverni. A legvégén a csokoládét és a

befőttet beleönteni. 200°C-on, kizsírozott (vagy

papír kosárkákban) sütni. Szúráspróba.

Meggyes muffin Dia módra
Hozzávalók (18 db sütihez): 250 g meggy

(magozva, lehet konzerv is), 100 g (barna)

cukor, 280 g liszt, 1 tk. szódabikarbóna, 1

zacskó sütőpor, 1 kk. só, 50 g vaj, 1 tojás, 1

zacskó vaníliás cukor, 1 kk. fahéj, 220 g tejföl

(1,5 kis tejföl), 1 dl tej
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra

(Légkeveréses: 170 fok, Gáztűzhely: 3-as

fokozat). A muffin formába beletesszük a

papírokat (mignon-papír), ha nincs, akkor

kivajazzuk a formát. A meggyet megmossuk,

lecsepegtetjük, felaprózzuk és egy kis tálban 2

ek. (barna) cukorban és kevés fahéjban

megforgatjuk. A lisztet, a maradék cukrot,

sütőport, sót, egy tálban összekeverjük. Egy

másik tálban a vajat felolvasztjuk hozzáadjuk a

tojást, a vaníliáscukrot, fahéjat, a tejfölt és

egy kézi habverővel összekeverjük. A lisztet

kanalanként folyamatos keverés mellett

hozzáadjuk a folyékony anyagokhoz (míg sima nem

lesz) és a végén beletesszük a lecukrozott

meggyet (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor egy

kevés tejjel hígíthatjuk). Egy kanállal a

muffin-formába merjük a masszát, de csak a forma

3/4-ig, mert különben sütés közben kifut. A sütő

középső rácsán kb. 20 perc alatt megsütjük.

Miután kivettük a sütőből, párpercnyi pihentetés

után rácsra szedjük a sütiket, ezen hagyjuk

kihűlni. Friss gyümölcsből az igazi, nekem ez az

egyik kedvencem!
Megjegyzés: Ha nincs a háztartásban muffin-sütő,

akkor egy hagyományos tepsiben is egyben ki

lehet sütni, majd miután kihűlt, kockára vágva,

egy kevés porcukorral megszórva tálaljuk. (más

fajta gyümölccsel is elkészíthető)

Mexikói muffin
Hozzávalók: 200 g liszt, 125 g kukoricaliszt,

1/2 tk só, bors, 2 tojás, 2 tk sütőpor, 4 ek

olaj, 4 újhagyma, 200 ml író vagy kefir, kis

konzerv morzsolt kukorica, 1 csípős paprika,

kevés reszelt sajt
Összekeverjük, és hagyományos módon kisütjük.

Mézes muffin
Hozzávalók 12 muffinhoz: 3/4 csésze natúr

joghurt, 1/3 csésze olvasztott vaj vagy

margarin, 1/2 csésze méz, 2 tojás, 3/4 csésze

liszt, 3/4 csésze teljes kiőrlésű liszt, 3/4

csésze búza/kukoricakorpa, 2 1/2 teáskanál

sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál

szódabikarbóna
Keverd össze a joghurtot, a vajat, a mézet és a

tojásokat egy kis tálban. Tedd félre. Keverd

össze a liszteket, a kukoricakorpát, a sütőport,

a sót és a szódabikarbónát egy nagyobb tálban.

Add hozzá a mézes keveréket. Keverd össze

annyira, hogy éppen hogy benedvesítse a lisztet.

Ne keverd túl. Töltsd a sütőpapírral kibélelt

vagy kizsírozott sütőformába. Tűpróbáig süsd kb.

180 fokon 20-25 percig. Ha kész, rácson hűtsd,

melegen tálald.

Mogyorókrémes muffin
Hozzávalók: 7, 5 dkg mogyorókrém, 15 dkg vaj, 15

dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg őrölt mogyoró, 1

tk Sütőpor, 2 tojás, 1 ek tej
Elkészítés: Mogyorót megpirítom, majd megőrlöm.

A lisztet elkeverem a sütőporral és az őrölt

mogyoróval. Robotgépben habosra keverem a vajat

a cukorral, 2 tojást adok hozzá. Fakanállal

hozzákeverem a lisztes keveréket. Mogyorókrémet

teszek bele, kb. 7-8 dkg-ot. Egy picike tejet

löttyintek hozzá, kb. 1 ek-nyit. 200 fokon sütöm

kb. 25 percig.

Mogyoró-marcipán muffin
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg

darált mogyoró (egy kicsit megpiríthatod) 5 dkg

durvára vágott mogyoró, 10 dkg vaj 10 dkg

marcipánmassza, 5, 5 dkg cukor, 1 zacskó

vaníliás cukor, 1 flakon rumaroma, 4 db tojás.
Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra.

A lisztet, sütőport mogyorót keverd el egy külön

tálban, Másik edényben habosra a vajat a

marcipánmasszával. A cukrot, van. cukrot,

rumaromát és a tojásokat is kavard jó habosra,

majd mindent vegyíts össze. Kanalazd bele a kis

mélyedésekbe, és süsd 20-25 percig.

Mogyoróöntetes-csokoládés muffin
Hozzávalók 12 muffinhoz: 1/2 csésze bármilyen

liszt, 1/4 csésze kristálycukor, 1/4 csésze

barna cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál

só, 1/2 csésze olvasztott vaj vagy margarin, 1/2

csésze tej, 1 nagyobb tojás, gyengén felverve, 2

csésze csokoládéreszelék
Hozzávalók az öntethez: 1/3 csésze barna cukor,

3 evőkanál liszt, 1 evőkanál olvasztott vaj vagy

margarin, 1/4 csésze tört mogyoró
Keverd össze a lisztet, a cukrot (mindkettőt), a

sütőport és a sót egy nagy tálban. Add hozzá a

vajat, a tejet és a tojást, amíg átnedvesítik a

száraz hozzávalókat. Add hozzá a

csokoládéreszeléket. Adagold be a tepsibe. Az

öntethez keverd össze a cukrot, a lisztet és a

vajat, egy kis tálban. Add hozzá a mogyorót.

Bőségesen rakj a muffinokra belőle, és kicsit

nyomkodd meg. Előmelegített kb. 180 fokos

sütőben 20-25 percig, tűpróbáig süsd.
    Ötletek: mogyoró helyett diót, mandulát is

használhatsz, kevesebb csokoládéreszelékkel is

finom, az öntetből készíthetsz dupla adagot is,

hátha nem lesz elég, mert túl finom! az öntetet

feldobhatja negyed teáskanál őrölt fahéj is.

Mogyorós-marcipános muffin
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg

darált mogyoró (egy kicsit megpiríthatod), 5 dkg

durvára vágott mogyoró, 10 dkg vaj, 10 dkg

marcipánmassza, 5, 5 dkg cukor, 1 zacskó van.

cukor, 1 flakon rumaroma, 4 db tojás
Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra. A lisztet,

sütőport mogyorót keverd el egy külön tálban,

Másik edényben habosra a vajat a

marcipánmasszával. A cukrot, van. cukrot,

rumaromát és a tojásokat is kavard jó habosra,

majd mindent vegyíts össze. Kanalazd bele a kis

mélyedésekbe, és süsd 20-25 percig.

Mogyorós muffin 1.
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 2 tojás, 1 tk.

sütőpor, 12 dkg cukor, 5 dkg összevágott, sótlan

mogyoró, 2 Snickers csokoládé kis kockákra

vágva, 5 ek. tej.
12 muffin lesz belőle. Én nem szoktam pepecselni

vele, csak mindent összekeverek, és kiporciózom

a kibélelt sütőbe.

Mogyorós muffin 2.
Hozzávalók: 7,5 dkg török-mogyoró (megpirítva,

ledarálva), 4 tk kakaópor (nem cukrozott!), 1 tk

sütőpor, 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 12 dkg cukor,

3 tojás, 12 dkg Nutella, 1 1/2 ek tejföl
Elkészítés: Az egyik keverőtálban összekeverjük

a száraz hozzávalókat (liszt, mogyoró, sütőpor,

kakaópor   Egy másik edénybe először kimérjük a

vajat (néhány másodpercre betesszük a mikróba,

hogy megpuhuljon egy kicsit), hozzáadjuk a

cukrot, a tojásokat, és habosra kikeverjük az

egész elegyet. (botmixerrel a legegyszerűbb).

Végül a Nutellával és a tejföllel is

összekeverjük.  Ehhez a masszához hozzáadjuk a

lisztes keveréket, és most már lyukacsos

fakanálra váltunk át botmixer helyett. A kész

muffin masszát ezután beleadagoljuk a kivajazott

sütő mélyedéseibe (fagyiskanállal a

legegyszerűbb), és előmelegített sütőben kb. 180

fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.  

Tálaláskor porcukorral szórjuk meg, de

bevonhatjuk csokoládémázzal is.

Mokkás muffin
Hozzávalók: 28 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor,

1/2 teáskanál fahéj, 1 púpozott evőkanál

kakaópor, 5 dkg durvára vágott dió, 1 tojás, 15

dkg cukor, 0,8 dl étolaj vagy 12,5 dkg puha vaj,

1,25 dl hideg feketekávé, 1,25 dl író(kefir)tej
180 fokon 25 percig sütjük.
Öntet hozzá: 2,5 dkg margarin megolvasztva, 15

dkg porcukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, 4 dkg

finomliszt, 2 púpos evőkanál kakaópor, 0,5 dl

víz  Egy tálkában sima krémet keverünk belőle, a

muffinok bevonhatók, önthetők vagy

mártogathatók.

Mozart-golyós muffin
Hozzávalók: 6 Mozart golyó, 240 g liszt, 2 tk

sütőpor, 1/2 tk nátron, 20 g zabpehely, 2 tojás,

60 ml olaj, 80 ml tej, 120 g cukor, 100 ml

kávétejszín
A Mozart golyókat kis darabokra vágni. Liszt +

sütőpor + nátron + zabpehely => elkeverni. Egy

másik tálban: tojás + olaj + tej + cukor +

tejszín => habosra keverni, ehhez hozzáadni a

lisztes keveréket és a Mozart golyó darabokat.

200 fokon 20-25 percig sütni.

Muffin 1.
Hozzávalók: 10 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg

főzőcsokoládé (vagy fehér csokoládé), 2 db

tojás, 10 dkg lekvár, pár evőkanál gyümölcslé,

15 dkg liszt, 10 dkg cukor, kb. fél zacskó

sütőpor.
Elkészítés: A 10 dkg vajat gőzben felolvasztom a

10 dkg csokoládéval együtt. Hagyom kihűlni. Egy

edényben összekeverek 2 tojást, 10 dkg

gyümölcslekvárt (a legjobb a vegyes, mert az nem

annyira édes), 15 dkg lisztet, 10 dkg cukrot,

3-4 evőkanál gyümölcslét, illetve fél zacskó

sütőport. Ebbe a masszába keverem a kihűlt

csokoládét. A hűtőbe teszem, pihentetem. A sütőt

4-es fokozatra állítom (a 8-as fokozatból!), és

kb. 25 percig sütöm. Ez az alaptészta. Ha

dúsítani akarom, tehetek bele gyümölcsdarabokat,

pl.: pl. meggyet. Ilyenkor, ha meggybefőttet

teszek, a befőtt levéből rakok a tésztába, de

tehetünk bele mákot, diót, csokoládé-reszeléket,

bármit, amit szeretünk.

Muffin 2.
Hozzávalók: 1 3/4 csésze (1 csésze 28 ml)

rétesliszt, 2 evőkanál kristálycukor, 1/2 zacskó

sütőpor.
Összekeverni. + 1 tojás felverve, + 3/4 csésze

tej, + 6 dkg olvasztott vaj.
Összekeverni. Óvatosan! Kiolajozzuk a muffin

formát, és egy evőkanálnyi adagot teszünk a

formába és 20 percig sutjuk. A tésztába

keverhetünk banánt, meggyet, csokoládét,

mazsolát (rumba áztatva előzőleg), feketeáfonya,

piros/feketeribizli, darabokra vágott alma

fahéjas cukorban megforgatva....stb.

Muffin aszalt gyümölccsel
Hozzávalók 12 darabhoz: 3,5 dl forrásban lévő

víz, 12 dkg aszalt sárgabarack, 25 dkg liszt,

1-1 mk sütőpor és szódabikarbóna, 2 tojás, 18

dkg cukor, 10 dkg olvasztott vaj, 6 dkg pörkölt

dió, 1/2 mk só
A forró vizet az aszalt gyümölcsre öntjük, és 15

percig főzzük. Lecsöpögtetjük, megszárítjuk, és

1 decit félreteszünk a főzővízből. Az aszalt

gyümölcsöt kis kockákra vágjuk, és félretesszük.

Mély tálban összevegyítjük a lisztet, a

sütőport, a szódabikarbonát és a sót. Egy másik

tálban összekeverjük a gyümölcs főzővizét, a

tojásokat, a cukrot, az olvasztott vajat, és

sima krémmé keverjük. A végén hozzáadjuk a

gyümölcsöt és a darált, pörkölt diót, majd

összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Ha a tészta

kellően egynemű, kanállal a kiolajozott

muffinformába adagoljuk, de csak 2/3-áig, mert a

tészta megnő. Közepes lángon tűpróbáig sütjük

(kb. 20 perc). 5 percig a formában hagyjuk

hűlni, majd tálra tesszük.

Muffin (kiskegyed konyhája)
Hozzávalók (15 darabhoz) 2 dl mazsola, 1 citrom

reszelt héja, 16 dkg sima liszt, 12,5 dkg vaj /

margarin, 12 dkg cukor, 2 tojás, 1 kk. sütőpor,

mignonpapír
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Mazsolát

összekeverjük a reszelt citromhéjjal és egy

kevés liszttel.
A vajat/margarint könnyű krémmé keverjük a

cukorral. Hozzáadjuk a tojást, és kissé habosra

keverjük. Beledolgozzuk a mazsolát, lisztet és a

sütőport. A megfelelő muffin formába töltjük és

10 - 15 percig sütjük.  Barnacukor és teljes

kiőrlésű rozsliszt nagyon jó bele, lehet

mindenfele piros-bogyós gyümölcsöket is tenni

bele (pl. a vegyes erdei mirelit kiváló)

Muffin variációk
Hozzávalók: 10 db tojás, 25 dkg margarin, 6 dkg

Dr. Oetker Gustin étkezési keményítő, 24 dkg

liszt, 10 dkg (1 cs.) Dr. Oetker Vaníliaízű

porcukor, 0,5 dl étolaj, 1/2 cs. Dr. Oetker

sütőpor, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor
Ízlés szerint dúsíthatjuk még a tésztát finom

hozzávalókkal, ezáltal muffin változatokat

kapunk.
Tippünk:
   Csokoládés muffin: Dr. Oetker Barna

tortadarával
   Színes muffin (gyerekeknek): Dr. Oetker

Színes szórócukorral
   Mazsolás muffin: 10 dkg mazsolával és 1/3

üveg Dr. Oetker Rum aromával
Elkészítés: A tojások sárgáját a

vanillincukorral, a margarinnal, a porcukor

felével habosra kikeverjük, majd a porcukor

másik felét, a tojásfehérjével kemény habbá

verjük. Ezután lazán összekeverjük őket, úgy,

hogy a hab ne törjön meg.  Hozzáadjuk a többi

nyersanyagot is, kikent formákba tesszük, és 150

C-os sütőben 30-40 percig sütjük.
    Díszítés: Változatosan díszíthetjük a

muffinokat Dr. Oetker Ét és Tej tortabevonókkal

vagy különféle ízű Dr. Oetker cukormázakkal.

Müzlis muffin 1.
Hozzávalók: 1 bögre zabpehely, 1 bögre liszt,

pici só, 1/2 bögre mazsola, 2 db nagy tojás, 3/4

bögre tej, 2 teáskanál sütőpor, 1/4 bögre cukor,

1/2 bögre darabos mogyoró, 1/4 bögre olaj
Összekeverjük, és hagyományos módon sütjük.

Müzlis muffin 2.
Hozzávalók: 4 tojás, 40 dkg barnacukor, 4 dl

vörösbor, 40 dkg liszt, csipet sütőpor, 1

teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 20 dkg

müzli, 40 dkg magozott aszalt szilva, vaj (a

formák kikenéséhez), 3 dl étolaj.
2 egész muffinformát használunk, melyből 24 db

muffint kapunk. Az egész tojásokat és a 40 dkg

barnacukrot habosra keverjük. Folyamatos keverés

mellett hozzáöntünk 3 dl étolajat és 4 dl

vörösbort. Belekeverjük a lisztet és a csipetnyi

sütőport, ízesítjük a

mézeskalács-fűszerkeverékkel. A masszához

hozzádolgozzuk a müzlit és az aszalt szilvát.

6-8 órát hűtőben pihentetjük.  Kétszer-háromszor

átkeverjük. Végül a formákat kivajazzuk,

beletöltjük a masszát, majd 180 °C-on 30 percet

sütjük.

Narancsos-csokoládés muffin
25 dkg margarint habosra keverni 20 dkg cukorral

és 1 cs vaníliás cukorral, majd bele 1 narancs

reszelt héja és a narancs kicsavart leve

(lehetőleg nagyobb fajta narancs legyen, aminek

sok a leve). Összekutyulni, beleütni 4 tojást,

de egyenként, minden tojás után keverni, nagyon

nem szép ilyenkor, majd beleszitálni 30 dkg

lisztet, amibe belekeverünk 1/2 cs sütőport,

szép simára keverni a tésztát, és belereszelni

ízlés szerinti mennyiségben étcsokoládét, pl.

Szerencsi étcsokoládé, kb. fél tábla.
Muffinsütőbe a papírocskákat, és azokba bele kb.

1 evőkanálnyit a tésztából. Ezzel minden kosárka

kb. félig lesz, majd megnő a sütőben. Sütő

előmelegített legyen, ha bemelegedett, akkor 175

fokon 20-25 percig sütjük. 24 darab lesz belőle.

Narancsos-mazsolás muffin
Hozzávalók kb. 12 darabhoz: 1 vékony héjú

narancs, 2 ek. mazsola, 1 dl zsírszegény tej, 3

ek. olaj, 1 tojás, 22,5 dkg liszt, 3 ek.

CANDEREL édesítőpor, 12 db nagyobb mignonpapír
A narancsot alaposan megmossuk, szárazra

töröljük, négybe vágjuk (ha magot látunk,

kiszedjük). A narancsot mindenestől a

mazsolával, a tejjel, az olajjal és a tojással

együtt egy mixerbe tesszük, és péppé zúzzuk.

(Csinálhatjuk botmixerrel vagy turmixszal is, ha

egyik sincs, a narancsot is és a mazsolát is

apró darabokra vagdaljuk, és összekeverjük a

tejjel, az olajjal és a tojással.) A lisztet

elkeverjük egy csipet sóval és a CANDEREL

édesítőporral, és beledolgozzuk a narancsos

pépet. A sütőt 180°C-fokra (gázsütő 2. fokozat)

előmelegítjük. A muffinformát kibéleljük a

mignonpapírokkal, és egyenlően elosztva

beleöntjük a masszát. A sütőben kb. 20 percig

sütjük. Tálaláskor egy-egy vékony fél szelet

naranccsal díszítjük, és megszórhatjuk CANDEREL

édesítőporral.  Munka: kb. 15 perc 

Fogyasztható: kb. 40 perc múlva

Narancsos-mákos muffin
Hozzávalók: 3 csésze liszt, 2 csésze cukor, 1, 5

teáskanál sütőpor, 1, 5 teáskanál só, 1/4 csésze

mák, 3 tojás, 1 csésze tejföl, 1/2 csésze olaj,

1, 5 csésze narancslé, 2 teáskanál narancs aroma

(ha ez nincs az apróra vágott kandírozott

narancshéj is nagyon finom.
Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a lisztet,

cukrot, sütőport, sót és a mákot (illetve

narancshéjat). Egy másik tálban kikeverjük a

tojásokat, a tejfölt, az olajat, a narancslevet

illetve aromát. Összekeverjük a két tál

tartalmát. Kikent muffin formákban,

előmelegített sütőben, 350 fokon 25-30 percig

sütjük.

Narancsos muffin
Hozzávalók: 16 dkg liszt, 1/2 ek sütőpor, 1/4 tk

só, 1 tojás, 2 dkg cukor, 2 dkg méz, 0, 6 dl

narancslé, 0, 6 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 5

dkg szárított sárgabarack aprítva
Keverjük össze a tojást, a cukrot, a mézet, a

narancslevet, a tejet és a vajat. A lisztbe

keverjük bele a sót és a sütőport. Gyors

mozdulatokkal keverjük össze a két keveréket, de

ne verjük. Keverjük a masszához a sárgabarackot.

Osszuk szét a tésztát 6 nagy vagy 10 kicsi

muffinpapírba. 200 C fokon süssük 20 percig,

illetve amíg világosbarnák nem lesznek.

Narancsos muffin, édesítőszeres
Hozzávalók (12 db): 20 dkg liszt, 5 dkg CANDEREL

édesítőpor, 2 tk sütőpor, 2 nagy narancs, 5 dkg

lágy margarin, 1 tojás
Elkészítés: A sütőt 200 fokra (gázsütő 3.

fokozat) előmelegítjük. A lisztet összekeverjük

a CANDEREL édesítőporral, a sütőporral és egy

csipet sóval. A narancsot alaposan megmossuk, az

egyik héját lereszeljük, mindkettő levét

kinyomjuk. A liszthez adjuk a narancslevet (ha

nincs 2 dl, egészítsük ki dobozos lével), a

margarint, a tojást és a narancs reszelt héját.

Alaposan összedolgozzuk. A muffin sütőforma

mélyedéseibe egy-egy muffin papírt teszünk,

kétharmadáig megtöltjük a masszával és a sütőben

kb. 30 percig sütjük. Kissé kihűtjük.

Nigella Lawson banános muffinja
Hozzávalók: 175 g liszt 2 teáskanál sütőpor 1/2

teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só 125 g

olvasztott vaj 115 g cukor 2 tojás
2 nagyon érett banán (kb. 30 deka héj nélkül) 1

teáskanál vaníliaeszencia Előmelegítem a sütőt

200°C-ra. Egy nagyobb tálban összekeverem a

lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a

sóval. Egy másik tálban összekeverem az

olvasztott vajat a cukorral, majd egyenként

hozzákeverem a 2 tojást, végül az összetört

banánt és a vanília kivonatot. Ezután - mint

ahogy a muffinnál megszokhattuk - a folyékony

hozzávalókat adom a száraz anyagokhoz úgy három

részletben, de nem keverem túl alaposan össze, a

jó muffin (egyik) titka az ugyanis, hogy nem

szabad túl simára keverni a tésztát, sőt ahogyan

Nigella Lawson mondta: "Kötelező ellustálkodni a

tészta keverését". Végül a masszát belekanalazom

a muffintepsi 12 horpadásába, amelyeket előtte

papírkapszlikkal béleltem ki, és 15-20 perc

alatt készre sütöm őket.

Nigella-Welsh-Rarebit muffin
Hozzávalók: 22, 5 dkg liszt, 5 dkg rozsliszt, 1

tk. sütőpor (mivel a liszt itt "self-raising",

tehát talán élesztős, lehet, hogy több sütőpor

kell otthon bele, mint 1 tk, erre figyeljetek

oda!!), fél tk. szódabikarbóna, 1 tk. só, 1 tk.

angol mustárpor. 15 dkg erős Cheddar sajt

(reszelve), 6 ek. növényi olaj, 15 dkg natúr

joghurt, 1, 25 dl zsíros tej, 1 tojás, 2 tk.

Worcestershire szósz.
Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra!

Dolgozd össze a liszteket, a sütőport,

bikarbonát, sót, mustárport és a sajtot (egy

kevés sajt maradjon majd a tetejére) egy nagy

tálban villával (vagy ahogyan szoktad). Egy

másik tálban keverd össze a joghurtot, tejet, a

tojást, és a Worcestershire szószt, majd keverd

a tésztához villával. Nem szükséges alaposan

eldolgozni. Öntsd a tésztát a formákba, süsd 20

percig, majd szórj mindnek a tetejére sajtot,

pár csepp Worcestershire szósz és még 5 percre

tedd vissza a sütőbe. Legjobb melegen, de sosem

forrón!

Olasz diós-sonkás muffin
Hozzávalók 8 db-hoz: 300 g liszt, 3 tojás, 1 dl

tej, 4 evőkanál olivaolaj, 100 g füstölt sonka,

40 g dió, 1 ág rozmaring, 1 csomag porélesztő
A diót durvára, a sonkát és a rozmaring leveleit

finomra vágjuk. Elkeverjük a tojást a liszttel,

az olajjal és az élesztővel. Hozzáadjuk a

rozmaringot, a sonkát és a diót és félretesszük

pihenni. Kikenjük a muffin formát, 180 C-ra

előmelegítjük a sütőt. Beletesszük a tésztát a

formákba, és újabb 30 percig pihentetjük majd

kb. 25 percig sütjük.

Olasz fűszeres muffin
Hozzávalók: 1,5 csésze liszt, 2 teáskanál cukor,

1,5 teáskanál olasz fűszerkeverék, 1 teáskanál

sütőpor, 0, 5 teáskanál só, 0, 5 csésze tej, 1

kávéskanál szódabikarbóna, 1/4 csésze olvasztott

vaj, 1 tojás, 1/2 csésze apróra vágott szárított

paradicsom, 50 gr reszelt kecskesajt.
Elkészítése: Összekeverjük a lisztet, cukrot,

fűszereket, sütőport, sót és a szódabikarbónát.

Kikeverjük a tejet, vajat, tojást és a szárított

paradicsomot majd belevegyítjük a lisztes

keveréket. Óvatosan belekeverjük a kecskesajtot.

A sütőformát 3/4-ig töltjük, és előmelegített

200 C fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Pár

perc után a formából kivéve rácson hűtjük.

Olasz muffin
Hozzávalók: 300 g liszt, 2 tk sütőpor, csipet

cukor, 1/2 tk só, 50 g reszelt parmezán, 4 ek

olívaolaj, 200 g tejföl, 1 tojás, csipet zsálya

és petrezselyem, pár szem apróra vágott fekete

olajbogyó. Összekeverjük, és hagyományos módon

kisütjük.

Őszibarackos muffin 1.
Hozzávalók: 250 g őszibarack, 140 g liszt, 120 g

teljes kiőrlésű liszt, 2 tk sütőpor, fél tk

nátron, fél tk fahéj, 1 tojás, 100 ml olaj, 150

g barna cukor, 185 g író vagy kefir, 1 ek

whiskey,
Liszt + sütőpor + nátron + fahéj => elkeverni.

Egy másik tálban: tojás + cukor + író + whiskey

=> habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes

keveréket és a barackdarabokat. Formába önteni,

barna cukorral megszórni, és 190 fokon 20-25

percig sütni.

Őszibarackos muffin 2.
Hozzávalók: 3 őszibarack, 250 g vaj, 250 g

cukor, 4 tojás, 400 g liszt, 1 tk sütőpor
Elkészítés: Liszt + sütőpor => elkeverni. Egy

másik tálban: tojás + cukor + vaj + vaníliás

cukor => habosra keverni, ehhez hozzáadni a

lisztes keveréket és a barackdarabokat. 190

fokon 20-25 percig sütni.

Őszibarackos muffin 3.
Hozzávalók: 3 őszibarack, 140 g liszt, 2 tk

sütőpor, fél tk nátron, negyed tk fahéj, fél tk

gyömbér, 100 g zabpehely, 110 g vaj, 120 g

cukor, 1 tojás, 180 g joghurt, 40 ml narancslé,

2 ek whisky
Elkészítés: Liszt + sütőpor + nátron + fahéj +

gyömbér + zabpehely => elkeverni. Egy másik

tálban: tojás + cukor + vaj + joghurt +

narancslé + whisky => habosra keverni, ehhez

hozzáadni a lisztes keveréket és a

barackdarabokat. 190 fokon 20-25 percig sütni.

Paradicsomos muffin
Hozzávalók 4 személyre: Tészta: 250 g liszt, fél

tk. só, 1 zacskó élesztőpor, 50 g vaj/margarin,

2.25 dl tej, 1 tojás
Töltelék: 200 g brokkoli, 200 g túró, 2 ek. tej,

3 ek. reszelt eidami sajt, fél csokor

petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 12

kicsi, kemény paradicsom
A lisztet, sót és élesztőt tálban összekeverjük.

A vajat felolvasztjuk és hozzáöntjük a tejet,

majd a liszthez adjuk a tojással együtt. Sűrű,

de folyékony tésztává dolgozzuk. Beleöntjük a 12

előkészített, kilisztezett muffinformák aljába,

lefedjük és szobahőmérsékleten kb. 30 percig

kelni hagyjuk. (Ne kelesszük a forma széle alatt

1 cm-nél magasabbra!) Közben a paradicsomok

tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk, és

megsózzuk. A töltelékhez a brokkolit egészen

apró rózsákra szedjük, puhára főzzük,

lecsöpögtetjük és kihűtjük. A töltelék

hozzávalóit összekeverjük, és a brokkolival

együtt a paradicsomokba töltjük, majd ezeket

rátesszük a tésztára, és kissé belenyomkodjuk.

220°C-on sütjük 10, majd 180°C-on 20 percig.

Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. Hidegen kínáljuk.

Parmezános-fűszeres muffin
Hozzávalók 12 db-hoz:
Összekeverünk 2 csésze lisztet, 3/4 csésze

reszelt parmezán sajtot, 1 ek cukrot, 1, 5 tk

sütőport, 0, 5 tk szódabikarbónát, 0, 5 tk

szárított zsályalevelet, 0, 5 csésze friss

apróra vágott petrezselymet Hozzáadunk 1 1/4

csésze savót (helyettesíteni lehet 1 cs tej + 3

tk citromlé keverékével), 1/4 csésze olvasztott

margarint, 1 tojást Előmelegített sütőben 200

C-on 15-20 percig sütjük.

Pestos-olívás muffin
Hozzávalók: 2 bögre sima liszt, 1 1/2 teáskanál

sütőpor, 1/2-1 bögre olajbogyó, 1/3-1/2 bögre

reszelt parmezán sajt, 1 teáskanál

kristálycukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás,

3/4 bögre tej, 1/3-1/2 üveg Pesto (190 g-os

Barilla gyártmányú a legjobb) elkeverve egy kis

olívaolajjal, hogy kicsit folyékonyabb legyen
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Kenjük ki az

olajjal a muffinsütők alját. A liszthez, a

sütőporhoz és a cukorhoz keverjük hozzá a sajtot

és az olajbogyót. Keverjük össze a kicsit

felvert tojást, a tejet és a megolvasztott

vajat, és öntsük a liszthez. Egy villával

dolgozzuk össze, éppen csak nagyjából: nem baj,

ha kisebb lisztes részek akadnak benne, és a

tészta csomósnak hat. Keverjük bele a Pestot

márványosan, tehát ne egészen, hanem az

érszerűen fusson benne. Kanalazzuk bele a

tésztát a muffinsütőkbe kb. a kétharmadukig, és

süssük 20-25 percig vagy amíg aranyszínűek.
Tehetünk bele még fenyőmagot (pínea) vagy friss

bazsalikomot is!

Piňa Colada muffin
Hozzávalók: 1 1/3 csésze kókuszreszelék, 2

csésze liszt, 1 csésze cukor, 1 ek sütőpor, 2

tojás, 3/4 csésze tej, 1/4 csésze olaj, 1/4

csésze vaj, 1 ek vanília esszencia, 1/3 csésze

ananász, lecsöpögtetve.
Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.

Pirítsd a kókuszreszeléket kb. 10 percig. Keverd

össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót. Egy

másikba a tejet, olajat, vajat, tojást,

vaníliát. Öntsd bele a lisztes keverékbe, add

hozzá az apróra vágott ananászt és a kókuszt.

Süsd meg.

Piros-áfonyás muffin
Hozzávalók cca. 30 db-hoz: 3 tojás, 3 dl

kristálycukor, 75 gr vaj (margarin, vajjal

jobb), 1,5 dl tej, 4,5 dl búzaliszt, 1 tk

sütőpor, 1,5 tk őrölt kardemumma (kardamom), 1,5

tk fahéj, 1 dl piros-áfonyalekvár
A tojásokat a cukorral habosra keverni. A vajat

(itt kicsit sózott a vaj; ha nincs sózott vajad

akkor egy nagyon kicsi csipet sót is keverj a

lisztbe a sütőporral) felolvasztani, hozzáadni a

tejet. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel

összekeverni és a tej/vaj valamint a

lisztkeveréket váltakozva belekeverni a

tojás/cukorba. Végül belekeverni az

áfonyalekvárt. Jó félig megtölteni a

muffinformákat, 200 fokon cca. 15 percig sütni.

Pizza muffin
Hozzávalók: 125 g Mozarella, 1 nagy zöldpaprika,

1 kis hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 140 g liszt,

120 g teljes őrlésű liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk

szódabikarbóna. 1 tk só, 2 tk pizza fűszer, 40 g

parmezán, frissen reszelve, 120 g pepperóni vagy

szalámi kockák, 1 tojás, 50 ml olívaolaj, 200 g

tejföl, 110 g paradicsom püré (passzírozott

paradicsom)
Elkészítés: A sütőt 180° C-ra előmelegítjük, a

muffin sütőformát bezsírozzuk, vagy papírformát

helyezünk bele. A mozzarellát egy szűrőn

keresztül hagyjuk lecsepegni, először szeleteket

vágunk belőle,  majd, kicsi kockákra vágjuk. A

paprikát kettévágjuk, majd kivágjuk belőle a

magokat és az erejét. Megmossuk, és kis kockákra

vágjuk. A hagymát meghámozzuk, majd kis

darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdet

meghámozzuk, majd fokhagyma nyomóval egy tálba

belenyomjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd

a teljes lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát,

a sót, a pizza-fűszert, a sajtokat, a

paprikadarabokat, a hagymát, a fokhagymát és a

peperoni vagy szalámi kockákat hozzáadjuk, és

jól összekeverjük. Egy nagy tálba beleütjük a

tojást, majd kissé felverjük. Hozzáadjuk az

olajat, a tejfölt és a paradicsom pürét és jól

összekeverjük. Aztán hozzáadjuk a lisztes

keveréket, és jól összekeverjük. A tésztát a

sütőformába öntjük majd az előmelegített sütőben

kb. 20-25 percig sütjük.

Pudingos muffin
Hozzávalók (12-16 db): 150 g lágy margarin, 125

g aranyszínű méz, 1 tasak Dr. Oetker

Vanillincukor, 2 ml citrom aroma, 2 tk

mézeskalács-fűszer, 3 db tojás, 250 g liszt, 3

csapott tk Dr. Oetker Sütőpor,
Pudingtöltelék: 1 tasak Dr. Oetker Vaníliaízű

Pudingpor, 3-5 ek cukor, 250 ml tej
Díszítés: 1 tasak Dr. Oetker Tej Tortabevonó
Elkészítés: A margarint robotgéppel puhára

dolgozzuk. Keverés közben lassan hozzáadjuk a

mézet, a vanillincukrot, az aromát és a

mézeskalácsfűszert. Minden tojást kb. fél percig

keverünk el. A lisztet összekeverjük a

sütőporral és szitán keresztül két adagban a

tésztához keverjük.
Pudingtöltelék: A pudingport kevés tejjel és a

cukorral simára keverjük, majd a maradék tejet

is hozzáöntve, folytonos keverés közben

felforraljuk. Az elkészült pudingot azonnal

habzsákba töltjük, onnan pedig kis adagokban a

muffinok belsejébe.
Elektromos sütő: kb. 160 C (előmelegített) Gáz:

3-as fokozat (előmelegített) Sütési idő: kb. 25

perc
Díszítés: A tortabevonót a tasakon levő utasítás

szerint felolvasztjuk és ízlésesen a muffinokra

önjük.
Tipp: A díszítéshez használhatunk Dr. Oetker

Színes Szóró-cukrot is. (A cukrokat a még meleg

csokoládé-öntetbe szórjuk és hagyjuk

megszilárdulni.)

Raffaello muffin
Hozzávalók: 22 dkg Raffaello (feldarabolva), 25

dkg finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 db tojás,

9 dkg cukor, egy csipet só, 11 dkg vaj, 130 ml

ananászlé, 4 cl fehér rum
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a

darabos Raffaellot, és a sütőport, egy csipet

sót. Egy másik edényben habosra keverjük a vajat

a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a

lisztes keveréket, az ananászlevet és a rumot.

Félig megtöltjük a mélyedéseket, és

előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük a

tésztát.

Rebarbarás muffin
Hozzávalók: (kb. 16 db)
Egy tálba összekeverni: 1 tojást, 1 és 1/4 bögre

barnacukrot (fehér is jó), 1/2 bögre olajat, 1

bögre joghurtot (kefir, író), 1 cs vaníliás

cukrot vagy vanília aromából 1 kiskanálnyit.
Egy másik tálba összekeverni: 2 1/2 bögre

lisztet, 1 teáskanál sütőport, 1 teáskanál

szódabikarbónát (natron), pici só.
A két tálat összekeverni és beleszórni 1 1/2

bögre apróra vágott rebarbarát (olyan

fél-háromnegyed cm darabok) és összekeverni.
Lehet bele még tenni 1/2 bögre vágott diót is.
Muffin formákba adagolni, és a tetejére a

következőt morzsolni: 1/2 bögre cukor, 1

teáskanál fahéj és 1 kanál olvasztott vaj

keveréke.
Megsütni a szokásos módon.              A bögre

mérete: 1 cup=250 ml.

Reform muffin
Hozzávalók (12 db-hoz): 1 csomag zabkorpa, 1/2

csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, 1 marék durvára

vágott dió, 2 tk fahéj, 2 dl tej, 2 dl szűrt

almalé (dobozos), 1 apróra vágott alma, 5 ek

méz, 2 ek olaj, fél tábla vagdalt, ét- vagy

tejcsokoládé (tortabevonó)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a

muffin formákat kiolajozzuk, vagy papírral

kibéleljük. A hozzávalókat egy tálban villával

összekeverjük, majd a muffin formákba

kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10

percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a

zabkorpa. 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)

Répás muffin 1.
Hozzávalók: 25 dkg puha vaj/margarin, 25 dkg

kristálycukor, 20 dkg liszt, 1/2 narancs leve és

héja, 2 teáskanál sütőpor, 35 dkg reszelt répa,

5 dkg darált mandula, vagy dió
Vajat és a cukrot kikeverni, bele a tojásokat

egymás után, közben 1-1 kanál sütőporos liszt,

mehet a narancs leve, héja, a maradék liszt,

répa, dió.
Én minden muffint fagylaltos kanállal (a

hagyományossal, aminek mozog a belseje)

adagolok. Így nagyon gyorsan megy és kb.

egyforma a mennyiség is, nekem így sokkal

könnyebb beletalálni a mélyedésekbe. Az eredeti

recept szerint a tetejére lehet kenni az alábbi

krémet: 2 teáskanál méz, 25 dkg krémsajt, 1

narancs héja összekeverve, díszítés valami

gyümölcs. 

Répás muffin 2.
2 bögre lisztet, 2 teáskanál szódabikarbónával,

2 teáskanál fahéjjal és pici sóval

összekeverünk, majd beleteszünk 1/4 bögre

kókuszreszeléket, 1/2 bögre darált diót v.

mandulát és 1/2 bögre mazsolát. Egy másik tálban

jól kikeverünk: 1 és 1/4 bögre cukrot (barnával

jobb), 1 bögre olajat, 3 egész tojást és 1 cs

vaníliás cukrot vagy vaníliarúd kikapart

belsejét. A két anyagot összekeverjük, és végül

mehet bele 2 db közepes reszelt répa. Muffin

formákba (úgy hogy csak a 3/4-ig érjen) vagy egy

kivajazott tepsibe öntjük, és meleg sütőben

tűpróbáig sütjük.
Lehet még fokozni: 1/2 bögre apróra vágott

ananásszal vagy 1 reszelt almával.
Az eredeti mértékegység az angolszász

országokban használatos ún. cup (1 cup kb. 250

ml).
Ha nagyon ki akarok tenni, a tetejére édes

sajtkrémet vagy vaníliáskrémet teszek, de

önmagában is nagyon finom.


Készült: 2007.05.28[Dildia]


 

 
Naptár
2025. Június
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?