|   BABÉTELEK 1   Főzelékek szárazbabból                    (17)            Bablevesek                                 (105)    Babsaláták szárazbabból                 (31)
 Főzelékek szárazbabbólAsztúriai bab
 Áttört babfőzelék
 Babfőzelék 1. -  6.
 Babfőzelék borsikafűvel
 Babfőzelék burgundi módra
 Egyiptomi babfőzelék
 Lecsós babfőzelék
 Magyaros babfőzelék
 Sült babfőzelék
 Szárazbab főzelék 1. -  3.
 Bablevesek
 Amerikai szárazbableves
 Argentin szárazbab-leves
 Bableves 1,  2.
 Bableves böjtre
 Bableves bukaresti módra
 Bableves édesköménnyel
 Bableves kolbásszal, füstölt oldalassal, füle farkával
 Bableves füstölt csülökkel
 Bableves füstölt pulykacombbal
 Bableves Gyuri módra
 Bableves Jókai módra
 Bableves kolbásszal
 Bableves más módon
 Bableves savanyú káposztával
 Bableves somogyi módra
 Bableves tirpák módra
 Bableves tortillával
 Tortilla de maiz (kukoricalepény)
 Bab vagy lencseleves.
 Barcelonai bableves (Sopa de Barcelona)
 Beregi bableves körömmel
 Birsalmás bableves 1,  2.
 Bogyiszlói bableves
 Boros babkrém-leves
 Böjti bableves
 Bőrkés bableves patosfai módra
 Citromos bableves gyorsan
 Citromos babpüré-leves
 Csülkös-káposztás bableves
 Debreceni bableves
 Eged-hegyi bableves
 Fejtett bableves 1,  3.
 Felvidéki bableves
 Felvidéki bableves Jókai módra
 Füstölt hús nélküli szárazbab leves
 Fűszeres bableves
 Gerslis bableves (paszulyleves)
 Hegyaljai bableves
 Hegyaljai tarkabableves
 Hegyaljai tarkabableves kolbásszal
 Hencsei káposztás bableves
 Indiai bableves
 Jókai bableves 1. -  8.
 Káposztás bableves
 Káposztás bableves cipóban
 Káposztás bableves örtilosi módra
 Káposztás bableves füstölt csülökkel
 Káposztás bableves füstölt marhaszeggyel
 Kelkáposztás bableves füstölt csülökkel
 Kertészleves
 Kunsági bableves körömmel
 Különleges bableves
 Lengyel bableves
 Matyó bableves böjtre
 Matyóföldi bableves malac körmével
 Matyóföldi bableves savanyúan
 Máréfalvi bableves fejes salátával
 Mátraaljai bableves
 Mexikói szárazbableves
 Mosoni tejfölös-szilvás bableves
 Murciai tarkabableves (Potaje de muricia)
 Nyári csirkeleves babbal
 Olasz bableves 1,  2.
 Örtilosi káposztás bableves
 Patosfai bőrkés bableves
 Rajnai bableves
 Somogyi csülkös-káposztás bableves
 Sütőtökös bableves
 Szabolcsi káposztás bableves.
 Szárazbableves (Mexikó)
 Szerb bableves 1. (Corba od pasulja). -  4.
 Szilvás bableves.
 Tarkabableves házikolbásszal
 Tárkonyos bableves 1,  2.
 Tárkonyos bableves bütyökkel
 Tárkonyos bableves füstölt csülökkel 1. -  4.
 Tárkonyos-csülkös bableves
 Tejes bableves
 Tejfölös bableves
 Tejfölös fejtettbab-leves
 Tirpák zöldséges bableves- csipetke tésztával
 Török fehérbableves
 Velemi bableves 1,  2.
 Zalaegerszegi babos káposzta
 Zöldséges bableves
 Babsaláták szárazbabból Argentin babsaláta
 Babsaláta 1. -  4. (Ensalada de fijol).
 Babsaláta egy kicsit másképpen
 Babsaláta Juan módra (Argentína)
 Babsaláta kefires juhtúróval
 Balkáni babsaláta
 Csirkesaláta gazdagon
 Édeskés babsaláta
 Fejtettbab-saláta
 Finom babos mártás
 Fűszeres babsaláta (Mexikó).
 Hagymás babsaláta 1,  2.
 Hagymás nagyszemű babsaláta
 Hagymás-olajos sárgabab-saláta
 Halsaláta "nagyivóknak"
 Heringes babsaláta 1,  2.
 Hideg babsaláta
 Mexikói babsaláta
 Nizzai saláta 1, 2.
 Paradicsomos zöldbabsaláta
 Saláta ötféle babból
 Sonkás zöldbab - nem hizlaló
 Száraz bab saláta
 Vegyes babsaláta
 Vegyes, vagy olasz saláta
 
 Főzelékek szárazbabból
 Asztúriai bab
 Hozzávalók: 40 dkg fehér szárazbab, 1 fej
 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 40 dkg füstölt hús  (csont nélkül), 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg kolbász,  2 szál sárgarépa, 15 dkg főtt füstölt sonka, 1  babérlevél. 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű), 1  teáskanál pirospaprika, 1-2 chili paprika (1  cseresznyepaprika), kevés só (a füstölt húsok  mindegyike nagyon sós, ezért csak óvatosan szabad  sózni!). 1 dl fűszerezett paradicsomlé, 3 evőkanál olaj.Nagy lábosban az olajon megpirítjuk a finomra vágott
 fokhagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a  pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 liter vizet.  Beletesszük a megmosott és lecsöpögtetett babot, a  kolbászt, az összes füstölt húst és a szalonnát, a  megtisztított sárgarépát, valamint a megmosott, héjas  vöröshagymát és ráöntjük a paradicsomlevet.  Beletesszük a fűszereket és lefedve, csendes  forralással puhára főzzük. A megfőtt ételből a húsokat  kiszedjük, és külön-külön mindegyiket négy részre  daraboljuk. Félretesszük. A főtt sárgarépát, a hagymát  és kevés babot átpasszírozunk (ez fogja az ételt  sűríteni), és visszatesszük. A babot a félretett húsokkal  együtt cserépedénybe öntjük, és jó forrón tálaljuk. Áttört babfőzelék Hozzávalók: Bab 60 dkg, zsír 15 dkg, liszt 1 kanál,
 fokhagyma 1 cikk, vöröshagyma 1 fej, bors, só 1-1  késh.Elkészítése: Épp úgy készül, mint a fenti, csak ha a bab
 megpuhult, szitán áttörjük. Erre kevesebb rántást  készítünk. A tetejére nagyon jó (karikára szelt) pirosra  pirított vöröshagymát tenni. Babfőzelék 1.Hozzávalók: Szárazbab 60 dkg, babérlevél 2 db, zsír 10
 dkg, liszt 2 kanál, hagyma 1/2 fej, só 1 késhegynyi,  ecet 1 kanál, cukor 1-2 kocka, tejföl 2 dl.Elkészítése: A száraz babot megtisztítjuk, megmossuk,
 és a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk (így  gyorsabban puhul meg). Feltesszük főzni, 2 db  babérlevéllel. Ha már jó puha, készítünk finomra vágott  hagymás rántást, és a megfőtt babbal feleresztjük.  Teszünk bele sót, törött borsot és ízlés szerint ecetet.  Ezeket jól összeforraljuk. Tálalás előtt, 2 dl tejfölt  öntünk bele. (Nagyon jó füstölt húst belefőzni!) Babfőzelék 2. (Tirpák recept)Hozzávalók: fél kg "cirkás" vagy "libamáj" bab, egy
 darab füstölt tarja, liszt a rántáshoz, 2 dl tejfel,  karikára vágott sült kolbász.A babot és a tarját odatesszük főzni. Mikor megfőtt,
 akkor kivesszük a tarját és készítünk egy sárga rántást.  Behabarjuk, majd 2 dl tejfelt öntünk bele. Karikára  vágott sült kolbásszal tálaljuk. Babfőzelék 3.Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg fehér vagy tarkabab,
 só, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1  babérlevél, 4 dkg liszt, 2 dkg paprika, 1 dkg cukor, 3 cl  ecet, 1,5 dl tejföl, zsírA megtisztított babot jól megmossuk, és hideg vízben
 egy éjjelen át, áztatjuk. Hideg vízben tesszük fel főni,  megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és lassú,  egyenletes forrás közben puhára főzzük. (A babnak jó  ízt ad a benne főzött füstölt szalonna vagy füstölt  sertéscsülök.) Finomra vágott hagymával, piros  paprikával világos rántást készítünk, és vízzel  felengedjük. A puhára főzött babot, berántjuk, jól  felforraljuk, tejföllel, cukorral és ecettel ízesítjük. Rövid  ideig még forraljuk, majd tálalásig félreállítjuk. (Mielőtt a  babot berántjuk, a befőzött szalonnát, vagy füstölt  csülköt kivesszük.) Babfőzelék 4.Az előző nap beáztatott 30 dkg fehér vagy tarkababot
 feltesszük főni. Zsírból, lisztből, kis fej vöröshagymával  és egy gerezd szétnyomkodott fokhagymával rántást  készítünk. Mikor a bab megfőtt, berántjuk és  fűszerezzük sóval, babérlevéllel, borsikafűvel, pici  cukorral és ecettel. Babfőzelék 5.Hozzávalók: 2 bögre tarkabab, tojásnyi zsír, 4 kanál
 liszt, 1 kisebb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1  babérlevél, 1 evőkanál ecet, 2 tenyérnyi szalonnabőrke  vagy 2 köröm, 2 kanál tejföl, 1 kávéskanál színes  paprika, só.A megtisztított babot megmossuk, egy éjjelen át hideg
 vízben áztatjuk. A bőrkét vagy a körmöt meleg vízben  megmossuk, megkaparjuk, feldaraboljuk, és feltesszük  főni annyi vízben, ami ellepi. Ha a köröm vagy a bőrke  sós, csak később sózzuk meg az ételt. Ha félig megfőtt,  az áztatott babot hozzátesszük, a babérlevéllel együtt.  Fedővel letakarva puhára főzzük, közben mindig  pótoljuk a vizet. A lisztből és zsírból rántást készítünk,  beletesszük az apróra vágott vöröshagymát,  fokhagymát, elkeverjük, hozzátesszük a színes  paprikát, és vízzel azonnal fölengedjük. Összeforraljuk,  és a főzelékbe szűrjük. Ízleljük meg, és ha kell, sózzunk  utána. A tejfölt és az ecetet a főzelékbe keverjük, a  babérlevelet kidobjuk. A bőrkét és a körmöt a főzelékkel  együtt tálalhatjuk. A babfőzelék készítéséhez jól  felhasználhatjuk az előző napi füstölt hús levét. Babfőzelék 6.Hozzávalók: 30 deka fehér vagy tarkabab, 8 deka zsír,
 6 deka liszt, 3 deka finomra vágott hagyma, 1 gerezd  fokhagyma, 2 deci tejföl, kevés pirospaprika,  evőkanálnyi ecet, só.A babot előző este, miután kiválogattuk, bő vízben
 beáztatjuk, ezáltal a bab héja felpuhul, megduzzad, és  rövidebb idő alatt fő meg. Ezután leöntjük róla a vizet,  és hideg vízben feltesszük főni. Csak akkor sózzuk meg,  amikor már puhuló félben van. A zsírból a liszttel  világosbarna rántást pirítunk, beletesszük a finomra  vágott hagymát, és tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk  az összezúzott fokhagymát, a paprikát, elkeverjük  benne, és egy kevés hideg vizet öntünk hozzá,  berántjuk a főzeléket.   Tejföllel és ecettel ízesítve jól  felforraljuk. Babfőzelék borsikafűvelHozzávalók 4 személyre: 30 dkg szárazbab, 2 evőkanál
 olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, só, 1 kávéskanál szárított  borsikafű, egy kevés liszt, a tálaláshoz: 2 dl tejfölA babot egy éjszakán át, áztatjuk. Az áztatóvizet
 leöntjük, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, fedő alatt  puhára főzzük. Az olajból meg a lisztből a fokhagymával  rántást készítünk és besűrítjük vele a főzeléket. Még  egyszer felforraljuk, borsikafűvel ízesítjük. Azon forrón  tálaljuk, a tányérjában ki-ki meglocsolhatja tejföllel. Babfőzelék burgundi módra   (Casserole bourguignonne  aux haricots rouges)Hozzávalók: 1 kg száraz tarkabab, 3 hagyma, 1 gerezd
 fokhagyma, 1 szegfűszeg, 1 cs. fűszerzöldség (babér,  petrezselyem, kakukkfű), 1 ek liszt, 3 dl húslé, 3,5 dl  burgundi vörösbor, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, 6  dkg vaj, só, bors.Előző este áztassuk be a babot. Szűrjük le, öntsük fel 3
 l hideg vízzel, forraljuk fel. Törjük össze a fokhagymát,  szúrjunk szegfűszeget 1 hagymába, és a zöldségekkel  együtt tegyük a fazékba. Lefedve, lassú tűzön 1,5 órán  át, főzzük. A szalonnát apróra vágjuk, a vajon  megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott 2 hagymát,  megpároljuk, megszórjuk liszttel, összekeverjük,  felöntjük a húslével, borral. A puhára főtt babot  leszűrjük, kiszedjük a fűszerköteget, hagymát, majd  beleöntjük a mártásba. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,  fedő nélkül még 15 percig főzzük. Vágott  petrezselyemmel megszórjuk tálaláskor. Feltét: házi  sültkolbász vagy főtt füstölt hús. Egyiptomi babfőzelék35 dkg babot áztassunk be 24 órára. 2 fej felaprított
 hagyma egyikét és 3 gerezd kipréselt fokhagymát 2 ek  vajban pirítsuk meg. Aztán tegyük bele a leszűrt babot,  és pároljuk vele. Tegyünk hozzá 25 dkg felszeletelt  kelkáposztát, 1 ek őrölt koriandert, és vízzel felöntve,  pároljuk, amíg a bab megpuhul. Ekkor 1 cs kaprot, 2 kk  őrölt édesköményt, sót és 1 kk friss, vágott  mentalevelet adunk hozzá. A másik felszeletelt hagymát  és 2 gerezd préselt fokhagymát 1 ek vajban  megpirítjuk, és néhány friss mentalevéllel a kész bab  tetejére tálaljuk. Köretként valamilyen gabonát vagy  barna kenyeret adunk. Lecsós babfőzelékHozzávalók: 30 dkg tarkabab, 10 dkg füstölt szalonna,
 1 fej hagyma, 1-1 vastag húsú paprika és paradicsom,  1 pohár kefir, 1 evőkanál liszt, 2 pár debreceni Elkészítése: A megszokott főzelék rendhagyó és igen
 ízletes változata. Az előzőleg beáztatott tarkababot 10  percig erősen forraljuk, levét leöntjük, és friss vízben  közepes hőmérsékleten kezdjük főzni. Amíg fő, az  apróra vágott füstölt szalonnát kisütjük, rajta a vagdalt  hagymát üvegesre pároljuk. Rátesszük a felkockázott  paprikát, majd amikor megfonnyadt, a darabolt  paradicsomot. A lecsót a megpuhult babhoz keverjük,  beletesszük a felkarikázott debrecenit. Rövid forralás  után a kevés liszttel elkevert kefirrel besűrítjük a  főzeléket. Magyaros babfőzelékHozzávalók: 40 dkg száraz bab, 2 evőkanál zsiradék, 2
 evőkanál darás liszt, kiskanálnyi pirospaprika, 1 dl tejföl,  ízlés szerint cukor, ecet és só.Elkészítése: A babot kiválogatjuk, megmossuk, és egy
 éjjelen át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss hideg  vizet teszünk rá, és feltesszük főni. Mikor a bab  megpuhult megsózzuk. A zsiradékból és a lisztből  világos rántást készítünk, meghintjük a pirospaprikával,  elkeverjük egy kevés hideg vízzel, és berántjuk vele a  már puha babot. Felforraljuk, ecettel meg cukorral  ízesítjük, és belekeverjük a tejfölt. Kissé még forraljuk,  majd levesszük a tűzről.Tálalása: Adagonként tányérokba szedjük, és füstölt
 főtt tarjafeltéttel kínáljuk.Megjegyzés: A babot, mielőtt megpuhulna, sohase
 sózzuk meg, mert akkor nehezebben puhul meg. Sült babfőzelékHozzávalók: 25-25 dkg fehér- és tarkabab, 2 fej
 hagyma, 8 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olaj, őrölt kömény,  só, bors, 1 erős paprikaElkészítése: A külön-külön beáztatott és felforralt
 kétféle babot leszűrjük. Mindkét lábost friss vízzel  töltjük fel, beleteszünk 2-2 gerezd fokhagymát, és fedő  alatt puhára főzzük. Leszűrjük, ízlés szerint  fűszerezzük, beletesszük a félbevágott erős paprikát.  Összekeverjük, tűzálló tálba öntjük. A finomra vágott  hagymát és a maradék fokhagymát kevés olajban  megpároljuk, majd a babra öntjük. Tíz percre közepes  hőmérsékletű sütőbe tesszük. Tálalásnál tejfölt kínálunk  hozzá. Szárazbab főzelék 1.Hozzávalók: 1 kg száraz bab, 10 dkg zsír, 1 nagy fej
 vöröshagyma, pirospaprika, só, liszt, kevés fokhagyma,  2 dl tejföl.Az előre beáztatott babot sós, fokhagymás vízben
 megfőzzük, majd vöröshagymás rántással sűrítjük.  Tejföllel tálaljuk. Szárazbab főzelék 2.1/2 liter válogatott, megmosott fehér babot lehetőleg
 folyóvízzel, egy fazékba fölteszünk főni, egy darab  disznóhús, füle, vagy lábával. A babnak legalább 3 óra  kell, míg puha lesz, s többször kell utána nézni, a víz  hamar beforr, s mindig utána kell önteni. Ha már puhulni  kezd, megsózzuk, és tovább főzzük, amíg a bab és hús  is egész puha lett. Rántást készítünk, ha van  pecsenyezsírunk, abból veszünk egy kanállal s egy  kanál lisztet. Ha sárgás színe van már, finomra vágott  hagymát teszünk a rántásba, hozzáöntjük a babot, jól  elkeverjük, 1-2 kanál ecetet, tejfelt teszünk hozzá, s  még jó ideig főzzük. Szárazbabfőzelék 3.Elkészítése: A szárazbabot átválogatjuk, leöblítjük, és
 egy éjjelen át, áztatjuk annyi vízben, amennyi bőven  ellepi, mert babunk az áztatástól megdagad. Másnap az  áztató vizet leöntjük róla és friss hideg vízben amennyi  éppen, hogy csak ellepi, feltesszük főni. Ha van füstölt  lénk otthon, akkor abban főzzük, de akkor vigyázzunk a  sózással. Tehetünk bele maradék szalonnabőrkét is az  íze kedvéért. Fedő alatt lassan puhára főzzük. Világos  fokhagymás vagy vöröshagymás rántást készítünk,  pirospaprikával meghintjük, kevés vízzel és főzőlével  felengedjük, majd besűrítjük vele a babot. Kiforraljuk,  és az asztalra tejfölt teszünk, hogy ki-ki, ízlése szerint  tehessen a főzelékére.Megjegyzés: Ha babunk öreg volt és nehezen puhul,
 késhegynyi szódabikarbónát tegyünk a főzőlevébe. A  bab kellemetlen puff*sztó hatását elkerülhetjük, ha az  első levét forrás után leöntjük róla, és új vízben főzzük  puhára.   Amerikai szárazbablevesHozzávalók: fél kg száraz tarkabab, 1 fej fokhagyma,
 teáskanál só, csipetnyi őrölt bors, fél pohár tejföl,  vegeta.Elkészítése: A babot 10 órán átáztatjuk, majd annyi
 vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje.  Beletesszük a hagymát, csíkokra vágva, az apróra  zúzott fokhagymát és az ízesítőket. Figyelem! A  főzéshez a legkisebb lángot használjuk, edényben - és  ne kuktában - kb. 5 órán keresztül főzzük. Főzés  közben sűrű lé képződik majd a hagyma és a babban  lévő keményítő hatására. Ízlés szerint vegetával, kevés  borssal megfűszerezve, tejföllel tálaljuk.  Argentin szárazbab-leves Hozzávalók: 35 dkg száraz tarkabab, 1 felaprított
 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 20 dkg füstölt  csülök, 2 hámozott, kimagozott paradicsom, késhegynyi  szurokfű, 1 zellerlevél, bors, só citromlé, 1,5 l víz, 1  kimagozott, karikára vágott csípős zöldpaprika.Tegyük a babot, csülköt, vizet kuktába. Főzzük puhára.
 Ha elkészült, passzírozzuk át a bab felét. Olajon pirítsuk  üvegesre a hagymákat, paprikát. Tegyük hozzá a  babpürét, paradicsomot, és az egész babot, a csülköt,  minden fűszert. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy szűk  1,5 l legyen. Főzzük még 20 percig. Bableves 1.Hozzávalók 4 személyre: 1/2 dl olaj, 4 dkg liszt, 1 kis
 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 200 g szárazbab, 150 g  kolbász, 1 cseresznyepaprika, 4 gerezd fokhagyma, 1  csokor petrezselyem, 1 ek édes paprika, 1 liter  marhahúsleves (leveskockából), 1 csipet chili, őrölt  fekete bors, sóElkészítés: Az előző este beáztatott babot sós vízben
 puhára főzzük, majd leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk,  vékonyra szeleteljük. A zöldpaprikát megmossuk,  kicsumázzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A  petrezselymet megmossuk, finomra felaprítjuk. A  kolbászt felkarikázzuk. A csípős paprikát megmossuk,  kettévágjuk, kicsumázzuk, vékony csíkokra metéljük. A  fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra aprítjuk.  Nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat, beletesszük  a hagymát, megpirítjuk, megszórjuk liszttel és  kevergetve aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra  vágott paprikát, cseresznyepaprikát, fokhagymát,  kolbászt, beletesszük a megfőtt babot, megszórjuk  pirospaprikával, felöntjük a leveskockából készült  levessel, és lassú tűzőn fél óráig főzzük. Végül ízlés  szerint ízesítjük chilivel, sóval, borssal, és megszórjuk  petrezselyemmel. Forrón tálaljuk. Nagyon finom  „gyomorjavító” leves. Bableves 2.Hozzávalók: Száraz bab 1/4 kg, víz 2 l, zsír 8 dkg, liszt
 5 dkg, fokhagyma 1 gerezd, vöröshagyma 1/2 fej, bors  és só 1-1 késhegynyi, füstölt köröm 4 db, vagy kolbász  1/4 kg.Elkészítése: A babot tisztára mossuk, s a főzés előtti
 este vízbe áztatjuk, így gyorsabban puhul meg. A babot  feltesszük főzni 2 l vízbe, s ha jól megpuhult, berántjuk.  Sötétbarna rántást készítünk, ebbe beletesszük a  nagyon finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát,  kevés törtborsot és sót teszünk hozzá. Igen jó füstölt  disznókörömmel, (karikára vágott) kolbásszal, sőt  füstölt oldalassal is. Tálalás előtt lehet csipetkét bele  főzni. Bableves böjtreHozzávalók: 20 dkg szárazbab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg
 gyökér, 1-1 fej vörös-és fokhagyma, 1 burgonya, só,  paprikaAz éjszakára beáztatott babot hideg vízben feltesszük
 főzni. A répaféléket hosszúkásra, a hagymákat és a  burgonyát kettévágjuk, majd sóval együtt a leveshez  adjuk. Mikor a bab megpuhult, paprikát szórunk a  tetejére, és az egészet összeforraljuk. Bableves bukaresti módra30 dkg szárazbabot előző este áztassunk be. Másnap
 szűrjük le, és 30 dkg füstölt hússal tegyük fel főni. A  sózással óvatosan bánjunk, a füstölt hús is ki fog adni  egy adag sót. Ha megfőtt a husink vegyük ki a  levesből, és ha kicsit hűlt kockázzuk fel.Készítsünk (míg hűl a hús) egy hagymás paprikás
 rántást és ezzel sűrítsük be levesünket. Forraljuk ki. A  babot szűrjük le, passzírozzuk, vagy daráljuk és  keverjük vissza a levesbe. Adjuk hozzá a húskockákat,  és ecettel savanyítsuk ízlés szerint. Bableves édesköménnyelHozzávalók 6 személyre: 20 dkg kevert szárazbab, 1 kis
 vöröshagyma, 1 babérlevél, őrölt szerecsendió, bors, 20  dkg darabolt serrano-sonka, 6 dl zöldségleves  (leveskockából), 1 kisebb édesköménygumó, 20 dkg  friss spenót, 1 csipet sáfrányElkészítése: A babot áztassuk be éjszakára hideg vízbe.
 Hagyjuk lecsepegni és tegyük 6 dl vízzel egy fazékba.  Főzzük fel és szedjük le a habját a tetejéről egy  kanállal. Szeleteljük fel a vöröshagymát. A babérlevéllel,  egy nagy csipet szerecsendióval és némi borssal együtt  tegyük a babhoz. A serrano-sonkát vágjuk darabokra,  tegyük a fazékba. Öntsük hozzá a zöldséglevest és  hagyjuk főni lassú tűzön kb. 40 percig. Vágjuk le az  édeskömény zöldjét, a kocsányt távolítsuk el. A gumót  vágjuk vékony szeletekre, tegyük a levesbe és főzzük  kevergetve 10 percig.  Amikor a bab megpuhult,  keverjük bele a spenótot és a sáfrányt. Ízesítsük a  levest és tálaljuk forrón. Kenyérrel és sajttal kínáljuk.A serrano-sonka egy fűszeres spanyol
 nyerssonka-féleség! Bableves kolbásszal, füstölt oldalassal, füle farkávalFél kiló babot sós, zöldséges vízben megfőzünk. Mikor
 félig megpuhult, beleteszünk fél kiló malackörmöt  esetleg fülét, farkát vagy füstölt oldalast és tovább  főzzük, míg teljesen megpuhul. Paprikás rántást  készítünk kevés reszelt vöröshagymával, és ízlés  szerinti sűrűre berántjuk vele a babot. Tálaláskor egy  kanál tejföllel ízesíthetjük. Vastag, apró csipetkét is  főzhetünk bele. Füstölt hús helyett kolbászt is  használhatunk. (Ínyesmester) Bableves füstölt csülökkel.Hozzávalók 8 személyre: 1 nagy füstölt csülök, 30 dkg
 tarkabab, 1 nagy csomó leveszöldség, 2-3 gerezd  fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, só,  őrölt bors, 1-1 paprika és paradicsom, 1 tojás, kb. 8  dkg liszt.A csülköt és a babot egy éjszakára beáztatjuk. A
 csülök áztatólevét leöntjük és hideg vízben,  babérlevéllel ízesítve puhára főzzük. Az ízletes léből  kiemeljük, kicsontozzuk, és a húst földarabolva  félretesszük. A csülök főzőlevét a bográcsba öntjük.  Beletesszük a leszűrt babot, a megtisztított zöldséget,  fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és  paprikát. Lassú tűzön addig főzzük, míg a bab  megpuhul. Ekkor beletesszük a csülökhúst, őrölt borssal  és pirospaprikával, ha szükséges, sóval ízesítjük,  átforraljuk. A tojást egy csipetnyi sóval és annyi liszttel  gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, és belőle  apró csipetkéket szaggatunk a levesbe. Néhány perces  főzés után tálalhatjuk. Aki szereti, tejföllel is  gazdagíthatja. Bableves füstölt pulykacombbal Hozzávalók: 1 darab füstölt pulyka alsócomb, 35 dkg
 barna bab, 1 csokor kapor, 2 gerezd fok-hagyma, 2  evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet, 1 paradicsom, 1  zöldpaprika, 1 teáskanál egész bors, só.A füstölt pulykacombot mossuk le, majd tegyük hideg
 vízbe főni. Habját szedjük le és adjuk hozzá a  kiáztatott babot. Főzzük együtt. Ha félig megpuhult,  adjuk hozzá az egészben hagyott paradicsomot, és a  kicsumázott paprikát, illetve a kaporcsokor felét  cérnával átkötözve. Ha minden megpuhult, emeljük ki a  paradicsomot, paprikát és a húst. Készítsünk  fokhagymás rántást és adagoljuk a leveshez, végül  szórjuk meg a megmaradt, apróra vágott zöld kaporral.  A fazekat húzzuk le a tűzről és savanyítsuk utólag  kevés ecettel. A húst külön tálkában tálaljuk a  leveshez. Adhatunk mellé ecetes lila hagymát és tejfölt. Bableves Gyuri módraHozzávalók: 7,5 dkg vaj- és fehérbab vegyesen, 1
 kávéskanál olívaolaj, 1 finomra vágott hagyma, 25 dkg  kockára vágott sárgarépa, 1 erezett kockára vágott  zöldpaprika, 1/4 kávéskanál szerecsendió, 1 kávéskanál  őrült ánizsmag, 1/2 kávéskanál zellermag, vagy finomra  vágott zellerszár, 0.5 dl sovány tej, só, borsElkészítése: A beáztatott babot leszűrjük, és friss
 vízben odatesszük főni, 10 percig teljes lángon  forraljuk, majd takarékon 35-45 percig főzzük, míg  megpuhul. Leszűrjük, és a levét félretesszük. Forró  olajban gyengén megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a  sárgarépát, a paprikát, és fedő alatt 10 percig pároljuk.  50 gr babot 300 ml főzőlével, a babérlevéllel és a  szerecsendióval összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a párolt  zöldségeket, beletesszük az ánizst és a zellermagot  vagy finomra vágott zellerszárat. A maradék babot is  hozzátesszük, lassan, kevergetve felforraljuk, és 40-45  percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük. Tálalás előtt  hozzáadjuk a tejet, és újra melegítjük. Ennek a sűrű  tápláló levesnek az ánizs a zellermag és a szerecsendió  ad pikáns ízt. A bab kellemes aromája főzés közben jól  átjárja a levest, a sárgarépa a hagyma és a paprika  pedig ízletes, vitaminban gazdag alapul szolgál. Bableves Jókai módra                 Hozzávalók: egy füstölt csülök, 35 dkg fejtett v.
 szárazbab, 4 szál sárgarépa, 3 szál gyökér, 2 gerezd  fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, majoránna, babér,  szemes bors, paprika, só, ecet, 2 dl tejföl, 2-2 ek.  Zsiradék, és lisztHa száraz babból készítjük, akkor előző este
 beáztatjuk, s ugyancsak egy éjszakát ázzon a csülök  is. Másnap a csülköt 2 liter vízben feltesszük főni. Fedő  alatt, lassú tűzön a hús puhulásáig főzzük. Közben a  zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk. Ha a  csülök puha, kivesszük a levéből és félretesszük hűlni.  Levébe beletesszük a babot, és félpuhára főzzük. A  csülköt kicsontozzuk, és kockákra vágjuk. A babhoz  adjuk a zöldségeket a zúzott fokhagymát, a babért, a  majoránnát, és a szemes borsot. A zsiradékon  megpároljuk az apróra vágott hagymát, a liszttel  meghintjük és pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és 3 dl  vízzel folyamatos kevergetés közben elkeverjük. A  rántást a leveshez adjuk és a húst is beletesszük, ha  kell utánsózzuk, majd a tejföllel behabarjuk. Kiforraljuk,  csipetkét főzünk bele, s a végén ecettel ízesítjük  levesünket. Bableves kolbásszalHozzávalók: 20 dkg tarkabab, 15 dkg füstölt kolbász,
 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg  sertészsír, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 dkg liszt, 10  dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zellergumó,  csipetnyi őrölt bors, só.Elkészítése: A babot két-három óráig hideg vízben
 áztatjuk, majd sós vízben félig megfőzzük. Hozzáadjuk  az egyforma nagyságú kockákra vágott sárgarépát,  fehérrépát, zellert és a karikákra vágott kolbászt. Ha  valamennyi megpuhult, világosbarna rántással  besűrítjük. A lisztet kevés zsírban megpirítjuk,  hozzáadjuk a finomra összevagdalt vöröshagymát,  néhány percig dinszteljük. A tűzről levéve zúzott  fokhagymát, kevés pirospaprikát keverünk hozzá, és  két deci hideg vízzel kikeverjük, majd a leveshez  forraljuk. Bableves más módonElkészítése: A babbal a bablevesnél leírt módon járunk
 el, azzal a különbséggel, hogy a jó puhára főtt babot  szitán áttörjük. 2 dl tejfölt és zsírban pirított  zsemlekockát adunk hozzá tálaláskor. Bableves savanyú káposztával Hozzávalók: maradék füstölt lé, fél kg bab, fél kg
 savanyú káposzta, 30-40 dkg füstölt kolbász.Elkészítése: az előző nap beáztatott babot a füstölt
 hús lében feltesszük főni (ha túl sós a lé vízzel  keverjük) az apróra vágott és átöblített savanyú  káposztával. Félidőben belekarikázzuk a füstölt  kolbászt, s mikor megpuhult minden,  fokhagymás-paprikás rántással berántjuk. Tálalásnál  1-2 kanál tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.   Másnaposságkor kiváló étel. Bableves somogyi módraHozzávalók: 1 kg szárazbab, 1,5 kg füstölt oldalas, fél
 kiló füstölt kolbász, 10 dkg zeller, 1 nagy fej  vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 dkg zsír, 10 dkg  liszt, 1 csomó petrezselyem, paprika, 5 dl tejfölA babot beáztatjuk egy éjjelre, a zellert szeletekre, a
 petrezselymet apróra vágjuk. Az oldalast félpuhára  főzzük. Kevés zsíron jól megkevergetve pároljuk át a  babot, a zellert és a petrezselymet, aztán adjuk hozzá  az oldalast levével együtt. Tegyük bele a zúzott  fokhagymát és főzzük puhára. Készítsünk egy hagymás  rántást és sűrítsük be vele a levest, tegyük hozzá a  karikára vágott kolbászt és a tejfölt is. Forraljuk ki és  paprikás zsírral leöntve, galuskával tálaljuk. Bableves tirpák módraHozzávalók: 1/2 kg fehér bab, 1 kisebb füstölt csülök,
 zöldség, sárgarépa, karalábé, fokhagyma, 1 fej  vöröshagyma.A babot és a csülköt előző este hideg vízbe beáztatjuk.
 A hozzávalókat kb. 6 literes edényben, feltesszük főni,  addig főzzük, míg a bab és a csülök meg nem puhul.  Amikor a csülök megpuhul, akkor a fazékból kivesszük,  és a levest berántjuk, ezt követően sózzuk, ha  szükséges. Bableves tortillávalHozzávalók: 4 tortilla, 2 friss zöld chilipaprika kimagozva
 és vékony karikákra vágva, 3 ek. olaj, 1 hagyma  finomra vágva, 6 dl csirkehúsleves (leveskockából), 1  kis konzerv feketebab (kb. 25 dkg), 1 babérlevél, 10  dkg húsos szalonna kockákra vágva, sóElkészítés: Vékony csíkokra szeleteljük a tortillákat.
 Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, aranybarnára  sütjük benne a tortillákat, és félretesszük. A hagymát  és a babot villával vagy turmixban pürésítjük. A  maradék olajban megpirítjuk a szalonnakockákat.  Összekeverjük a hagymás babot a szalonnával és a  chilivel, majd felöntjük a levessel. Beletesszük a  babérlevelet, felforraljuk, és mintegy 5 percig főzzük.  Ha szükséges, utánsózzuk. A tortilla csíkokat  közvetlenül a tálalás előtt szórjuk bele.Tortilla de maiz (kukoricalepény)  Hozzávalók: 27 dkg
 kukoricaliszt, 3,5 dl melegvíz, só.         A kukoricalisztet  egy csipet sóval tálba tesszük, apránként adjuk hozzá  a melegvizet, és addig keverjük, amíg sima tészta nem  lesz. Vágjuk a tésztát 15 darabra, és pihentessük egy  órát. A darabokat zsírpapír közé téve nyújtsuk kb. 13  cm átmérőjű vékony lepénnyé. A lepénykéket  felforrósított sütőlapon süssük meg - hamar  rózsaszínűre sül mindkét oldaluk. Tálalásig csomagoljuk  be fóliába őket, hogy ne hűljenek ki. A tortilla  becsomagolva napokig eláll, mélyhűtőben több hétig is.  A tortilla Mexikóból származik - ott fő eledel -,  mártásos, húsos ételekhez fogyasztják. A tartósított  tortillát felfrissíthetjük sütőben, ha nagyon kiszáradt,  permetezzük be egy kis vízzel.  Bab vagy lencselevesFél kiló babot vagy lencsét, másfél liter vízben puhára
 főzünk. Ha lassan fő, többször utána töltünk vizet,  hogy ízlésünk szerint sűrűbb vagy ritkább legyen.  Néhány sárgarépát és petrezselyemgyökeret is  főzhetünk a babbal együtt. Mikor megpuhult, berántjuk.  Esetleg előbb szitán áttörjük a babot vagy lencsét,  hogy pürélevest kapjunk, és csak azután rántjuk be.  Apró, vas-tag csipetkét főzhetünk bele és tálalás előtt,  2-3 kanál jó tejfölt keverünk hozzá. Habarással is  készíthetjük. (Ínyesmester) Barcelonai bableves (Sopa de Barcelona)Hozzávalók: 25 dkg száraz fehér bab, 10 dkg füstölt
 sonka, 1 kis csülök, 40 dkg burgonya, 1 kis fej fehér  káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 szál fehérrépa, egy  kevés só, törött bors.  Az előző este beáztatott babot lecsepegtetjük, és
 lehetőleg cseréplábasban, annyi hideg vízzel, hogy  ellepje, felfőzzük. Ekkor hozzáadjuk a csülköt, a  kockákra vágott sonkát. Ha szükséges, megsózzuk,  megborsozzuk. Lassú tűzön 1 órán át, főzzük. Tetejére  rakjuk a vastag szeletekre vágott burgonyát, a  karikákra metélt fehérrépát és vöröshagymát, valamint  a vékonyra szelt káposztát. Ha kell, forró vizet  önthetünk rá, de csak annyit, hogy sűrű levest  kapjunk. Lefödve, nagyon gyenge lángon főzzük 90  percig, mert az ízek csak így érvényesülnek. A csülköt  kicsontozzuk, nagy darabokra vágjuk, tálra tesszük, a  levest a cseréplábasban tálaljuk. Adhatunk hozzá  pirított kenyérszeleteket is. Beregi bableves körömmelHozzávalók: 1-1,5 kg malacköröm, 20 dkg fejtett bab,
 olaj, 1 fej vöröshagyma, paprika, 1 paradicsom, 2  zöldpaprika, fél csokor petrezselyem, sóA babot enyhén sós vízben feltesszük főni. Kevés
 olajban az apróra vágott hagymát megpirítjuk,  megszórjuk paprikával, és kevés vízzel felengedjük.  Belehelyezzük a körmöket. Sózzuk, hozzáadjuk a  darabolt paradicsomot és a paprikát, és majdnem  puhára pároljuk. Ha a bab és a hús is majdnem puha, a  körmöt a babhoz keverjük, és készre főzzük.  Csipetkével és rászórt, apróra vágott petrezselyemmel  tálaljuk. Birsalmás bableves 1.Hozzávalók: 20-20 dkg szárazbab és füstölt hús, 1
 birsalma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek liszt, 2 dl  tejfölAz éjjelen át, áztatott babot másnap sós vízben
 feltesszük főni. Hozzáadjuk a felkockázott húst és a  cikkekre vágott, tisztított birsalmát. Ha a bab is és a  hús is megfőtt, a lisztből és a tejfölből habarást  készítünk, belepréseljük, vagy reszeljük a fokhagymát,  és a levest ezzel behabarjuk. Birsalmás bableves 2.Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, 1 birsalma, 20 dkg
 füstölt hús, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma,  só, borsA beáztatott babot enyhén sós vízben fölteszem főni.
 Belekerül a feldarabolt füstölt hús és a feldarabolt  birsalma. Ha megfőttek, behabarom és forralok rajta  egyet. Lehet csülökkel is főzni, s ha valakinek túl  savanykás, kevés cukorral finomíthat az ízén. Bogyiszlói bableves Hozzávalók: fél kiló szárazbab, 10-10 dkg sárgarépa és
 gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 ek paprika, liszt, zsír, sóA babot előző este beáztatjuk, majd másnap sós vízben
 feltesszük főni. Ha félig megfőtt babunk, a hagymát  finomra, a zöldségeket karikára vágjuk, és a leveshez  adjuk. Paprikás rántást készítünk, és ezzel sűrítjük  levesünket. Készre főzzük. Csipetkét szoktak kínálni  bele. Boros babkrém-levesA hagyományos bableveshez hasonlóan készítjük, csak
 a babot és a zöldséget áttörjük. A babpürét saját  levével és 1 dl vörösborral, valamint 1/2 dl tejszínnel  engedjük fel. 3-4 percig átforraljuk, majd egész kevés  vajat morzsolunk a tetejére.Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.
 Böjti bablevesHozzávalók: 20 dkg száraz bab, 10 dkg sárgarépa, 5
 dkg petrezselyemgyökér, 1 fej foghagyma, 1 fej  vöröshagyma, 1 egész burgonya, só, pirospaprika.A megtisztított és megmosott babot néhány órára vízbe
 áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és a  hosszúra vágott zöldséget, sárgarépát, valamint a  kettévágott burgonyát, foghagymát, vöröshagymát,  sót beletesszük a levesbe. Mikor a bab megpuhult,  törött paprikát szórunk a tetejére és összeforraljuk. Bőrkés bableves patosfai módraNégy személyre 3 deci szárazbab kell, valamint egy
 fehér- és egy sárgarépa, egy babérlevél, egy  vöröshagyma, só, 8-10 tenyérnyi bőrke, a rántáshoz  zsír meg liszt. A babot előző este beáztatjuk. Elkészítésekor a
 bablevest bőrke nélkül a szokásos módon föltesszük  főni. A jól megmosott bőrkét külön főzzük meg. Ha a  hozzávalók félig megpuhultak, a levesbe rakjuk a  bőrkét, és készre főzzük. Szükség szerint a bőrke  főzőlevével hígíthatjuk a bablevest. Végül a lisztből és  a zsírból rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával,  és a kész levesbe szűrjük. egy jó tanács; sózott bőrkét  is használhatunk, de akkor már nem kell só a levesbe. A  bableveshez kenyér helyett kitűnő a krumplis pogácsa  is. Citromos bableves gyorsanHozzávalók 4 személyre: 2 doboz konzerv bab (egy
 fehér és egy vörös), 2 babérlevél, fél citrom reszelt  héja, 4 evőkanál citromlé, sóA babkonzervet levével együtt egy fazékba öntjük,
 hozzáadjuk a citromlevet és 8 dl vizet, beletesszük a  babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, és 10 percig forraljuk.  A forró levest tányérokba merjük, és reszelt citromhéjat  szórunk a tetejére. Citromos babpüré-levesHozzávalók: 25 dkg fehér bab, 1 db citrom, 2 dl tejföl,
 1 közepes fej vöröshagyma, 2 húsleveskocka, 2  evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor  petrezselyemzöld, 1 babérlevél, őrölt fehér bors, ízlés  szerint, csipetnyi só, csipetnyi cukorAz előző este beáztatott babot friss vízben megfőzöm.
 (Legjobb a kuktafazékban főzni, mert negyedannyi idő  alatt elkészül!) Leszűröm, levét kiöntöm, a babot pedig  áttöröm. A felhevített olajon megfonnyasztom a  megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát,  majd a babpürét hozzáadva együtt pirítom néhány  percig. 1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a  húsleveskockát, az őrölt fehér borsot, a babérlevelet és  egy teáskanálnyi reszelt citromhéjat. (Ügyelek arra,  hogy a citrom fehér bundájából egy darabka se kerüljön  bele a levesbe, mert keserűvé válik az étel!) 10 percig  forralom, majd a liszttel simára kevert tejföllel  behabarom. Jól kiforralom, ezután ízesítem citromlével,  csipetnyi sóval, csipetnyi cukorral, végül a forrásban  levő leves tetejére szórom a megmosott, nagyon  finomra metélt petrezselyemzöldet. Lefedem, azonnal  eloltom alatta a tüzet és 5 percnyi várakozás után  tálalom pirított zsemle- vagy fehérkenyér-kockákkal. Csülkös-káposztás bablevesHozzávalók: 30 dkg füstölt sertéscsülök, 10-10 dkg
 sárga és fehérrépa, 12-12 dkg szárazbab és savanyú  káposzta, 5-5 dkg zöldpaprika és paradicsom, 1 fej  vöröshagyma, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd  fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek. olaj, pirospaprika, só,  köménymagAz előző nap beáztatott babot, a csülökhúst és a
 kockára vágott vegyes zöldséget sóval, babérlevéllel,  köménymaggal fűszerezzük és 1,5 liter hideg vízbe  feltesszük főni. Amikor a bab már majdnem puha,  hozzáadjuk a megmosott savanyú káposztát, a  feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Világos  rántást készítünk, amelybe belepirítjuk a finomra vágott  vöröshagymát és fokhagymát, majd beletesszük a  pirospaprikát. A rántást a tejföllel simára keverjük, és a  levest besűrítjük. Debreceni bablevesHozzávalók: 35 dkg szárazbab, 1 l víz, 30 dkg debreceni
 páros kolbász, 1 ek. olaj, kis fej vöröshagyma, 1 csomó  leveszöldség, só, pirospaprika, babérlevél, tejfölElkészítés: A babot a főzés előtti napon beáztatjuk.
 Másnap a babot betesszük a vízbe és 10 percig 500  W-on főzzük. Az edényt kivesszük, belerakjuk az apróra  vágott hagymát, a megtisztított, felkarikázott  zöldségeket és a fűszereket, valamint a felszeletelt  kolbászt és 15 percig 500 W-on főzzük. Tálaláskor a  közepét csészénként 1 evőkanál tejföllel díszítjük. Eged-hegyi bablevesHozzávalók 4 személyre: 500 g fehérbab, 600 g
 sertéslapocka, 1 db kisebb füstölt csülök, 1 evőkanál  paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, só, borsA fehérbabot és a csülköt puhára főzzük, majd
 félrerakjuk. A sertéslapockából, a hagymából, a  paprikából és paradicsomból készítünk egy pörköltet a  szokásos módon, és ha megpuhult a hús, vissz*rakjuk a  felkockázott csülköt és a bab felét a bográcsba. A bab  másik felét összepasszírozzuk, és ha a levesünk felforrt,  azt is hozzáadjuk. Alaposan összeforraljuk és tálaljuk. Fejtett bableves 1.Hozzávalók: 1 kg fejteni való bab (vagy 40 dkg már
 kifejtett babszem), 1 l füstölthús-lé (vagy 1 l csontlé  és kevés füstízű só), 1-1 szál sárgarépa és  petrezselyemgyökér, 1 cikk zellergumó, 1 kis fej  vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd  fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1  teáskanál piros fűszerpaprika, kevés ecet vagy  citromlé.A megmosott babszemeket fazékba rakom, ráöntöm a
 füstölthús-levet (vagy a füstízű sóval elkevert  csontlevet), majd beleteszem a megtisztított és  nagyon finomra aprított vöröshagymát, a zúzott  fokhagymát, valamint az apró kockákra vágott, lekapart  és megmosott zöldséget. Lefedve puhára főzöm.  Közben elkészítem a rántást: a felforrósított olajon a  lisztet zsemleszínűre pirítom, majd a tűzről lehúzva  belekeverem a pirospaprikát és a finomra vágott  petrezselyemzöld felét. Azonnal, apránként ráöntök 2 dl  hideg vizet, és simára keverve, beleöntöm a forrásban  lévő levesbe. Állandó keverés közben felforralom, majd  belecsorgatom a tejfölt, amit előzőleg egy kevés  levessel simára kevertem. Ecettel vagy citromlével  ízesítem, végül meghintem a maradék  petrezselyemzölddel. Fejtett bableves 2.  (12 adag)Hozzávalók: 1 kg kifejtett babszem, 8 evőkanál olaj, 3
 evőkanál finomliszt, 4 dl tejföl, 3 csokor  petrezselyemzöld, 2 evőkanál ételízesítő-por, 4 gerezd  fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi  törött feketebors, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1  teáskanál piros fűszerpaprika.A kifejtett babot megmosom, és fazékba téve annyi
 vízzel öntöm fel, hogy az legalább kétujjnyival legyen  több, mint amennyi a bab. Fedő alatt majdnem puhára  főzöm, közben beleszórom az ételízesítőt és a törött  feketeborsot. Külön, egy kisebb edényben az olajat  felhevítem, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre  pirítom, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt,  vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát, meg a  tisztított, zúzott fokhagymát. Ezután felöntöm  félliternyi vízzel és simára keverve sűrűre főzöm. A  majdnem puha babhoz öntöm, és folytonosan keverve  jól kiforralom. Beleszórom a nagyon finomra metélt  petrezselyemzöldet, és a kevés levessel simára kevert  tejfölt is beleöntve, felforralom. Végül a megtisztított  és karikára vágott zöldséggel is főzöm néhány percig,  ezután lehűtve kiadagolom. A már leírt módon dobozba  öntve megfagyasztom, és átcsomagolva címkével  ellátom. Fogyasztáskor a felengedett levest annyi  vízzel keverem simára, amennyi szükséges hozzá és  még egyszer felforralva tálalom. Fejtett bableves 3. (12 adag)Hozzávalók: 1 kg kifejtett babszem, 8 evőkanál olaj, 3
 evőkanál finomliszt, 4 dl tejföl, 3 csokor  petrezselyemzöld, 2 evőkanál ételízesítő-por, 4 gerezd  fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi  törött feketebors, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1  teáskanál piros fűszerpaprika.A kifejtett babot megmosom, és fazékba téve annyi
 vízzel öntöm fel, hogy az legalább kétujjnyival legyen  több, mint amennyi a bab. Fedő alatt majdnem puhára  főzöm, közben beleszórom az ételízesítőt és a törött  feketeborsot. Külön, egy kisebb edényben az olajat  felhevítem, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre  pirítom, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt,  vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát, meg a  tisztított, zúzott fokhagymát. Ezután felöntöm  félliternyi vízzel és simára keverve sűrűre főzöm. A  majdnem puha babhoz öntöm, és folytonosan keverve  jól kiforralom. Beleszórom a nagyon finomra metélt  petrezselyemzöldet, és a kevés levessel simára kevert  tejfölt is beleöntve, felforralom. Végül a megtisztított  és karikára vágott zöldséggel is főzöm néhány percig,  ezután lehűtve kiadagolom. A már leírt módon dobozba  öntve megfagyasztom, és átcsomagolva címkével  ellátom.Fogyasztáskor a felengedett levest annyi vízzel
 keverem simára, amennyi szükséges hozzá és még  egyszer felforralva tálalom. Felvidéki bableves 60 dkg fejtett babot egy bő liter vízzel felöntünk,
 sózzuk, borsozzuk, néhány babérlevelet és 2 cikkekre  vágott paradicsomot adunk hozzá. Lefedve addig  főzzük, míg a bab megpuhul. 2 ek lisztet elkeverünk 2 dl  tejföllel, és ezzel besűrítjük a levest. Ha levettük a  tűzről ízlés szerint kevés borecettel ízesítsük. Felvidéki bableves Jókai módraHozzávalók: 50-50 dkg füstölt csülök és debreceni, 40
 dkg szárazbab, 15-15 dkg sárgarépa és gyökér, 10 dkg  zeller, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 ek  zsír, 8 ek liszt, babér, 1 csokor petrezselyem, só,  paprika, ecet, 6 dl tejföl, 2 l csontléA babot beáztatjuk majd másnap a csontlében
 feltesszük főni. Mellétesszük a csülköt, a debrecenit és  a babért. A debrecenit 10 perc után kivesszük a  levesből és félretesszük. A zöldségeket kockára vágjuk,  és a bab félpuhulásában a többiekhez tesszük. Lassú  tűzön puhára főzzük. A csülköt kivesszük a levesből, és  a debreceni mellé tesszük pihenni. Készítünk egy barna  rántást, amit a finomra vágott vörös és fokhagymával,  valamint paprikával fűszerezünk. Berántjuk a levest,  tejfölözzük, ha kell, sózzuk, és jól kiforraljuk. A csülköt  kicsontozzuk, és darabokra vágjuk, a debrecenit  szeleteljük, s mindkettőt a leveshez adjuk. Csipetkével  kínáljuk. Füstölt hús nélküli szárazbab leves Hasonlóan  készítsd el, mint szoktad, egy kivétellel. A rántásban  van a lényeg. A rántásba tegyél bele kisebb fej apróra  vágott hagymát, egy cikk apróra vágott fokhagymát,  majd egy kevés pirospaprikát. Fűszeres bablevesHozzávalók: 2 doboz vörösbab-konzerv, 1 szál füstölt
 kolbász, 1-1 piros és zöldpaprika, egy hegyes-erős  paprika, 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, kevés  olaj és liszt, borsikafű, bazsalikom, pirospaprika,  Cayenne-bors, bors, só, petrezselyem, 1,5-1,7 dl  marhahúslevesEgy méretesebb fazékban az olajon megpirítom a
 szeletekre vágott hagymát és a lisztet, hozzájön a  vágott fokhagyma, a csíkokra vágott paprika, a  karikázott kolbász és a pirospaprika. Kevés ideig együtt  pirítom, majd felöntöm a levessel. Kis lángon fél órát  főzöm, majd fűszerezem a Cayenne-borssal, a sóval és  a borssal. Követik a finomra vágott borsikafű, a  bazsalikom és a petrezselyem. (vagy ezek szárított  változatai) Már nem főzöm, csak lefedve hagyom állni  rövid ideig. Gerslis bableves (paszulyleves)Hozzávalók: sertésköröm vagy csülök (füstölt), 1/2 liter
 fehér bab, 1/4 liter gersli, sárgarépa, petrezselyem,  karalábé, tetszés szerint, 3-4 burgonya, kevés liszt,  zsír, só.Egyszerre tesszük főzni a körmöt, babot, gerslit,
 zöldségeket, kissé megsózzuk. Amikor a hús puhára  főtt, hozzáadjuk az apró kockára vágott burgonyát.  Amikor ez is megfőtt, vékony piros rántást készítünk rá,  így tálaljuk. Hegyaljai bableves Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 20 dkg savanyú
 káposzta, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd  fokhagyma, 3 ek liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg lecsókolbász,  só, babér, paprika, ecet, cukor, fél csomag kapor, zsírA fejtett babot sós, babérleveles hideg vízben
 feltesszük főni. A finomra vágott vörös- és fokhagymát  zsírban megpirítjuk, beletesszük a káposztát,  megpároljuk, és a babhoz keverjük. Kevés zsíron a  liszttel világos rántást készítünk, paprikázzuk, és a  babhoz adjuk. Tejfölt keverünk a levesünkbe, cukorral,  ecettel (ha kell sóval) ízesítjük, és jól kiforraljuk. A  karikára vágott kolbászt zsíron megpirítjuk, és a  bableveshez adjuk.  Tálaláskor finomra vágott kaporral  meghintjük. Hegyaljai tarkabablevesHozzávalók: 20 dkg tarkabab, 1 fej vöröshagyma, 40
 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 1,2 l  csontlé (leveskockából), 1 ek cukor, 2 ek liszt, 2 dl  tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 2 babérlevél, 1 ek  ecet, sóAz előző nap beáztatott babot sóval, babérlevéllel
 ízesített hideg vízben feltesszük főni. A finomra vágott  hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az  összetört fokhagymát, rátesszük a káposztát, a tejfölt  és felengedjük a csontlével. Ecettel, cukorral ízesítjük.  A leszűrt babot belekeverjük, világos rántással  besűrítjük, beletesszük a karikára vágott kolbászt, és  még 4-5 percig főzzük. Hegyaljai tarkabableves kolbásszal Hozzávalók 15-20 dkg tarkabab, 2 kiskanál só, 3
 babérlevél, 1 vöröshagyma, 20-25 dkg savanyú  káposzta, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 4 gerezd  fokhagyma, 1 kiskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 2  evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál cukor, 20 dkg  lecsókolbász, 1 csokor kapor, a tetejére: 1 dl tejföl A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap
 leöblítjük, lábasba szórjuk, 1,5 liter vízzel fölöntjük,  megsózzuk. A babérlevelet beledobjuk, nagy lángon  fölforraljuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra  vágjuk, 2 evőkanál olajon megfuttatjuk. A néhány  vágással rövidebbre aprított káposztát rászórjuk, és  egy kevés vizet aláöntve, kb. 15 percig pároljuk, majd  a már félig puha babhoz öntjük, együtt puhára főzzük.  2 evőkanál olajon 2 evőkanál lisztet világosra pirítunk, a  zúzott fokhagymát óvatosan megfuttatjuk benne, majd  a tűzről lehúzva a pirospaprikát is rászórjuk. Kissé  hagyjuk kihűlni, majd hideg vízzel simára keverjük, és a  káposztás babhoz öntjük. Meg-megkeverve 3-4 percig  forraljuk, végül a tejföllel dúsítjuk. Az ecettel meg a  cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük. A karikára vágott  kolbászt a maradék olajon megpirítjuk. Tálaláskor a  levest a kolbásszal meg a finomra vágott kaporral  megszórjuk, tejföllel díszítjük.    Elkészítési idő: 1 óra 40  perc + áztatás. Hencsei káposztás bablevesHozzávalók: egy pohár bab, 30 dkg hús (lehet füstölt
 is), 2 babérlevél, 1 csöves paprika, fél kiló savanyú  káposzta, 2 dl paradicsomlé, egy fej vöröshagyma kell. A babot feltesszük főni az összedarabolt hússal,
 babérlevéllel, csöves paprikával, felszeletelt  vöröshagymával. A káposztát egy kicsit előfőzzük, majd  belekeverjük a babba, megsózzuk, és készre főzzük.  Amikor a bab már puha, berántjuk és összeforraljuk. Indiai bablevesElőző este áztassunk be 30 dkg tarkababot. Tegyük fel
 főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt  főzzük puhára. Az utolsó negyedórában tegyünk bele  sót és 2 db babérlevelet. Tegyünk egy serpenyőbe 4 ek  ghít, és pirítsunk meg rajta 1 db karikára vágott  zöldpaprikát, 1 ek asafoetidát vagy hagymát, 2 kk őrölt  római köményt, ugyanennyi őrölt koriandert,  pirospaprikát és gyömbért. Közben 50 dkg sárgarépát  apróra vágva megpárolunk. Ha megfőtt a bab,  hozzákeverjük a sárgarépát és a fűszereket, majd a  végén beleteszünk 30 dkg apróra vágott paradicsomot,  és 1-2 percig főzzük. Végül vegyük le a tűzről, és  öntsünk hozzá 1,5 ek citromlevet és 4 dl tejfölt. Jókai bableves 1.                           Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 60 dkg füstölt csülök,
 10-10 dkg sárga és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg  vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejföl, 4 dkg  liszt, 0,5 dl olaj, 2 pár debreceni, pirospaprika, só,  Csipetke 1 tojás, liszt, só.A megtisztított tarkababot 1,5 liter hideg vízben
 feltesszük főni. Hozzáadjuk a füstölt csülköt, és  mérsékelt tűzön főzzük. Amikor a bab puhulni kezd,  beletesszük a hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát  és zellert. Apróra vágott vöröshagymával,  fokhagymával pirított zsemleszínű rántást készítünk,  megszórjuk pirospaprikával, majd tejföllel és hideg vízzel  simára keverjük. Ezzel a levest besűrítjük. Addig főzzük,  amíg a bab teljesen megpuhul. A füstült csülköt  kiemeljük, kisebb darabokra vágjuk, és a húst  visszatesszük. A debrecenit kevés olajban ropogósra  sütjük, majd a csipetkével együtt a levesbe tesszük.  Jókai bableves 2.Hozzávalók (4 személyre): 1 kis füstölt sertéscsülök, 30
 dkg szárazbab, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 1 ek  zsír, 1 ek liszt, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd  fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 2,5 dl tejföl, 1 mk. só A  csipetkéhez: 4 ek. liszt, 1 tojás, 1 mk. sóElkészítés: A szárazbabot jól megmossuk, és a főzés
 előtti este vízbe áztatjuk másnap reggelig. A csülköt  ajánlatos már ugyancsak előző este megfőzni, mert  nem csak a csülökhúst használjuk fel, hanem azt a  másfél liter levet is, amelyben főtt. Ebben a lében  tesszük fel a babot főni. A zsírban megpirítjuk a finomra  vágott hagymát, sóval, paprikával, szétnyomott  fokhagymával, majd a liszt hozzáadásával elkészítjük a  rántást, amit hideg vízzel és a tejföllel csomómentesre  keverünk. Ha a bab megpuhult, hozzáöntjük a rántást,  és a kis darabokra vágott csülökhússal, a csipetkével  még negyed óráig főzzük. Ízlés szerint sózzuk,  borsozzuk. Jókai-bableves 3.Hozzávalók: 1,20 kg füstölt sertéscsülök, 0,15 kg
 sárgarépa, 0,15 kg petrezselyemgyökér, 0,10 kg zeller,  0,02 kg só, 0,08 kg zsír, 0,40 kg száraz bab, 0,12 kg  liszt, 0,05 kg vöröshagyma, 0,01 kg fokhagyma. 0,005  kg fűszerpaprika, 0,15 l tejföl, 5 pár debreceni kolbász,  5,00 l víz a javasolt folyadék. Csipetkéhez: 0,12 kg  liszt, 1 db tojás, 0,01 kg sóElőkészítés: A csülköt hideg vízben alaposan
 megmossuk, a babot pedig beáztatjuk. (a babot és  általában a szárított hüvelyeseket áztatással készítjük  elő a főzéshez, ajánlatos már előző este beáztatni,  mert így könnyebben puhul) Csipetke:Az alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk,
 amit 2-3 mm vastagságra nyújtunk. Kézzel apró  darabkákra csipegetjük (reszelő segítségével  gyorsítható a folyamat). A tésztát megfőzzük.Készítés: A levesből kiemeljük a debrecenit
 (kettévágjuk, sűrűn bevagdossuk, majd kevés zsírban  ropogósra sütjük). A puhára főzött csülköt kicsontozás  után, arányos részekre daraboljuk, adagoljuk. Az  előmelegített levesestálba helyezzük a darabolt  csülköket és a csipetkét, rámerjük a forró bablevest.  Tetejét meglocsoljuk tejföllel és paprikaszínnel. Az  utolsó pillanatban ráhelyezzük a ropogósra sült  debrecenit. A füstölt csülköt, a beáztatott előkészített  száraz babbal és a tisztított egész zöldségekkel puhára  főzzük. A zöldségeket ezután kiemeljük, majd a csülköt  is, amelyet lefedve melegen tartjuk. Zsemleszínű  fűszeres rántást készítünk, amelyhez finomra vágott  vöröshagymát, a sóval pépesre dörzsölt fokhagymát,  majd fűszerpaprikát teszünk. A rántást levesszük a  tűzről és felöntjük hidegvízzel.  A felpuhított babhoz  hozzáadjuk a rántást, sózzuk, ha kell. Hozzáadjuk a  lemosott debreceni kolbászt, lassan készre forraljuk. A  levesből kiemeljük a debrecenit (kettévágjuk, sűrűn  bevagdossuk, majd kevés zsírban ropogósra sütjük). A  puhára főzött csülköt kicsontozás után, arányos  részekre daraboljuk, adagoljuk. Az előmelegített  levesestálba helyezzük a darabolt csülköket és a  csipetkét, rámerjük a forró bablevest. Tetejét  meglocsoljuk tejföllel és paprikaszínnel. Az utolsó  pillanatban ráhelyezzük a ropogósra sült debrecenit. Jókai bableves 4.Hozzávalók: 180 g száraz bab (lehetőleg tarka), vagy
 300 g friss, fejtett bab, 100 g sárgarépa, 80 g  petrezselyemgyökér; babérlevél, fokhagyma, 150 g  zöldpaprika, 70 g friss paradicsom, 1 db füstölt  sertéscsülök, 300 g kolbász, 40 g zsír, 30 g liszt, 30 g  vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, petrezselyem zöldje,  1,5 dl tejföl, csipetke.A száraz babot jól megmossuk, előző este beáztatjuk. A
 csülköt 1,5 l vízben vajpuhára főzzük. Másnap a  karikára vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott,  s arról villával leszedett zsíron megpirítjuk, ha barnulni  kezd, az áztató lével együtt hozzáöntjük a babot,  felöntjük a füstölt ízű lével. 1 babérlevéllel, csipetnyi  fokhagymával, a kis kockára vágott zöldpaprikával és  paradicsommal, illetve a csülöklé sótartalmától függően  kevés sóval puhára főzzük. Közben a kolbászt  megsütjük, majd vékony karikára szeljük. Ha a bab  megpuhult, a kolbászzsírral és liszttel világos rántást  készítünk az apróra vágott vöröshagymával, az utolsó  pillanatban a fűszerpaprikával, petrezselyemzölddel  meghintve.  Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel  behabarjuk, végül csipetkét főzünk bele, majd  hozzáadjuk a kolbászkarikákat. Tálalás előtt apró  kockákra vágjuk a csülökhúst, rámerjük a forró levest.  Ecettel, tárkonyecettel ki-ki utána ízesítheti. A  savanyú íz ellensúlyozására a végső ízesítéshez igen  kevés porcukor is számításba jöhet a szükséges  ízharmóniához. Gundel-csipetke:  80 g liszt, 1 tojás, só. Kemény
 tésztát gyúrunk (víz nélkül). Meglisztezett deszkán, kb.  1 mm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztes kézzel  szabálytalan alakú, kisujjkörömnyi darabkákat  csipkedünk belőle. Forrásban lévő leveshez adjuk,  időnként megkeverjük. Akkor kész (2-3 perc), ha feljön  a tetejére." Jókai-bableves 5.Hozzávalók: 1 nagy húsos, füstölt hátsó csülök, 40
 dkg. fejtett tarkabab, 1/2 kg vegyes zöldség, 1-2 szem  krumpli, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1  kévés kanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 4-5 dkg liszt,  1 csomó petrezselyem zöldje, 3 dl. tejföl, só. A  csipetkéhez: 10-12 dkg liszt, 1 tojás, só.      Elkészítés: Az előzőleg beáztatott füstöltcsülköt, a
 csont mentén bevágjuk, és egy fazékba helyezzük. A  babot, a kockára vágott zöldségeket, és a zúzott  fokhagyma felét szintén a fazékba tesszük, és annyi  vízzel, hogy bőven ellepje, felengedjük, és lassú tűzön,  főzni kezdjük. Közben a vöröshagymát a zsíron  megdinsztelem, hozzáadom a lisztet, és világos rántást  készítek. A tűzről lehúzva hozzákeverem a  pirospaprikát, és a maradék fokhagymát. Mikor a csülök  megfőtt, a húst kiveszem, és a kockákra vágott  burgonyát, és a borsónyi nagyságúra szaggatott  csipetkét beleteszem, ha kell, még sózom, de csak  óvatosan, mert a füstölt hús, sós. Mikor a burgonya  megfőtt, a rántással berántom. Ez alatt, a füstölt  csülökből kiszedem a csontot, és a húst, apró kockákra  vágom, majd visszateszem a levesbe. Tejföllel, finomra  vágott petrezselyem zölddel meghintve tálalom Jókai bableves 6.Hozzávalók: 180 g      szárazbab, 1 db füstölt csülök,
 100 g sárgarépa, 80 g petrezselyemgyökér, 300 g  kolbász, 150 g zöldpaprika, 70 g paradicsom. 40 g  zsír,  30 g liszt, 30 g vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, 1,5 dl  tejföl, 30 g liszt, babérlevél, fokhagyma, csipetkeA szárazbabot előző este beáztatjuk. A csülköt kb.
 másfél liter vízben, puhára főzzük. Másnap a karikára  vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott s arról  villával leszedett zsíron megpirítjuk, ha barnulni kezd, az  áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, felöntjük a  füstölthús levével, egy babérlevéllel, csipetnyi  fokhagymával, a kis kockára vágott zöldpaprikával és  paradicsommal, illetve kevés sóval puhára főzzük.  Közben a kolbászt megsütjük, és vékony karikára  vágjuk. Ha a bab megpuhult, a kolbászzsírral és liszttel  világos rántást készítünk apróra vágott  vöröshagymával, az utolsó pillanatban fűszerpaprikával  és petrezselyem zölddel meghintve. Ha a leves a  rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, végül csipetkét  főzünk bele. Majd hozzáforraljuk a kolbászkarikát.  Tálalás előtt apró kockára vágjuk a csülköt, rámerjük a  forró levest. Ecettel, tárkonyecettel ízesíthető, de  ennek ellensúlyozására számításba jöhet egy kis  porcukor is. Jókai bableves 7.Hozzávalók: 1 kis füstölt sertéscsülök, 30 dkg
 szárazbab. 20 dkg |